Ακριβή ή όχι η αγορά μπουζουκιού;;;

Καλημέρα σε όλους τους συμφορουμίτες…
Θέλω να θέσω ένα ερώτημα σχετικά με την αγορά ενός μπουζουκιού…
Μου φαίνεται ή τα χρήματα για να αγοράσεις ένα καλό μπουζούκι είναι εξωφρενικά πολλά;;;;
Στις περισσότερες των περιπτώσεων για ένα καλό μπουζούκι θα πρέπει να σκάσουμε 1500 ευρώ.
Φυσικά μπορείς να βρεις και με 1200 αλλά και με 2000. Ανάλογα τα γούστα και τα ποσα λεφτά θέλει να σκάσει κάποιος…
Εμένα πάντως τα χρήματα μου φαίνονται πάρα πολλά…
Βέβαια θα μου πείτε ότι δεν είναι ένα εργαλείο το οποίο θα το πάρεις και θα το αντικαταστήσεις μετά από 4-5 χρόνια αλλά θα το κρατήσεις για όλη σου τη ζωή.

Μήπως όμως και πάλι τα λεφτά είναι πάρα πολλά;
Θέλω να ρωτήσω τα εξής. Ένα τέτοιο ακριβό και καλό μπουζούκι πόσες μέρες ή βδομάδες ή μήνες κάνει να φτιαχτεί;;;;
Και αν το μπουζούκι κοστίζει 1500 ευρώπουλα πόσα είναι τα εργατικά και πόσα οι πρώτες ύλες;
Οι πρώτες ύλες ξεπερνούν το 1/3 της τιμής;

Γιατι αν πχ ένα μπουζούκι κάνει να φτιαχτεί περίπου 2 βδομάδες, κοστίζει 1500 ευρω και πάνε 1000 ευρώ στην τσέπη του οργανοποιού τότε νομίζω ότι είναι πολλά τα χρήματα αν σκεφτείς ότι βγάζει 2 μπουζούκια το μήνα.
Αν και νομίζω ότι αυτό δεν ισχύει και ότι βγαίνουν πολλά παραπάνω όργανα.
Άρα όταν ο οργανοποιός βγάζει περίπου 2500 ευρώ το μήνα και εγώ παλέυω με τα 700 ευρώ το μήνα, πότε θα πάρω το μπουζούκι που θέλω;;;

Για σκεφτείτε το… 2 μηνιάτικα θέλει για να αγοράσεις ένα καλό μπουζούκι.
Θα ήθελα την γνώμη όλων εδώ μέσα αλλά θα ήθελα να ακούσω και την μεριά των κατασκευαστών, που υπάρχουν εδω μέσα.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώσατε

Σε μία ερώτηση που είχανε κάνει στον συγχωρεμένο τον Ιορδάνη για το πόσο πρέπει να κοστίζει ένα μπουζούκι αυτός είχε πει ένα μηνιάτικο!

Πόσο είναι το κατ’εξοχήν μηνιάτικο αυτή τη στιγμή;;;

Είχε πει “ένα με ενάμισι μηνιάτικο δημοσίου υπαλλήλου”, δηλαδή χοντρικά, γύρω στο ένα με ενάμισι χιλιάρικο σε ευρώ. Ο Άρης το έχει αναφέρει πολλές φορές σε διάφορες συζητήσεις στο Φόρουμ και για να λυθούν πολλές από τις απορίες σου δες εδώκαι εδώ.

και εγω πιστευα καποτε οτι ειναι υπερτιμημενο το ποσο που πληρωνουμε για ενα καλο Normal μπουζουκι (και οχι το ποσο τον 5000 βεβαια ) αλλα μεχρι και 2000 2500 ε , αυτο φυσικα μπορεις να το καταλαβεις πολυ ευκολα αν κανεις μια προσπαθεια να φτιαξεις ενα οργανο ( σκαφος , καλα ξυλα φιγουρες λουστρα ). αυτα βεβαια χειροποιητα .
πρωσοπικα εχω ενα οργανο το πρωτο μου που δε το αλλαζω γιατι με αυτο εμαθα να παιζω , το εχω πανω απο 10 χρονια κατασκευης 98 αλλα δεν ειναι το μοναδικο μου , γενικα ψαχνω παντα οργανα δοκιμασμενα και μεταχειρισμενα (μεχρι και 1500 ε ),αν ξερεις που να ψαξεις μπορεις να βρεις κελεπουρια οπως το τελευταιο οργανο που αγορασα πριν 2 μηνες ενα φοβερο μπουζουκι του Μπλεκου, απο χερι βεβαια , αλλα Φοβερο …
και να ξερεις οτι μερικα ατομα θελουν ανανεωση στη καρνταρομπα και οχι ενα μπουζουκι μια ζωη .
Επισεις αν θες ενα καλο μπουζουκι μια ζωη σκαστα για ενα καλο μεταχειρισμενο .

