Λατερνατζής: Νίκος Αρμάος

Αναζητώντας στο Διαδύκτιο άρθρα και διάφορες πληροφόριες, έπεσε το μάτι μου στον Νίκο Αρμάο.
Ο Αρμάος γεννήθηκε στην Κωσταντινούπολη το 1889, ενώ είχει ρίζες απο την Ιταλια και Τηνο. Έζησε στην Δραπετσώνα και παίζει λατέρνα απο το 1916 εως σήμερα(??) ο Βασιλιάς της Λατέρνας οπως και τον έλεγαν χαρακτηριστικά. Στην ιστοσελίδα του (https://www.armaoslaterna.gr) έχουν δημοσιευτεί συνεντευξεις του (του ΄ίδιου αλλα και του γίου του Τζουλιο) που παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον. Μιλάει για τους ρεμπέτες της εποχής του (Τσαους, Μαρκο…) και για την μουσική του ρεμπέτικου στην λατέρνα. Αξιοσημειωτο το οτι είχε κάνει πολλά ρεμπέτικα τραγούδια μεταφόρά στην λατέρνα.
Όπως θα διαβάσετε στο site, έχει συνεργαστεί με τον Μάρκο Βαμβακάρη, ο οποίος παίζει μπουζούκι στον 33 στροφων δίσκο του “Λατέρνα και ντέφι”

Ο Νικος Αρμάος δεν πάβει να λαμβάνεται ως οργανοπαιχτης του ρεμπέτικου και λαικού τραγουδιού (έστω και έμμεσα) και θεώρησα πρέπων να αναρτήσω αυτό το Post.

H αρχοντισα τηs γειτονιαs
Η κανταδορα των καλντεριμιων
ιδιαιτερη αγαπη :109:στον Αρμαο Mεσα στην πρωτη δισκογραφικη δουλεια μου εβαλα δυο κομματια με λατερνα το ενα κομματι με καινουργιο στιχο με αναφορεs εκεινηs τηs εποχηs.
μπραβο στουs καρδιολογουs αυτου του οργανου…που κανουν την καρδια του Aρμαο να κτυπα εωs και σημερα …εναs απο αυτουs ειναι και ο φιλοs moy Aντωνηs Νασιοπουλοs

Υπάρχει προσαρμογή για λατέρνα των “όσοι έχουνε πολλά λεφτά” και “μικρός αρραβωνιάστηκα” του Μάρκου που γράφτηκαν από τον Πάνο Ιωαννίδη και κυκλοφορούν στο βιβλίο με cd “Λατέρνα, η αρχόντισσα του δρόμου” από τις εκδόσεις Music Corner.
Έχουν γραφεί και πολλά άλλα του Μάρκου από τον ίδιο, που σταμπάρονται σε λατέρνες δικής του κατασκευής και θα παρουσιαστούν σύντομα σε καινούργιο cd.
Με εξαίρεση τη Φραγκοσυριανή, όλα αυτά τα τραγούδια εμφανίζονται για πρώτη φορά σε λατέρνα.
www.laterna.info

Γνωρίζει κάποιος αν ζεί ο Νίκος Αρμαος η πότε πέθανε; ψάχνω να βρώ αναφόρα και δεν βρίσκω, αν ζεί πρέπει να ειναι βρυκόλακας…

Ο Νίκος Αρμάος πέθανε το 1979 σε ηλικία 90 ετών.

Ευχαριστω πολυ!!!

Καλησπέρα και καλή χρονιά.Ο Νίκος Αρμάος πέθανε στις 14 Μαϊου ημέρα Δευτέρα στις 2 το μέσημέρι το 1979.

Παράκληση: Μήπως γνωρίζει κανείς αν υπάρχει κάποιος να συγχρονίσει τους κυλίνδρους (αν το αποδίδω σωστά) της λατέρνας ενός φίλου, στην Αθήνα, εκτός του κου Νασιόπουλου;

Νικήτα, αν καταλαβαίνω καλά εννοείς “σταμπάρισμα”, μία λέξη που αναφέρεται ειδικά στις λατέρνες. Ο σταμπαδόρος (τέτοιος είναι και ο κ. Νασιόπουλος) μαρκάρει κατάλληλα τον (ξύλινο) κύλινδρο και καρφώνει τα ειδικά καρφιά (στάμπες) που θα χτυπήσουν το καθένα την κατάλληλη χορδή. Συγχρονισμό οποιουδήποτε είδους δεν μπορώ να φανταστώ, για ένα δεδομένο κύλινδρο, αφού κάθε κομμάτι έχει τις δικές του στάμπες (στον ίδιο κύλινδρο) και τα κομμάτια παίζονται, φυσικά, ένα – ένα. Αν λοιπόν ο φίλος ψάχνει για σταμπαδόρο, ίσως μία ιδέα θα ήταν να ερωτηθεί ο κύριος Νίκος Αρμάος (μάλλον εγγονός), που είχαμε την τιμή να γίνει μέλος μας έστω και για ένα μόνο μήνυμα, το πιο πάνω απ’ το δικό σου. Στη Δραπετσώνα δηλώνει ότι κατοικεί, εύκολα νομίζω θα βρεθεί από τον τηλεφωνικό κατάλογο. Άλλη ιδέα, πιό κουραστική, είναι να πάρει ο φίλος σβάρνα τα δρομάκια της κεντρικής Αθήνας ρωτώντας, κυκλοφορούν κατά καιρούς κάποιες ελάχιστες λατέρνες, ίσως μόνο μία. Ο χειριστής της πρέπει λογικά να ξέρει αν υπάρχει στην Αθήνα και άλλος σταμπαδόρος.

