Βουζούκι και Ελευσίνια μυστήρια

Καλημέρα σε όλους,

Ο λόγος που ανοίγω αυτό το θέμα είναι ότι πήρε κάτι το αυτί μου ότι στην εκπομπή του Παπαδόπουλου (12/2/2012) με τον Πολυκανδριώτη κάποιος από την ομάδα του συσχέτισε το μπουζούκι, βουζούκι ή βουζούκιον με τα Ελευσίνια μυστήρια. Ποιο συγκεκριμένα ότι οι γυναίκες εκεί παίζανε βουζούκιον…

Αν κάποιος άκουσε καλύτερα τι ειπώθηκε ή αν κάποιος έχει στοιχεία περί τούτου μπορεί να τα καταθέσει.
Αλλιώς να γίνει busted!

Αν θυμαμαι καλα αυτος που το ειπε ηταν στιχουργος ορισμενων τραγουδιων του Πολυκανδριωτη. Συγκεκριμενα ειπε οτι η λεξη μπουζουκι προερχεται απο την αρχαια λεξη Βυζουκιον που σημαινει εξογκωμα λογο του σχηματος του σκαφος του και οπως πολυ σωστα ειπες το επαιζαν γυναικες στα Ελευσινια μυστηρια. Θα ηταν χρησιμο αν κανεις θυμαται το ονομα αυτου του στιχουργου.

Βεβαίως παίζανε γυναίκες, και αν έπαιζαν γυναίκες το πιό πιθανό ήταν να παίζουν σαμβύκη ή πανδούρα. Υπάρχουν και αγαλματίδια, από 4ο π.χ. αιώνα και μετά. Όποιος (σημερινός) θέλει, μπορεί να μετονομάσει την πανδούρα σε βουζούκιον (Μπουζούκι παραείναι μπανάλ για αρχαία λέξη), που προέρχεται από το εμβουζούκιον, που προέρχεται από το (ελληνικότατο βεβαίως!!!) βυζί. Έχουν γραφτεί αρκετές τέτοιες παρετυμολογήσεις.

Γεια σας,

Η δικιά μου ταπεινή γνώμη είναι ότι πρόκειται για παρετυμολογία, που μάλλον πηγάζει από την προσπάθεια να ανάγουμε τα πάντα στους “αρχαίους ημών προγόνους”…Η λέξη “βουζούκιον” ακούγεται στα δικιά μου αυτιά σαν μια λέξη που εφευρέθηκε για να γίνει η ονομασία πιο “αρχαιοπρεπής”, ας πούμε, αλλά μπορεί να κάνω λάθος.

Υπάρχει μια παρόμοια προσπάθεια να συνδυάζει το ξεϊμπέκικο με το Ζευς και μπέκος, που την έχουμε ήδη συζητήσει:

http://www.rembetiko.gr/forums/archive/index.php/t-20308.html

Στο άρθρο για την καταγωγή του μπουζουκιού που δημοσιεύτηκε στην Κλίκα, δεν γίνεται καθόλου λόγος για τα Ελευσίνια μυστήρια.

Παραθέτω μια διατριβή για τη μουσική στα Ελευσίνια μυστήρια, όπου αναφέρονται αυλοί και κιθάρες, αλλά όχι “βουζούκια”, απ’ ό, τι μπορούσα να δω με μια βιαστική ματιά.
http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/18725#page/1/mode/2up

Και δεν μπορώ να παραλείψω το παρά κάτω άρθρο για το “Τι χόρεψε ο Μεγάς Αλεξάνδρος ΌτανΒρισκόταν στα Ιμαλάϊ”, όπου αποκαλύπτεται πως ο Μέγας Αλέξανδρος έριξε ζειμπεκιές και η Σαλώμη χόρεψε τον ελληνικότατη χορό της κοιλιάς!:089:

Εύα

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 14:46 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 14:41 —

Υπάρχει μια παρόμοια προσπάθεια να συνδυάζει το ξεϊμπέκικο με το Ζευς και μπέκος, που την έχουμε ήδη συζητήσει…

…το ζεϊμπέκικο ήθελα να πω!

Busted λοιπόν προς το παρόν.

Καλώς ή κακώς, την εκπομπή του Παπαδόπουλου την βλέπουν εκατομμύρια Ελληνες εντός και εκτός Ελλάδος. Οπότε κάτι τέτοια νόστιμα καλό είναι να επισημαίνονται για να μη διαδίδονται και αποκτούν τη μορφή έγκυρης γνώσης.

Εκτός βέβαια αν βρεθεί κάποια γραπτή πηγή όπου να αναφέρεται το βυζούκιο οπότε όλα αλλάζουν.

Υ.Γ. Παίρνοντας βέβαια υπόψη την παρακάτω εικόνα, μάλλον θα έβγαζα το συμπέρασμα ότι οι αρχαίοι αντί να τετραγωνίσουν τον κύκλο τετραγώνισαν το βυζί…

Η “τετραγωνισμένη” μορφή του ηχείου στα λαουτοειδή φαίνεται ότι υπήρχε εκ παραλλήλου με την “στρογγυλεμένη” φόρμα. Υπάρχουν, εκτός του “μάρμαρου της Μαντίνειας” στο οποίο μας παραπέμπει ο σύνδεσμος, και άλλα μαρτυρήματα για τη μορφή των οργάνων αυτών, κυρίως τερρακότες, που παραπέμπουν σε στρογγυλή φόρμα. Αλλά και παραστάσεις και από Σουμερία και από Αίγυπτο δείχνουν “στρογγυλή’ φόρμα.

«Βουζούκιον» θα μπορούσε να είναι υπαρκτή λέξη. Ασφαλώς όμως όχι αρχαία: δε θα το έβρισκα καθόλου απίθανο να την χρησιμοποίησε κάποιος λόγιος των δύο περασμένων αιώνων για να αποδώσει το βαρβαρικό «μπουζούκι» σύμφωνα με τον τρόπο γραφής των ξένων λέξεων που συνηθιζόταν τότε. Πιθανώς κάποιος Βογιατζής, Βεκρής ή Βακάλης!

Κατά τα άλλα η ετυμολογία θυμίζει «πανταλόνι < πάντα λιώνει»…

και μπριζόλα: Εν πυρί, ζέει όλα (τα τμήματά της).

Α. Θεοφυλακτίδου: ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΟΥΡΚΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ, Κων/πολη 1960
σελ. 105
bozuk : μποζούκ : χαλασμένος ; είδος μουσικού οργάνου με 9 χορδάς :102:

http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=16746