Καλησπέρα. Εγώ έχω παραγγείλει ένα μπουζούκι 4χορδο σε ένα γνωστό οργανοποιό. Η επιλογή έγινε αφού διάβασα και άκουσα πολλά καλά σχόλια, όπως και πήγα από εκεί, είδα δείγμα της δουλειάς του και με έπεισε. Μου είπε σαν βασική τιμή 1400? και από εκεί και πέρα ότι βάλεις εμφανισιακά πάνε επιπλέον. Τελικά το δικό μου βγήκε 1700?. Η παραγγελία έγινε τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου, και με χρόνο παράδοσης τα χριστούγεννα… Σίγουρα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά από τη μία έχω άλλο όργανο να κάνω τη δουλειά μου μέχρι τότε, και άμα είναι να γίνει κάτι καλό δεν με πείραζε τόσο, γιατί στο παρελθόν με “κάψανε”…

***** Ακολουθεί μεγάλο μύνημα *****

Γειά χαρά σε όλους/ όλες.

Είμαι “σχετικά” καινούριος στο forum, με την έννοια ότι δεν έχω πολλά posts αφού πολλές φορές δεν έχω να πώ κάτι πολύ ειδικό ή συγκεκριμένο. Όμως, όσον αφορά την αγορά καινούριου μπουζουκιού και μιας και ήρθε πάλι το θέμα στο προσκήνιο, θα ήθελα να εκφράσω και εγώ τις σκέψεις μου (και μια μικρή αγανάκτηση-απογοήτευση).

Έχω διαβάσει τις παλαιές συζητήσεις περί των κατασκευαστών που αναφέθηκαν ανωτέρω. Προσωπικά έχω ένα μπουζούκι του εμπορίου που το πήρα 200-300 ευρώ όταν ήμουν α’ λυκείου για ένα live που θα κάναμε στο σχολείο. Λόγω τις κιθάρας που έπαιζα, για τα συγκεκριμένα κομμάτια που είχαμε ετοιμάσει τότε, δεν είχα δώσει και μεγάλη σημασία αφού ασχολιόμουν με άλλο είδος μουσικής.Το μόνο που ήθελα ήταν ένα όργανο για τις πρόβες. Από τότε, επειδή μεσολάβησαν διάφορες φάσεις (φοιτητικές και μή) στην ζωή μου, ξεκίνησα να παίζω εντατικά μπουζούκι τα τελευταία 3 χρόνια, με αυτό το “μούφα” που έχω.

Ο λόγος που δεν πήρα τότε άλλο ήταν ότι δεν είχα ασχοληθεί με τις τεχνικές του και σε γενικές γραμμές δεν ήξερα να παίζω μπουζούκι. (Γιατί νομίζω έχει διαφορά το να παίξεις καμιά 15αριά τραγουδάκια με το να παίζεις μπουζούκι γενικα).

Μετά από αυτά τα χρόνια, αγαπημένος μου συνθέτης είναι ο Ζαμπέτας και μπορώ να πώ ότι μελετώντας τον Ζαμπέτα και τον Χιώτη μπόρεσα να μάθω κάποια τεχνικά ζητήματα. Τον τελευταίο καιρό, έψαχνα να βρω κατασκευαστή να αγοράσω μπουζούκι, καθώς αυτό που έχω (παρότι το αγαπώ) δεν με ικανοποιεί. Θέλω να αγοράσω ένα μπουζούκι που ο ήχος του να πλησιάζει (έστω και λίγο) αυτόν που είχε ο Ζαμπέτας.

Όπως όλοι εδώ μέσα, θέλω το μπουζούκι να βγάζει αυτή την γλύκα (θα μου πείτε ότι πολύ μεγάλο ρόλο έπαιζε και ο Ζαμπέτας, αφού το παίξιμό του κάνει μπαμ αλλά και η δεύτερη φωνή που ακούγεται στις ηχογραφήσεις, αλλά ας αγνοήσουμε αυτή την παράμετρο). Και για να έρθω στο προκείμενο του topic, αναρωτιέμαι για να αγοράσει κάποιος που όταν παίζει αισθάνεται η ψυχή του, ένα μπούζουκι το οποίο θα έχει όμορφο ήχο και δεν θα είναι τενεκές, γιατί θα πρέπει να πληρώσει ένα κάρο λεφτά;;

Δηλάδη, για ποιόν ακριβώς λόγο πρέπει να κάνω οικονομία απο τώρα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και ίσως και περισσότερο (λόγω σπουδών) για να πάρω ένα μπουζούκι το οποίο θα μου γλυκαίνει την καρδιά;; Με αυτή την λογική, μόνο όσοι έχουν πολλά λεφτά θα πρέπει να σώζουν την ψυχή τους. Όλοι οι άλλοι…στο πηγάδι.