υγ. ααα, δεν είδα καλά, δεν είναι κάποιος Νίκος Αρμάος που γράφει το #7, άλλος είναι, που μένει στη Δραπετσώνα.

Πάνος Ιωαννίδης στη Χαλκιδική:http://www.laterna.info/

ΥΓ Συγγνώμη, τώρα πρόσεξα το #3

Κατ’ αρχάς να δηλώσω ότι μου αρέσουν τα μαστορέματα αλλά από λατέρνα, δεν κατέχω πράμα. Ο φίλος μου είπε πως η λατέρνα έχει έναν ρεγουλατόρο για την ομαλή ροή. Τα δυο - τρία τραγούδια τα παίζει αξιοπρεπώς και μετά αρχίζει και χάνει στροφές, ας πούμε. Άλλαξε κύλινδρο και το πρόβλημα ίδιο. Έχει μιλήσει με τον κο Νασιόπουλο εδώ και καιρό αλλά… Ο Νίκος Αρμάος εγγονός, τον παρέπεμψε στον κο Νασιόπουλο. Δεν … γι αυτό βγήκαμε στη γύρα μπας και ξέρει κάποιος κανέναν άλλο.

Ε, τότε, άλλη λύση από τον Πάνος Pianos δεν βλέπω να υπάρχει…

και απ’ την Κων/λη, όταν κάποιοι θέλησαν να “αναστήσουν” την “Ωραία του Πέραν” πριν κάποια χρόνια, στον Ιωαννίδη πήγαν, στην Κων/λη δεν έχει μείνει ούτε ένας.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Ν.Αρμάου στον Κ. Χατζηδουλή που δημοσιεύτηκε στα Νέα 8,9 και 10 Αυγούστου του 1978:
http://www.armaoslaterna.gr/default.asp?static=59

1 «Μου αρέσει»

Αυτή τη συνέντευξη του Νίκου Αρμάου τη διάβασα σήμερα γιατί κοίταγα κάτι για τις λατέρνες.
Σε κάποιο σημείο διάβασα ότι είχε δώσει τη μουσική στο ‘μάνα μου με σκοτώσανε δυο μαχαιριές μου δώσανε’ στο Μάρκο να βάλει λόγια και να το κάνει δίσκο.Λέει ότι έδωσε δυο τραγούδια αυτό και άλλο ένα αλλά το δεύτερο δεν λέει πιο είναι απλά ότι ήτανε χασάπικο.
Επίσης λέει ότι ο γιος του είχε γράψει τη μουσική προπολεμικά στη ‘βαγγελίτσα’ το οποίο το πούλησε στον Παπαιωάννου.
Ενδιαφέρουσα συνέντευξη όπως και να έχει.
Γνωρίζει κάποιος κάτι πάνω σε αυτά που είπε ο Αρμάος?

2 «Μου αρέσει»

TA NEA 8-8-1978.pdf (1,3 MB)

TA NEA 9-8-1978.pdf (1,3 MB)

ΤΑ ΝΕΑ 10-8-1978.pdf (1,2 MB)

3 «Μου αρέσει»

Φώτη εγώ την έχω διαβάσει τη συνέντευξη.

Εγώ όχι. Απλώς, σχετικά με τη Βαγγελίτσα, έχουμε κι αυτή τη συζήτηση. Στο εναρκτήριο ποστ τίθεται (χωρίς πολλή έμφαση) κάποιο ζήτημα πατρότητας, αν και άσχετο από τους Αρμάους.

1 «Μου αρέσει»

Γεια σου φιλε μου,αν προκειται για τη λατερνα του Γιωργου του Κιζιλη,του εχω ηδη σταμπαρει τραγουδια στη λατερνα του,το περασμενο καλοκαιρι του εφτιαξα 2 κιλινδρους

1 «Μου αρέσει»

Αγαπητε Λαμπρο,ο γιος του Νικου Αρμαου,ο Τζουλιος με εμαθε να φτιαχνω λατερνες στα τελευταια χρονια της ζωης του… Ο Νικος λοιπον,εγραφε τραγουδια δικα του,απ οσο ξερω ειναι περιπου 2.000 παρτιτουρες… καπου 800 με 900 ειναι Βαλς και τα υπολοιπα χασαπικα,σερβικα,μανεδες,τσιφτετελια,ζειμπεκικα,κλπ. Εχει δωσει πολλα τραγουδια και επισης εχει πουλησει τη μουσικη απο πολλες μεγαλες επιτυχιες που τραγουδαμε μεχρι σημερα… Ξεχωρησε απο τους υπολοιπους σταμπαδορους της εποχης του γιατι ο τροπος που απεδιδε τα τραγουδια στη λατερνα ηταν πολυ σωστος,γλαφυρος χωρις να υπερφορτωνει τη μουσικη και μεσα απο την οχλαγωγια να χανεται το νοημα του τραγουδιου.Η κορη του ζει ακομα στη Δραπετσωνα σε ηλικια σημερα 92 ετων,ειναι διαυγεστατη και εχουμε κανει αρκετες συζητησεις για τον πατερα της,καθως επισης μου εχει παραχωρησει το μοναδικο ηχητικο ντοκουμεντο που μιλαει ο Νικος Αρμαος σε μια ραδιοφωνικη εκπομπη του δευτερου προγραμματος το 1978,μια εκπομπη αφιερωμενη σε εκεινον… Εγω συνεχιζω το εργο του,περνωντας τραγουδια στις λατερνες με υφος που να προσομοιαζει οσο γινεται στο δικο του

6 «Μου αρέσει»

Να είσαι καλά Αντώνη.Καλως ήρθες κιόλας στο forum.Πολύ ωραίες οι λατέρνες γενικότερα.Έχεις λατέρνα?

1 «Μου αρέσει»