Tρίχορδο 1000-1500ευρώ

Χαιρετώ τους στρατηγούς.

Παίζω εδώ και 4 χρόνια αραιά τρίχορδο χωρίς να ξέρω μουσική και νότες. Με ότι έχω δει από YouTube έχω μάθει να βγάζω χωρίς άνεση αρκετά τραγούδια. Έχω ξεκινήσει σχετικά πρόσφατα με δάσκαλο και πλέον θέλω να αλλάξω όργανο. αυτό που έχω είναι της τάξεως των 150ευρω. είμαι λάτρης του ρεμπέτικου και καργα βαμβακαρικος. τι θα μου προτείνατε; κατ αρχας έχει νόημα να παω σε τόσο ακριβό όργανο; κι αν ναι σε ποιο;

1 «Μου αρέσει»

Γεια σου Νίκο, όλες οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σου είναι εδώ…

και εγώ καπώς σαν κι σένα είμαι φιλε Νίκο πρόσπαθω να μάθω της Νότες Τώρα!

Πάντα έχει νόημα να πηγαίνεις σε κάτι καλό. Το εάν είναι ακριβό ή όχι το κρίνεις με βάση τη δική σου οπτική και τη δική σου τσέπη. Για κάποιον ένα όργανο των €1000 ή ακόμα των €500 ίσως ειναι ακριβό. Ενώ για κάποιον άλλο ένα όργανο στα €1500 ίσως το βρίσκει “λογική τιμή”.
Αυτό που μετράει είναι να αγοράσεις ένα όργανο που να αξίζει τα λεφτά που θα δώσεις και να είναι καλό/σωστό όσον αφορά τη κατασκευή, τον ήχο και μετέπειτα την αισθητική.
Η απάντηση στο “γιατί” είναι ότι ανεξαρτήτως το επίπεδο του παίχτη ένα καλό όργανο πάντα θα τον βοηθάει να βελτιωθεί να βγάλει έναν καλύτερο ήχο με λίγοτερο κόπο και πιο σωστά, ώστε να αποφευγονται και οι όποιοι τραυματισμοί σε χέρια και στάση σώματος.

8 «Μου αρέσει»

Η αλήθεια είναι ότι πλέον έχουμε φτάσει να λέμε ότι μέχρι και 2.000 ευρώ πληρώνεις την τέχνη ανάλογα τον μάστορα.
Δηλαδή υπάρχουν μάστορες που αν θέλεις δικό τους όργανο με τα πιο φτηνά υλικά ξεκινάνε από τα 2.000 και από εκεί και πέρα προσθέτεις χρήματα για πιο ποιοτικά ξύλα η στολίδια.
Επίσης υπάρχουν μαστόροι που την τέχνη τους χωρίς εκπτώσεις την πουλάνε από 1.200 και φτάνουν όσο θέλεις ανάλογα τα υλικά κ.τ.λ.
Εμένα μου έχει τύχει να δω χειροποίητο οργανο που να είναι ποιοτικοτατο χωρίς να υστερεί σε τίποτα από 800 ευρώ.
Οπότε ανάλογα το τι θέλει ο καθένας και τι διαθέτει επιλέγει τον μάστορα. Τουλάχιστον απο εδώ μέσα μπορεί κάποιος να κατευθυνθεί με μια θεωρητική ασφάλεια προς τους μαστόρους.

4 «Μου αρέσει»

εάν αγαπάς ένα όργανο και 100 ευρώ να κάνει εαν το αγαπάς με ολη την καρδια το μπουζουκακι αυτο θα κελαιδιση και θα ακούγεται ποιο καλυτερά και απο μπουζουκι που κανει 2000 ευρώ και πάνω

1 «Μου αρέσει»

απλά είμαι τελείως άσχετος με το τι θα έπρεπε να ζητήσει κανείς από κάποιο κατασκευαστή για ένα μπουζούκι.

πχ. αν παίζει ρόλο το ότι είμαι ψηλός, άρα μεγάλα άκρα άρα κάποιες διαφορετικές αναλογίες στο όργανο.
ένα άλλο που με προβληματίζει είναι που όταν πάω να αλλάξω χορδές στη δεύτερη μπερδεύεται η πένα. διαπίστωσα ότι η τοστιέρα είναι στενή. 2εκ πάνω 3 κάτω. δεν ξέρω τι θα ήταν καλύτερο.

Αυτός ο κανείς (ας τον πούμε “αγοραστή”) θα πρέπει ζητήσει από έναν κατασκευαστή να φτιάξει ένα όργανο που να αρέσει η εμφάνιση (μέγεθος, σχήμα και αισθητική) και ο ήχος του στον αγοραστή, με καλά υλικά και σωστές τεχνικές ώστε ο καιρός να μη το επηρρεάζει και να έχει αντοχή στον χρόνο, ενώ παράλληλα να είναι τόσο ακριβό ώστε ο κατασκευαστής να είναι ευχαριστημένος για τον κόπο που κατέβαλε για να το φτιάξει και ο αγοραστής για τα λεφτά που έδωσε για να το αποκτήσει.

3 «Μου αρέσει»

για τα Ζοζεφ τι γνώμη έχετε;

Για ποια Ζοζέφ μιλάς ?
Έχεις φωτό η λινκ ?

