Τασταρισμα 4χορδου

Καλησπερα…ενας φιλος μου εχει ενα μπουζουκι το ειχε αγορασει απο νακα το 206 και τωρα μου ειπε πως το μπουζουκι του τασταρει στο 1ο ταστο στην 1η χορδη…
Τι μπορει να κανει;; δηλαδη τι εννοω…κατι τετοιο μπορουμε κουτσα κουτσα να το διορθωσουμε μονοι μας η πρεπει ντε και καλα να παμε σε μαστορα και να μας χρεωσει οτι θελει…;;;;

Ειδα πριν λιγο ενα βιντεακι στο youtube οπου ενας μαστορας ετριβε τα ταστα με λιμα για να τα ρυθμισει…
Καπως ετσι δλδ γινετε να (ξε)τασταρει;;

Οι ειδικοι ας μιλησουν…

Οπως το ειπες…Ενας μαστορας…Γενικα καλα και ανεξοδα τα πειραματα αλλα ρισκαρεις…

Το θεμα ειναι ποσο κοστιζει μια τετοια επισκευη…αλλος μαστορας λεει 10ε αλλος λεει 40 κι αλλος 100
πως μπορουμε να καταλαβουμε οτι αυτη η δουλεια ειναι των 10 20 40 ευρω;;;
και να μην μας δουλευει ο καθε μαστορας;;

Γενικα ομως πως γινετε αυτην η δουλεια;;ειναι τοσο τραγικο και δυσκολο;

Φίλε Κωνσταντίνε, έχεις ήδη υποπέσει σε ένα φάουλ, βάζεις τώρα υποψηφιότητα και για δεύτερο. Βέβαια, το να χρειαστεί το μπουζούκι αλλαγή τάστου, αν η επέμβαση μη ειδικού το καταστρέψει, δεν είναι τόσο σοβαρό όσο ένας καβαλάρης που δεν ξεκολλάει με τίποτα απ’ το καπάκι, αλλά και μόνη η ιδέα είναι φάουλ. Στο μάστορα λοιπόν, σε έναν που να ξέρετε ότι κάνει τίμια δουλειά. Φυσικά, θα δεί το όργανο πριν πεί τιμή, όχι απ’ το τηλέφωνο. Μπορεί να χρειάζεται επέμβαση και σε άλλα τάστα. 100 Ε για ένα μόνο τάστο πάντως, το βρίσκω πολύ ακριβό.

Κι ομως φιλε Νικο εισαι και συνονοματος και συνεπωνυμος του πατερα μου…
Εδω στον Βολο χρεωνουν οτι θελουν οπως οι περισοτεροι και τα μονα σημεια που μπορεις να πς για να σου φτιαξουν ενα μουσικο οργανο ειναι ο Νακας (φαρμακειο)
Ο Θανος (το παιζει μουρη πολυ και σε εχει πολυ καιρο στο περιμενε για μια τετοια δουλεια)
Κι ενας ακομα ο οποιος ειναι λιγο ποιο αξιοπιστος αλλα ειναι…φαρμακειο Νο2

Κωνσταντίνε, συμφωνώ με το Νίκο.

Καλό είναι μεν να γινόμαστε όσο μπορούμε αυτόνομοι και να διορθώνουμε μόνοι μας τα όργανα, τις πρίζες και τις βρύσες μας, αλλά αυτό δε γίνεται στα κουτουρού. Κάποιος θα σου δείξει, ή έστω θα δεις πολλά όργανα πριν αρχίσεις να υποψιάζεσαι μερικά πράγματα.

Οι μαστόροι υπάρχουν, για να διορθώνουν και τις φυσικές ζημιές που παθαίνει ένα όργανο και τις γκάφες των μαστροχαλαστών. Αλλά θα επιβιώσουν και χωρίς το δεύτερο ελπίζω.

Τώρα, ως προς το ζήτημα των τιμών, που σου δημιουργεί εύλογη δυσπιστία, τι να πω… αν ήσουν στην πόλη μου κάτι θα ήξερα ίσως, αλλά στο Βόλο η μόνη λύση είναι να αρχίσεις να νταλαβερίζεσαι με άλλους μουσικούς, που θα έχουν μια έγκυρη συμβουλή να σου δώσουν για τον καλό και τον κακό μάστορα.

