Καλημερα παιδια! Ειμαι στην τελικη ευθεια!
Λοιπον, βρηκα ενα καινουριο μπουζουκι απο οργανοποιο με 1.5 χιλιαρικο…καρυδια.
Ο οργανοποιος Μου εδειξε ομως και ενα της πιο ακριβης κατηγοριας 2ο χερατο,μεταχειρισμενο,που το αφηνει σε αυτη την τιμη,παλι καρυδια και καπακι καναδικο ελατο…επισης μια μουρνια παλι 2ο χερι που τη δινει 1700 που της εχει αλλαξει το καπακι…και τωρα το σκεφτομαι…καινουριο της ας πουμε οικονομικης σειρας? 2ο χερι απο τα πιο ακριβα που η τιμη ειναι πιο ελαφρια στο επιπεδο του καινουριου? Τι να κανω…?
Στα αλλα δυο τα μεραχειρισμενα το θετικο ειναι οτι εχουν ταστιερα πιο ακριβη
στο καινουριο οσο περναει ο καιρος θα χρειαστει σερβις στη ταστιερα απλα θα βελτιωθει ο ηχος του στα χερια μου
…στο δευτερο στην ιδια τιμη μεταχειρισμενο,ειναι φτασμενο σαν ηχος και δεν παει πιο πανω
στο τριτο που ειναι μουρνια ,ελαφρως πιο ακριβο,εχει αλλαχθει καπακι οποτε ο ηχος θα ειναι διαφορετικος…
Εσεις τι προτεινετε ???
Καινουριο απο την αρχη
Ή μεραχειρισμενο της πιο ακριβης κατηγοριας?
Αυτό θα πει χαθήκαμε στην μετάφραση…
Θεωρώ ότι ίσως να σε βοηθήσει ότι πολλοί περάσαμε από το στάδιο αυτό του… Αλαλούμ… Και η ουσία στο τέλος είναι απλή…παίρνεις αυτό που σου μιλάει απευθείας …
Αν θέλεις να παίξεις με τις λεπτομέρειες τότε έχω κάποιες ερωτήσεις επειδή φαντάζομαι τον μάστορα :
- Τι εννοείς έχουν πιο ακριβές ταστιερες τα άλλα 2 ? Υλικό ? Φιγούρα ?
- Τι εννοείς το καινούργιο θα χρειαστεί σέρβις στην ταστιέρα ? Τα παλιά δεν θα χρειαστούν ?
- Ηχητικές διάφορες περί ωρίμανσης ισχύουν, εσύ τις εντόπισες ?
Επίσης μπόνους πληροφορία, αρκετοί γνωστοί παίκτες έχουν ηχογραφήσει δισκογραφία με μεταχειρισμένα μπουζούκια 2ου και 3ου χεριού που κατέληξαν με κάποιον τρόπο στα χέρια τους.
Σε νιώθω να ψάχνεις για το καλύτερο αλλά θα δεις με τα χρόνια (αν ασχοληθείς και συνεχίσεις να παίζεις) ότι είναι όλα πιο απλά…
Δεν είναι αμάξι να χάνει αξία, μπουζούκι είναι. Για μένα πας στην καλύτερη κατηγορία ξεκάθαρα. Θα είναι και στρωμένο, ακόμα καλύτερα αν είναι από καλό παίχτη που του έκανε καλό στρώσιμο (που ίσως ένας αρχάριος να μην μπορούσε).
Οποίο σου κάθεται καλύτερα φυσικά, αυτό ισχύει πάντα.
Καλημερα !
Σαν αρχαριος εντοπισα διαφορες !
Απλα ο μαστορας ηταν ξεκαθαρος .
Το πρωτο το καινουριο καρυδια, θα εξελιχθει σαν ηχος. Απλα η ταστιερα του θα ζητησει το σερβις
Το δευτερο στο ιδιο χρηματικο ποσο ,καρυδια πιο ακριβης κατηγοριας…με καπακι ελατο καναδικο και ταστιερα καλυτερης ποιοτητας που δε θα χρειαστει τιποτα…
Το τριτο μουρνια Ικαριωτικη και αλλσγμενο κσπακι λιγο πιο ακριβο.
