Γεια σας, είμαι καινούργιος στο forum, αρα συγνώμη αν κάνω κατι λάθος με την ερώτηση. Θα ήθελα στο κοντινό μέλλον να πάρω ένα μπουζούκι, γιατι αν και το μπαγλαμαδάκι είναι μαγικό, υστερεί κατα τη γνώμη μου σε σχέση με το μπουζούκι. Τι θα μου προτείνατε να αγοράσω, 3χορδο; 4χορδο; απο καποιο συγκεκριμένο κατάστημα, είτε καποιο συγκεκριμένο μπουζούκι ίσως, που ξέρετε πως είναι καλό. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλώς όρισες στην παρέα μας!
Ο μπαγλαμάς δεν υστερεί παρά μόνο στα κομμάτια που είναι γραμμένα για μπουζούκι. Στα δικά του δεν υστερεί καθόλου!
Αν είσαι οκ με τον μπαγλαμά, συνεχίζεις με τρίχορδο για ρεμπέτικο. Αν θες ρεπερτόριο λαϊκό και σύγχρονο, πας στο τετράχορδο που έχει άλλη λογική και άλλο ήχο.
Αναλόγως το μπάτζετ και το γούστο σου, υπάρχουν διάφορες προτάσεις. Γενικά κάτω από €500 δύσκολα θα βρεις αξιόλογο πλέον… Σε μεταχειρισμένα ίσως από €400 με ψάξιμο.
Θα ήθελα να σου πω και κάτι άλλο για την μετάβαση από μπαγλαμά σε μπουζούκι. Ο μπαγλαμάς έχει κάποιες ευκολίες στην τεχνική ενώ στο μπουζούκι θα δυσκολευτείς να βρεις το σωστό πιάσιμο.
Στο χέρι της πένας, στον μπαγλαμά αγκαλιάζουμε το μικρό σκάφος με την χούφτα και ο καρπός με την πένα έρχεται εύκολα στην σωστή θέση. Στο μπουζούκι όμως, παίζεις κάπως στον αέρα και θέλει εξάσκηση. Στο χέρι της ταστιέρας, στον μπαγλαμά είναι μικρά τα ταστα και οι αποστάσεις, οπότε δεν δίνουμε τόση βάση στο πιάσιμο ή στις δακτυλοθεσιες. Στο μπουζούκι αντίθετα, θέλει πειθαρχία να πατάει το δάχτυλο ακριβώς πριν το ταστο, και να οργανώνουμε σωστά τις δακτυλοθεσιες μας.
Καλή τύχη στη νέα σου αρχή!
O Νικος ειναι δασκαλος και εχει εμπειρια σε οτι λεει.
Απο τη σκοπια μου, δε χρειαζεται να αγκαλιαζεις τον μπαγλαμα. Βοηθαει, αλλα δεν ειναι αναγκαιο, κουραζεται το χερι κατα την αποψη μου. Φυσικα ο μπαγλαμας παιζεται και σε διαφορες θεσεις σωματος. Και στο στηθος, και στην κοιλια και οκλαδον στα ποδια
Το μπουζουκι οπως λεει ο Νικος ειναι πιο δυσκολο οντως. Το χερι της πενας κανει μια πολυ ιδιαιτερη κινηση που πρεπει να μελετησεις και να δωσεις χρονο. Πρεπει να παιζεις καρπικα. Ακομα και αν ακουμπας στο καπακι, ο τροπος πρεπει να ειναι με τον καρπο, οχι ολοκληρο το χερι να κουνιεται. Με λιγη δυναμη στα χερια. Ολα αυτα πισετυω συντελουν και στην υγεια του χεριου σου. Ξεκινας απο χαμηλες εντασεις για να βρεις ανεση! Παιζουμε δεν κουραζομαστε
Στο δεξι χέρι δεν νομίζω να έχω θέμα λόγω του ότι παίζω κιθάρα, εκτός αν διαφέρει και απτη κιθάρα το πιάσιμο. Επίσης ακούω/παίζω και λαϊκό και ρεμπέτικο, αν και έχω μια μικρή προτίμηση στο λαϊκό.
