Πρόβλημα με τις χορδές

Έχω ένα πρόβλημα με το μπουζούκι μου είμαι νέος στο όργανο και αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα.Οι χορδές από το μπουζούκι μου είναι πολύ ψηλά και όταν παίζω πονάνε τα δάχτυλα μου.Δοκίμασα να χαλαρώσω της χορδές και να ξαπλώσω τον καβαλάρη αλλά δεν άλλαξε κάτι.Μπορεί κανείς να βοηθήσει?

Kαλημερα φιλε. Απ οσα γραφεις το συμπερασμα που βγαινει ευθεις εξ αρχης ειναι οτι το οργανο εχει σκευρωσει. Αφου εισαι νεος σιγουρα δεν θα ξερεις να το κοιταξεις για να το διαπιστωσεις σε ποιο σημειο ειναι ακριβως το προβλημα. Με μια επισκεψη ομως απο εκει που το πηρες η σε καποιον οργανοποιο γενικοτερα θα σου λυσει το προβλημα.

αλλαξε τις χορδες το καλοκαιρι.
πρεπει να τια αλλαξω παλι;
απο που θα το καταλβω οτι θελουν αλλαγμα;
και ενα μερος πειτε μου που να πουλαει φθηνα γιατι τελευταια φορα πληρωσα 10 ευρω για ενα σετ

Ναι θέλουν άλαγμα σύντομα.Αμα παίζεις και συχνά θα έχουν μαζέψει πάνω αρκετό ιδρώτα και οχι μόνο.Τώρα για χορδές… είναι πολλά.Αρχικά που μένεις,τι χορδές αντέχει το οργανό σου κλπ.Αμα πάρεις τις Σονάτα Extra θα δόσεις 10 ευρώ αμα πάρεις απο Μάτσικα θα δόσεις 4 Ευρώ.Υπάρχουν αρκετά μαγαζιά ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που θα βρείς πληθώρα.Και αρκετές μάρκες.Ψάξε!!
Πάρε τις χορδές που θα αλλάξεις,αυτές που θα αγοράσεις και δες την διαφορά.Πώς έγιναν οι παλιές απο το παίξιμο.Θα καταλάβεις τότε πότε στο περίπου θέλουν άλλαγμα.Για να μην το πώ σε στάνταρ χρόνο δηλαδή.

Φίλε δεν είναι απαραίτητο το μπουζούκι σου να είναι σκευρωμένο. Μπορεί να είναι απλώς ένα απ’τα λεγόμενα “σκληρά” όργανα. Με διάφορες μικροδιορθώσεις ο κατασκευαστής του μπορεί να στο μαλακώσει λίγο. Ίσως βέβαια να μην παίρνει πολύ μαλάκωμα αλλά όπως και να ‘χει αξίζει να το ελέγξεις για να ευχαριστηθείς τ’ όργανο.

Οι χορδές θέλουν αλλαγή ανάλογα με το παίξιμο και τον ιδρώτα των χεριών σου. Δεν υπάρχει κανόνας. Όταν βλέπεις ότι η μπουργάνα χαλάει και το συρματάκι που’χει τυλιγμένο περιμετρικά γύρω της “σπάει” αρχίζει και τρίζει και πρέπει ν’αλλαχθεί όλο σο σέτ. Καλό είναι μιά φορά το δίμηνο-τρίμηνο να τις αλλάζεις αν παίζεις συχνά. οι χορδές που αγοράζω είναι η ΣΟΝΑΤΑ και κοστίζουν περίπου 5-6?/σέτ. Οι εξτρα Λαούτο είναι επίσης καλές περίπου στην ίδια τιμή.

ειχα βαλει κατι χορδες GALLI τις λενε ,αποτι εχω καταλαβει θελουν δυνατο χτυπημα για να αποδωσουν .

Ισαάκ
εγω συνηθως παιζω οταν τρωω και πινω,τα χερια μου ειναι λαδωμενα .