Από την άλλη, καταλαβαίνω (λίγο) την μεριά του κατασκευαστή. Εάν και ο κατασκευαστής βάζει μεράκι και όρεξη (και όχι ψυχρό επαγγελματισμό) θα πρέπει να αμοιφθεί. Αλλά όταν φτιάχνει φθηνότερα όργανα δεν βάζει το ίδιο ακριβώς μεράκι;;

Δηλαδή σε ένα χειροποίητο (εξολοκλήρου 100000%%%) μπουζούκι 500ε και ένα σαν αυτό που θέλω να αγοράσω που μαλλόν θα κάνει πολλά, αλλά για την κουβέντα ας πούμε 1500ε, το μεράκι του κατασκευαστή δεν θα είναι το ίδιο; Θα μου πείτε αλλάζουν τα ξύλα, δλδ 1000ε θα είναι η διαφορά στα ξύλα; Στο μπουζούκι των 500ε τι δεν κάνει το ίδιο καλά ο κατασκευαστής; Θεωρητικά, δεν το δουλεύει και δεν το φροντίζει το ίδιο όπως το μπουζουκι των 1500ε;; Το φθηνό μπουζούκι το κάνει “στο πόδι”;;

Για να καταλήξω, αυτό που θέλω να πώ, μιλάω πάντα προσωπικά, όταν παίζω μπουζούκι νοιώθω πάρα πολύ ωραία, και ας μην μπορώ να παίξω σαν άλλους. Αλλά για να πάρω ένα όργανο που θα είναι βάλσαμο στην ψυχή μου, θα πρέπει να παώ να δώσω 2000ε ή 3000ε ή και ακόμη περισσότερα;;

Γιατί για κάποιον ερασιτέχνη, ή τουλαχιστόν για εμένα, είναι πολλά τόσα λέφτα. Καλώς ή κακώς δεν είναι μόνο το μπουζούκι στην ζωή μας, αλλά είναι μόνο μιά διέξοδος από την καθημερινότητα της ζωής μας και αλίμονο αν θα πρέπει να πληρώνουμε τόσα για κάθετί που μας κάνει να ξεχνιόμαστε. Δηλ, στο τέλος θα φτάσουμε μια ώρα χαλάρωσης και περισυλλογής μπροστά στο κύμα να την πληρώνουμε σε χιλιάδες ευρώ.

Συγνώμη που μακρυγόρησα, αλλά όπως έγραφα μου ερχόντουσαν διάφορες σκέψεις. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και παρακαλώ μην με παρεξηγείτε, ξέρω ότι δεν έχω δίκιο αλλά μιλώ μόνο από την πλευρά μου και εκφράζω το παράπονό μου.

Εις το επανιδείν,
Φώτης

Υ.Γ.1: Σε κάποιο άλλο τόπικ που έγραψα αυτές τις μέρες δήλωσα ότι σκεφτόμουν να πάω στον Καρβούνη για ένα τέτοιο μπουζούκι. Αλλά τώρα πιά, δεν ξέρω που να πάω. Ούτως ή άλλως η ώρα του αργεί μέχρι του χρόνου (και άν), αν έχετε κάποια γνώμη σχετική ή κάποια συμβουλή θα ήταν χαρά μου να την ακούσω και να την δεκτώ, αφού με το ωδείο μου (και την δασκάλα μου (!) ω,ναι!!! δασκάλα είχα και στην κιθάρα και στο μπουζούκι!!!) έχω χαθεί τα τελευταία 7-8 χρόνια και δεν τ ο έχω συζητήσει με κάποιον πιο έμπειρο.

Υ.Γ.2: Επίσης άσχετο, μιάς και ανέφερα οτι είχα δασκάλα. Μετά από τα χρόνια ενασχολήσής μου με την μουσική και την κιθάρα/μπουζούκι, κατέληξα στο ότι άμα δεν το λέει η ψυχούλα σου, ο δάσκαλος δεν κάνει τίποτα. Άμα δεν είσαι και λίγο αυτοδίδακτος δεν γίνεται! (ίσως βέβαια να έτυχα και στους λάθους δασκάλους).

