Καθοδήγηση σε νέο στο μπουζούκι

Θα ήθελα μια μικρή καθοδήγηση, σχετικά με την τέταρτη και τρίτη χορδή, τετράχορδου μπουζουκιού.
Έχω αγοράσει εδώ και τρεις μήνες ένα ωραίο μπουζουκάκι και παίζω καθημερινά. Του έβαλα και χορδές La Bella bouzouki. Τη πρώτη και τη δεύτερη χορδή, τις βαράω ωραία, ακούγεται καλός ο ήχος. Στην τρίτη και τέταρτη χορδή, αντιμετωπίζω θέμα. Ιδιαίτερα η τέταρτη, ακούγεται σαν… κούφια. Σε οποιοδήποτε σημείο της ταστιερας κι αν παίξω. Βάζω και αρκετή δύναμη στα δάχτυλα, μήπως φταίει η πίεση που ασκώ. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει έτσι.
Υπάρχει περίπτωση να φταίει κάτι συγκεκριμένο; Έτσι πρέπει να ακούγεται; Ή ακόμη ως αρχάριος δεν πατάω καλά τις χορδές;
Άσε που κάποιες φορές η τέταρτη χορδή, όσο “στρογγυλά” κι αν έχω τα δάχτυλα, φεύγει εκτός ταστιερας κάποιες φορές. Έχω μετακινήσει και τον καβαλάρη λίγο προς τα δεξιά.
Μπορεί να προτείνει κάποιος μια καθοδήγηση ή κάποια ιδέα σχετικά;

Ευχαριστώ

Γειά σου Νίκο,

Για να εξακριβώσεις αυτή την υποψία σου απλά πιάσε με τον αντίχειρα μία νότα στην 4η χορδή που είτε αρχάριος είτε προχωρημένος θα την κλειδώσεις όπως και να έχει και χτύπα με την πένα. Αν ακούγεται πάλι το ίδιο τότε δεν είναι η πίεση που ασκούν τα δάκτυλα σου.

Μπορεί να είναι η δύναμη που ασκείς, μπορείς να ευθύνεται και ο καβαλάρης, μπορεί διάφορα που θα σου πουν και οι γνώστες.

Το μπουζούκι το αγόρασες μεταχειρισμένος ή καινούργιο ?
Όταν το πήρες είχες δοκιμάσει να βαρέσεις 2-3 νότες από κάθε χορδή ? Θυμάσαι πως ακουγόνταν τότε ?

1 «Μου αρέσει»

Γεια σου @n.tsakalov,

Υποψιάζομαι ότι μάλλον έχεις κουνήσει τον καβαλάρη από τη θέση του και έτσι οι νότες ακούγονται “ξεκούρδιστες”. Για να σιγουρευτείς ότι η θέση του καβαλάρη είναι η σωστή μέτρα την απόσταση από πάνω μέχρι το 12 τάστο και από εκεί μέχρι τον καβαλάρη. Οι δύο αποστάσεις πρέπει να είναι ίσες μεταξύ τους για όλες τις χορδές. Εάν για κάποιο λόγο ο καβαλάρης έχει πάρει κλήση τότε το όργανο θα φαλτσάρει.

Ενημέρωσε μας για τα αποτελέσματα ώστε να μπορούμε να σε βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο.

5 «Μου αρέσει»

Μετά από αρκετή εξάσκηση, κατάλαβα ότι φταίει η πίεση που ασκώ/ασκούσα. Και επειδή το όργανο που έχω, είναι “μαζικής παραγωγής”, στα πολύ χαμηλά και στα που ψηλά, θέλει πιο πολύ πίεση, εν συγκρίσει στο μέσο του μανικου.

Σας ευχαριστώ παιδιά για τις συμβουλές, @Panos και @alko101

2 «Μου αρέσει»

Γεια σου @n.tsakalov . Αυτό να ξέρεις ότι δεν ακούγεται και τόσο καλό. Μακροχρόνια (ίσως και πιο σύντομα απ’ όσο φαντάζεσαι) θα σου δημιουργήσει πρόβλημα στα χέρια, που απεύχομαι αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι και τενοντίτιδες. Καλό είναι λοιπόν να βρεις ένα σημείο ισορροπίας πίεσης ώστε να ακούγεται το όργανο, αλλά να μην πιέζονται τα χέρια πάνω στη ταστιέρα. Ειδάλλως ψάξε τρόπο · είτε μέσω κατασκευαστή και επιδιόρθωση του υπάρχοντος να μαλακώσεις το όργανο που παίζεις, είτε με αγορά κάποιου άλλου.

