Καλησπέρα στο φόρουμ.
Αύριο πάω για να δω και να αγοράσω ένα τρίχορδο επιτέλους. Έχω όμως μερικές απορίες. Περαν των κλασσικών αποριών αν παίζει σωστά κλπ που θα το δει ο δάσκαλος αφού το αγοράσω ήθελα να μου πείτε και εσείς μερικές συμβουλές μιας και είμαι αρχάριος και δεν ξέρω τι να ελέγξω και τι να προσέξω. Επίσης τι μέγεθος έχουν τα σκάφη και τι πρέπει να επιλεξω;
Ευχαριστώ προκαταβολικά
μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται… όπως είχαμε πει και σε παλιότερη κουβέντα, εφ’όσον δεν έχεις την απαιτούμενη εμπειρία, για αγορά οργάνου θα πας μαζί με τον δάσκαλο ή κάποιον άλλον που εμπιστεύεσαι. αν δηλαδή το πάρεις και μετά σου πει ο δάσκαλος ότι δεν είναι καλό, τί θα κάνεις;
καλή επιλογή και καλορίζικο!
Αν είναι η πρώτη σου γύρα στην πιάτσα, καλύτερα μόνο δες, μη βιαστείς να αγοράσεις. Θα βγεις, θα δεις όσους μαστόρους/μαγαζιά έχεις υπόψη σου, θα γυρίσεις σπίτι με τις νέες εντυπώσεις, θα τις συζητήσεις από δω κι από κει, μπορεί να βγουν στην επιφάνεια απορίες που τώρα έξω απ’ το χορό δε σου περνάν από το νου, αργότερα θα κάνεις άλλη μια βόλτα, είτε στους ίδιους αλλά πιο εστιασμένη είτε σ’ άλλους που τυχόν σκέφτηκες/έμαθες αργότερα, και σιγά σιγά θα αποφασίσεις.
Αν πάλι εννοείς ότι πας να δεις για πρώτη φορά ένα συγκεκριμένο 3χ που πρόκειται ούτως ή άλλως να αγοράσεις, τότε τι να προτείνει κανείς για μια ειλημμένη απόφαση;
Δεν εχω πει οτι θα αγορασω ενα συγκεκριμένο αλλά βάσει των χρηματων που διαθετω οι οργανοποιοι που μπορω να επιλεξω ειναι 2-3 το πολυ? Το ξερω οτι μετα την απομακρυνση απο το ταμείο κλπ αλλά φαντάζομαι οτι ενας οργανοποιος δεν δίνει και εγγυηση και αναγνωριζει λαθη του, εαν αυτα υπάρχουν?
δύσκολο… έτσι κι αλλιώς δεν είναι τόσο θέμα συγκεκριμένων και αντικειμενικών λαθών, όσο γενικότερης ποιότητας ή αντοχής από τη μια, και προσωπικών προτιμήσεων από την άλλη.
απ’ό,τι κατάλαβα πηγαίνεις για οικονομικό όργανο, σε τιμές μαζικής παραγωγής βιοτεχνίας. οπότε καλύτερα να πας σε κατασκευαστή που εξαρχής δηλώνει βιοτεχνία, και δεν υποστηρίζει ότι φτιάχνει χειροποίητα όργανα. στα μπουζούκια βέβαια είναι σχετικοί οι όροι, και της βιοτεχνίας είναι λίγο-πολύ χειροποίητα αλλά με οργανωμένη παραγωγή, και πολλά ακριβά επώνυμα είναι ετοιματζίδικα…
στου μάτσικα θα βρείς αξιοπρεπή όργανα για την τιμή τους, ενώ έχω δει προχειρότητες από άλλους κατασκευαστές μαζικής παραγωγής. όπως και να’χει, επιμένω να πας με κάποιον που να μπορεί να επιλέξει.
Αφού θα πας με άνθρωπο που γνωρίζεις (και πολύ καλά κάνεις), μάλλον θα πρέπει να τον εμπιστευτείς. Επικεντρώσου σε αυτό που θα ακούς κ αν σου αρέσει ή όχι…Πάντως, θεωρητικά τουλάχιστον, ο οργανοποιός είναι (ηθικά πιο πολύ) υποχρεωμένος να βρει μια λύση εφόσον ένα καινούριο όργανο του παρουσιάσει θέμα. Κ πιστεύω ότι οι πιο πολλοί το κάνουν.
Επίσης, αν συνεχίσεις να ασχολείσαι με το μπουζούκι, είναι πολύ πιθανό να αλλάξεις κάποια όργανα, μέχρι να βρεις αυτό που σε βολεύει. Κ αυτό θα το βρεις μόνος σου, με τον καιρό!