Τα έχουμε ξαναπεί και παλιότερα αυτά σε άλλη κουβέντα.¨Ενα καλό όργανο για να φτιαχθεί έχει εργασία 1,5 μήνα και αν δεν σε παει καλά με τις υγρασίες-ξηρασίες 2 μήνες και…
Τώρα ένα καλό όργανο έχει 1300-1500 EURO.Τα παραπάνω ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙΣ είναι φιγούρες και όστρακα-τα οποία βεβαίως ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ-γιατί είναι πανάκριβη η αγορά τους,και δυσκολότερη η κοπή τους.
Σε ένα λιτό όργανο των 1300 ΕURO. αν αφαιρέσεις 300-400 EURO έξοδα μένουν 800-900 γιά δύο μήνες.
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ;
Δεν θα αναφέρω εδώ και το κόστος που έχουν κάποιοι οργανοποιοί,που φεύγουν και πάνε ΓΕΡΜΑΝΙΑ π.χ. και κόβουν έλατο για καπάκια,και απο τα 500 καπάκια διαλέγουν τα 100 καλύτερα και τα κρατάνε 15 τουλάχιστον χρόνια προτού τα βάλουν στο κάθε όργανο, -πίστεψέ με ξέρω αρκετούς-,και το αναφέρω αυτό γιατί ήσουν συγκεκριμένος,και αναφέρθηκες στον ήχο ΖΑΜΠΕΤΑ ο οποίος ήχος , εκτός από “ψαγμένο” παίκτη,χρειάζετα ,και όργανο ιδιαίτερης ποιότητας , προσεγμένο και στην πιό μικρή κατασκευαστική λεπτομέρεια.
Συμφωνώ ότι τα χρήματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ.Μπείτε όμως και στην θέση του οργανοποιού.Για πόσο μηνιάτικο θα πρέπει να εργαστή;

Η παραπάνω σκέψη είναι ορθότατη και την έχουμε κάνει όλοι. Ενα από τα συμπεράσματα είναι το εξής: Δεν μπορεί ένας οργανοποιός να πουλάει δικά του χειροποίητα μπουζούκια σε ένα εύρος τιμών π.χ. από 1.000 έως 4.000 ευρώ. Αφού η διαφορά τιμής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλυφθεί από τη διαφορά αξίας των υλικών κατασκευής (είπαμε, με “τίμιο ξύλο” δε φτιάχνονται μπουζούκια), τότε δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:

  1. Ο οργανοποιός κοροϊδεύει τους πελάτες του, πουλώντας τους φασόν όργανα κι όχι δικά του χειροποίητα.
  2. Ο οργανοποιός κοροϊδεύει και τους πελάτες και τον εαυτό του, καθώς στο ένα όργανο βάζει μεράκι, ταλέντο και κατασκευαστική ποιότητα, ενώ το άλλο το φτιάχνει επίτηδες σκάρτο.
    Διαλέγετε και παίρνετε.

Εδώ πράγματι μπαίνει μια σοβαρή παράμετρος που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να δικαιολογήσει τη μεγάλη διαφορά αξίας των υλικών:
Πόσο πρέπει να χρεωθεί ένα διαλεγμένο καπάκι, παλαιωμένο 15 χρόνια με ευθύνη του οργανοποιού;

  1. Ο οργανοποιός κοροϊδεύει και τους πελάτες και τον εαυτό του, καθώς στο ένα όργανο βάζει μεράκι, ταλέντο και κατασκευαστική ποιότητα, ενώ το άλλο το φτιάχνει επίτηδες σκάρτο.
    Διαλέγετε και παίρνετε.[/QUOTE]

Έτσι είναι ΑΡΗ
Ο μακαρίτης ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΜΜΟΣ (Συνθ. ΚΕΛΛΙΟΥ 33 και σπουδαίος παίκτης) μου’λεγε: Του καλού οργανοποιού τα όργανα είτε φθηνά, είτε ακριβά, “λαλάνε” το ίδιο.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ.Όμως και οι πελάτες έχουν(ΕΧΟΥΜΕ) την νοοτροπία του “μια φορά θα το φτιάξω να ναι καλό”,και ξεφεύγουν πολύ απο τα χρήματα που είχαν σκοπό να δώσουν.Μου έχει τύχει πάρα πολλές φορές να βλέπω υποψήφιους αγοραστές να τους λέει ο οργανοποιός ότι η “φωνή” στοιχίζει έως 1200-1300 EURO με μία φιγούρα απλή,και αυτοί να “ζορίζονται” για τα 1200 euro αλλά από την άλλη να έχουν διάθεση να “τα ρίξουν” για σεντέφια,κόκκαλα,και φίλντισια.

Καλημέρα και πάλι.

