Επισκευή παλιού ή αγορά νέου φθηνού;

Η ιστορία μου είναι ώς εξής:
Εχω μουσικές γνώσεις καθότι στην παιδικοεφηβική ηλικία έκανα πιάνο.
Κάπου το 1994-95 αποφάσισα να αγοράσω ένα μπουζούκι και έναν μπαγλαμα για να αρχίσω το ψάξιμο με τα έγχορδα και ειδικότερα με τα παραδοσιακά.
Τότε τα αγόρασα και τα δύο από έναν στο Μοναστηράκι (τόσο ήξερα) και ειδικά κάποιον παππού που είχε μια τρύπα όπως μπαίνεις στην Ηφαίστου απο την πλατεία του Μοναστηρακίου καμμια πενηνταριά μέτρα στα δεξιά. Μπαγλαμα είχα πάρει τον φθηνότερο που είχε (δεν θυμάμαι πόσο). Ειδικά με το μπουζούκι αφού μου έδειξε 2-3 θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι είχε πάρει ένα και είχε βάλει το στόμα του κοντα στην τρύπα της καμπίνας και είχε κάνει ένα κοφτό “ΑΑΑ”. Από μέσα ακούστηκε αντίλαλος και μου είπε οτι αυτο ήταν λόγω του φουρνισμένου ξύλου και οτι αυτο είναι καλό (μη γελάστε). Εγώ τόσο ήξερα και το πήρα εκείνο το μπουζουκι αν θυμάμαι 40.000 δρχ.
Εμαθα πολύ γρήγορα να παίζω όλες τις συγχορδίες στον μπαγλαμα και αυτο ήταν σωτήριο πολλές φορες στον στρατό καθότι αντί για ασκήσεις έπαιζα μουσική στην ορχήστρα.
Μετά από 2-3 χρόνια και τα δύο όργανα εμφάνισαν εμφάνισαν μια ρωγμή στη βάση του μπράτσου απο την πίσω πλευρά και οι χορδές απομακρύνθηκαν απο τα τάστα με αποτέλεσμα να μην μπορείς να τις πατήσεις (κοινώς το μπράτσο έγειρε προς τα μπροστά).
Τα δύο όργανα είναι τώρα αχρηστευμένα και παρατημένα στο σπίτι των γονιών μου.
Αποφάσισα τώρα να ξεκινήσω πάλι να παίζω με το μπουζούκι.
Δεν με ενδιαφέρει η ποιότητα του ήχου. Δεν με ενδιαφέρει η ποιότητα της κατασκευής, η εμφάνιση κλπ. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να βρώ ένα μπουζούκι που να μην χαλάσει όπως τα παλιά μου για τα επόμενα 10 χρόνια, όπως επίσης να μην ταλαιπωρούνται τα δάχτυλα στο παίξιμο, να είναι κοντά δλδ οι χορδές στα τάστα και να μην θέλει δύναμη.
Τι προτείνετε δεδομένου ότι το budget είναι μικρό;
Αν πάρω ένα φθηνό από αυτά που πουλάει ο ΝΑΚΑΣ με 180 ευρώ θα με καλύψει; θα χαλάσει;
Μπορώ να φτιάξω το παλιό μου; αξίζει; πού μπορώ να το φτιάξω;

καλημερα
Για να λες ότι εχουν απομακρυνθεί οι χορδες απο τα ταστα μαλλον εχει σκευρώσει (εχει “παρει” το μανικι προς τα μπροστα) :106:

Δε ρωτας κοστος σε κανενα κατασκευαστή; Αν και μαλλον θα κοστίζει σχετικά αρκετα χρήματα η επιδιόρθωση…
Βαλε καμια φωτογραφία να δουμε το μπουζούκι… καποιος θα εχει παιξει το ιδιο καπου και θα το ξερει…
Τωρα για καινουργιο , αν θα σου σκευρώσει ή όχι … κανεις δε ξερει… ειδικά για τα φτηνα όργανα…