Τώρα για το μπάτζετ ναι είναι γύρω στα 400-600€ βαριά 700. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση
Εχουν παρομοια τεχνικη κιθαρα μπουζουκι. Αλλα στο μπουζουκι υπαρχει πιο πολυ οριζοντιο παιξιμο και πολλα μελισματα της πενας που ειναι ανατολιτικα κλπ κλπ. Εχει δικια του τεχνικη στην πενα.
Ναι καταλαβαίνω. Μήπως έχετε εσείς κάποια πρόταση σε τρίχορδο ή τετράχορδο, ή κάποια συγκεκριμένο κατάστημα που εμπιστεύεσται;
Ενας κιθαριστας με δεξιοτεχνια θα περναγε πιο ανετα στο τετραχορδο λογω κουρδισματος. Ειναι ΡΕ ΛΑ ΦΑ ΝΤΟ, ενα τονο πιο χαμηλα απο την κιθαρα. Οποτε ολα τα ακκορντα και οι δαχτυλοθεσιες οι βασικες ειναι ετοιμες. Φυσικα στο μπουζουκι υπαρχουν τα κολπα και οι τροποι να παιξεις αυτη τη μουσικη. Αλλα το τετραχορδο ειναι all around και πιο κοντα στην κιθαρα. Εμενα προσωπικα μαρεσει η δεξιοτεχνια του τριχορδου. Ειναι πιο μπουζουκικη η φιλοσοφια. Και τα ελλιπη ακκορντα στο τριχορδακι ειναι μαγεια. ΕΜπιστευομαι διαφορους. Εδω στη σαλονικα στον Αλεξανδρη ψωνιζω οργανα!
Προσωπικά, δεν είμαι τοσο καλός στη κιθάρα, όσο είμαι στον μπαγλαμά, αν και στα δύο θεωρούμε σχεδόν αρχάριος. Μαρεσει η σχετική, παραπάνο δυσκολία που έχει ένα 3χορδο και ας πούμε αυτη η πρόκληση, αλλα από ότι έχω καταλάβει κάποια τραγούδια, ας πούμε Μητροπάνος είναι σχεδόν αδύνατα σε 3χορδο. Ευχαριστώ πολυ για τις απαντήσεις και των δύο πάντως.
Δεν μπορω να φανταστω καποιο κομματι με μπουζουκι που να μην ειναι απολυτως προσβασιμο στο τριχορδο. Εκτος αν προκειται για καποιο σολιστικο που βασιζεται κυριως στις ΦΑ ΝΤΟ (τσιφτετελι Βυζα κλπ). Απο την αλλη υπαρχουν και παιξιματα αποκλειστικα στο τριχορδο (ελαχιστα). Ο Μητροπανος πρεπει να παιζεται ανετα εξ ολοκληρου σε τριχορδο. Ειναι θεμα παικτη αυτα… Το μπουζουκι δε σε περιοριζει
Αν σε ενδιαφέρει ο Μητροπάνος τότε μάλλον πας για τετράχορδο. Αν σε ενδιαφέρει ο Μάρκος μέχρι Τσιτσάνης τότε οπωσδήποτε τρίχορδο. Είναι διαφορετικά όργανα, συνήθως όσοι έχουν τόσο διαφορετικό ρεπερτόριο έχουν ένα 3χ κι ένα 4χ.
Το μπάτζετ σου φτάνει για αξιοπρεπές όργανο μαζικής παραγωγής, ή για μεταχειρισμένο καλύτερης ποιότητας. Σε ποια περιοχή βρίσκεσαι; Καλό είναι να βρεις οργανοποιό σχετικά κοντά σου.
Καλημέρα, το δίλημμα το έχω γιατι εκτός απο Μητροπάνο, ακούω και το Μάρκο, τον Δελιά αλλα και πολλούς λαϊκούς. Ξέρω τον ζαρανίκα εδω στο Περιστέρι που βρίσκομαι, ο οποίος με άφησε Σχετικά ικανοποιημένο, με το μπαγλαμά, αλλα δεν ξερω αν αξίζει και κάποιο μπουζουκι απο εκεί.
Ο Ζαρανίκας μάλλον τα παίρνει έτοιμα, μια που είσαι Περιστέρι δες και στον Πρόκο.
Και τέλος, αν μπορει κανείς να μου πει, κάποιο συγκεκριμένο μπουζούκι, που είτε έχει ο ίδιος, είτε έχει δοκιμάσει, (3χ ή και 4χ) αν γίνεται να είναι μαζικής παραγωγής οπότε να μη περιμένω αρκετό καιρο.
