Καλησπέρα σε όλους τους εραστές του μπουζουκιού, τις προάλλες διάβαζα βιογραφικά Ελλήνων κατασκευαστών μουσικών οργάνων, και τυχαία έπεσα στο βιογραφικό του Χρήστου Τσιόλη. Ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι μαθήτευσε αυτός όπως και πολλοί άλλοι επώνυμοι κοντά στο μέγα δάσκαλο και κατασκευαστή μπουζουκιών Ζοζέφ Τερζιβασιάν. Πρόσφατα σε ένα βιβλίο βιογραφίας του Μάρκου Βαμβακάρη διάβασα το εξής ότι ο Ζοζέφ Τερζιβασιάν δεν έδειξε ποτέ σε κανένα τα μυστικά τα πήρε μαζί του στον άλλο κόσμο, εξάλλου αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας μιας και τα μπουζούκια του ακόμα και σήμερα είναι συλλεκτικά και πανάκριβα για να τα αγοράσεις από δεύτερο χέρι.
Συγκριμένα στο βιογραφικό αναφέρει ο Τσιόλης ότι μαθήτευσε στους Ζοζέφ και Τσακίριαν, μήπως ο συντάκτης του κειμένου ήθελε να γράψει το επίθετο του Ζοζέφ Τερζιβασιάν? οπότε αναφέρετε στο ίδιο πρόσωπο? , μήπως τελικά όσοι δεν μαθήτευσαν πουθενά χρησιμοποιούν το θρύλο του Μέγα Ζοζέφ για να ρίξουν στάχτη στα μάτια όλων.
Το όλο θέμα δεν τελειώνει εδώ μελετώ και άλλα βιογραφικά κατασκευαστών, που εκεί εμφανίζουνε πιο ρεαλιστικό τον μύθο του Μέγα Ζοζέφ Τερζιβασιάν, ο οποίος τονίζω δεν έδειξε σε κανένα.
Αγαπητέ μου, τα συμπεράσματά σου να τα εκδόσεις με τη δική σου αποκλειστικά υπογραφή. Το πέταγμα λάσπης χωρίς στοιχεία, και μάλιστα με χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων, δεν επιτρέπεται σε αυτό το φόρουμ. Μπορείς να συνεχίσεις όπου αλλού θέλεις.
Στο βιογραφικο του αναφερει οτι ξεκινησε τα πρωτα του βηματα στην Νεα Υορκη διπλα σε μεγαλους κατασκευαστες Ζοζεφ και Τσακιριαν
Αυτο που γνωριζω ειναι οτι πραγματι ο Τσακιριαν ηταν στην Νεα Υορκη (Αστορια) γιατι εχω μπουζουκι απο αυτον με ετικετα μεσα που αναγραφει
New York Astoria. Αναφερομαι στον Καρολο Τσακιριαν που αυτη τη στιγμη εργαζεται στην Ελλαδα!
Τωρα για τον Ζοζεφ δεν γνωριζω αν ηταν στην Αμερικη ή αν ο συγκεκριμενος εχει ερθει Ελλαδα και εχει μαθητευσει διπλα του!
Παντως για να το αναφερει μαλλον θα ισχυει!!
Δεν ξέρω την ηλικία του Τσιόλη, αλλά γνωρίζω προσωπικά κατασκευαστή που λέει ότι ήταν “μαθητής” ή “δίπλα” στον Ζοζέφ, και ότι ο Ζοζέφ ήταν μεγάλο “σχολείο” για αυτόν. Επί της ουσίας όμως ήταν μάστορας που κατασκεύαζε τα μπουζούκια “σειράς” με το ταμπελάκι του Ζοζέφ μέσα. Δεν αποκλείεται και ο Τσιόλης να ήταν έτσι.
Όμως, αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατοπτρίσει την αξία του μάστορα, είτε θετικά είτε αρνητικά. Σε αυτούς που έχουν γνώση, ίσως και λίγες κουβέντες από τον Ζοζέφ να ήταν πολύ χρήσιμες. Και σε τελική ανάλυση αν το μπουζούκι “μιλάει” είτε το έχει φτιάξει ο μαθητής του Ζοζέφ είτε το έχει φτιάξει ερασιτέχνης μάστορας δεν έχει καμία σημασία.
