Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλη την παρεα !
Φίλοι μου θέλω την άποψή σας και τη βοηθειά σας σαν πιο έμπειροι στο θέμα.
Κοιτάζω και μαγεύομαι απο ακούσματα και προσωπικότητες όπως ο Μάρκος ο Βαμβακάρης , ο Στεργιου (Μπέμπης) , Παπαϊωαννου, Τσιτσανης , Μακρυδακης, Χατζηχρηστος, Χιωτης, Ζαμπετας ,Κωστας Παπαδοπουλος , Γιαννης Παλαιολογου, Παναγιωτης Στεργιου , Μανωλης Καραντινης…ξεχναω αρκετους…
Ανθρωποι που εχουν παιξει καταπληκτικα πραγματα και ειναι αξιοι σεβασμου και θαυμασμου. …
Ειμαι πολυ λιγος να πω κατι για αυτες τις προσωπικοτητες , αλλα μονο στην ιδεα που τα γραφω ανατριχιαζω…
Και ολοι σιγουρα συμφωνουμε πιστευω οτι το λαϊκο τραγουδι και η μουσικη μας εχει υποστει μεγαλη ζημια και πολεμο…
Η κληρονομια μας ειναι ορισμενοι καλιτεχνες που ανεφερα και ποσοι αλλοι που δεν εχω αναφερει…
Θελω να μαθω μπουζουκι γιατι μου αρεσουν αυτου του ειδους τα ακουσματα που σας περιεγραψα , ειτε τριχορδο ειτε τετραχορδο…!
Ξερω οτι θα μου προτεινετε να παω με καποιο δασκαλο.
Καθε δασκαλος ομως θα πει τον δικο του μαστορα και διειστανται οι αποψεις. Σεβαστο απο μενα οτι ειναι εμπειροι και το κατεχουν, αλλα δε θελω τετοια μπερδεματα… αλλα χρειαζεται και καποιος εμπειρος για αγορα…
Ειναι προτιμοτερο να παω σε μια φθηνη και οικονομικη λυση ή να παω σε καποιο καλο και πιο ακριβο οργανο που θα ειναι ποιοτικοτερο με καποια τιμη συμφερουσα τιμη, τυπου πολυ καλο αλλα ταυτοχρονα οχι υπερτιμημενο ? Γιατι ξερω οι διασημοι μαστορες χτυπανε πολυ στη τιμη πανω απο χιλιαρικο!
Μακρυγορησα και με συγχωτειτε αλλα ηθελα να τα γραψω οσο πιο εμπεριστατομενα μπορουσα.
Με εκτιμηση και σεβασμο στην ομορφη μουσικη μας και σε ολους τους φιλους του φορουμ αναμενω τις απαντησεις και τις αποψεις σας φιλοι μου!
Όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας και τα γούστα μας και σίγουρα μπορεί να υπάρχουν και κάποια άλλα συμφέροντα στη μέση κάποιες φορές αλλα δεν χρειάζεται να πάρεις το όργανο της ζωης σου ως αρχάριος.Χρειάζεσαι ένα όργανο να σε μάθει κάποια πράγματα έτσι ώστε αν και όταν προχωρήσεις, η επόμενη σου επένδυση σε όργανο θα γίνει με δική σου κρίση.
Υπάρχει πολύ συζήτηση για το θέμα στο φόρουμ και υπάρχει στο διαδύκτιο και αγορά με μεταχειρισμένα. Αν προχωρήσεις ψάξε μήπως βρεις κάποιον στην περιοχή σου να παίζει για να σε βοηθήσει να διαλέξεις κάτι που δεν έχει προβλήματα.
Σε ευχαριστω για την απαντηση σου…! Ομως αν παρω κατι πολυ φθηνο δεν θα ειναι δικοπο μαχαιρι ? Εννοω οτι αν δε κανει θα χασω χρηματα…ο καθενας σιγουρα εχει το σκεπτικο του
Αποψή μου ως αρχάριος που είμαι κι εγω, είναι, αφού βρεις δάσκαλο, να ψάξεις στην αγορά και να δοκιμάσεις όργανα. Προτίμησε να δεις σχετικά οικονομικους οργανοποιούς απο καταστήματα, μια απλή έρευνα στο φόρουμ θα σε βοηθήσει και πέρνα να τα δεις.