Αυτό είναι μια αλήθεια. Εγώ πάντως μετά από τόσες (πολύ καλές) συζητήσεις του φόρουμ που έχω διαβάσει, ως τελείως άσχετος, έχω μπερδευτεί πολύ με τους οργανοποιούς. Γιατί έχουν ακούσει πολλά τα αυτιά μας σχετικά με μπουζούκια τρίτων που ο οργανοποιός τα παίρνει, τα ελέγχει-επισκευάζει λίγο και κολλάει το όνομα του. (βλ. Νο. 1 από ΑΡΗ παραπάνω). Τελικά ποιός είναι σήμερα αυτός ο καλός οργανοποιοιός του οποίου τα όργανα (είτε ακριβά, είτε φθηνά) “λαλάνε” το ίδιο;;

Υπάρχουν περισσότεροι του ενός.
Δεν θεωρώ ότι πρέπει να πέφτουν ονόματα έτσι αβασάνιστα στο ΦΟΡΟΥΜ για τον λόγο των παρανοήσεων.
Αυτό που μπορώ να σου πω,ψάξε,ρώτα,μάθε,δες παλιές δουλειές οργανοποών,και επισκέψου τους πιό ενδιαφέροντες κατά την γνώμη σου,αυτούς που είναι πιο κοντά στο ζητούμενό σου.Εξήγησέ τους τι ζητάς και σιγουρέψου ότι το κατάλαβαν.Τότε θα έχεις κάνει ένα πολύ καλό βήμα στο να πάρεις ένα όργανο,όπως το έχεις στην φαντασία σου.Αν παρ’όλα αυτά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ή να αποφασίσεις, κοίτα την προοπτική κάποιου μεταχειρισμένου οργάνου,που θα σε ικανοποιεί.

Λοιπων , το θεμα ειναι να μπορεις να ξεχωρισεις ενα καλο μπουζουκι , και αυτο θελει πειρα , τωρα το θεμα με το ενα καρο λεφτα ρε αδερφε το να δωσεις 1500 ευρω για ενα δυνατο οργανο δε μου λεει και κατι εμενα πρωσοπικα, γιατι εχεις την εντυπωση οτι δε τα αξιζει ?, ενα μπουζουκι 100% χειροποιητο απο τα χερακια του μαστορα (γιατι ολα χειροποιητα ειναι ) αν εχει χρονο ειναι περιπου 2 μηνες δουλεια σε χαλαρους ρυθμους δηλαδη μεροκαματο περιπου 25 ευρω οσα παιρνει ενας απλος ανειδικευτος εργατης (αν το γραψα λαθος συνχωρατε με) απο εκει και περα υπολογισε οτι καταρχην πληρωνεις τεχνη πληρωνεις στοκ ξυλα που τα εχει αποθηκευμενα , πληρωνεις σωστο εβενο Α κατηγοριας , πληρωνεις φιγουρες , σεντεφια , οστρακα κορδονια καπλαμαδες κλιδια shaller (αν θες κατι καλο ), επισεις βαλε και τα λουστρα με πιστολι εννοειτε και μην ακουσω για μπαλλες και γομαλακα … 1 στους 10 ξερει να πεταει καλο λουστρο με πιστολι , τωρα μια ενδυκτικη τιμη μαυρου πλαστικου (60 + ε το 1 μ ) μαλλων δεν εχεις παραγγιλει τετοια υλικα ποτε για να ξερεις τις τιμες , φυσικα υπαρχουν μαστορια που τα κανουν ολα χειροποιητα και μπραβο αλλα ποιος καθετε να φτιαξει ροζετα στο χερι και κορδονακια ??? και αν το κανει φιλε θα το πληρωσεις και ποιο ακριβα… το καλο μπουζουκι επισεις ειναι ξεκουραστο και ζυγισμενο , εχει καταλληλο υψος και εχει τα περιθωρια να γινει τερμα χαμιλομενο , επισεις παρε 2 μπουζουκια το δικο σου των 300 ευρω και ενα αλλο 2 000 και χτυπα απαλα με το δαχτυλο αριστερα και δεξια απο το καπακι του χορδοστατη και θα καταλαβεις ποιο τα λεει … δηλ για σενα δεν παιζουν ρολο αυτα? το μανικακι δε παιζει ρολο αν ειναι στενο και τρεχεις με 1000 και γουσταρεις η ταστιερα δε σου αρεσει να ειναι δουλεμενη και διαμορφωμενη ομορφα , φυσικα αν παιζεις μια φορα το 10μερο βολευεσε με ενα μπουζουκακι των 600 ε και εισαι αρχοντας ομως αν παιζεις επαγγελματικα η ποιο σοβαρα τελως παντως και αν παιζεις οπως λες τεχνικα κομματια οπως χιωτη ειδικα , εχε υποψη σου οτι ενα καλο μπουζουκι σου δινει δυνατοτητα να παιζεις ευχαριστα στις μπουργκανες (μιλαμε για οχταχορδα ) και να βγαζεις σωστο ηχο γιατι σε τετοια κομματια αν δε εχεις τεχνικη - δαχτυλοθεσια και καλο μπουζουκακι δε κανεις δουλεια.
υ.π αυτο το οργανακι http://viewmorepics.myspace.com/index.cfm?fuseaction=viewImage&friendID=411068261&albumID=737456&imageID=4123833 ασπουμε το πηρα πριν 2 μηνες απο χερι 1500 ευρω (καινουργιο υπολογιζω γυρω στα 2500 ) νομιζεις οτι δε τα αξιζει εκτος του ηχου (ειναι αψογος στο επιβεβαιωνω) + κατεβασμενο οσο παιρνει + κλιδια shaller χρυσα + τσοχα πισω στο καβουκι + δοκιμασμενο 2 χρονια , ολοκεντητο με ασπρο καπλαμα κτλ ,σκαφος χειροποιητο kai λιγο μεγαλυτερο και οχι το κλασικο του γνωστου σκαφα που δουλευουν το 80 % των luthier… κτλ δηλαδη λεπτομεριες που δε μπορει να τις δει ο καθενας , μπορεις να δεις και αλλες φωτογραφιες του οργανου . οπως ξαναειπα πρεπει να ξερεις που να ψαξεις μακρυα απο οργανοποιους και μακρυα απο καινουργια , ισως απο τιποτα ψαγμενους παιχτες που αλλαζουν μπουζουκια σα τα πουκαμισα διοτι το επιπεδο τους ειναι τοσο μεγαλο που αναζητουν αυτο το κατι μαλλων :slight_smile:
δηλαδη που εχω καταληξει μετα απο αρκετα μπουζουκια περιπου 10

