Δε νομίζω να υπάρχει καλύτερο μέρος να μοιραστώ τους συγκεκριμένους προβληματισμούς που μου έχουν δημιουργηθεί σαν παίκτης μπουζουκιού αλλά και σαν λάτρης του οργάνου γενικότερα.
Οι προβληματισμοί μου λοιπόν αφορούν ένα φαινόμενο που όλοι μας θα γνωρίζουμε, αλλά συζητιέται πολύ σπάνια. Πιθανώς επειδή, σε πρώτη ανάγνωση, δε φαίνεται να έχει καμία σημασία. Παρόλαυτα, δεν έχει σταματήσει να μου διεγείρει το ενδιαφέρον μέσα από παρατήρηση παλιών φωτογραφιών (κυρίως σε παλιά πάλκα) ο τρόπος που αρκετοί παλαιότεροι παίκτες κρατούσαν το όργανο. Σε αντίθεση με τον επικρατέστερο τρόπο που ακολουθούμε σήμερα, που αφορά τη στήριξη του σώματος του μπουζουκιού στο δεξί πόδι (για δεξιόχειρες) και το μπράτσο του με κλίση προς τα επάνω, παρατηρείται ότι αρκετοί παλιοί παίκτες στήριζαν το όργανο με έναν τρόπο που μπορεί να χαρακτηριστεί πιο “οριζόντιος”, όσον αφορά τις κλίσεις και τις γωνίες του οργάνου. Παραθέτω κάποιες φωτογραφίες που περιλαμβάνουν τον Τσιτσάνη, τον Παπαϊωάννου, τον Αθανασίου, τον Μακρυδάκη, αλλά ακόμη και τον Στουραΐτη να αξιοποιούν τον συγκεκριμένο τρόπο κρατήματος:
- Είναι πασιφανές ότι δεν πρόκειται για τυχαίο κράτημα, εφόσον και οι τέσσερις της φωτογραφίας κρατάνε τα μπουζούκια τους με παρόμοιο τρόπο. Ίσως ήταν θέμα χώρου στο πάλκο; Η παραπάνω προσωπική πεποίθηση βέβαια δε με πείθει, γιατί να ενοχλεί η κλίση προς τα επάνω;
-
Ο Παπαϊωάννου φαίνεται ποτέ να μην άλλαξε τον τρόπο κρατήματος του μπουζουκιού, σε σχέση π.χ. με τον Τσιτσάνη, όπου σε βίντεο μετά το ‘60 και έπειτα φαίνεται να έχει υιοθετήσει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο κρατήματος, πλησιέστερο σε αυτόν που συνηθίζεται σήμερα τολμώ να πω.
- Ακόμη μια χαρακτηριστική φωτογραφία για το κράτημα του Παπαϊωάννου.
-
Ενώ ο Αθανασίου δεν παίζει, ο Τσιτσάνης τηρεί τη συγκεκριμένη στάση.
-
Ανέστος Αθανασίου εν δράσει.
- Κακούργος και Στουραΐτης. Παρόμοιος χειρισμός και από τους δύο.
Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε τι θέλω να πω με όλο αυτό, έχω και εγώ την ίδια απορία! Προφανώς και το κράτημα του οργάνου δεν έχει στερήσει κανέναν παίκτη από το να εκφράσει αυτό που θέλει παικτικά, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να κρατηθεί ένα μπουζούκι, που όμως πιστεύω ότι αποκλίνουν πολύ λίγο ο ένας με τον άλλον σε αντίθεση με τον “οριζόντιο” τρόπο, που αφορά μια εντελώς διαφορετική αρχική τοποθέτηση του οργάνου στο σώμα.
Συζητώντας σχετικά με το παραπάνω θέμα με φίλους μπουζουξήδες, προέκυψε από κάποιους ο ισχυρισμός ότι ο αυτός ο τρόπος κρατήματος του μπουζουκιού είναι πιο φυσικός σε σχέση με τον τρόπο κρατήματος π.χ. ενός τετράχορδου μπουζουκιού ή μιας κιθάρας, καθώς αυτό σχετίζεται άμεσα με τη θέση των ώμων, των αγκώνων και των χεριών γενικότερα. Θα χρειαζόταν μεγαλύτερο άνοιγμα από το δεξί χέρι και μεγαλύτερη από το το χέρι εάν το σώμα του οργάνου ήταν μεγαλύτερο. Η δε κλίση του μπράτσου του οργάνου προς τα κάτω δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να ευνοεί στο άνετο παίξιμο, παρόλο που φαίνεται ότι ο Θύμιος δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό! ![]()
Συχνά συναντώ παρόμοιο τρόπο κρατήματος παραδοσιακών εγχόρδων (π.χ. λαούτο, σπανιότερα κάποιο άλλο ταμπουροειδές) με κλίση του μπράτσου προς τα κάτω. Άμα έχετε παρόμοιους προβληματισμούς, ή ακόμα εάν χρησιμοποιείτε παρόμοιο κράτημα και έχετε καταλήξει σε πορίσματα, θα χαρώ να τα συζητήσουμε!