Πηρα οργανο τελικα. Πηγα με το δασκαλο. Ολα καλα. Μονο σαν αρχαριος οταν πηγα σπιτι πηραξα τα κλειδια και ξεκουρδιστηκε. Ειμαι ο πρωτος που το παθαινω? Βρηκα κουρδιστηρι για κινητο. Το κουρδισα σε d-a-d και ακουγεται παλι κανονικα. Πως ξερω ομως αν εχω σφιξει τις χορδες πολυ? Μηπως δηλαδη θελει λιγοτερη στροφη? Υπαρχει περιπτωση να παθει κατι το οργανο για κανα 2 μερες αν το αφησω ετσι μεχρι να παω στο δασκαλο? Οποια βοηθεια δεκτή γιατι σαν αρχαριος εχω πολυ αγχος
— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 22:44 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 22:21 —
Με το κουρδιστηρι οι δυο λα βγαζουν 220hz
Οι δυο κατω ρε 294
Και οι δυο πανω ρε 146
Τι κανω? Τα εκανα μανταρα?
γεια χαρά σου,
οι δύο πάνω ρε έχουν διαφορά μία οκτάβα. αν παρατηρήσεις είναι διαφορετικές χορδές, η μια πιο παχιά έτσι; η παχια θα κουρδιστεί σε 146 και η λεπτή όπως οι δύο κάτω σε 294.
Έτσι ακριβώς το έκανα πριν ποσταρω γιατι μου έβγαινε ηχητικά αλλά έλεγα οτι έκανα λάθος λόγω μη εμπειρίας
καλορίζικο λοιπόν!!!
για το κούρδισμα μια χαρά, να εκπαιδεύσεις και το αυτί σου σιγά-σιγά. κανένα άγχος, το πολύ πολύ να σπάσει καμιά χορδή.
αν θες αναφέρεις και τον κατασκευαστή του μπουζουκιού.
καλόπαιχτο!
Το όργανο το πήρα από τον Σταμκο στη Νίκαια
Καλησπέρα στο φόρουμ. Ήθελα να ρωτησω το εξής. Ποια είναι η αντιστοιχία στο παχος τον χορδών με τα νούμερα που πωλούνται; Δηλαδή οι 11αρες κλπ πόσα mm είναι. Επίσης αλλάζοντας χορδές σε ένα όργανο και βάζοντάς άλλη μάρκα για δοκιμή οι ηχητικές αλλαγές είναι μεγάλες; Έχετε καμιά πρόταση για μάρκες για δοκιμή όταν έρθει η ώρα να αλλάξω;
Ευχαριστώ.
11άρα σημαίνει 0.11 της ίντσας (2,56εκ.). δηλαδή η 10άρα είναι 0,256 χιλιοστά.
αναλόγως το όργανο οι διαφορές μπορεί να είναι αρκετά σημαντικές. γενικά με δοκιμές θα βρείς το σετ που ταιριάζει στο δικό σου όργανο (επίσης έχει σημασία με ποιές χορδές το σετάρισε ο μάστορας).
πιο παραδοσιακές είναι οι sonata, πιο στάνταρ οι mastro και εξαιρετικές οι inox neorion (του σπουρδαλάκη).
Φαντάζομαι δηλαδή η 11αρα 0.28mm κλπ.
Πιο παραδοσιακές όταν λες οι sonata; πιο ξερός ήχος ή εννοείς κάτι άλλο; άρα στην ουσία όταν αποφασίσω αλλαγή χορδων τις βάζω και βλέπω αν μου αρέσουν ή χρειάζεται κάποιο διάστημα να στρώσουν; Ο μάστορας μου έχει δώσει ενα σετ που γράφει τα νούμερα σε χιλιοστά. Για αυτό και η ερώτηση…
Ευχαριστώ.
Γρηγόρης
Ακριβώς. Βάζεις, παίζεις, ακούς και αποφασίζεις ποιες σου αρέσουν περισσότερο. Επειδή λογικά θα σου πάρει λίγο καιρό μέχρι να μάθεις να αλλάζεις σωστά τις χορδές (εκτός και αν έχεις εμπειρία από άλλο έγχορδο) ίσως να χρειαστεί κάποιο διάστημα παιξίματος έτσι ώστε να στρώσουν. Γενικά, βάζει τα νούμερα που σου έδωσε ο μάστορας. Τώρα, αν η μπουργκάνα είναι 0,23 αντί για 0,22, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα.
Καλησπερα, δηλαδη θα μπορουσα οταν αλλαξω χορδες να βαλω στη λα πιο λεπτες? Ωστε να ακουγετε λιγοτερο η διαφορα απο χορδη ρε σε ανεβασμα λα, τι νουερο θα πρεπει να παρω?
Θεωρητικά, ίσως θα μπορούσες, αλλά καλύτερα είναι να ρωτήσεις τον μάστορα πρώτα. Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί θεματάκι με τις (διαφορετικές από τον σχεδιαμό του οργάνου) τάσεις που ασκούνται στο όργανο. Οι μπουργκάνες (δηλ. η πιο χοντρή χορδή του οργάνου) δεν είναι ίδιες σε όλα τα σετ, άλλες είναι 0,22 άλλες 0,24 κτλ. Μιλάμε για 11 άρες χορδές (νομίζω και στις 10ρες). Αυτό δεν πειράζει. Αλλά για να βάλεις πιο λεπτές λα (δηλαδή από 10 αρες αν κατάλαβα καλά), ρώτα καλύτερα τον μάστορα.Δεν κατάλαβα τι εννοείς με το “να ακούγεται λιγότερο η διαφορά από χορδή σε χορδή”…