  1. Δεν αγοραζω ποτε καινουργιο μπουζουκι. (το μπουζουκι ειναι σα το ουισκυ φιλε μου αργει να ωριμασει

  2. καλο μπουζουκι εγω δε λεω μονο τον ηχο αλλα και την λεπτομερια ) εχε υποψη σου οτι η λεπτομερια ειναι 2 φορες ποιο δυσκολη απο τα κλασικα κολλημα μανικου - τακου - σφηνα καραουλα κτλ

  3. το καλο πραγμα θα το πληρωσεις αλλιως το μαπα θα το πληρωσεις 2 και 3 φορες

  4. δε καταλαβαινω μερικους που πανε και παιρνουν πλασμα 40 ιντσων με 170 δοσεις απο κωτσοβολο μεχρι πακετα που δουλευει σε πιτσαρια με bmw εχω δει … αλλα οταν ειναι να παρουν ενα καλο μπουζουκι αρχιζουν και κλαινε

  5. ο φιλος giorgos_86 ποιο πανω καπου ειπε οτι ποσους μηνες πρεπει να δουλεψω εγω για να παρω το μπουζουκι που θελω? ισως να εκανες οικονομια 1 χρονο αδερφε ξερω οτι αν παιρνεις 700 ε και γο τοσα παιρνω αλλα δεν εχω οικογενεια ακομα γαρ… οπωτε με παιρνει ακομα γιαυτο μιλαω… hehe το σιγουρο ειναι οτι θα το εκτιμισεις πολυ παραπανω απο ενα μπουζουκι απο καβακι των 300 ε
    Επισεις ειδα οτι παιζεις και πιανο να ρωτησω ποσο πηρες το πιανο η απαγορευετε? και πες μας αν ειναι κανενα yamaha και αν αξιζει τα ποσα χιλιαρικα κοστιζει αναλογικα παντα με τις συγρισεις που κανετε με το μπουζουκι , γιατι και πιανο εχω και 80 χρονων Ackerman’s (αν το γραφω και αν ειναι ετσι σωστα η μαρκα παντως αυτος που το κουρδισε μου ειχε πει οτι ειναι πολυ καλο) εχω και μαλλων καλυτερα να μην πω ποσο το πηρα αντε να πω το αγορασα 300 000 δραχμουλες ξερεις περιπου ποσο αξιζει σημερα? το αγορασα πριν 6-7 χρονια (ολο καρυδια μασιφ ) θα δεις εδω σε μια φωτογραφια που ειχα ανεβασει στο φορουμ . http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=18201&page=28
    Ολα αυτα γνωμη μου παντα ετσι?

Υ.π για τους υδραυλικους γιατι δεν μιλατε? xaxaxaa! ψαχτειτε !

:mad: Παιδια τα μπουζουκια δυστηχως ειναι ακριβα! Δεν υπαρχει αλλη επιλογη απο το να τα…σκασουμε προκειμενου να εχουμε το οργανο με τον ηχο που θελουμε! Φτηνες λυσεις δεν υπαρχουν! Οσες φορες αγορασα φτηνο μπουζουκι, πεταξα τα λεφτα μου! ΥΠΟΜΟΝΗ!!!

Τα μπουζούκια είναι ακριβά είτε ως χόμπι είτε ως επαγγελματική αγορά. Συγκριτικά πάντα, με βάση τις τιμές άλλων αγαθών πολυτελείας ή αναψυχής. Οι επαγγελματίες τσινάνε συνήθως, όταν ακούν τιμές 2-2,5 χιλιάρικα. Πολύ κακώς βέβαια εκτιμώ, γιατί είναι το εργαλείο της δουλειάς τους, ένα έξοδο που άπαξ θα καταβάλλουν και θα αμοίβονται από αυτό για 20-25 και παραπάνω χρόνια. Συνεπώς και 2.000 και 3.000 και 4.000 ευρώ είναι ασήμαντα εκτιμώ αν κάνεις απόσβεση στο πάλκο με ένα αξιόπιστο και αθάνατο όργανο.