Ευχαριστώ για την απάντηση.
Βασικά από ότι κατάλαβα δεν πρόκειται για σκεύρωμα (στράβωμα).
Πρόκειται για αστοχία της σύνδεσης στη βάση του μπράτσου που δεν μπόρεσε αν αντέξει το τράβηγμα από τις χορδές. Για σκεύρωμα θα μιλάγαμε αν η σύνδεση ήταν εντάξει και το μπράτσο είχε γίνει καμπύλο. Σε μένα το πρόβλημα είναι οτι η καμπίνα και το μπράτσο δεν είναι στην ευθεία, κάνουν γωνία. Αυτό είναι κατασκευαστικη ατέλεια (αδύναμη σύνδεση μπράτσου κα καμπίνας).
Και ρωτάω, γνωρίζει κάποιος αν αυτή η κατασκευαστική ατέλεια υπάρχει στα φθηνά μπουζούκια;
Και λέγοντας φθηνά εννοώ κάτω των 200Ε. Στο μοναστηράκι σε ένα άλλο μαγαζί (το μοναδικό που έχει μείνει στην Ηφαίστου) μου είπαν “πάρε αυτό με 230Ε και σου εγγυώμαι οτι δεν θα πάθει ποτέ τιποτα”. Αλλα βέβαια αυτός να πουλήσει θέλει, αν πάω σε 2-3 χρόνια και του πω “κοίτα πως έγινε” θα μου πει οτι εγω το ζόρισα, σιγά μην παραδεχτεί οτι εφταιγε το όργανο.
Για πείτε ρε παιδιά, θα μου πεις, ε δώσε 200Ε ευρώ, σιγά τα λάχανα, αλλα δεν θέλω μονιμα να μου τα παίρνουν για πατάτες, θελω ενα όργανο που να κρατήσει, και ας ακούγεται χάλια.

Το μπουζούκι των 180 ευρώ δεν θα είναι καλύτερο απο αυτό που έχεις. Επίσης μια επισκευή μπορεί και να κοστίσει πολύ λιγότερο απ’ ότι ίσως φαντάζεσαι. Πρόκειται να κάνω μια επισκευή τις επόμενες δύο τρείς μέρες σε ένα παλιό δικό μου μπουζούκι, σε συμφορουμίτη οργανοποιό. Θα μπορώ λοιπόν να σου δώσω κάποιες πληροφορίες σύντομα.

Για σκεύρωμα θα μιλάγαμε αν η σύνδεση ήταν εντάξει και το μπράτσο είχε γίνει καμπύλο

Νομιζω έτσι είναι…
Οποτε ισως να είναι πιο απλό το προβλημα του μπουζουκιού σου…
Δε νομιζω οτι ειναι χαρακτηριστικό των φτηνων μπουζουκιών αυτο. Λαθος στη κατασκευη εγινε… Νομιζω δηλαδη…

Ή και λάθος συντήρηση. Μην τα ρίχνουμε όλα στην λάθος κατασκευή:089:

@ k. Ζέκκα
Σε ευχαριστώ και εσένα φίλε μου.
Δεν νομίζω όμως να μπορέσουμε να συμβαδίσουμε γιατι εισαι από κει πάνω στη ΣαΛΛΛονίκη ενω εγώ είμαι δω χάμου στην Αθήνα.
Εχετε κάμμια ιδέα που να πάω να το δείξω εδω στην Αθήνα; Κατά το βραδάκι αν μπορέσω θα ανεβάσω και φωτό.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 13:00 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 12:56 —

Και πως να συντηρήσεις ενα τέτοιο μπουζούκι; επρεπε π.χ. να χαλαρώνω τις χορδές κάθε φορά που το αφήνω; Τι να του έκανα; Να συμπληρωσω οτι και ο μπαγλαμάς που είχα πάρει επαθε ακριβώς το ίδιο.

ναι βεβαια αυτο δε το σκεφτηκα…
Τωρα βεβαια για να χαλασουν και τα δύο τι μπορει να συμβαίνει; Η λαθος κατασκευαστη (που γινεται συνέχεια) ή απαραδεκτες συνθηκες αποθηκευσης των οργανων; Ποιος ξερει…
Βεβαια το θεμα είναι τι γινεται απο δω και περα… Παλι ξεφυγαμε :slight_smile:

Υπαρχει στο φορουμ λίστα κατασκευαστων. Ριξε μια ματια και διαλεξε…

ντάξει, την ξέρω τη λίστα
αλλα δε γίνεται να πας το φιατάκι σου των 20 χρόνων στην αντιπροσωπεία της Φεραρι για σερβις. Γι αυτό ρωτάω. Ξέρω οτι οι περισσότεροι της λίστας είναι καταξιωμένοι κατασκευαστές που φτιάχνουν ακριβά όργανα. Τώρα βέβαια αν είναι αν δώσω 100 για φτιάξιμο ας δώσω 180 να πάρω του ΝΑΚΑ ενα που το λέει ΡΑΣΤ 1 να τελειώουμε. Το έχει κανείς αυτο για πάνω απο 5 χρόνια να μου πει αν ειναι ΟΚ:

Νομίζω ότι ο τάκος (μέσα στο σκάφος) δεν αντέχει την τάση των χορδών και έτσι ανοίγει σιγά σιγά το ηχείο. Άρα στο σημείο που ενώνεται το σκάφος με το μάνικο θα εμφανίσει ρωγμές (αν δεν εμφάνισε ήδη).
Αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Κοστίζει πάρα πολύ σε επισκευή και δεν αξίζει να δώσεις τόσα χρήματα για ένα τέτοιο όργανο.

