Για την Λατέρνα

Υπήρξε και μία επιτυχημένη απόπειρα αναβίωσης, πριν δέκα χρόνια, από την πλευρά της Κων/λης. Κάποιοι Τούρκοι μερακλήδες, που ήξεραν για την προϊστορία της λατέρνας στην Πόλη με Ιταλούς (Turconi) κλπ. και την κατάληξη στον Αρμάο, βρήκαν κάποιον τεχνίτη πιάνων στη Θεσ/κη (Πάνος Ιωαννίδης) που τους έφτιαξε μία εντελώς καινούργια λατέρνα. Η λατέρνα, που ονομάστηκε Περά Γκιουζελί (Η Ωραία του Πέραν) ταξίδεψε στην Πόλη και παρουσιάστηκε δημόσια, με χορούς και τραγούδια. Ο κύλινδρός της έχει 20 κομμάτια, τόσο απ’ το παλιό κλασικό ρεπερτόριο (Χασάπικο πολίτικο, Πολίτικο καλαματιανό, Σέρβικο κλπ όσο και νεώτερα όπως το «Γαρύφαλο στ’ αφτί», το «Έχε γεια, πάντα γεια», το «Όσοι έχουνε πολλά λεφτά» του Μάρκου αλλά και επί τούτου καινούργιες συνθέσεις Τούρκων συνθετών. Ένας απ’ αυτούς, που είναι φίλος μου, μου χάρισε ένα ωραιότατο βιβλιαράκι που φτιάχτηκε για την περίπτωση, με φωτογραφίες (και του Ν. Αρμάου, αλλά και του εργαστηρίου του Τουρκόνι), λεπτομέρειες απ’ την κατασκευή και φυσικά τα 20 κομμάτια σε σιντί. Περισσότερα για την κίνηση αυτή, εδώ.

4 «Μου αρέσει»