Αξίζει να επισκευάσω το μπουζούκι μου; - Βυθισμένο καπάκι

Καλησπέρα και καλή χρονιά με υγεία σε όλους και τις οικογένειες σας, μόλις εχθές μπήκα στη παρέα σας και είμαι πολύ χαρούμενος γι αυτό, καλές συζητήσεις και διπλοπενιες να έχουμε! :smiley:Τωρα με τη σειρά μου κι εγώ έχω κάποιες απορίες που οι γνώμες σας θα μου ήταν αρκετά χρήσιμες. Λοιπόν έχω ένα τετραχορχο 40 ετών περίπου από το πατέρα μου δεν έχει κάρτα κατασκευαστή, έχει γίνει μια φορά μια επισκευή το 2013 αλλά τώρα έχει βυθιστεί αρκετά το καπάκι και γενικά είναι πολύ σκληρό το όργανο άρα με τις λίγες γνώσεις που έχω θέλει σίγουρα αλλαγή καπάκι και πολύ πιθανών ταστιερας! Αξίζει μια επισκευή πρώτον για λόγους συναισθιματικους και δεύτερον οικομικους λόγους να το φτιάξω κι αν ναι αν έχετε κάποιον να μου προτεινεται ευχαριστώ πολύ :wink:

1 «Μου αρέσει»

Καλώς ήρθες, καλή χρονιά!
Αν οι λόγοι είναι συναισθηματικοί τότε αξίζει να το φτιάξεις άσχετα με το αν αξίζει οικονομικά (έστω περιποιημένο για τον τοίχο στην χειρότερη περίπτωση). Αν βάλεις φωτογραφίες μπορεί να δούμε κάποια πράγματα, αλλά βασικά θα σου πει οργανοποιός τί μπορεί να γίνει.

5 «Μου αρέσει»

Συνονόματε μου άρεσε πολύ η απάντηση σου η αλήθεια ειναι ότι έκανα μια ερώτηση σ έναν από τους κορυφαίους στο είδος και η τιμή ήταν αρκετά ψηλή βέβαια ειλικρινεστατος και ντόμπρος ο μάστορας μου είπε καλύτερα βρες κάποιο μεταχειρισμένο να κάνεις τη δουλειά σου και όταν μπορείς πάρε η φτιάξε ένα δικό σου! Λοιπόν θα ανεβάσω και φώτο για περισσότερες πληροφορίες

4 «Μου αρέσει»

Αν το ίδιο καπάκι επισκευαζονταν για συναισθηματικους και μόνο λόγους θα σου συστηνα να το έφτιαχνες. Τώρα αλλιως αν είναι οικονομικό το θέμα ε αναγκαστικά θα το κρεμάσεις στον τοίχο. Αυτή είναι η γνώμη μου

Δε ξέρω αν βοηθάνε η φώτο παιδιά από κοντά είναι λίγο χειρότερα συγνώμη για τη ζαλαδα

2 «Μου αρέσει»

Καλωσόρισες φίλε @Νικος_ili, καλές συζητήσεις να έχουμε. Είναι όμορφο οργανάκι… Στο στυλ εκείνης της εποχής. Αλήθεια πόσα λεφτά σου είπε; Έχεις ρωτήσει δεύτερες γνώμες; :slight_smile:

Δεν μας ζαλίζεις - γι’ αυτό υπάρχει το φόρουμ, για να συζητάμε ατελείωτα! Ρώτα όσο θες, ό,τι θες! :smiley:

3 «Μου αρέσει»

ωωω ιστορικό κομμάτι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας🙂
έχω και γω ενα

4 «Μου αρέσει»

Δεύτερη γνώμη όχι δε πήρα για να είμαι ειλικρινής κι αυτό γιατι έπιασα ένα όργανο κατασκευής του στα χέρια μου μεταχειρισμένο ούτε 2 ετών που μου το έδινε 1500€ και είχε ρε παιδιά τέτοια ενέργεια αυτό το όργανο που δε μπορούσα να παίξω έτρεμαν τα χέρια μου δεν είχα ξανά αισθανθεί έτσι ήταν πέρα από όμορφο που προσωπικά το βάζω σε 2η μοίρα αυτό αλλά ήταν τόσο μαλακό νόμιζα ότι θα ξεκινήσει να παίζει το χέρι μόνο του άσχετα αν εκείνη τι στιγμή είχα κομπλαρει ήθελα να το πάρω να φύγω και είπα δε κάνω τίποτα θα φτιάξω εδώ ένα οργάνο η αν έχει κάποιο έτοιμο όταν θα έχω τη δυνατότητα να διαθέσω ένα α πόσο θα το πάρω! Τώρα όσον αφορά την επισκευή περίπου 8 με 9 κατοστάρικα αλλαγή καπάκι και ένα μάζεμα γενικα