Μην ντραπεις να τα κρατήσεις και να παίξεις μερικές νότες ώστε να ακούσεις τον ήχο του οργάνου, μέχρι και 300-400 ευρώ, κάτι θα βρεις για αρχή. Αρκει να είναι μαλακό και σχετικά χαμηλό στις χορδές του για να μην σε κουράζει και να σου αρέσει κάπως ο ήχος του. Το σημαντικό είναι να απολαμβάνεις τη διαδικασία της εκμάθησης και μην ανησυχείς, δεν χάνονται αυτά τα πρώτα χρήματα, το αντίθετο, συμβάλλουν στο να μάθεις. Μετά απο 1-2 χρόνια θα πάρεις κάτι καλύτερο.
Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου…εγω ομως δεν εχω μαθει τιποτα ουτε ξερω πως να ξεχωρισω τα χαρακτηριστικα που μου περιγραφεις…! Με κατευθυνετε παντως να παω σε κατι φθηνο για αρχη
Εγώ θα σε βάλω σε μια άλλη λογική.
Αρχικά καλό είναι για εσένα αφού το έχεις μεράκι να μάθεις να παίζεις να βρεις έναν δάσκαλο που να επικοινωνείτε σωστά και να σου ταιριάζει.
Από εκεί και πέρα όσον αφορά τα όργανα, είμαι της άποψης να “καλομάθεις” τον εαυτό σου στον ποιοτικό σωστό ήχο και να προσέχεις το σώμα σου ώστε να μην έχεις τραυματισμούς. Ένα κακό όργανο μπορεί να σε οδηγήσει να τραυματίσεις τα χέρια σου (τενοντίτιδες κλπ) και ταυτόχρονα ο κακός ήχος του να σε αποθαρρύνει από το να έχεις υπομονή και να προοδεύσεις με τελικό αποτέλεσμα την απογοήτεση και την εγκατάληψη του όλου εγχειρήματος.
Επομένως ανεξαρτήτου επιπέδου ένα καλό όργανο έχει μόνο θετικά να προσφέρει. Εάν δε μπορείς να το διαλέξεις μόνος σου, βρες έναν φίλο που ξέρει να παίζει ή ακόμα και το δάσκαλό σου (εάν θέλει να βοηθήσει) και πάρε παραμάζομα όσους οργανοποιούς μπορείς και άκου / πιάσε όσα παραπάνω όργανα μπορείς ανεξαρτήτου τιμής. Με αυτό το τρόπο θα αρχίζεις να ξεχωρίζεις τον καλό ήχο και θα το συνδέσεις με την αντίστοιχη τιμή. Στο τέλος θα δεις τι είναι αυτό που ταιριάζει στη περίπτωσή σου. ΜΗ περιοριστείς με το ύψος τιμών. Το να ακούσεις ένα καλό όργανο να παίζει δε σημαίνει ότι θα το αγοράσεις. Αλλά όταν ακούς ένα κακό όργανο να παίζει είναι λόγος να ΜΗ το αγοράσεις.
Επίσης προσπάθησε να δεις και μεταχειρισμένα όργανα γιατί μπορεί να βρεις ευκαιρίες που αξίζουν.
Καλό ψάξιμο και εύχομαι να βρεις αυτό που ψάχνεις.
Σε ευχαριστω πολυ για τα λογια σου και την απαβτηδη σου! Γραφεις οτι εισαι μηχανικος πλοιου νομιζω … και το αδερφακι μου 3ος ειναι και ξεμπαρκαρε πριν 2 εβδομαδες!
Στο θεμα μας τωρα, συμφωνω σε ολα αυτα που μου λες απο δασκαλο ομως δεν εχω βρει…
Περασα πριν μια εβδομαδα απο καποιον γνωστο οργανοποιο , δε θα ονοματησω μη παρεξηθει καποιος αλλος, και μπορω να πω οτι μου αρεσε η αισθηση του οργανου και οι νοτες που ακουσα σαν πολυ αρχαριος! Με αγαπη θελω να βρω κατι γιατι η μουσικη ειναι κατι που εκφραζουμε απο μεσα μας…
Μεταχειρισμενα λεγονταςπου μπορω να βρω και νσ ειναι αξιοπιστα ?
Με τη βοήεθια κάποιου που να ξέρει να παίζει και να έχει μια σχετική εμπειρία είναι εύκολο να βρεθούν αξιόπιστα όργανα. Θα χρειαστεί να κοιτάξετε τη κατάσταση του οργάνου ώστε να είναι μαλακό, να μη ταστάρει, να μην έχει σκευρώματα κλπ και μετά τον ήχο του. Ο ήχος και η εμφάνιση είναι θέμα γούστου.
Καλό είναι να βρεις κάποιον που να δένει η χημεία σας και παράλληλα να σου δείξει τα βασικά ώστε να μη τα μάθεις λάθος μιας και τώρα ξεκινάς. Μπορείς να μάθεις και κάποια πράγματα μόνος σου, αλλά ο δάσκαλος θα στα δείξει πως είναι τα “σωστά” και θα σε βοηθήσει να προοδεύσεις γρηγορότερα.