3 «Μου αρέσει»

Σκέφτομαι σύντομα να αγοράσω ένα καινούριο. Δεν ξέρω ακόμη με τι κριτήρια να διαλέξω. Θέλω ένα καλό, αλλά με τη δουλειά που κάνω, δεν έχω και μεγάλη οικονομική δυνατότητα.

Σκεφτόμουν να πάω στο Μοναστηράκι, στον Σαμουέλιαν (για παράδειγμα), να του πω τι χρειάζομαι και τι μπορεί να μού προτείνει. Δεν ξέρω κιόλα.

Στη θέση σου, μιας και είσαι ακόμα στα πρώτα βήματα, θα μάζευα ένα καλό ποσό και θα έπαιρνα ένα καλοσυντηριμένο μεταχειρισμένο. Δε ξέρω ποιο ακριβώς ποσό έχεις τη δυνατότητα να διαθέσεις για όργανο (εάν θες μας λες … μπας και μπορούμε να βοηθήσουμε). Πάντως η αγορά μεταχειρισμένου είναι μια λύση σχετικά σωστή και δοκιμασμένη ώστε να έχεις ένα αξιόλογο όργανο σε κατασκευή και ήχο σε μια χαμηλή σχετικά τιμή.
Για ό,τι χρειαστείς υπάρχουν πολλά άτομα εδώ μέσα που έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν.

2 «Μου αρέσει»

Μη μπλέξεις με μοναστηράκια, κρίμα είναι… Δες πρώτα μήπως επισκευάζεται το όργανο, ένας οργανοποιός θα σου δώσει μια γνώμη από κοντά. Ο Μάτσικας ξεκινάει τα 4χορδα από 350 ευρώ περίπου, πιθανόν να βρεις και από αλλού σε τέτοια τιμή, δεν ξέρω από 4χορδα. Όπως λέει και ο Αλέξανδρος, τα μεταχειρισμένα είναι επίσης μια καλή λύση αν έχεις κάποιον να τα τσεκάρει. Αν μας δώσεις ένα μπάτζετ μπορεί να προτείνουμε κάτι.
Οπωσδήποτε να προσέξεις αυτό με την πίεση, πρέπει να βάζουμε την ελάχιστη δυνατή. Αν το όργανο είναι σκληρό τότε χρειάζεται δύναμη και είναι κακό να μαθαίνουμε έτσι. Οπότε φρόντισε να έχεις μαλακό όργανο για να μη φας τα χέρια σου και τα τάστα του.

1 «Μου αρέσει»

@n.tsakalov δυστυχώς είναι η αλήθεια αλλά για να μην σε πιάσει η καρδιά σου πρωί πρωί θα σου πω ότι όταν πιάσεις ένα καλύτερο όργανο το πιο πιθανό είναι να δεις ότι τα δάχτυλα σου φεύγουν πολύ καλύτερα από πριν σαν σου κάναν μαγικά, η διαφορά θα είναι πολύ αισθητή.
Θυμάμαι που έπαιζα για κάνα 20λεπτο με πολύ σκληρό όργανο και όταν ξαναέπιασα το δικό μου στα καπάκια εντυπωσιαστηκα.
Φαντάσου σε εσένα που τόσο καιρό παίζεις με αυτό. :wink:

3 «Μου αρέσει»

Από πού το πήρες το όργανο που έχεις και πόσο περίπου?Μήπως να το πήγαινες εκεί που το πήρες μήπως θέλει κάποιο σετάρισμα?Μίλησε με το κατάστημα μήπως βγάλεις άκρη.Κρίμα αν το πήρες πριν 3 μήνες να ψαχτείς για καινούργιο όργανο μιας και όπως έγραψες δεν έχεις οικονομική δυνατότητα.

2 «Μου αρέσει»

Λόγω απειρίας και αναζήτησης τότε ενός φθηνού οργάνου και γρήγορης αγοράς, πήρα από τον Νάκα. Σύντομα θα αγοράσω καινούριο. Δε θα ήθελα μεταχειρισμένο. Θέλω ένα καλό, να έχει τίμιο ήχο και ποιότητα, αλλά όχι επαγγελματικό, μιας και ακόμη μαθαίνω.
Μπορώ να διαθέσω έως και 800 με 1000 ευρώ (νομίζω).
Μπορεί να ακούγεται ό,τι να 'ναι αυτό που λέω, αλλά δεν ξέρω τι τιμές και τι ποιότητα μπορεί να λάβει κάποιος με αυτό το ποσό.