Άρα η δική μου ερώτηση είναι: Τα μπουζούκια του Τσιόλη μιλάνε;
Καταρχήν, θέλω να πω ότι παρακολούθησα το θέμα από την αρχή του και είδα τις συστάσεις που έγιναν στον dj_michael από τους συντονιστές, το κλειδωμένο θέμα, κλπ. Στεναχωρέθηκα, δε, πολύ μ’ αυτά που γράφτηκαν παραπάνω και κυρίως με τον τρόπο που γράφτηκαν, αλλά και τελευταία, με το μήνυμα του συμπαθούς συμφορουμίτη fotis. Δεν έχει σημασία του αν γνωρίζουμε ή όχι το πρόσωπο στο οποίο αναφερόμαστε κάθε φορά, αλλά οφείλουμε σεβασμό, όπως και νά ‘χουν τα πράγματα. Έχω, λοιπόν, να πω τα εξής, με βάση τα όσα γνωρίζω:
1ον. Το όνομα του οργανοποιού είναι Χρήστος Τσόλης ή Τσώλης και η ηλικία του είναι λίγο πάνω από τα 50 χρόνια (ελπίζω αυτά να μην αποτελούν προσωπικά
δεδομένα)
2ον. (και σημαντικότερο) Πρόκειται περί ανθρώπου με σπάνιο ήθος.
3ον. Νομίζω ότι δεν έχει γράψει ο ίδιος τα όσα αναφέρονται στην προτεινόμενη, παραπάνω, ιστοσελίδα.
4ον. Εκεί, δεν αναφέρεται το γεγονός ότι έχει μαθητεύσει δίπλα στον διάσημο παγκοσμίως κατασκευστή κλασσικής κιθάρας Νίκο Ιωάννου
5ον. Είναι άριστος γνώστης των ιδιοτήτων σχεδόν κάθε είδους ξύλου και κόλλας
6ον. Τα όργανα του Χρήστου Τσώλη -τουλάχιστον αυτά που έχω ακούσει εγώ- όχι μόνο “μιλάνε” αλλά και “τραγουδούν” συνάμα!
7ον. Το 1997 με 1998 ο Χρήστος είχε κατασκευάσει ένα μοναδικό στην Αμερική, από παραγγελία μιας τραγουδίστριας (και μέλος του φόρουμ αυτού). Ήταν σκαφτός, μονοκόμματος (απ’ άκρη σ’ άκρη!) από έβενο, που έγινε βάσει φωτογραφιών οργάνων του Μπάτη και “χάλασε” τρία σετ εργαλεία για το σκάψιμο!!! Το όργανο έπαιζε χωρίς ενίσχυση σε ορχήστρα όπου όλα ήταν “ηλεκτρικά” και φώναζε! Δυστυχώς, εκλάπη από το εργαστήρι του Διονύση Καρανδρέα, το 2001, όταν το πήγα για αλλαγή στραβωμένου κλειδιού. Γιατί να το “βούτηξαν” άραγε;
8ον. Το εργαστήρι του νομίζω ότι βρίσκεται ακόμα στου Ψυρρή, Ωγύγου 9. Όποιος γνωρίζει περισσότερα ας τα πει.
9ον. Πώς γνωρίζουμε με τόση βεβαιότητα ότι ο Ζοζέφ δεν έδειξε απολύτως τίποτα σε κανέναν;
10ον. Ο ίδιος ο Ζοζέφ άραγε πώς ξεκίνησε; (Ας αναφέρω ότι την απάντηση τη δίνει ο Μάρκος, ώστε να μην ψαχνόμαστε άσκοπα. Θα γράψω σχετικά σε επόμενο μήνυμά μου σύντομα…)
Υ.Γ.: Ζητώ συγγνώμη προκαταρτικά για το τυχόν (αντ-)επιθετικό ύφος μου…
Αυτό που προσπάθησα να κάνω, ίσως ανεπιτυχώς και για αυτό να φάνηκε ως επίθεση, είναι η διαχώριση της αξίας του κάθε μάστορα από το γεγονός εάν ήταν ή όχι μαθητής του Ζοζέφ. Καλώς ή κακώς υπάρχει αυτός ο μύθος για τον Ζοζέφ και τα όργανά του (και είμαι κι εγώ ένας από τους αποδέκτες του !!) αλλά με τον τρόπου που λέχθηκαν τα παραπάνω έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει η περίτπωση να φτάσουμε στο συμπέρασμα να πούμε: “τί μας λέει τώρα αυτός ο μάστορας; ήταν μαθητής του ζοζέφ; και αν δεν ήταν και λέει ψέμματα μήπως τα όργανά του είναι μουγγά… κλπ κλπ” το οποίο σε κάποιον αρχάριο προς μέτριο παίκτη (και λίγο άσχετο) που διαβάζει το φόρουμ μπορεί να μετρήσει και τελικά να αλλάξει γνώμη για τον μάστορα. Μην ξεχνάτε ότι το Site είναι προσβάσιμο για ανάγνωση σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου
Αυτό ήθελα να αποφύγω. Για αυτό και έβαλα στο τέλος την ερώτηση “Τα μπουζούκια του Τσιόλη μιλάνε;”, και ο φίλος Μήτσος έδωσε την απάντηση. Συνεπώς είτε ήταν μαθητής του Ζοζέφ είτε όχι δεν έχει καμία απολύτως σημασία!