η μπουργανα ενταξει φαινεται μονο που εχει παρει το χρυο χρωμα δλδ εχει ξεβαψει και αυτη και οι αλλες.

θα παω να παρω αυτες τις ΣΟΝΑΤΑ απο που ομως;

Δοκίμασε διάφορες χορδές να διαπιστώσεις ποιές ταιριάζουν κυρίως στο όργανο και μετά χρησιμοποίησε μόνο αυτές.

ΥΓ: Τις Galli δεν τις γνωρίζω για να εκφέρω άποψη.

αυτες ειναι

καλά, ποιός πουλάει 10ευρώ τις έξτρα/σονάτα αντί για 5-6;! η διαφορά νομίζω βρίσκεται μόνο στην μπουργάνα, η σονάτα έχει καλύτερο τύλιγμα. αν και πάλι είναι προβληματική, μην την έχεις σαν κριτήριο για την φθορά του σετ. καμιά φορά την αλλάζω μόνη της γιατί ανοίγουν οι σπείρες πολύ γρήγορα, και φαλτσάρει σχεδόν από την αρχή. τα καντίνια (ατσάλι) κρατάνε αρκετά.
οι χορδές μάστρο (μάτσικας) έχουν και νίκελ νομίζω, πιο μαλακές αλλά όχι τόσο κατάλληλες για βαρύ ρεμπέτικο. δες και την κουβέντα στο φόρουμ για τον μάτσικα, στην κατηγορία οργανοποιοί.

Όταν τις είχα αγοράσει πριν κανα 6μηνο(δεν τις ξαναπήρα γιατί έχω την εντύπωση οτι λιγάκι ζόριστηκε το όργανο-δεν ξέρω αν έφταιγε αυτό) τόσο τις είχα πάρει.Απο που δεν λέω.Με πιάσαν “κότσο”.Δεν πειράζει.
Θα τις ξαναπάρω όμως για να δω αν τελικά έφταιγε αυτό μιας και του έκανα έτσι και αλλιώς ενα σέρβις.

Πάντως και εγώ όταν είχα πάρει τον τζουρά μου, έπρεπε να παίξω αρκετές μέρες για να ‘στρώσει’… Βέβαια, μετά απο 1 μήνα πήγα και μου έξυσε ο κατασκευαστής τον καβαλάρη και έκτοτε άρχισε να στρώνει και να βλέπω και καλύτερα αποτελέσματα απο το όργανο…Αυτο όσον αφορά τον καβαλάρη…Οι χορδές είναι θέμα του καθενός… Γιατί όσο πιο πολύ ιδρώνεις τόσο πιο γρήγορα χειροτερεύουν…ή αν δεν σκουπίζεις το όργανο, θα σκουριάσουν στο πι και φι…

Ο καβαλαρης εχει τρεις διαστασεις α)υψος β)μηκος γ) πλατος. Το πλατος του καβαλαρη ως συνηθως ειναι 4-5 χιλιοστα. Αν εχεις χαλαρωσει τις χορδες και εχεις ξαπλωσει τον καβαλαρη, δηλαδη το πλατος εχει γινει το υψος του καβαλαρη τοτε μπορει να συμβαινουν τα εξης: α) το μπρατσο να εχει σκεβρωσει υπερβολικα, β) η γωνια του μπρατσου προς το ηχειο να ειναι λαθος, γ) να εχει σκεβρωσει ο τακος, δ) να εχει σκεβρωσει και ο τακος και το μπρατσο. Σε καθε περιπτωση πρεπει να βρεις εναν μαστορα που να τον εμπιστευεσαι για να σου πει τι απο ολα αυτα συμβαινει.

τελικα εβαλα τις Μαστρο του Ματσικα.

