Πιάνο (digital) σε σύγχρονα ρεμπέτικα σχήματα

Παίρνοντας αφορμή από αυτό εδώ που μου άρεσε πάρα πολύ:

Βλέπω πως υπάρχουν δειλά-δειλά ψηφιακά πιάνα σε κάποια σχήματα (και ο Ορδουλιδης στην Πριγκιπέσα και κάποια άλλα).

Προφανώς το ψηφιακό πιάνο λύνει θέματα φορητότητας που θα είχε ένα ακουστικό πιάνο και πλέον οι ποιότητα των ήχων (samples) είναι τόσο καλή που δεν έχει μεγάλη διαφορά.

Ξέρω ήδη ότι το πιάνο στο ρεμπέτικο ξενίζει πολλούς και φαντάζομαι ένα ψηφιακό πιάνο ακόμα περισσότερο.

4 Likes

Για μένα προσωπικά δεν βρίσκω λόγο να Μην χρησιμοποιησει κάποιος πιάνο στα ρεμπετικα. Εξάλλου πολλοί όπως ο Τσιτσάνης περιλάμβαναν και πιάνο όταν παίζανε. Το ότι δεν υπάρχουν και πολλές ηχογραφήσεις με πιάνο δεν έχει και πολλή σημασία αν μπορεί κανείς να το ταιριάξει (γνώμη μου παντα😁)
Να και ένα άλλο παράδειγμα με πιάνο

4 Likes

εμένα πάντα θα με ξενίζει, ίσως και λόγω ενός παιδικού τραύματος με κλασσικό πιάνο… αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν μουσικάρες όπως η χαρούλα τσαλπαρά, η λαμπρινή γιώτη, ο νίκος ορδουλίδης και άλλοι, που θα το προσεγγίζουν με την απαιτούμενη γνώση και ύφος.

1 Like

Και ας μη μας διαφεύγει ότι αν το πιάνο στα ρεμπέτικα ξενίζει, ακριβώς το ίδιο θα έπρεπε να ξενίζει και το ακορντεόν, που όμως δεν συμβαίνει γιατί απλά, το έχουμε συνηθίσει.

Βέβαια, αν το πιάνο στο ρεμπέτικο σχήμα θα είναι με ουρά, χωρίς ή ντίτζιταλ, είναι όχι δευτερεύον, τριτεύον θέμα, πάντα υπό την προϋπόθεση σωστού ήχου. Αλλά δεν νομίζω να μπουν πολλοί στη διαδικασία να ψάχνουν πιάνο με ουρά αλλιώς, παίξιμο δεν έχει.

3 Likes

Το ανέφερα ως καθαρά οπτικό το θέμα γιατί παραπέμπουν περισσότερο σε αρμόνιο οπτικά παρά σε πιάνο και ίσως αυτό ξενίζει ακόμα πιο πολύ.

Και με ένα αρμόνιο μπορείς να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα αν κλείσεις τους ρυθμούς. Τους ίδιους ήχους (samples) έχουν με τα ψηφιακά πιάνα πλέον. Η μόνη διαφορά θα ήταν στα μη πλήρως βαρυκεντρισμενα πλήκτρα.

Και το ακκορντεόν ξένιζε σε μερικούς ειδικά παλαιότερα. Τελικά συσχετίστηκε περισσότερο με τα λαϊκά από ότι με τα ρεμπέτικα (ως αντικαταστάτης της αρμόνικας).

Αντικειμενικά ίσως είναι όντως ασήμαντο. Υποκειμενικά όμως εμένα μ’ επηρεάζει. Έχω μια αρνητική προδιάθεση προς τα ψηφιακά πιάνα, σ’ ό,τι είδος μουσικής κι αν τα δω. Σε ένα σχήμα ποπ ίσως όχι, αλλά όπου περιμένεις να δεις φυσικό όργανο… ε, περιμένεις να δεις φυσικό όργανο, πώς να το κάνουμε!

Έχω φίλους πιανίστες που ξέρουν πολύ καλά από πιάνα, και με διαβεβαιώνουν ότι μ’ ένα σοβαρό ψηφιακό κάνουν άριστα τη δουλειά τους κάθε φορά που δε βολεύει να μετακομιστεί και ξανακουρδιστεί (δύο φορές) ένα αληθινό πιάνο, και φυσικά ποιος είμαι εγώ να τους αμφισβητήσω, αλλά την εντύπωση που μου προκαλεί οπτικά δεν μπορώ να την καταπνίξω.

2 Likes

σημασια εχουν οι παιχτες και οχι τα οργανα…!

2 Likes

Αν κάποιο όργανο ξενίζει συνάδελφους, μαγαζάτορες και πελάτες τότε αποκτάει κάποια σημασία για τους παίκτες.

Αν και το ότι πρόσφατα άρχισαν τα ψηφιακά πιάνα να μπαίνουν σε κάποια σχήματα μάλλον έχει να κάνει με την ποιότητα των ήχων (και των πολύ καλύτερων συστημάτων βαρυκεντρισμου) και όχι τόσο με το ότι τώρα ο κόσμος είναι πιο δεκτικός.

2 Likes