Αν έχει παρει μπροστά το μάνικο (μόνο), διορθώνεται πολύ πιό εύκολα με αλλαγή τάστων, και πολύ μικρότερο κόστος. Αλλά νομίζω ότι και πάλι δεν αξίζει.

Το πιθανότερο είναι να συμβαίνουν και τα δύο.

Όσο για την αγορά ενός οργάνου 180 ευρώ.
ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ
Θα είναι λίγο χειρότερο απο αυτό που ήδη έχεις.

Δώσε κάτι παραπάνω και ψάξε για μεταχειρισμένο. Πάρε και κάποιον που ξέρει απο μπουζούκια.

Σε ευχαριστώ και εσένα για την απάντηση.
Όσον αφορά το θέμα με τα 180 Ε για όργανο.
Όπως είπα δεν με ενδιαφέρει ο ήχος ή η εμφάνιση. Με ενδιαφέρει μόνο να μην χαλάσει. Εγω τα είχα πάρει από εναν παππού στο μοναστηράκι που δεν υπάρχει πια αλλα ο Νάκας ή ο Μάτσικας (από 320Ε) δεν είναι τυχαία μαγαζιά. Μπορείς μετα από 5 χρόνια να πας και να του πεις “κοίτα τι μου πούλησες”.

Φίλε μας έχεις μπερδέψει. Αν δεν σε ενδιφέρει ο ήχος και η εμφάνιση πήγαινε και πάρε μια ακουστική κιθάρα με βέργα. Με 200 ευρώ (ή και λιγότερα) παίρνεις βιομηχανικό οργανάκι που δεν σου χαλάει με’τίποτα.
Αν όμως όπως λες σε ενδιαφέρει το μπουζούκι πάρε από κάποιο κατασκευαστή κανένα όργανο και θα έχεις και του να μιλήσεις αν πάθει κάτι. Υπάρχουν οικονομικά όργανα ‘‘τίμια’’ ('πολύ καλά πάντα σε σχέση με τα λεφτά που δίνεις).
Το όργανο που έχεις, έτσι όπως ακούω τη ζημιά του και από τα λεφτά που σου κόστισε δεν σε συμφέρει να το φτιάξεις.

Μετά απο 5 χρόνια είναι σχεδόν -βέβαιο- ότι θα υπάρχει ο Νάκας και ο Μάτσικας.
Αλήθεια, πιστεύεις ότι μπορείς μετά απο 5 χρόνια να τους πείς, τι μου πούλησες, (αναφερόμενος σε όργανο των 180 ευρώ) ???
Αλήθεια λές?
Το πιστεύεις?

Θα σου πρότεινα, αν αποφασίσεις να αγοράσεις τέτοιο όργανο, να ρωτήσεις αν… πρόκειται να κρατήσει 5 χρόνια. Φαντάζομαι ότι το βλέμμα του πωλητή θα σου δώσει και την απάντηση.

Καλή χρονιά
Ψάξου λίγο καλύτερα.
Φιλικά
Πάνος

Καλά τα λές φίλε μου αλλα ξέρεις οι πωλητές κάνουν ενα επάγγελμα. Εγώ πιστεύω οτι θα μου πει “και 5 και 10 και μια ζωή, ποτέ δε θα σου χαλασει, εγγυώμαι εγω”. Έτσι λένε αυτοί οταν θέλουν να πουλήσουν. Και βέβαια το ξεχνάνε όταν το πρόβλημα εμφανιστεί.
Το να πάω σε μάστορα το ξέρω, αλλα 500 και 1000 Ε δεν έχω.
Τελος πάντων φίλοι μου, ελπίζω να μη σας κούρασα.

Δόσε χρόνο στο ψάξιμο σου και ποιός ξέρει μέχρι τότε ίσως μαζέψεις και λίγα παραπάνω χρήματα.Ξέφυγε και απο το μοναστηράκι.προς θεού δεν πουλάνε όργανα εκεί…Κατέβα κέντρο και θα βρεις με λίγα λεφτά πολύ πράγμα.Για τα φτηνά του όργανα ο Μάτσικας είναι εγγυήση.Για καλά όργανα προτιμάμε άλλους…Στο λέω επείδή και εμένα το οργνάκι μου απο τα φτηνά είναι και 4 χρόνια τώρα δεν έχει καταλάβει τίποτα.Και είναι και καλό.
Στον Νάκα εξάλου υπάρχουν και οι δόσεις.Ετοιμάζομαι να πάρω κατι τωρα με δόσεις απο εκει (οχι μπουζούκι)μιας και μένα δεν μου περισεύουν.