1 «Μου αρέσει»

Μα με 800-1000 υπάρχουν πολλά όργανα που μπορούν να βγουν πολύ πιο επαγγελματικά από όργανα των 1500.
Θα σου πρότεινα να μην βάζεις ταμπέλες σε τίποτα.
Ίσως είναι πιο εύκολο να βρεις καλό όργανο αν ανέβεις στα 1300-1500 αλλά και στο δικό σου budget με ψάξιμο θα βρεις. Αναφέρομαι για καινούργια όργανα.
Γιατί με 1000 ευρώ μεταχειρισμενο βρίσκεις και Σπουρδαλακη και Κατσιφη και Καφετζοπουλο και και Καρβουνη και ότι θέλεις (με υπομονή και τυχη).

2 «Μου αρέσει»

Πήγαινε πρώτα το όργανο στο Νάκα και πες του το πρόβλημα.Ίσως φτιάξει το όργανο και κρατάς τα λεφτά για αργότερα αφού μάθεις λίγο να παίζεις για να ξέρεις και για τί θα ψάξεις με τόσα λεφτά.
Αν πας μόνος σου στα τυφλά έχει ρίσκο.

4 «Μου αρέσει»

Τελικά αγόρασα καινούριο μπουζουκάκι, ωραιότατο και ελαφρύ και δεν έχω πλέον πρόβλημα. Ούτε να με πονάει το δάχτυλο (ο δείχτης), ούτε να ακούγονται κούφιες οι χοντρές χορδές, όταν τις παίζω.
Βάζω και φωτογραφία, εάν θελετε να μού πείτε και τη γνώμη σας για την εμφάνισή του.

Το προηγούμενό μου το μαθητικό, σκέφτομαι να το χαρίσω σε έναν φίλο, που θέλει να μάθει. Δε νομίζω ότι εάν το βάλω αγγελία οπουδήποτε, θα θελήσει κανείς να το αγοράσει ούτως ή άλλως.

2 «Μου αρέσει»

Καλορίζικο Νίκο και καλές πενιές !
Μια χαρά δείχνει εμφανισιακά, με κλασικές φιγούρες 4/4, για όσους κινούνται σε αυτά τα λημέρια!
Λογικά θα δεις σύντομα και βελτίωση στο παίξιμο σου εφόσον έλυσες σημαντικά προβλήματα που σου έκοβαν χρόνο μελέτης και διάθεση.
Το παλιό σου εσύ θα κρίνεις αν αξίζει να δοθεί και σε τι τιμή ή αν είναι προτιμότερο να το χαρίσεις!
Μην ξεχνάμε όμως ότι έχουμε και Χριστούγεννα και μπορεί να σου ταιριάζει το κόκκινο σκουφί :wink:

1 «Μου αρέσει»

Ξέχασα να σου αναφέρω, μιας και το είδα…
Ελπίζω το μπουζούκι με την βάση του να είναι μπροστά από το καλοριφέρ μόνο για τις ανάγκες της φωτογράφησης και όχι μόνιμα, για το καλό του.

3 «Μου αρέσει»

Μόνο για τους σκοπούς της φωτογράφησης, αλλά σε ευχαριστώ που το παρατήρησες. Γιατί ενώ ακόμη δεν έχουμε ανάψει, καλά έκανες και μου το είπες, γιατί μπορεί όταν ανάψουμε, να ξεχαστώ.

3 «Μου αρέσει»

Καλορίζικο και ελπίζω να σε συντροφεύει για χρόνια.

2 «Μου αρέσει»

Kαλορίζικο !

Ερώτηση (απορία μάλλον) : O μαγνήτης ήρθε μαζί με το όργανο ή τον έβαλες extra ? Το βάζεις στον ενισχυτή στο σπίτι (γούστα είναι αυτά) ή το έχεις έτοιμο για πιο πολύβουες καταστάσεις (κομπανία κ.λ.π) ?

1 «Μου αρέσει»

Καλημέρα Πάνο, σε ευχαριστώ για την ευχή.
Για γούστο τον έβαλα εξτρα, πήρα και έναν μικρό ενισχυτή έτσι για να κάνω λίγο παραπάνω φασαρία στο σπίτι. Και, όταν μάθω να παίζω καλά, να τον έχω έτοιμο να μπορώ να παίξω και με άλλους!

1 «Μου αρέσει»