Χρόνια Πολλά σε όλους
Υ.Γ.: Για το Νο 10 που λέει ο Μήτσος πιο πάνω, ο Ζοζέφ μαθήτευσε ως ψυχογιός δίπλα στον Ντέλη όταν ο τελευταίος βγήκε από την φυλακή και άνοιξε ένα μαγαζί με όργανα στου Καραϊσκάκη. Παραπάνω λεπτομέρειες δεν θυμάμαι απ΄’έξω οπότε Μήτσο ρίξε τα φώτα σου. (Πηγή: Αγγ. Καϊλ - Αυτοβιογραφία Μάρκου)
Καλημέρα σε όλους τους λάτρεις του ρεμπέτικου και κατ επέκταση της Ελληνικής μουσικής λαογραφίας, να σας ευχηθώ όλους Χρόνια Πολλά Χριστός Ανέστη και υγεία πάνω από όλα. Συνεπείς στο ραντεβού όπως ανέφερα και στην αρχή του άρθρου, ο δεύτερος σε σειρά οργανοποιός ο όποιος χρησιμοποιεί στο βιογραφικό του το ΜΥΘΟ που ακούει στο όνομα ΖΟΖΕΦ είναι ο Γιάννης Καρβούνης !!!, και εδώ όπως θα δείτε ο μύθος παρουσιάζεται ποιο ρεαλιστικά, αυτό κατά την γνώμη μου δείχνει μία μετριότητα του Γιάννη αλλά και μια βαθειά γνώση της όλης ιστορίας.
Τονίζω πάλι ότι ο Μέγας Ζοζέφ δεν έδειξε σε κανένα, μάλλον δεν υπήρξε κανένας μαθητής του, το γεγονός αυτό το επιβεβαιώνουνε πολλές μαρτυρίες 2 από αυτές είναι:
[ol]
[li]Ακόμα και σήμερα τα μπουζούκια του Μέγα Ζοζέφ είναι συλλεκτικά και η αξία τους μεγάλη, εννοώ σε ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα συζητούσαμε τώρα για αυτά.[/li][li]Ακόμα και τα παιδιά του Ζοζέφ που ασχολούνται με εμπόρια μουσικών οργάνων και μουσικών ωδείων, δεν ασχολούνται με μπουζούκια, δηλαδή οι φήμες αναφέρουν ότι ο Ζοζέφ ούτε στα ίδια του τα παιδιά του δεν έδειξε.[/li][/ol]
Επιστρέφω στο βιογραφικό του Γιάννη Καρβούνη ο οποίος, πρέπει να πω ότι θεωρείται από τους κορυφαίους οργανοποιούς μας, αναφέρει το εξείς ΄΄ Προτού ασχοληθεί επαγγελματικά με την οργανοποιεία έκανε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα με τη νταλίκα. Ταλέντο , μεράκι και κάποιες σπίθες από τον Ζοζέφ [αυτό είναι εμφανές (ή ευάκουστο;) στον ήχο που βγάζουν τα μπουζούκια του] τον κάνουν σιγά-σιγά να βρεθεί σε ένα αυτοσχέδιο 1x1 εργαστήριο στην ταράτσα του σπιτιού του ΄΄
Συνεπώς Τσόλης και Καρβούνης γνωρίζονται καλά μιας και μαθήτευαν στον Μέγα Ζοζέφ. Οι Κρίση είναι δικιά σας, εγώ απλός τα εντόπισα και σας τα παρουσιάζω.
Υγ: ¨όπως τόνισα και στην αρχή οι ιστορίες γύρω από το όνομα του Μέγα Ζοζέφ συνεχίζονται, και σε άλλους οργανοποιούς τους οποίους θα παρουσιάσω σταδιακά, για το λόγο αυτό θα συνεχίσω σε αυτό εδώ το θέμα και όχι κάθε φόρα για άλλον οργανοποιό να ανοίγω νέο θέμα.
