Πρόβλημα με σπάσιμο χορδών


(Vagg1987) #1

Καλημέρα στην παρέα!
Είπα να κουβαλήσω μαζί το τρίχορδάκι μου στην λεβεντογέννα Κρήτη στις φετεινές διακοπές, αλλά μου βγήκε λιγάκι ξινό με τις χορδές. Πρίν φύγω είχα πέρασει καινούργιες Mastro και ο τύπος ήταν το Silverplated 011 Set. Το αποτέλεσμα ήταν κάθε φορά που παρατεταμένα έπαιζα κοντά στο κόκκαλο να μου σπάσει 3 συνολικά φορές η RE. Αν ήταν μεμονωμένη περίπτωση δεν θα με πείραζε αλλά συνέβη 3 φορές σε διάστημα 5 ημερών και καθόμουν βραδιάτικα να τις αλλάζω. Έχει αντιμετωπίσει κανείς αντίστοιχο πρόβλημα γιατί προβληματίζομαι αν φταίνε οι χορδές ή έχει κανα θέμα το μπουζούκι με την αλλαγή του κλίματος. Να σημειώσω ότι το μπουζούκι είναι του Καφετζόπουλου και στο σπίτι τρώει καθημερινό “σκάψιμο” χωρίς να έχει τέτοια θέματα.


(Νίκος Σαρηγιάννης) #2

γενικά είναι σταθερά όργανα, το δικό μου του καφετζόπουλου άντεξε 8 ώρες κτελ -να μην πω που ξεχάστηκε στο αμάξι (ευτυχώς σε στεγασμένο πάρκινγκ) και ούτε που ξεκουρδίστηκε.
η ίδια χορδή σπάει πάντα, στο ίδιο σημείο; κοίταξε το κόκκαλο μήπως έχει αγριέψει για κάποιο λόγο και τρώει την χορδή. μήπως φταίει και το σετ που έβαλες (δεν είναι και οι πιο ανθεκτικές), άλλαξες τύπο ή τον ίδιο έβαζες και πριν;


#3

Σε μια πρόσφατη συζήτηση που είχα με τον οργανοποιό Καφετζόπουλο, μου μετέφερε ότι δέχτηκε παράπονα από πελάτες του τον τελευταίο καιρό για τις χορδές Μαστρο ότι σπάνε πιο εύκολα. Γι αυτό στα τελευταία όργανα έβαλε πάνω χορδές του Στεφανίδη.
Καταθέτω κι εγώ την εμπειρία μου: τα τελευταία τέσσερα χρόνια χρόνια παίζοντας μπουζούκι έχω σπάσει 3 χορδές συνολικά:
-Μια καντίνι Μάστρο τον Γενάρη, η οποία είχε 3 ώρες παιξίματος… (σε όργανο Καφετζόπουλου)
-Μια Prodigy λα μετά από τέσσερις μήνες πάνω στο όργανο
-Μια Neorion ρε καντίνι, μετά από 6-7 μήνες πάνω στο όργανο


(Νίκος Σαρηγιάννης) #4

πονεμένο θέμα οι χορδές…
μάστρο απλά σταθερή απόδοση αλλά όχι ικανοποιητική, πρόντιτζι με τίποτα, ο στεφανίδης δεν ξέρω αν ξαναγύρισε στο παλιό καλό νήμα (αλλά πάντα απαράδεκτες μπουργάνες), μόνο σονάτα με άλλη μπουργάνα αξίζουν από ήχο αλλά δεν αντέχουν στο μεροκάματο.
λόγω δουλειάς βάζω νεώριον, αλλά το τελευταίο σετ ήταν πιο μπουκωμένο από τις παλιές που έβγαλα -και έτυχε και σε άλλον αυτό. μάλλον άλλαξε παρτίδα; τις είχα πάρει γύρω στο πάσχα.


#5

Με τις Μάστρο είχα και εγώ ένα θεματάκι, περίπου ένα χρόνο πριν. Μου είχαν σπάσει αρκετές, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχω αλλάξει μέρος ή κάτι άλλο. Εγώ είχα παρατηρήσει βέβαια κάποιες περιοχές με σκουριά στις χορδές. Δεν ξέρω αν η σκουριά δημιουργήθηκε στο μαγαζί από όπου τις πήρα ή στο εργοστάσιο.Κανείς από τους δύο δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το θέμα (επικοινώνησα και με τους δυο). Άλλαξα χορδές και το όργανο επανήλθε. Πιο πριν, έπαιζα με μάστρο και δεν είχα θέμα.Από τότε δεν ξαναέβαλα μάστρο, οπότε δεν ξέρω αν ήταν ελαττωματική παρτίδα κτλ.

Vagg1987 παρατηρείς μήπως σκουριά στις χορδές?


#6

Κι εγώ είχα το ίδιο θέμα με τον sofopc (γεια σου Χρήστο). Πριν από ένα μήνα αγόρασα ένα σετ μπαγλαμά μάστρο και η πρώτη ( ρε καντίνι) έσπασε στη θηλειά με το που την έσφιξα στο όργανο. Ευτυχώς έφτιαξα άλλη θηλειά και τη φόρεσα. Η λα έσπασε στο πρώτο τραγούδι. Να μη τα πολυλογώ από το σετ αυτό μου μείνανε μόνο η μπουργκάνα και η πρώτη ρε που μου είχε σπάσει η θηλειά. Πιο πριν στο μπαγλαμά φορούσα σονατα που τις άλλαξα προληπτικά γιατί παλιώσανε (ο μικρός το έχει λιώσει το όργανο). Γενικά σε όλα μου τα όργανα φοράω τις σονάτα και ποτέ δε μου έσπασε καμμιά. Ιδιώς ένα μισομπούζουκο που το έχω πασπαρτού το περνάω από όλα τα κουρδίσματα στο ρελαρε και πάλι πίσω τουλάχιστον μια φορά το μήνα.


(ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ) #7

Αν σπανε σιριζα στο κλειδι φταιει η τρυπουλα του. Ενα θεμα ειναι οτι τα φτηνα κλειδια δεν εχουν φρεζα στις τρυπες, με αποτελεσμα να …γωνιαζουν ασχημα οι χορδες και να κοβονται.Τωρα αν εχει φρεζα και σπανε εκει…δεν μπορω να κανω διαγνωση απο μακρια.Παντως οι Μαστρο δεν ειναι και οι καλυτερες. Πες μας ομως …που ακριβως σπανε?


(Vagg1987) #8

@Liga Rosa: Τσέκαρα το κόκκαλο και μου φαίνεται ότι είναι ελάχιστα πιο αγριεμένο στις RE σε σχέση με τις υπόλοιπες χορδές αλλά δεν είμαι και 100% σίγουρος για να πιάσω κανά γυαλόχαρτο. Συνήθως τον ίδιο τύπο χορδών βάζω ελλείψει επιλογών στα μαγαζιά των Σερρών.
@Sofopc: Δεν παρατήρησα κάποια σκουριά μέχρι και σήμερα.
@ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ: Κοντοχωριανέ Κώστα (καθ’ότι Αγια- Τριαδίτης στην καταγωγή) σπάσανε και οι 3 ακριβώς στο ύψος του κόκκαλου (εκεί που έπαιζα δηλαδή).
Και μόλις τώρα συνειδητοποίησα ότι ακριβώς πρίν φύγω διακοπές είχε σπάσε πάλι η RE καντίνι, πάλι στο ίδιο ύψος. Άρα 4 συνολικά σπασίματα μέχρι στιγμής…Θα δοκιμάσω να τις αλλάξω όλες και θα ενημερώσω για τα αποτελέσματα.


(Νίκος Σαρηγιάννης) #9

αφού σπάει συνέχεια η ίδια χορδή, στο ίδιο σημείο, και μάλιστα πάνω στο κόκκαλο, μάλλον αυτό θα φταίει. μόνο μη βάλεις γυαλόχαρτο γιατί μπορεί να το παραφάς ή να αλλάξεις την κλίση και να κάνει αλλού γωνία. ένα καλό καθάρισμα ίσως βοηθήσει μέχρι να βρείς κάποιον οργανοποιό. δες εδώ: https://greekluthiers.wordpress.com/catalogs/greekluthiers-rest-of-greece-2/


#10

Σε εμένα σπάσανε όλες στο ύψος του καβαλάρη εκτός από μία που έσπασε πολύ πίσω εκεί που είναι η θηλειά και την ξαναμόνταρα. Είναι προφανές ότι πρόκειται για ελαττωματικές χορδές. Να φανταστείτε εγώ κράτησα τις παλιές σονάτα (τις είχα πάνω από χρόνο στο όργανο με καθημερινό παίξιμο χωρίς σκουπίσματα και περιποιήσεις) που φορούσα στο μπαγλαμά και ξαναέβαζα αυτές σε κάθε σπάσιμο της μάστρο.


#11

Μιας και το συζηταμε μου εχει σπασει μουργκανα νεωριον χωρις να την ακουμπησω
ενω επαιζα στις ρε καντινι


(Vagg1987) #12

“ένα καλό καθάρισμα ίσως βοηθήσει μέχρι να βρείς κάποιον οργανοποιό”.

Καθάρισμα με ποιό τρόπο ακριβώς?


(Νίκος Σαρηγιάννης) #13

εννοώ να βγάλεις ό,τι βρωμιά μπορεί να έχει μαζευτεί στο αυλάκι του κόκκαλου, με κάτι που δεν θα φάει το ίδιο το κόκκαλο όπως το γυαλόχαρτο ή το μαχαιράκι που βάζουν μερικοί. εγώ χρησιμοποιώ νύχι ή οδοντογλυφίδα, μαζί με χαρτοπετσέτα ή κανένα λεπτό πανάκι. όχι ότι κάνει και πολλά πράγματα, αλλά τουλάχιστον δεν αλλάζει τα χαρακτηριστικά του καβαλλάρη.


#14

Αυτό συμβαίνει με πολλές χορδές, όταν έχει έρθει η ώρα τους, που λέμε.
Εδώ τυχαίνει να βρεις στη θήκη σπασμένη χορδή, χωρίς να παίζεις καν…


(Νίκος Σαρηγιάννης) #15

την είχες καιρό επάνω; πότε την αγόρασες; ψάχνω να δω αν υπάρχει νέα παρτίδα με διαφορά στην ποιότητα.
εμένα πάντως η τελευταία που έβγαλα (μετά από πολύ καιρό επάνω) είχε μπουκώσει τελείως, είχε λακούβα σε κάθε τάστο, αλλά δεν έσπασε!


(Μπότης) #16

Τα αυλάκια στα κόκαλα καθαρίζουν πολύ ευκολα με μια κάρτα χάρτινη (διαφημιστική) ή με κλωστή βαμβακερή στη διάμετρο του αυλακιού.