Ισως θεωρω οτι τα οργανα πιο ακριβης κατηγοριας δεν θα χρειαστουν πολλα…
Απλα στο καινουριο ο ηχος θα εξελιχθει…στο δευτερο ειναι φτασμενο στον ηχο και το τριτο(μουρνια) που εχει αλλαχθει το καπακι του θα ματαβληθει ο ηχος
Τι να διαλεξω ειναι το θεμα…
Τα ακουσα και τα 3…
Ο δασκαλος τα επαιξε και εκεινος και προτεινει καινουριο για να στρωσει στα χερια μου…αλλα αφηνει την επιλογη σε εμενα…
Και εγω στο φορουμ που εχει εμπειρους παιχτες ζητω την αποψη τους ! Εσεις τι λετε ?
Σιγουρα πας οταν εχεις εμπειρια στο καλυτερο…εγω ομως δεν εχω εμπειρια…! Οπως ειπα και στο παιδι απο πανω !
Γιώργη από αυτά που περιγράφεις η καλύτερη επιλογή για μένα είναι το μεταχειρισμένο όργανο καλύτερης κατηγορίας στα 1500.
Το θέμα όμως είναι ότι, εφόσον γενικά το συγκεκριμένο όργανο ακούγεται η καλύτερη επιλογή, (είναι στρωμένο άρα δεν θα βγάλει εκπλήξεις), για ποιο λόγο ο δάσκαλος σου πρότεινε να πάρεις ένα καινούριο και να στρώσει στα χέρια του.
Μήπως δεν του άρεσε κάτι στα άλλα όργανα;
Ειληκρινα δε μου το ανελησε ! Μου λεει εγω προτεινω το καινουριο για να στρωσει στα χερια σου !
Νίκος και Λουκάς σου απάντησαν θεωρώ με το κριτήριο της εμπειρίας, πριν λίγα χρόνια αν μου απαντούσαν το ίδιο θα ξυνιζα λίγο μέσα μου γιατί πάντα η τάση πάει προς το καινούργιο, το απείραχτο…
Αλλά όπως σωστά σου έγραψαν το μπουζούκι δεν είναι αμάξι…
Επίσης οι πιθανότητες να στρωθεί ένα όργανο καλύτερα είναι να πρωτοπαιχτει από κάποιον πιο έμπειρο παρά αρχάριο άλλο ένα πλεονέκτημα του δεύτερου χεριού.
Επίσης παραμένει ένα κενό
Δεν την καταλαβαίνω αυτή την πληροφορία… Όλα χρειάζονται σέρβις γιατί το παρουσιάζεις σαν αρνητικό, οι άλλες ταστιερες δεν θα θέλουν σέρβις ???
Ο μάστορας που πήγες είναι από τους πιο αξιόπιστους και δεν θα έχεις να κάνεις με αστοχία υλικού που δεν θα αναγνωρίσει μετέπειτα κ.τ.λ. έχω όργανο του όπως κάτι χιλιάδες άλλοι παίκτες ερασιτέχνες και επαγγελματίες… Ότι και να πάρεις καλό θα είναι αρκεί να σε τραβάει να το κρατάς…
Επίσης κάτι ακόμα, είναι λογικό να πληρώνουμε ακριβότερα τα πιο καλά υλικά, ξυλεία σκάφους κ.τ.λ.
Η καρυδιά είναι από τα πιο φτηνά ξύλα για σκάφος, το μπαντουκ δεν το χρησιμοποιούν καν σαν μουσικό ξύλο… Έχω όργανο από σκάφος καρυδιάς με μπαντουκ που δεν το αλλάζω με τίποτα, γιατί μεγάλο ρόλο παίζει η τέχνη του μάστορα και το τι μπορεί να βγάλει από τα υλικά του.
Οπότε κάνε ένα βήμα πίσω, πάρε μια ανάσα περί ακριβών και φτηνών, καρυδιάς, μουρνιας, παλισανδρου και οστράκων και πήγαινε ξαναπιαστα, μύρισε τα, άκουσε τα και βουτά αυτό που θέλεις.
