Χορδές - Τρίξιμο

Φίλοι, τα φώτα και την εμπειρία σας.
Έχοντας ένα μπασο-μεσαίο όργανο, και θέλοντας να επιτύχω έναν πιο γλυκό ήχο και να έχω ένα πιο μαλακό παίξιμο, προτιμώ λεπτές χορδές (10ρες ρε κλπ). Με την πάροδο των ημερών όμως, η λα αρχίζει να τρίζει, ειδικά όσο ανεβαίνουμε στο καραόλοριξιμο. Βάζοντας μετά πιο χοντρές χορδές, το όργανο έρχεται στα ίσα του, με έναν ήχο όμως όχι όπως θα τον ήθελα.

Είναι κατά τη γνώμη σας συγκυριακό αυτό που συνέβη ή όντως πιο λεπτές χορδές έχουν παρόμοια αποτελέσματα;
Και προτάσεις για χορδές δεκτές.

Απ ότι φαίνεται, δεν είναι συγκυριακό.Λεπτότερες χορδές και μικρότερες τάσεις,το μπράτσο πάει πίσω και σου τρίζει.Παχύτερες χορδές και μεγαλύτερες τάσεις ,το μπράτσο πάει μπροστά ,εκεί που το έχει ισορροπήσει ο κατασκευαστής.Θα μου πεις γιατί μόνο η Λα.Σε πολλά όργανα τα τάστα δεν είναι απόλυτα ευθεία,αλλά έχουν μια ανεπαίσθητη ,καμπυλότητα.Στο σημείο που εφάπτεται η λα είναι το πιο ψηλό σημείο,και εκεί συνήθως φαίνεται και το πρόβλημα.Υπάρχει η λύση της ρύθμισης,αλλά δεν μπορείς να την κάνεις μόνος σου.Χρειάζεται καλό οργανοποιό.

ευχαριστώ για την απάντηση. Η αλήθεια είναι ότι από τον μάστορα είχε πιο χοντρές χορδές, που τις αντικατέστησα με λεπτές και την επομένη της επανατοποθέτησης χοντρών χορδών, μειώθηκε και μετά από λίγο εξαφανίστηκε το τρίξιμο. Όταν λες για ρύθμιση μιλάς για κάτι παραπάνω από τοποθέτηση καπλαμά, υποθέτω. Θα προσπαθήσω ξανά βάζοντας καλύτερης ποιότητας μαλακές χορδές, μήπως και αυτό συν την υγρασία, έπαιξαν αρνητικό ρόλο, και σε περίπτωση που επαναληφθεί το φαινόμενο θα το στείλω σε μάστορα

Δοκίμασε να παίξεις με τον καβαλάρη. Όχι τόσο ώς προς το μπρος -πισω όσο με το ύψος. Δεν ξερω πως εξηγείται αλλά έχω παρατηρήσει οτι αν και ο χαμηλός καβαλάρης σου προσφέρει την ταχύτητα, ο λιγο πιο ψηλα σου προσφέρει ένα διαφορετικό ήχο. Δεν ξερω πως γινεται, απλά το αναφέρω ως παρατήρηση.
Για το ύψος υπάρχουν τα λεγόμενα φιλετάκια (μην προσπαθήσεις να βάλεις ξυλα απο μονος σου-θα κάνεις ζημιά)

Γνώμη μου θα ήταν να μην ακούς κανέναν μας και πόσο παραπάνω όσους δεν είμαστε οργανοποιοί. Μπορεί να ακούσεις 1000 διαφορετικές γνώμες εδώ, πχ να πω κι εγώ τη δική μου (που είμαι άσχετος τελείως). Δε νομίζω όμως να έχει νόημα. Το πρόβλημα το εντοπίζεις και εσύ από μόνος σου και βρίσκεις λύση με το να “παίζεις” με το πάχος των χορδών, παρατηρείς όμως από μόνος σου ότι αυτό δεν είναι παρά μια προσωρινή λύση άρα κάνε το αυτονόητο … “πήγαινε το όργανο σε οργανοποιό” !!!

Δοκιμασε να βαλεις χορδες sonata. Εγω εκει εχω καταληξει μετα τα τοσα χρονια που ασχολουμαι

συμφωνω κι εγω σονάτα χρησιμοποιω πολλα χρονια

Αν είναι θέμα χορδών εγώ προτείνω D’addario (χωρις ομως να έχω δοκιμάσει και τις σονάτα)

Δεν εχω τιποτα με τον κυριο D’addario αλλα εχω βαλει σε οργανο και ηταν μουγκο εντελως. Μολις εβαλα sonata απογειωθηκε.Απο τοτε μονο sonata

οι sonata είναι μαλακές χορδές? τι πάχος έχει η ρε και η λα?

οι επόμενες μου χορδές θα είναι σονάτα και θα πω! (χαίρομαι που υπαρχει καποιοςς που δοκιμασε και τα 2)

Είναι οι χορδές που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι μπουζουξήδες.Και συνήθως τα όργανα παραγωγής,πάνω σε τέτοιο τύπο χορδών είναι ρυθμισμένα.

οι ερωτήσεις μου απαντήθηκαν νομίζω επαρκώς, από τα παιδια, και επειδή υπάρχουν και άλλα παρόμια θέματα ανοικτά, αν θέλετε κλείστε το θέμα.

Χαίρομαι που βρήκες απαντήσεις στις απορίες σου, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να κλείσει το θέμα.

Γειά σας παιδιά ,σας διαβάζω συχνά και είμαι αρχάριος με το μπουζούκι αλλά το προσπαθώ αρκετά.Σε ένα πρόβλημα που είχα (δεν άκουγα σωστά τις χορδές) το πήγα απο εκεί που το είχα αγοράσει ,το έφτιαξε αλλα μου είπε ότι πρέπει να αλλάζω τις χορδές κάθε μήνα περίπου ,παίζοντας μία ώρα την ημέρα είναι αρκετό για να τις αλλάζω σε αυτό το διάστημα , είναι σωστό αυτό κατα την γνώμη σας η είναι υπερβολικό; και αντικαθιστώντας τις χορδές με ποιο ποιοτικές (αν υπάρχουν) θα έχω καλύτερο ήχο; έχω τις MASTRO αν δεν κάνω λάθος, σας ευχαριστώ είναι πολύ καλό forum ,και έχουν λυθεί πολλες απορίες διαβάζωντάς σας.

καλώς ήρθες!
λογικό είναι με μια ώρα κάθε μέρα να θέλουν άλλαγμα στο μήνα. μπορείς να παρατείνεις την ζωή τους αν τις σκουπίζεις μετά από κάθε παίξιμο.
οι μάστρο είναι αξιοπρεπείς, αλλά αν θες κάτι πιο αλεξίσφαιρο πας στις inox του σπουρδαλάκη. αξίζουν τα διπλά λεφτά, όμως αν δεν παίζεις πολύ ή αν δεν ιδρώνεις υπερβολικά ίσως είναι υπερβολή.

Ευχαριστώ liga rosa παω κατευθείαν για αλλαγή χορδών, θα βάλω τις ίδιες χορδες με αυτές που είχε