Τώρα οι κατασκευαστές λειτουργούν όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τεχνήτες, υδραυλικοί, ξυλουργοί, οικοδόμοι, μηχανικοί, δικηγόροι, κλπ. Υπάρχει μια σχετική αγορά, μια μέση τιμή και από κει και επάνω ο καθένας με την φήμη του και την αξία του διεκδικεί αυτό που μπορεί. Ένας υδραυλικός δεν υπολογίζει αυστηρά με το μεροκάματο, τις ώρες που θα απασχοληθεί, το κόστος των υλικών, αλλά λέει από αυτην την δουλειά θέλω τόσο κέρδος. Αν είναι καλλιτεχνική και λίγο πιο δύσκολη απ’ ότι συνήθως, είχε τίποτα μερεμέτια, γκρεμίσματα κλπ ανεβαίνει το κοστούμι κατά το δοκούν και όχι με σταθμίσεις αυστηρές. Αν του πεις: δούλεψες τόσες ώρες, τόσα τα έξοδα άρα τόσα πρέπει να πάρεις, τότε σίγουρα θα σου δείξει κι εσένα τι πρέπει να πάρεις…

Για τον ερασιτέχνη είναι υψηλό (σχετικά) το κόστος για ένα μπουζούκι, και μπορεί εύλογα να έχει το παράπονο του, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κατασκευαστές είναι μια από τις πολλές επαγγελματικές ομάδες με τα ελαττώματά τους και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους. Παράγουν μια καλλιτεχνική δουλειά που εκτιμάται με άλλα μέτρα. Φθηνό όργανο με φθηνότερα ξύλα και λιγότερη λεπτομέρεια, τόσο, ακριβά ξύλα, λεπτότερη δουλειά-καλλιτεχνία, τόσο (2000-2500-3000 και βάλε).

Προσωπικά δεν έχω παράπονο, ότι αγαπάς και εκτιμάς το πληρώνεις με όσα διαθέτεις. Δεν υπάρχει και λύση να απέχεις από την αγορά για να χτυπήσεις τα καρτέλ των μπουζουκοκατασκευαστών. Απλά ένας αρχάριος δεν πρέπει να πάει ψηλά γιατί δεν ξέρει αν θα συνεχίσει. Ένας μερακλής μπορεί να φτάσει όσο γουστάρει, να μην πάρει μηχανή ή ψυγείο και τηλεόραση και να ξετιναχτεί οικονομικά πανευτυχής από τα μπουζούκια. Ο επαγγελματίας πάλι δεν πρέπει να γίνεται περίγελος αγοράζοντας μπουζούκια από τα … καλαθάκια (της Κυριακής χαρά και τη Δευτέρας λύπη) και να γελάει ο κόσμος για την τσιγκουνιά του! Ντροπή…

Επειδή το θέμα έχει πάααρα συζητηθεί, εγώ απλώς θα πω ένα πολύ σύντομο ανέκδοτο :

Πλούσιος οργανοποιός !!!

Χα χα …

Φίλε Νίκο Φρονιμόπουλε επειδή ξέρω ότι είσαι κατασκευαστής θέλω να σε ρωτήσω κάτι…

Όντως ισχύει ότι ένα όργανο κάνει 2μιση μήνες να φτιαχτεί;;;

Εγώ δεν το πιστεύω. Η γνώμη μου είναι ότι αν ασχοληθεί 100% με την κατασκευή του συγκεκριμένου οργάνου θα έχει τελειώσει σε 2 βδομάδες.

Απλά αν το κάνει αυτό θα χάσει όλους τους πελάτες του. Γιατί αν πει σε κάποιον ότι φτιάχνει άλλο όργανο και ότι έχουν σειρά άλλα 2 και να περάσει ξανά μετά από 2 μήνες δεν νομίζω να ξαναπάει.
Για αυτό το λόγο και αρχίζει 5 ή 6 μπουζούκια μαζί και λέει σε όλους ότι θα είναι έτοιμα σε 6 μήνες.

Αυτό πιστεύω ότι γίνεται. Ας βγει κάποιος να με διαψέυσει. Δεν θέλω φυσικά να γίνομαι προκλητικός αλλά έχω αγανακτήσει.
Με την τωρινή μου οικονομική κατάσταση τουλάχιστον, δεν πρόκειται να πάρω ποτέ μπουζούκι της προκοπής. Μόνο κουμούτσες που τρίζουν!