1 «Μου αρέσει»

8 κατοστάρικα?! Καλά τι καπάκι θα σου βάλει χρυσό :rofl: εγώ ήξερα αλλαγη καπάκι μέχρι και 6 κατοστάρικα (που την βρίσκω λογική τιμή) τώρα να βάζει μέσα και καμιά αλλαγή τατστιερας και κάνα σετ απ τότε ναι είναι αρκετά τίμια τιμη

Καλημερα.
Βλεπω τις φωτογραφιες απο κινητο αλλα απο οσο μπορω να δω το βουλιαγμα δεν ειναι μεγαλο. Αν ειναι σταθεροποιημενο και το οργανο παραμενει λειτουργικο δεν θα το πειραζα καθολου ειδικα απο την στιγμη που εχει συναιαθηματικη αξια. Εχει φωνη, ειναι ενταξει; Αν ναι αστο οπως ειναι. Αμα ειναι να κρεμασεις στον τοιχο παλι δεν χρειαζεται τιποτα. Τωρα για το σκληρο που αναφερεις που ειναι και το σημαντικο για την λειτουργικοτητα του οργανου. Ενα οργανο για να ειναι σκληρο σημαινει πως θελει δυνατο πατημα στη χορδη για να παιξει. Αυτο μπορει να γινει αν το οργανο εχει μεγαλο action που λενε και στο χωριο μου. Συνηθως μιλαμε για σκευρωμενο οργανο ή αν δεν ειναι σκευρωμενο εχει πολυ ψηλο καβαλαρη (απο κακο σχεδιασμο, κακοδιαμορφωμενα ταστα κ.α.). Στην περιπτωση που δεν εχει ουτε σκευρωμα ουτε ψηλο καβαλαρη, μπορει να φοραει πολυ χοντρες χορδες. Στην περιπτωση αυτη δοκιμασε πιο λεπτες χορδες. Αν υπαρχει σκευρωμα, φτιαξε το σκευρωμα πρωτα και μετα δες πως συμπεριφερεται.
Τωρα τα 9 κατοσταρικα για αλλαγη καπακιου δεν τα εδινα με τιποτα. Ουτε καν τα 6 που ανεφερε φιλος πιο πανω. Με τα 9 σιγουρα παιρνεις ενα καλο οργανο και κρεμας στον τοιχο το αλλο.
Εχε υποψη σου πως για τον μαστορα ειναι βαβουρα μεγαλη να βγαλει ενα καπακι, να περασει αλλο, να μεταφερει την φιγουρα απο το παλιο στο νεο καπακι κλπ. Σιγουρα προτιμα να σου φτιαξει καινουργιο για αυτο και κοστολογουν την αλλαγη ακριβα. Επισης με μια αλλαγη καπακιου αυτο που παιρνεις ειναι ενα αλλο τελειως οργανο. Μπορει να ειναι καλυτερο, μπορει χειροτερο, αλλα σιγουρα διαφορετικο.

3 «Μου αρέσει»

Θα κάνω μια έρευνα όταν ανοίξουν λίγο τα πράγματα κι όταν πάω Αθήνα γιατί μένω μόνιμα Σαντορίνη τώρα και θα δω! Αν έχετε να προτείνεται και κάποιον αξιόπιστο όργανοποιοι θα βοηθούσε, καλημέρα :blush:

Αν δεν κάνω λάθος αυτή την φιγούρα δεν ειχε και το μπουζουκι του Λεμονοπουλου ?

ναι, αρκετά κοινή φιγούρα με κάμποσες παραλλαγές.
Δεν νομίζω αυτό το όργανο να είναι ίδιο με το δικό του

Μοιάζει η φιγούρα η αλήθεια είναι πολύ αλλά σε καμία περίπτωση το μπουζούκι μου δεν έχει σχέση με του Λεμονοπουλου είναι πολύ απλό όργανο το δικό μου παιδιά,συν ότι η φιγούρα αυτη μπηκε μετά από επισκευή που του έκανα το 2013 στον Σμυρλογλου επιλογή του μάστορα ήταν οπως και το χρώμα απλά τωρα θέλει μια καλή επισκευή αν το αποφασίσω και δεν πάρω άλλο :wink:

Όχι μίλησα για την φιγούρα μονο.