Φίλε μου τα έχω διαβάσει αυτά εδώ και χρόνια, σε αυτό εδώ το θέμα δε θα κάτσω να γράφω αναλυτικά και μακροσκελή, στέκομαι στην αρχική μου τοποθέτηση, και στο γεγονός ότι ο Ζοζέφ δεν έδειξε κανένα, αυτό αρέσει δεν αρέσει σε μερικούς πονά και το ξέρουνε.
Φίλε, dj_michel, ας είμαστε [u]πάρα πολύ προσεκτικοί[/u], όταν μιλάμε για ανθρώπους που επιβιώνουν από την Τέχνη αυτή.
Κοίταξε και [b][u]εδώ[/b][/u] τι λέει [u]ο ίδιος[/u] ο οργανοποιός για τη σχέση του με το Ζοζέφ, δεν παραποιεί τίποτε:
“…Ταλέντο , μεράκι και κάποιες σπίθες από τον Ζοζέφ …”
Ωραία… Το θέμα πάει για κλείδωμα από ότι μπορώ να προβλέψω. Παρόλα αυτά θα κάνω μια τελευταία προσπάθεια να το σώσω.
Λες:
Το “κάποιες σπίθες από τον Ζοζέφ” τί σχέση έχει με το συμπέρασμα που βγάζει ότι γνωρίζονται και μαθήτευσαν δίπλα στον Ζοζέφ. Κι εσύ αν πήγαινες επίσκεψη στον Ζοζέφ και τον έβλεπες να κόβει ένα καπάκι και μετά προσπαθούσες να το κάνει μόνος σου θα έβγαζες το συμπέρασμα ότι είσαι μαθητής του;
Οπότε κάποια στιγμή μπαίνεις στο θέμα οργανοποιία και μόνο. Μαθητεύεις κάπου;
Όχι. Δυστυχώς ήτανε αρκετά κλειστά τα στόματα τότε για την οργανοποιία, την εποχή που ξεκίνησα εγώ. Τα χρόνια του ʽ79, ʽ80, ʽ81, ʽ82 που ήτανε χρόνια που θα μπορούσε κανείς να μαθητεύσει, εγώ επιχείρησα να το κάνω. Επιχείρησα σε δύο, κυρίως, μαγαζιά που δουλεύαν τότε. Στο Ζοζέφ, όπου είχε και τη φήμη. Δεν πήγα δηλαδή να του πω να γίνω μαθητής, απλώς «ψάρευα» όποια πληροφορία μπορούσε να μου δώσει μέσα από τη συζήτηση, αλλά και να δω αν είναι ανεκτικός στο να τον βοηθάω. Γιατί ήταν και κάπως ηλικιωμένος κι εγώ νεότερος, οπότε μου φαινόταν και πιο ηλικιωμένος. Έλεγα λοιπόν, θα μπορούσα να σου σκουπίζω το μαγαζί, να σε βοηθάω, του ʽλεγα κάτι τέτοια, κι αυτός είχε καταλάβει βέβαια ως πιο έμπειρος για τι πράγμα ενδιαφερόμουν και ήταν πολύ αρνητικός. Νομίζω ότι κανείς δε στάθηκε στο Ζοζέφ κοντά. Δε δέχτηκε ποτέ του κανένα για μαθητή. Είχε, όταν ήταν πολύ νεότερος, τον Παντελή. Ο Παντελής μού ήταν πάρα πολύ αγαπητός. Ήταν από τα πιο αγαπητά πρόσωπα στο χώρο αυτό της οργανοποιίας, αλλά ήταν πάντοτε «κάλφας», δεν είχε δικό του μαγαζί, ήτανε πάντοτε βοηθός κάποιου. Ίσως επειδή ο άνθρωπος αυτός ήταν αλκοολικός, έπινε πολύ και δεν μπόρεσε να κάνει, όπως έλεγε ο ίδιος, χαΐρι. Ήταν από την Καισάρεια της Καππαδοκίας αυτός ο άνθρωπος. Ήταν καλός οργανοποιός, ενδεχομένως να ήταν κι ένας από αυτούς που έδωσαν πολλά στο εργαστήριο «Ζοζέφ». Ήταν πολύ ευρηματικός κι εξαιρετικός στην επισκευή. Οι πρώτες σκέψεις για επισκευές γίναν από τον Παντελή. Μου είπε προφορικά κάποια πράγματα στο πόδι. Λιγότερη ώρα απʼ όσο μιλάμε τώρα.