αυτο που παρατηρησα σε σχεση με τις Γαλι που ειχα ειναι οτι ειναι λιγο πιο σφιχτες ακομα και στο κουρδισμα και η μπουργανα τους δεν βγαζουν αυτον τον ηχο των Γαλι που ηταν φοβερος .
η μαστρο βγαζουν εναν ηχο πιο μπασο αλλα οι Γαλι ειχαν πιο γλυκο.

ΥΓ οι μαστρο μου στοιχισαν 3.5 ευρω ενω οι Γαλι 10.

Αγαπητέ και εγώ είχα το ίδιο πρόβλημα με εσένα στο μπουζούκι. Το όργανάκι δεν ήταν σκευρωμένο και ο καβαλάρης ήταν αρκετά κοντός. Η εξήγηση για το ύψος των χορδών είναι ότι ο κατασκευαστής το έκανε σκληρό και δυσκολόπαιχτό . Για να 'μαι ειλικρινής στην αρχή με προβλημάτισε, πλέον δεν αντιμετωπίζω πρόβλημα και το άλλο μου μπουζούκι που έφτιαξα πρόσφατα μου φαίνεται ιδιαίτερα εύκολο που έχει χαμηλά τις χορδές .Καλή τύχη πάντως

Καλησπερα σε ολους ειπα να μην ανοιξω καινουριο θεμα και να γραψω εδω μιας και θελω να αναφερθω σε παρομοιο θεμα (χορδες) . Εχω το εξης προβλημα στο μπουζουκι μου ειχα βαλει πριν απο 2 μηνες χορδες mastro. To θεμα ειναι οτι τωρα εχουν μαζεψει κατι στο σημειο που χτυπαει η πενα . Απο οσο μπορω να καταλαβω πρεπει να ειναι σκουρια γιατι οσο και να προσπαθησα να το καθαρισω δεν φευγει με αποτελεσμα οταν παω να παιξω οι χορδες κανουν εναν απαισιο ηχο σαν να γρατσουνας νυχια σε μαυροπινακα…

Το θεμα ειναι το εξης εγω δεν εχω προβλημα να τις αλλαξω αλλα καθε διμηνο αυτην την δουλεια θα εχουμε? αλλαγμα χορδων ? υποψιν οτι ειμαι εντελως αρχαριος, δεν παιζω πανω απο μια ωρα την μερα και στο τελος παντα σκουπιζω τις χορδες με χαρτι…

Οι χορδές… Χμμμ… Ακριβό σπορ δυστυχώς :106: . Αν ιδρώνεις έστω και λιγάκι, χαλάνε πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι. Άρα, για καθημερινό παίξιμο , το χειμώνα, μια συχνότητα αλλαγής γύρω στις 4 με 5 εβδομάδες και το καλοκαίρι γύρω στις 2 με 2,5 εβδομάδες θεωρώ ότι είναι ικανοποιητική, τουλάχιστον για το δικό μου χέρι και κυρίως, αυτί. Θα μου πείτε, πάει λίγο ακριβά το θέμα. Τρείς λύσεις βλέπω εγώ.
1ον. Κάνεις υπομονή και τις αλλάζεις αραιότερα, υπομένοντας όμως τον ήχο που χαλάει και την αίσθηση στο αριστερό.
2ον. Χαμηλώνεις τα κριτήρια και βάζεις πιο συχνά χορδές χαμηλότερης αξίας. Αρκετά αποδοτικό, αν και τα σετ έχουν γύρω στα 3Ε όταν ένα καλό σετ κοστίζει γύρω στα 4Ε.
3ον. Κάνεις μια συνεννόηση με τον έμπορα και αγοράζεις καμιά 30αρα καλά σετ σε τιμή πολύ καλλίτερη από όσο πωλούνται λιανική.
Νομίζω πως το τρίτο είναι το καλλίτερο αλλά κι εγώ δεν το έχω καταφέρει ακόμα.