Για να μην μπερδεύεται ο κόσμος, μιλάς για την σειρά Ζοζέφ της ομώνυμης φίρμας η οποία δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τον γνωστό μάστορα Ζοζέφ.
Νομιζω είναι θυγατρική του Στολλα, η οποία έχει αγοράσει τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος του γνωστού Ζοζέφ εξού και η χρήση της φωτογραφίας του στην εισαγωγική σελίδα τους καθώς και το λογότυπο τους.
Επίσης πιθανολογω πως μιλάμε για όργανα μαζικής παραγωγής τύπου Ματσικα, προσωπικά δεν έχω εμπειρία από αυτά τα όργανα οπότε ούτε και άποψη, αλλά οφείλουμε να ενημερώνουμε όλους τους αρχάριους που δεν γνωρίζουν (καλή ώρα όπως εσύ) προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

1 «Μου αρέσει»

Επίσης Νίκο θα ήθελα να μας πεις πως βρήκες αυτό το όργανο στο ίντερνετ ? Μέσω google η από αλλού ?
Ρωτάω γιατί μου κάνει εντύπωση να έχουμε τόσο συχνά ερώτησεις για όργανα μαζικής παραγωγής στο φορουμ, ενώ όλο το Facebook και το Instagram έχει γεμίσει με οργανοποιους και μάλιστα με αρκετά εντυπωσιακά όργανα που θα μπορούσαν να τραβήξουν και το βλέμμα ενός αρχάριου.
Εγώ θυμάμαι πρόσφατα ως αρχάριος πριν λίγα χρόνια που διάβασα 2-3 ονόματα εδώ μέσα, παρατήρησα αλλά 3-4 όργανα μουσικών στο youtube όπου έψαξα τους κατασκευαστές τους και έτσι ξεκίνησα να ψάχνω, δεν θυμάμαι να πέφτω πάνω σε βιομηχανίες.

Το βρήκα σε μια αναζήτησή στο Σκρουτζ για να δω τι παίζει.
Με τη λογική πιο πολύ να δω τι υπάρχει βιομηχανικά που ας πούμε το μηχανημα που κατασκευάζει το όργανο κάνει λιγότερα λάθη από το ανθρώπινο χέρι.
Επειδή είμαι άσχετος σκεφτκα ότι αν πάρω ένα χειροποίητο μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα και να μην το καταλάβω ποτέ

Τότε τελείως φιλικά και χωρις παρεξήγηση Νίκο, θα σου πρότεινα να αφιερώσεις λίγη ώρα περισσότερη διαβάζοντας το φόρουμ γιατί μάλλον έχεις αντιληφθεί κάτι λάθος.

Τελείως φιλικά θα σου πρότεινα να μην ασχοληθείς με το μπουζούκι. Είναι ένα όργανο εξαρχής γεμάτο “λάθη”. Τόσο σε θέμα ήχου και το πως παράγονται οι συχνότητες όσο και σε θέμα κατασκευής.
Ασχολήσου με το theremin ή με κάποιο αρμόνιο ίσως που έχουν κρυστάλλους και παράγουν τον απόλυτο ήχο στην απόλυτη συχνότητα.
Δεν κάνουν όλα τα όργανα για όλους. Τα παραπάνω όργανα είναι “τέλεια” μιας και είναι φτιαγμένα να παίζουν τον απόλυτο ήχο. Άρα το όποιο “λάθος” έχει να κάνει με ελαττωματικό όργανο ή λάθος χειρισμό του παίχτη.

Για να μην έχεις θέμα, πηγαίνεις σε κατασδκευαστές αναγνωρισμένης αξίας μαζί με κάποιον που ξέρει. Σε αυτό που λες δεν πάει ακριβώς έτσι, ένα σωστό χειροποίητο αντικείμενο (από όργανο μέχρι αυτοκίνητο) είναι σαφώς ανώτερο και πιο προσεγμένο από ένα βιομηχανικό. Αλλά από την άλλη, μια φτηνή κιθάρα γιαμάχα είναι τουλάχιστον αξιόπιστη ενώ ένα μπουζούκι από ερασιτέχνη οργανοποιό πιθανότατα θα έχει χίλια δυο προβλήματα.

Με αυτό δεδομένο, θα πρότεινα (τρίχορδο) μπουζούκι και όχι ηλεκτρονικό αρμόνιο.

Με αυτό επίσης δεδομένο, θα εξηγούσα στον nikos ότι σ’ αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχουν αντικείμενα κατασκευασμένα από ανθρώπους, παντελώς απαλλαγμένα από τυχόν προβλήματα, είτε είναι βιομηχανικά κατασκευασμένα, είτε στο χέρι.

Επειδή όμως υπάρχουν, στην κατηγορία κόστους που αναφέρεται, μπόλικες δεκάδες αξιόλογοι κατασκευαστές, θα πρότεινα η αγορά να ψαχτεί με τη βοήθεια κάποιου που να ξέρει και από ρεμπέτικα και από μπουζούκια.

υ.γ. να διευκρινίσω πάντως ότι βιομηχανίες μπουζουκιών δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

1 «Μου αρέσει»

καταλήγω μάλλον σε ένα από τα όργανα του Σπουρδαλάκη κοντά στα 1500ευρω

Κάνε μια έρευνα αγοράς, γιατί σε αυτά τα λεφτά (και με λιγότερα) βρίσκεις πολύ καλύτερα όργανα. Γενικά κάνε έρευνα αγοράς από κοντά, όχι από το ίντερνετ. Ό,τι και να σου πούμε εμείς, άμα δεν σου κάτσει εσένα στο χέρι και στον ήχο τότε δεν θα το ευχαριστηθείς.