«Στο φτερό»…
«Στο φτερό» ας πούμε. «Και πως θα το ξεσκεβρώσεις;», «Να τώρα πρέπει να του βγάλω τα τάστα και να πλανίσω την ταστιέρα». Αυτό, για έναν άνθρωπο όπως εγώ, ήταν φοβερή πληροφορία. Αλλά οι πιο πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτό ήρθανε από τη βιβλιογραφία. Λόγω του αδερφού μου που σπούδαζε στον Καναδά, είχα την πρόσβαση σε κάποιους οργανοποιούς εκεί και σε κάποια βιβλία. Οι Αγγλοσάξονες έχουν μεγάλη παραγωγή στην οργανοποιία και στη διάδοση της γνώσης. Δεν είναι σαν κι εμάς κρυψίνοες.
Τέλος πάντων, όπως βλέπεις από πολλές μεριές αυτά που λές είναι λιγάκι αόριστα και ασαφή.
Αλλά και πάλι εγώ τα δέχομαι.
Εδώ (στην πλειοψηφία μας) είμαστε για να μάθουμε το κάτι παραπάνω στην λαϊκή μας μουσική (και ιστορία). Το αν ο Τσιόλης ή ο Καρβούνης ήταν μαθητές του ή όχι τί θα μας βοηθήσει; Προφανώς δεν ήταν κανείς. όλοιπροσπαθούσαν να πάρουν αυτές τις σπίθες που λέει ο Καρβούνης και ο Σπουρδαλάκης.
Αλλά από την στιγμή που τα όργνά τους μιλάνε (για τον Τσιώλη το λέει ο Μήτσος, για τον Καρβούνη μπορείς να βρείς αρκετούς να στο πούνε georgalasg, aris_k κλπ, και για τον Σπουρδαλάκη δες τον Βασίλα και τον Ζαφειρίδη) όλα τα άλλα τί μας χρησιμεύουν;
Άσε που πλέον λίγο πολύ τα κάποια (αν όχι αρκετά) από τα μυστικά του Ζοζέφ έχουν μαθευτεί μέσα από τις επισκευές σε παλιά όργανα. Αν και επειδή είμαι ασχετος και ο πλεον ακατάλληλος στο θέμα οργανοποιίας σταματώ εδώ.
Μιας και η κρίση είναι δικιά μας, νομίζω είσαι χιλιόμετρα μακρυά από την πραγματικότητα.
Καρβούνης:
“Δεν είχα μάθει, απλά ήμουν πολύ κοντά σε κάποιον, στο γερο-Ζοζέφ. Ο Ζοζέφ ήταν άνθρωπος που δεν έδειχνε. Μέχρι που πέθανε δεν ήξερε ότι έφτιαχνα όργανα. Είχαμε πολύ καλή φιλική σχέση. Με συμπαθούσε, ήμουν συνέχεια στο εργαστήρι του κι «έκλεβα» μερικά πράγματα. Ένα ξεκίνημα μού έκανε ο Πέτρος ο Χανουκιάν, για ένα απόγευμα. Από κει πέρα μόνος μου.”
Αλλά μπορείς να μας εξηγήσεις γιατί το κάνεις αυτό?