Όσο για το πιάνο φίλε οχτάχορδε ήμουν 6 χρονών όταν το πήραν οι γονείς μου και δεν είναι εδώ να μου δώσουν τις οικονομικές πληροφορίες που ζητάς. Πάντως από ότι θυμάμαι ήταν αρκετά ακριβό. Και είναι και Yamaha όπως έλεγες.

ok αδερφε δε το ειπα προκλητικα , απλα αν ψαξεις για κατι καλο σιγουρα θα βρεις, αλλα πες μας ποσα λεφτα διαθετεις για οργανο ?
επησεις πρεπει να ξερεις οτι οταν ενας luthier ζηταει 2500 πρεπει το οργανο να το προσεξει με οτι συνεπαγετε αυτο δηλ πρεπει να κατσει καποιο καιρο να το μελετησει να δει που τραβαει , που θα βγαλει ταστο που θα βαρεσει ποιο χοντρο , κτλ μεχρι να τραβηξουν τα ξυλα θελει τουλαχιστο ενα 6 μηνο . δε βασιζεται να το τελιωσει σε 1 μηνα πχ και να το δωσει στο πελατη και αυτο να αρχιζει να σκεβρωνει θα καταστρεψει την φημη του ο ανθρωπος , δε μπορεις να δουλευει στο ποδι να κολλας μανικι και σε μια ωρα να το περνας πλανη ο οργανοποιος δε ειναι μαραγκος. αλλα δε καταλαβαινω γιατι δε μπορειτε να βρειτε ενα καλο οργανο και στη Αθηνα κιολας … αν θες μπορω να σου κανονισω ενα πολυ πετυχημενο τριχορδο του Λαρισεου σκαφιδα αν δε κανω λαθος που το εχει φερει στη κομοτηνη ενας μαγαζατορας απλο λιτο με καπλαμα σφενδαμι οστρακινο αφαλο πολυ καλο οργανο και τρομερο ηχο αν θες μπορω να στο τραβιξω φωτογραφιες απο τιμη μου ειπε 750 ε αλλα ισως μπορεσω να το κατεβασω γιατι ειμαι πελατης, θα το επερνα εγω η ενα φιλαρακι μου αλλα δυστηχως δεν υπαρχει ρευστο , παντως αν δε μπορεις να βρεις κατι πολυ καλο στα 6-7 κατοσταρικα ενημερωσε με να κοιταξουμε το τριχορδακι. Σορρυ δε κανω διαφημιση αλλα το τριχορδακι ειναι κελεπουρι και θα φυγει λιαν συντομως αν δε πουληθικε

Γιώργο,

Μιά και με ρώτησες προσωπικά, θα σου απαντήσω πως ο χρόνος κατασκευής ενός οργάνου έχει άμεση σχέση με τον τρόπο και τη φιλοσοφία δουλειάς του κατασκευαστή του.

Ας αρχίσουμε με το μίνιμουμ : Όχι δύο, αλλά μία βδομάδα είναι αρκετή γιά να φτιαχτεί ένα μπουζούκι ( χωρίς βέβαια το βερνίκι του ) αν…

  1. Αγοραστεί έτοιμο το σκάφος του
  2. Αγοραστούν έτοιμες οι φιγούρες
  3. Έχουν προμονταριστεί και ετοιμαστεί μαζικά όλα τα άλλα μέρη του ( καπάκι. μπράτσο, καράολο, κ.λ.π. )
  4. Δουλευτεί ομαδικά, με χρήση ειδικών εργαλείων που συντομεύουν χρονοβόρες εργασίες
  5. Παραλειφθούν άλλες εργασίες, που ούτως η άλλως δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά ( εμποτισμός, κούρδισμα , αρμάτωμα και διορθώσεις πριν το βερνίκι κ.λ.π. )

Από κει και πέρα, οι εργατοώρες αυξάνονται κάθετα. Πόσο ; Γιά να απαντηθεί, πρέπει να κάτσεις να παρακολουθήσεις και να καταμετρήσεις ( σε ώρες η μέρες ) τον κάθε μάστορα, για κάθε συγκεκριμένη δουλειά του.

Και κάτι ακόμα : Ο καλός μάστορας, ποτέ δεν «πλακώνεται» να τελειώσει ένα όργανο. Οι διάφορες εργασίες θέλουν το χρόνο τους. Ένα καλό, χειροποίητο βερνίκι π.χ. ( και ας με συμπαθούν όσοι έκαναν κανόνα τις πολυουρεθάνες και τα πιστόλια ) θέλει το λιγότερο δύο εβδομάδες για να εφαρμοστεί.

Συνηθίζω να το λέω σε όλους τους φίλους και γνωστούς που ψάχνουν για μπουζούκι. Να που επιτέλους βρήκα κι άλλον με την ίδια άποψη!