Sakis, αν το δίμηνο σου φαίνεται λίγο, μάλλον δεν έχεις γνωρίσει άτομα που τα χέρια τους ιδρώνουν πολύ :089: . Ο φίλος που παίζει κιθάρα μαζί στο μαγαζί που παίζω, λόγω ιδρώτα, σε ζεστή μέρα, έχε σπάσει 3 ρε και μια σολ κιθάρας και εγώ καντίνια και μία μπουργάνα τριχόρδου :112::mad::108:. Και πάλι καλά να λες.

εντάξει, δεν χρειάζεται να αλλάζουμε και κάθε μήνα, ούτε όταν έπαιζα κάθε μέρα στο μαγαζί δεν χρειάστηκε! συνήθως αλλάζω όταν σπάνε ή πριν από κάποια ιδιαίτερη φάση που θέλω την καλύτερη δυνατή απόδοση.
στο μπουζούκι μπορεί να αλλάζεις κάθε τρείς και λίγο την μπουργάνα μόνο, χαλάει γρήγορα δυστυχώς (ιδιαίτερα του στεφανίδη, λιγότερο η σονάτα).
στην κιθάρα κρατάνε πιο πολύ, είναι και συνοδευτικό όργανο οπότε δεν θές πάντα το μάξιμουμ. βάζω καλές χορδές που όταν περάσει ο πρώτος καιρός και φύγει η αρχική μεταλλίλα, κρατάνε για μήνες αξιοπρεπώς. όταν σπάει η ρε, γενικά θέλει όλο το σετ άλλαγμα, αλλά τα καντίνια μπορείς να τα αλλάζεις και μόνα τους.
επίσης θέλει προσοχή αν σπάνε χορδές στο ίδιο σημείο. πχ στον καβαλάρη ίσως το κόκκαλο θέλει λείανση, στα κλειδιά ίσως τσακίζει πολύ κατά την τοποθέτηση, κάποιο τάστο ίσως είναι άγριο και κόβει τη χορδή… και το σκούπισμα όλου του οργάνου είναι πολύ σημαντικό, μακάρι να το θυμόμουνα συχνότερα!

Ευχαριστω και τους 2 για τις απαντησεις σας. Φιλε στεφανακο , αμα το προβλημα ηταν στο μερος των χορδων που ακουμπανε τα ταστα θα το καταλαβαινα επειδη οντως το αριστερο μου χερι ιδρωνει πολυ. Το προβλημα ομως ειναι στο σημειο των χορδων πανω απο το ανοιγμα του ηχειου εκει π χτυπαω με την πενα:112: το οποιο δεν ερχεται σε επαφη με το χερι μου…

anyway εγω ειχα στο μυαλο μου αυτο που μου ειχε πει ο δασκαλος οτι οι χορδες θα χρειαστουν μετα απο πολυ καιρο αλλαγμα , ισως και ενα χρονο μετα μου ειχε πει…μαλλον μαζι με τις χορδες πρεπει να αλλαξω και δασκαλο :slight_smile:

σημερα το πρωι παντως πηγα πηρα 3 σετ χορδες να βρισκονται

Εγώ πάντως όταν παλιώσουν οι χορδές τις ακούω να μου μιλάνε. Μου λένε φράσεις όπως: άλλαξέ μας δεν μας ακούς; δεν θέλουμε να μας χτυπάς άλλο, στείλε μας για ανακύκλωση. Αυτό τον διάλογο μάλλον τον ακούνε και οι καινούργιες μέσα από την συσκευασία γιατί απαντάνε κι αυτές με στερεότυπες συνήθως φράσεις του τύπου: Καλά σου λένε οι παλιές, εμείς είμαστε νέες ωραίες και γλυκές, πότε θα μας πιάσεις στα στιβαρά σου χέρια να παίξουμε μαζί; θέλουμε να μας χρυπήσεις σαν χταπόδια.
Εχει ακούσει και κάποιος άλλος από το φόρουμ παρόμοιους διαλόγους ή να πω στο γιατρό να μου αλλάξει την θεραπεία;

Να σού αλλάξει την θεραπεία!!!