16:28! Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα το κράτημα σε δράση. Και, ως απάντηση στη θέση “είναι playback”, εγώ αναρωτιέμαι: ακόμη και έτσι, υπάρχει περίπτωση να κρατήσει ο Παπαϊωάννου το μπουζούκι με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι εάν ήταν όντως ζωντανή εμφάνιση; Συν τοις άλλοις, παρατηρούμε τον μπουζουξή στα δεξιά να το κρατάει με μια, συνηθέστερη για τις μετέπειτα εποχές, άνωθεν κλίση.
Το συμπέρσμά μου είναι το εξής: Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν σχετικά με το “οριζόντιο” κράτημα, αφορούσαν:
- Υψηλούς σε ύψος ανθρώπους. Π.χ., Παπαϊωάννου, Τσιτσάνης, Παπαβασιλείου
- Στην περίπτωση που δε γίνεται λόγος για το ύψος, θεωρώ ότι απλώς έτσι βολεύει κάποιους παίκτες ως θέμα συνήθειας (π.χ. Στουραΐτης), χωρίς αυτό να μαρτυρά κάποια περισσότερη άνεση στο παίξιμο. Τουναντίον, άμα παρατηρήσει κανείς και σε άλλα όργανα με (σχετικά) μακρύ λαιμό, όπως το παραδοσιακό μας λαούτο, θα παρατηρήσει ότι παλαιότερα κρατιόταν με διαφορετικό τρόπο, ενώ η σύγχρονη προσέγγιση δείχνει ένα κράτημα παρεμφερές με αυτό του μεγάλου Χρήστου Ζώτου. Όργανα όπως το ούτι, λόγω του μεγάλου σκάφους και μικρού λαιμού, εξυπηρετούνται με την κάτωθεν κλίση του οργάνου.
- Ίσως και να αποτελούσε παλαιότερη τάση, δηλαδή απλώς μέσω μίμησης οι παλαιότεροι παίκτες να κρατούσαν το μπουζούκι (και!) έτσι. Όσο παλαιότερες είναι οι φωτογραφίες, τόσο πιο συχνά εμφανίζεται αυτό το κράτημα. Τονίζω σε αυτό το σημείο το μεγάλο αντι-παράδειγμα του Μάρκου, ο οποίος κρατάει το όργανο με άνωθεν κλίση.
Εν κατακλείδι… μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι αυτή η άτυπη μικρή “έρευνα - εξερεύνηση” μέσω του νήματος αυτού δεν αποτελεί παρά μια πεποίθηση ορμώμενη από τη φαντασία μου και τη γενικότερη αγάπη μου για το μπουζούκι. Παρ’ ολ’ αυτά, ακόμη δε θεωρώ τυχαίο σαν φαινόμενο αυτό το κράτημα, εάν και ο ίδιος βολεύομαι παραπάνω και πιστεύω ότι είναι πολύ πιο άνετο να στηριχθεί το όργανο στο δεξί πόδι (εάν η πένα βρίσκεται στο δεξί χέρι), φέρνοντας έτσι την ταστιέρα πιο κοντά στο κέντρο του σώματός ώστε το χέρι που πατάει τα τάστα να διανύει μικρότερες αποστάσεις.
ΥΓ: Η κουβέντα αποκτά άλλη διάσταση συνωμοσιολογίας εάν κανείς αναρωτηθεί σχετικά με την κλίση του σκάφους (με λίγα λόγια, πόσο “πάνω” κοιτάζει το καπάκι), έπειτα την κλίση της πένας, κλπ… θεωρώ ότι είναι ζητήματα που σε άλλα όργανα έχουν διερευνηθεί σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να καταλήξουν σε πορίσματα που βελτιστοποιούν την τεχνική, αλλά και καθιστούν το παίξιμο πιο άνετο, ίσως το σημαντικότερο απ’ όλα τα παραπάνω ζητήματα.