Υγ αν γίνεται κάτι οικονομικό (όχι πάνω απο 700€)
Διάλεξε πρώτα με όλη τη δέουσα περίσκεψη ανάμεσα στο 3χ και στο 4χ, και μετά θα ακολουθήσουν οι μαστόροι, τα μαγαζιά, οι τιμές και οι λοιπές «τεχνικές» πληροφορίες αγοράς. Η επιλογή είδους οργάνου δε θέλει βιασύνη.
Μετα απο αρκετό ψάξιμο (στο ίντερνετ), βρήκα το 8χορδο BZ8-210T του Μάτσικα, το οποίο μου άρεσε, σίγουρα, δεν το έχω δει απο κοντά οπότε δε μπορω να ξέρω, ούτε το έχω δοκιμάσει, αλλα είναι απλως μία πρώτη σκέψη. Το μόνο που μου φαίνεται περίεργο είναι οτι είναι μόνο 550€, γιαυτο και το αναφέρω, μήπως δε θα έπρεπε να το εμπιστευτώ, και να κοιτάξω για κάτι ακριβότερο;
Μια συμβουλή που εάν δε σου κάνει τη πετάς: “Δεν αγοράζουμε όργανο από το ίντερνετ!”
Κατά τα άλλα ο Μάτσικας βγάζει τίμια όργανα. Ειδικά στη χαμηλή κατηγορία τιμών. Άποψη μου πάντα είναι να πιάνεις το όργανο και το ακούς από κοντά.
Ναι σωστα, απλώς κάνω μια έρευνα πρωτα απτο ίντερνετ να δω τη μαρέσει εμφανισιακα και μετα να πάω απο κει να το δω και ακουστικά
Καλό θα είναι να πας μια από το Μάτσικα και μια από το Στάμκο να τα ακούσεις από κοντά.
Τι ακριβώς να προσέξω για να ξέρω αν είναι “καλοφτιαγμένο”;
Πολλα πραγματα, αλλα η αληθεια ειναι, οτι και να ειναι καλοφτιαγμενο, απο αποψη κατασκευης-να ειναι γερη δουλεια και με σωστες γεωμετριες και βαρη, αναγκαστικα στο μπατζετ αυτο, τα υλικα θα ειναι κατωτερης ποιοτητας. Τωρα, το ξυλο ειναι λιγο περιεργο υλικο. Ενα φτηνο καπακι ας πουμε Α ποιοτητας και οχι 3Α ή εξτρα, μπορει να μιλαει εξαιρετικα και απροβλεπτα καλα! Οποτε πολλες φορες σε ενα φτηνο μπουζουκι ακουμε πολυ καλο ηχο. Αλλα στην κατηγορια των 700 ευρω, ενα καινουργιο οργανο σπανια εχει τον ηχο και την παικτικοτητα ενος ακριβοτερου. Καταρχας ενα μπουζουκι εργαστηριακου επιπεδου και οχι βιοτεχνικου, εχει πολλη περισσοτερη δουλεια στη ρυθμιση του οργανου, το σωστα κουρδισμα του καπακιου και αλλες δουλειες που θελουν εξειδικευση και λεπτοδουλεια! Ο χρονος και η γνωση πληρωνονται! Η καλυτερη λυση ειναι σχεδον παντα, ενα μεταχειρισμενου αναγνωρισμενου μαστορα! Να προσεξεις τα εξης:
- Να ειναι βολικο το μανικι στο χερι σου και να μην εχει πολυ ψηλη ταση η χορδη, δηλαδη να ειναι μαλακο καπως στο παιξιμο.
- Να εχει ισια ταστα χωρις λαθη (προσεξε το)
- Να γυρνανε καλα τα κλειδια
- Να μην εχει παααρα πολυ βαρος
- Να μην τριζει παρα πολυ, σημειωσε οτι ενα φρεσκοφτιαγμενο οργανο θελει λιγο καιρο να αρχισει να ερχεται στα ισα του. Ειναι μια μεταβατικη περιοδος που καθεται στις τασεις η κατασκευη.
Το σημαντικοτερο ειναι, να ειναι κατι που το παιζεις και σαρεσει!