Όταν πήγα να πάρω το όργανο από τον ίδιο μάστορα με σένα, έκανα μια συμφωνία όταν μπήκα, ότι θα παίξω με όλα τα όργανα χωρίς να μου πει τιμή και είδος ξυλείας…και προσπαθούσα όταν τα έπιαναν να μην τα πολύ κοιτάω για να μην καταλάβω τα υλικά…
Στο τέλος αυτό που με τράβηξε ήταν μια καρυδιά…
Υ.Γ. Στην θέση σου θα ξανασκεφτούν λίγο τα λόγια των πιο έμπειρων που σου είπαν να ξαναδείς το 2χερι πιο ζεστά…
Καλή επιλογή σου εύχομαι και μην ξεχάσεις όταν το πάρεις να επανέλθεις εδώ με φωτογραφίες και feedback
Απλα σκεφτομουνν καποιες λεπτομεριες…ενταξει…πρωταρης ειμαιι και τα ψαχνω…ο δασκαλος μου ειπε το 1ο…το καινουριο
Απλα σκεφτομουνν καποιες λεπτομεριες…ενταξει…πρωταρης ειμαιι και τα ψαχνω…ο δασκαλος μου ειπε το 1ο…το καινουριο
Οπότε έχεις έτοιμη απάντηση, σαν φόρουμ έχουμε την τάση (σωστή για εμένα) πάντα να προτείνουμε στους αρχάριους κατά την αγοραπωλησία να υπάρχει παρουσία δασκάλου η έμπειρου παίκτη, οπότε έχεις κάνει το πιο σημαντικό βήμα εφόσον εμπιστεύεσαι και έχεις έναν καλό δάσκαλο.
Επίσης έχεις να κάνεις με ένα πολύ αναγνωρίσιμο και ποιοτικό οργανοποιο, έχεις κατά κάποιον τρόπο κάνει τα μέγιστα για μια καλή ασφαλή αγορά.
Μένει η επιλογή σου και το feedback σου
Σε ευχαριστω…ψαχτηκα πολυ ξαι μιλησα με σνθρωπους προσωπικα! Θα σας γραψω την εμπειρια μου οταν το αγορασω και θα σας παρουσιασω ολη την ιστορια μου
Προσωπικά θα πήγαινα μάλλον στο καινούργιο.Αλλά επειδή προφανώς αναφέρεσαι στο Σπουρδαλάκη έχεις και μια άλλη εναλλακτική που ίσως είναι η πιο ενδεδειγμένη.Παίρνεις το μεταχειρισμένο που πιστεύω θα είναι σε κατάσταση καινούργιου και στρωμένο και αν αργότερα όταν μάθεις να παίζεις δε σε εμπνέει το ανταλλάσσεις με ένα καινούργιο ίσης αξίας με το δικό σου.Αρκεί βέβαια ο ήχος πρώτον να σου άρεσε και δεύτερον να σου άρεσε εμφανισιακά το όργανο.
Το τρίτο που έχει αλλαχθεί καπάκι και είναι ακριβότερο δεν θα το κοιτούσα καν.
Η επιλογή είναι δική σου γιατί εσύ βάζεις τα λεφτά και γενικότερα δεν υπάρχει λάθος ή σωστό.Είναι η προτίμηση του καθενός.
Αν δεν αναφέρεσαι στο Χρήστο θεώρησε τη συμβουλή άκυρη περί ανταλλαγής και σκέψου καλά τί θα προτιμήσεις για να μη σου φταίει κανείς μετά.
Ακριβά ξύλα, φτηνά ξύλα…
Αν ένα όργανο κάνει 1500 ευρώ, πόσα από αυτά τα χρήματα είναι για πρώτη ύλη; Και πόσα, ειδικότερα, μόνο για τα ξύλα, ώστε η διαφορά τιμής από ξύλο σε ξύλο να επηρεάσει ουσιαστικά τη συνολικη τιμή, με όλες τις εργατοώρες επάνω και με όλη την εμπειρία του μαστόρου ή οτιδήποτε άλλο κοστολογεί ο ίδιος, πέρα από τα υλικά;
Tι παει να πει φτασμενο? Δεν ισχυει οτι τελειωνει η ωριμανση και η διαμορφωση του ηχου σε ενα μπουζουκι, σιγουρα οσον αφορα τα καπακια απο ελατο που εχουμε παρατηρησει. Τουναντιον τα οργανα δε σταματανε ποτε να ‘‘αλλαζουν’’ στον ηχο, γιατι το ξυλο ειναι ευμεταβλητο υλικο. Οσο περνανε τα χρονια αμα προσεχτουν, γινονται πολυ ωραια μαλλιστα! Ειναι και λιγο ψυχοακουστικο αυτο που σου λεω, αλλα ισχυει κιολας. Απο κει και περα, επιλεγεις με βαση την ανεση στο παιξιμο και τον ηχο που σαρεσει. Πεπε ενα