Είναι λίγο “άχαρη”, και καθόλου ελκυστική κουβέντα,( ΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΗ δικαιώνεσαι ), και μετά την παρέμβαση του ΚΩΣΤΑ - ο οποίος ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΒΟΥΝΗ - ,νομίζω δεν υπάρχουν περιθώρια άλλης παρανόησης.Παρ όλα αυτά θα καταθέσω την προσωπική μου μαρτυρία.Όπως έχω ξαναπεί, εδώ στο φόρουμ, είχα την τύχη να είμαι μέλος μιας παιδικής παρέας φίλων, στην οποία ήταν και ο ΓΙΑΝΝΗΣ ο ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ και ο ΧΡΗΣΤΟΣ ο ΣΠΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ.Από νωρίς είχε μπει σε κάποιους από εμάς το μικρόβιο της κατασκευής.Πάμπολλες φορές είχα πάει στο εγαστήρι του γερό ΖΟΖΕΦ, ο οποίος όταν έμπαινε κάποιος άγνωστος,σταματούσε κάθε εργασία που έκανε εκείνη την στιγμή ,και ασχολούταν με τον πελάτη, χωρίς να κάνει το παραμικρό.Ο ΓΙΑΝΝΗΣ επειδή έμενε και κοντά , πήγαινε πολύ πιο τακτικά, και είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του,και καμμιά φορά, όταν πηγαίναμε μαζί εξακολουθούσε να κάνει κάποιες δουλειές δευτερευούσης σημασίας.Ο σκοπός μας δεν ήταν να μάθουμε την τέχνη , γιατί σαφώς ΔΕΝ ΕΔΕΙΞΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ,παρά συμπερασματικά ,π.χ. βλέποντας τα εργαλεία στον πάγκο που δούλευε εκείνη την ώρα ,και το τι εργασία έκανε ,πλάθαμε υποθέσεις.ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.Ο μόνος που δούλεψε μαζί του ήταν ο κυρ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ άνθρωπος και μάστορας, ο οποίος είχε την εμπιοστοσύνη του ,και ο οποίος μας είχε πει κάποια πράγματα, την εποχή που δούλευε στον ΓΑΒΡΗΛΟ τον ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ.Μάλιστα μου είχε κάνει μιαν επισκευή σε καπάκι μιας κλασσικής κιθάρας που είχα τότε, και καθόμασταν με τον ΧΡΗΣΤΟ,και βάζαμε καθρεπτάκια για να δούμε πως το “έφερε”, αυτός ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ. Ο ΠΕΤΡΟΣ ο ΧΑΝΚΙΑΝ υπήρξε μέγας και εξαιρετικός μάστορας , κάλφας του ΟΝΙΚ ΤΣΑΚΙΡΙΑΝ.Στο τέλος αηδιασμένος από το “συνάφι” της οργανοποιίας,αποσύρθηκε σε ένα καμαράκι στην ταράτσα του σπιτιού του και έκανε ελάχιστα πράγματα, στην χάση και την φέξη.Ασχολήθηκε με την πώληση ασπρορούχων στις λα’ι’κες , και μας “έφυγε” πριν λίγα χρόνια.Τελειώνοντας το σημεςίωμα ξαναλέμε:ΝΑΙ Ο ΖΟΖΕΦ ΔΕΝ ΕΔΕΙΞΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, άφησε όμως ήχο, τον οποίο κάποιοι “έψαξαν” και βρήκαν , και κάποιοι τον ξεπέρασαν κιόλας.ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ.Και αυτό φυσικά είναι καλό για την ίδια την οργανοποία.
Υ.Γ.Και τα λέω αυτά όπου τυγχάνω, να είμαι κάτοχος δύο οργάνων του μακαρίτη ΖΟΖΕΦ.
Ευγε Νικολα για την αποκατασταση της αληθειας και γεια στα χερια σου που συμπληρωσες
αυτα που εγραψε ο Κωστας , ο οποιος πηρε και την συνεντευξη απο τον κ.Καρβουνη …
Ακομα και για να “κλεψεις” καποια πραγματα , οπως διαβασα στη συνεντευξη και μαλιστα
απο ατομο που δεν δειχνει , θα πρεπει να “κοβει η κλαβα σου” …
Ετσι και στη Βεροια ενας συγχωρεμενος “ρεβανατζης” , πηρε το ρεβανι στον ταφο του ,
τη συνταγη εννοω , μη τυχον και την αποκαλυψει πουθενα …
Αποτελεσμα , το μαγαζι του δουλευει ακομα , με τα παιδια του μεσα και πουλαει …
Μπουζουκια φτιαχνονται χειροποιητα , απο άξια μαστορια και πουλανε …
Διαβαζω με ποση χαρα αγοραζουν οι συμφορουμιτες μας , ο καθενας με τις δυνατοτητες
του στο οικονομικο , πανεμορφα οργανακια και τα παινευουν και τα κελαιδανε και οξω μιζερια!
Τι κι αν εχει ενα οργανο τον καλυτερο ηχο , εαν ο κατοχος του δεν μπορει να δωσει καρδια
και συναισθημα στο παιξιμο και να το κανει πότε να γελά και πότε να κλαιει …
Ειναι δωρον αδωρον , ειτε ειναι του Ζοζεφ ειτε ειναι του Χ οργανοποιου …
Να ανεβάσω τώρα ένα video από ένα πιτσιρικά που ο πατέρας τον αγόρασε 2000 ευρώ μπουζούκι από τον Τσιολί να δεις πώς παίζει? Τσαφ Τσουφ ο τρεναράς κάνει από το τασταριζμα, 7 φορές επιχείρησε να το επισκευάσει, 7 φορές χειρότερο το έκανε. Να δεις πως μιλάνε τα video.