Πρόβλημα με την τρίτη χορδή στο τρίχορδο

Έχω πρόβλημα με την 3η χορδή δίπλα στη fa .
Βρίσκει στο πρώτο τάστο όταν τη χτυπώ ελεύθερη ενώ οι άλλες οχι.
Έχετε καμιά ιδέα πως μπορώ να το διορθώσω ?
Εκτός από να το πάω σε οργανοποιό θα είναι το τελευταίο αυτό.

Δημήτρη, καλωσήρθες στο φόρουμ!

Τι εννοείς δίπλα στη Φα; Έχεις πρόβλημα με τη Ρε μπουργάνα, αυτό δεν είναι;

Από τη περιγραφή που κάνεις μάλλον ταστάρει η ΡΕ μπουργάνα στο πρώτο τάστο. Επομένως εφόσον δε θες να πας σε οργανοποιό, σημαίνει ότι μπορείς (και ξέρεις) πως να ψηλώσεις λίγο τον καβαλάρη :wink:

Για μένα θα ήταν η πρώτη επιλογή.

2 «Μου αρέσει»

ναι αυτο ειναι
Βασικα αυτο σκεφτηκα στην αρχη αλλα νομιζα μηπως υπαρχει κανας αλλος τροπος να ψηλωσω τον πανω καβαλαρη να βαλω αλλον πιο ψηλο αλλα αυτο θελει οργανοποιο 100% Μενω Μεσολογγι και δεν ειναι ευκολες οι μετακινησεις . Τελος παντων σκεφτικα να βαλω μια μικρη σταγονα στη σχισμη της RE μπουργανα εποξικης ριτηνης (υγρο γυαλι) στο επανω καβαλαρη ωστε να σηκωθει λιγο η χορδη.
Αν πιασει το κολπο θα εχετε νεα μου.

Σας ευχαριστω για την αμεση ανταποκριση
(αρχαριος ειμαι στο μπουζουκι στο ακουσμα των ρεμπετικων οχι)

εσε τις ριτήνες και τα συναφή.
δοκίμασε με αλουμινόχαρτο μη κανεις και “καμιά ζημιά Τσιτσάνη μου”
να το δει ενας “ειδήμων”.
μπορεί απλά να σηκώθηκε άπειρο ελάχιστα το τάστο.

Πολυ σωστα μιλησες Σπυρο αυτο θα κανω.
Ναι το αλλο που ειπα ειναι σιγουρα ριψοκινδυνο

1 «Μου αρέσει»

Σπύρο ευχαριστώ για την ιδέα τώρα παίζει μια χαρά

Ρε παιδιά, άλλη φορά σε παρόμοιες συζητήσεις δεν είχε προταθεί δοκιμή με άλλες χορδές;

Όλες οι άλλες συζητήσεις έχουν καταλήξει στα εξής :

1. Αλλαγή χορδών
  2. Καθάρισμα και των 2 καβαλάρηδων
  3. Επίσκεψη στον μάστορα

Πατέντες σε καβαλάρηδες, καπλαμαδες κ.τ.λ. είναι προσωρινές λύσεις αν είναι κάποιος που θέλει επιτόπου απλά να παίξει.
Τα όργανα δεν θα πρέπει να έχουν καμία πατέντα θεωρητικά

2 «Μου αρέσει»

Ναι τις χορδές μόλις τις είχα αλλάξει ήταν καινούργιες. Το πρόβλημα ήταν στον πάνω καβαλάρη στη σχισμή της RE μπουργάνα ήταν πιο βαθιά απ ότι έπρεπε και με το αλουμινόχαρτο ήρθε στα ίσα του.
Φυσικά θέλει μια μόνιμη λύση με αλλαγή πάνω καβαλάρη σε οργανοποιό.

Με κάθε επιφύλαξη:

Νομίζω ότι αλλαγή χορδών δεν εννοούμε απλώς να είναι καινούργιες και χωρίς φθορές, αλλά να μπει διαφορετική χορδή. Αν, για παράδειγμα, υπάρχει άλλο μοντέλο μπουργάνας που να είναι πιο χοντρή μεν η χορδή αλλά, λόγω της σύστασης του υλικού της ή λόγω γενικώς όλων των υπόλοιπων χαρακτηριστικών της, να παραμένει κατάλληλη για το συγκεκριμένο όργανο χωρίς να το ζορίζει, τότε μπορεί να μη βουλιάζει μέχρι τον πάτο της αυλακιάς, και άρα να είναι πιο ψηλά από το τάστο και να μην ταστάρει.

Όμως πρέπει να διευκρινίσω ότι δε μιλώ από προσωπική πείρα. Απλώς έχω μια αόριστη ανάμνηση από τέτοιες συζητήσεις (μπορεί και να ήταν εκτός φόρουμ, κάπου αλλού) από τις οποίες προσπάθησα να βγάλω μόνος μου μια λογική εξήγηση του πώς η διαφορετική χορδή σταματάει το ταστάρισμα.

Τα γράφω όλα αυτά μήπως και θυμίσουν κάτι σε όποιον έχει ο ίδιος εμπειρία της συγκεκριμένης λύσης και μας διαφωτίσει.

Αλλαγή χορδής κάνουμε και για να αντικαταστήσουμε μια τζουφια χορδή που φαλτσαρει ή τρίζει.

Καλά θυμάσαι και το έχω αναφέρει εγώ, η extra sonata στο μπουζουκι μου του Σπουρδαλακη η μπουργκάνα έχει θέμα, πρόσφατα ξανά έβαλα sonata σε αυτό το όργανο και πάλι τασταρει.
Στου Καφετζόπουλου μου η ίδια χορδή μια χαρά.
Φυσικά και θέλει πολλές δοκιμές στα όργανα με διαφορετικές μάρκες χορδών και υπάρχουν αυτά στο αντίστοιχο νήμα.
Οι μόνες χορδες που μέχρι τώρα είναι το μπαλαντέρ σε όλα μου τα όργανα χωρίς προβλήματα είναι οι Neorion silver inox του Σπουρδαλακη.

Από τα ελάχιστα που ξέρω οι σχισμές στους καβαλάρηδες γίνονται έτσι ώστε να ταιριάζουν με συγκεκριμένες διαμέτρους χορδών. Αν πχ η σχισμή για τη Ρε μουργκάνα είναι για 22αρα χορδή και βάλουμε 20ρα ή 24ρα είναι πιθανό να εμφανιστούν παραφωνίες. πχ αν βάλουμε μεγαλύτερη διάμετρο δεν πατάει καλά η χορδή και “κουδουνίζει”. Δεν είναι απόλυτο βέβαια. Προσωπικά επειδή στον τζουρά που έχω, έχω δοκιμάσει πολλά διαφορετικά σετ χορδών με μικροδιαφορές στις διαμέτρους, όταν πχ η ΛΑ είναι 12αρα, τότε κουδουνίζει αν βάλω 13αρα ή 14αρα είναι μια χαρά. Πριν γίνει η οποιαδήποτε αλλαγή ή πατέντα είσαι σίγουρος ότι έχεις βάλει τη σωστή διάμετρο; βέβαια με τον καιρό μπορεί από την τριβή με τις χορδές μία σχισμή να μεγαλώσει, οπότε να χρειαστούμε και μια αλλαγή στο κόκκαλο.