Η όποια τελικα είναι κατα το ήμισυ.

Αρα το καπάκι σου έχει φάει ήδη μια επισκευή και μετα κάθισε η ειναι η δεύτερη φορα που κάθεται ?

2 «Μου αρέσει»

Όχι πανό μου όταν στην επισκευή είχε γίνει στενεμα μανοκου και αλλαγή ταστα, το σκάφος είχε μια ρωγμή τίμια που έγινε πολύ καλή δουλειά εκεί και βερνίκια το καπάκι απλά βάφτηκε και έβαλε και αυτή την ώραια φιγούρα ο μάστορας απλά ίσως από τα χρόνια έκατσε κι αυτό δε το δούλευα και πολύ το όργανο μια το έπιανα μια το άφηνα τι να σου κάνουν κι αυτά ψυχή έχουν… :smiley:

1 «Μου αρέσει»

Είναι δύσκολο να σε συμβουλέψει κάποιος απο απόσταση για το τι να κάνεις, αλλά η σκέψη η δική μου σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η εξής:
Παρότι συχνά δενόμαστε με όργανα, δυστυχώς υπάρχουν κακά όργανα στην αγορά και άλλα για τα οποία δεν αξίζει να δαπανήσουμε χρόνο, ενέργεια και χρήματα. Υπάρχουν βέβαια φτηνά όργανα τα οποία αποτελούν μέρος της ταυτότητας ενος μουσικού και με αυτό το ρόλο συντηρούνται και επισκευάζονται σε βαθμό που να ξεπερνάει την χρηματική τους αξία.
(Υπάρχουν και φτηνά όργανα που παίζουν καλά! )
Στη δική σου περίπτωση σύμβαίνει κάτι τέτοιο; Είναι αυτό το όργανο μέρος της δικής σου μουσικής ταυτότητας; Θεωρείς πως ηχητικά είναι κάτι που θα σου λείψει;
Αν όχι,λες οτι το όργανο έχει ήδη σχισμένο και καθισμένο καπάκι ( για αυτό δεν βάφτηκε κιόλας;)
Αυτές οι 2 αστοχίες μήπως πρέπει να σε κάνουν να αναρωτηθείς για το πόσο μέλλον θα έχει αυτό το όργανο αν χρησιμοποιηθεί τακτικά;
Το συναισθηματικό μέρος το καταλαβαίνω αλλά το όργανο δεν θα πάθει κάτι τρομερό αν μείνει στην άκρη και λίγα χρόνια όπως είναι.
Μήπως να βρεις ένα σωστό όργανο να μελετάς και να αποκτήσεις δική σου άποψη; Έτσι θα πάρεις μια απόφαση για τον εαυτό σου, γνωρίζοντας τι πρακτική αξία θα έχει για σένα αυτό το όργανο.

7 «Μου αρέσει»

Αρκετά θυμίζει Λαζαρίδη αυτό

1 «Μου αρέσει»

Καλημερα κ απο μενα φιλε νικο απο τις φωτογραφιες το βουλιαγμα δεν ειναι μεγαλο και προσοχη οχι αλλαγη στο καπακι,το παλιο καπακι βγαζει τον ηχο,αν δεν εχει ριξει το μανικο ψαξε αλλα για να γινει μαλακο το οργανο., και οπως ανεφερe
και ο sakkalis

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες σας και τις γνώμες σας παιδιά, τώρα κάτι άλλο επειδή βρίσκομαι σε νησί και θέλω να κάνω κάποια μαθήματα πάνω στο μπουζούκι τι γνώμη έχετε με τα μαθήματα μέσο Internet για το λόγο ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να ανέβω Αθήνα, έχει αποτέλεσμα μέσο ίντερνετ η δεν αξίζει και να σημειώσω ότι είμαι αυτοδίδακτος και μόνο το 2013 έκανα πολύ λίγα μαθήματα για κάνα 2 μήνες αλλά πρέπει να λύσω τα χέρια μου και γενικά να βρω τη προσωπικότητα μου πάνω στο όργανο ευχαριστώ! :slightly_smiling_face:

3 «Μου αρέσει»