Καταλαβαινω ! Νομιζω καλυτερα καινουριο γιατι τα μεταχειρισμενα ισως κρυβουν λαδιες που θα με τσαντισουν και θα με απομακρυνουν απο το να ασχοληθω…βλεποντας και κανοντας
Καταλαβαινω ! Νομιζω καλυτερα καινουριο γιατι τα μεταχειρισμενα ισως κρυβουν λαδιες που θα με τσαντισουν και θα με απομακρυνουν απο το να ασχοληθω…βλεποντας και κανοντας
Θεωρώ ότι πρέπει να το δεις λίγο διαφορετικά. Θα σου πρότεινα να μιλήσεις με αρκετούς δασκάλους και να διαλέξεις αυτόν που σου ταιριάζει περισσότερο. Ζήτα να μάθεις τρόπους διδασκαλίας, αν υπάρχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκμάθησης από μέρους τους.
Έχω ακούσει πολλά για διάφορους που “τσαλαβουτάνε” κατά κάποιο τρόπο χωρίς όργάνωση. Μιλάω για δασκάλους πάντα.
Όταν αποφασίσεις με ποιον θα πας τότε κουβεντιάζετε και το θέμα του οργάνου. Θα πρέπει να δείξεις εμπιστοσύνη έτσι κι αλλιώς.
Συμφωνώ με τον alko101 σχετικά με τα καλά όργανα, ειδικά για τα μεταχειρισμένα. Να ξέρεις ότι πάντα υπάρχει ρίσκο εφόσον δείχνεις εμπιστοσύνη σε κάποιον.
Επίσης θα σου έλεγα να ρωτήσεις παίκτες όλων των κατηγοριών, νέους και έμπειρους να σου πουν την γνώμη τους για δάσκαλους.
Από προσωπική πείρα πάντα “εμφανίζονται” κάποια ονόματα που είναι γενικώς αποδεκτά και σεβαστά και αυτό δεν είναι τυχαίο.
Πες μας και σε ποια περιοχή είσαι έτσι ώστε αν ξέρουμε να σου προτείνουμε κάποιους.
Αυτό είναι λάθος. Συνήθως στα μεταχειρισμένα όργανα έχουν γίνει ήδη παρεμβάσεις ή μικροδιορθώσεις για να παίξουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Τα καινούρια είναι που θα βγάλουν κάποια προβλήματα ή “παιδικές ασθένειες” στην καλύτερη περίπτωση μέχρι να ωριμάσουν. Αυτό για κάποιους είναι αγχωτικό ειδικά αν δεν ξέρουν τι να περιμένουν.
Να αναφέρω ότι όταν είχα ξεκινήσει να μαθαίνω σάζι (ξέροντας ήδη μπαγλαμά αυτοδίδακτος) πήγα πρώτα στον δάσκαλο με δανεικό όργανο, έκανα 2-3 μαθήματα, και μετά βγήκα να διαλέξω το δικό μου. Μάλιστα ο δάσκαλος μού είχε πει και ανοιχτά τη γνώμη του για το όργανο που βαστούσα, το δανεικό (δεν ήταν καλό), χωρίς κολλήματα του τύπου «τώρα που το πήρε έτσι κι αλλιώς, τι νόημα έχει να τον απογοητεύσω», που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βγουν αν το όργανο ήταν δικό μου. Είχα δει και το δικό του, μπορούσα κάπως να καταλάβω τη διαφορά ανάμεσα σ’ ένα καλό κι ένα κακό.
Αν υπάρχει φίλος να σου δανείσει ένα μπουζούκι για τα πρώτα μαθήματα, ή ακόμη και για σπιτικό γρατζούνισμα μόνος σου μερικές εβδομάδες, θα σε βοηθήσει πάρα πολύ.
Υπάρχουν μέλη εδώ στο φόρουμ που έχουν απίστευτη γνώση της πιάτσας των οργανοποιών. Δεν πιστεύω πως είναι πελάτες σε όλους τους μαστόρους για τους οποίους έχουν εμπεριστατωμενη άποψη: προφανώς έχουν γνωρίσει τα όργανά τους και χωρίς να τα αγοράσουν.
Μπορούν λοιπόν να σε συμβουλέψουν αν υπάρχουν μαστόροι που να δέχονται να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους στο να σου δείξουν πώς πρέπει να είναι ένα όργανο και πώς να το διαλέξεις, ακόμη κι αν τελικά δεν το πάρεις από εκεί.