μπουζουκι απο ενα αλλο εχουν διαφορετικο κοστος κατασκευης, αναλογα την ξυλεια! Παντως ενα σκαφος καρυδια ελληνικη, μονο το ξυλο δε θελει πανω απο 30 ευρω για τα ξυλα του σκαφους. Αμα ειναι παλισσανδρος αλλαζει το πραγμα. Παντως σε γενικες γραμμες μαζι με μια ταστιερα το καπακι και το μανικο με την κοντρα, ειναι κοντα στο εκατοσταρικο, αναλογα τις ποσοτητες, τις ποιοτητες και τις συμφωνιες να φανταστω που μπορει να εχει καποιος με τον προμηθευτη του. Οποιος αγοραζει πολλα ξυλα, θα τα εχει στη μιση τιμη, απλα θα δωσει μπραφ πολλα! Μπορει να ειναι και το διπλασιο ομως. Απο κει και περα, μπολικο ρευμα, πολλες ωρες δουλειας και κινδυνοι με τα εργαλεια, μαζι με εμπειρια και προσωπικη σφραγιδα, ανεβαζουν το ποσο! Αλλα συμφωνω σαυτο που λες, δεν ειναι εκει η τρελη διαφορα. ΕΚτος αν μιλαμε για βραζιλιανικο παλισανδρο και πανακριβα καπακια απο ελβετια (που ειναι ακριβα πολυ κυριως για τις κιθαρες, λογω μεγεθους καπακιου). Επισης υπαρχει η στοκ καλη ξυλεια που εχει ενας μαστορας στο μαγαζι του, που κυριολεκτικα η αξια ειναι αλλη. Μπορει καποιοι να εχουν αποθηκευμενα ξυλα, που απλα ΔΕΝ βρισκεις! Ενα καπακι που ειναι φυλαγμενο χρονια και εχει ωριμασει, εχει τελειως αλλη αξια απο ενα σχετικα φρεσκοκομμενο. Αυτο μετραει πολυ γιατι, ενα ξυλο που εχει ‘‘στεγνωσει’’, θα συρρικνωθει λιγοτερο αργοτερα και πολλες ζημιες παλαιοτητας δε θα γινουν!
πάρε όποιο σου άρεσε στο μάτι περισσότερο απ’ την πρώτη στιγμή. Αν μάθεις και περάσουν τα χρόνια με το καλό, είναι πιθανό να αλλάξουν και τα γούστα σου και πάλι να θες κάτι άλλο. Αλλά αυτό που σου κάνει κλικ θα το αγαπάς πάντοτε. Τώρα, ως προς τα χαρακτηριστικά, είναι λεπτομέρειες που δε θα καταλάβεις και ουσιαστικές διαφορές αν ο μάστορας είναι καλός.
Καλησπερα ! Ο δασκαλος μου προτεινε το καινουριο…εχει εμπειρια και ξερει
Καλησπερα ! Ετσι το χαρακτηρισε ο μαστορας…οτι εχει πσιχτει…σε σχεση με το καινουριο , ειναι φτασμενο…ετσι ειπε,ετσι λεω και εγω
Ναι, πράγματι: ένα καπάκι από κατρανένιο μεσοδόκι αιώνων είναι ανεκτίμητο, και βρίσκεται πολύ δύσκολα μεν αλλά (ενίοτε) χωρίς κόστος, απλώς πας και το μαζεύεις από την κατεδάφιση.
Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες. Για να το λέει ο δάσκαλός του φτασμένο σημαίνει πολύ πιθανά ότι το συγκεκριμένο όργανο δεν έχει άλλο να δώσει. Έχει φτάσει σε ένα σημείο που έχει ωριμάσει ο ήχος του και δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά. (Μπορεί να θεώρησε ότι ο ήχος του συγκεκριμένου δεν είχε κάτι ιδιαίτερο και πρότεινε το καινούριο. Που πιθανά να βγάλει ωριμάζοντας καλύτερο αποτέλεσμα).
Αυτό ξέρουμε ότι συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα στα καπάκια από κέδρο που δίνουν τον ήχο τους σχεδόν αμέσως, συμβαίνει όμως και στα καπάκια από έλατο μετά την πάροδο δύο ή και περισσότερων χρόνων αναλόγως την χρήση και την συντήρηση. Ο ήχος δεν μεταβάλλεται εσαεί. Όταν ωριμάσει ένα όργανο τότε παραμένει σταθερό στον χρόνο.
Ο παίκτης - ιδιοκτήτης προσπαθεί να διατηρήσει αυτή την σταθερότητα όσο περισσότερο χρόνο μπορεί.