αν θες να το κάνεις εσύ,(σε βλέπω ψημένο γι αυτό το λέω) πάρε μια λίμα λίγο μεγάλη και άρχισε να τρίβεις τα ταστα σε όλο το μήκος της ταστιερας. τρίβεις λίγο και βάζεις ένα μεταλλικό χάρακα επάνω να δεις αν είναι ευθεία. αυτή η δουλειά γίνεται μέχρι να έρθουν ολα τα ταστα σε μια ευθεία. μετά βέβαια επειδή θα έχουν κατέβει λίγο τα ταστα και θα έχουν μεγαλύτερη απόσταση από τις χορδές θα πρέπει να τρίψεις και τον καβαλάρη ,μέχρι να έρθουν οι χορδές στο ύψος που επιθυμείς χωρίς να τασταρει βέβαια. τώρα αν ο καβαλάρης είναι ήδη πολύ χαμηλός, τότε να το πας σε μαστορα γιατί είναι πολλά αυτά που πρέπει να κανείς μετά και δεν μπορώ να τα εξηγήσω εδώ. θέλει ολόκληρη συζήτηση. ελπίζω να βοήθησα.

1 «Μου αρέσει»

Κωσταντίνε, ελπίζω μετά το μήνυμα του Γιώργου να αλλάξεις γνώμη και να προσανατολιστείς σε λύση με παρέμβαση μάστορα. Η απόφαση φυσικά είναι δική σου.

Καλημερα! Αν ειναι μονο μια νοτα που τασταρει τοτε μπορεις να το φτιαξεις μονος σου πολυ ευκολα!Θα παρεις μια μικρη λιμα και θα λιμαρεις το ταστο στην χορδη που τασταρει και οχι σε ολο του το μηκος! Θα λιμαρεις ελαφρια και θα δοκιμαζεις να βλεπεις να βελτιωνεται ο ηχος! Εδω θελει προσοχη γιατι αν λιμαρεις πιο πολυ απο οτι πρεπει θα τασταρει η επομενη νοτα!Αρα λιμαρεις και ελεγχεις και την νοτα που τασταρει και την επομενη! Αν ομως σου ξεφυγει λιγο και φτιαξει η πρωτη και χαλασει λιγο η επομενη μπορεις να τριψεις ελαφρια και το επομενο ταστο!Ο σωστος τροπος ελεγχος των ταστων ειναι να τα μετρας αν τριαδες με μια ισια επιφανεια!Oλα τα χρονια που παιζω μπουζουκι απο το 1990 τασταρε μια νοτα και βαζαμε καπλαμα στον καβαλαρη και χαλαγε ο ηχος! Ενα βραδυ λοιπον το εφτιαξα με ενα τζαμακι( ισια επιφανεια) Τα ελεγχεις αν τριαδες και βλεπεις αν το μεσαιο ταστο ειναι πιο ψηλα απο τα αλλα και το διορθωνεις!!

Φίλε Δημήτρη, εγώ χωρίς να ξέρω τίποτα, θεωρώ πως το τάστο ταστάρει επειδή είναι πιο χαμηλά από το επόμενο και η χορδή “βρίσκει” στο επόμενο αντί γι’ αυτό που πρέπει και έτσι ταστάρει (έτσι δεν είναι;). Αυτό που είπε ο συνονόματος, δηλαδή να λιμάρει όλα τα τάστα μαζί με τον καβαλάρη μου ακούγεται πιο λογικό, ενώ αν λιμάρουμε το τάστο που είναι ήδη χαμηλωμένο, νόμιζα πως θα κάνουμε περισσότερο κακό. Επίσης, κι εμένα τάσταρε και μου έβαλαν καπλαμά και αναρωτήθηκα αν “φίμωνε” το ηχείο… Αυτό ισχύει σίγουρα; γιατί το πήγα στον μάστορα επειδή τάσταρε και το μόνο που έκανε ήταν να βάλει τον καπλαμά…

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αν τασταρει μια νοτα τοτε αυτο σημαινει οτι το επομενο ταστο ειναι πιο ψηλα και βρισκει η χορδη!
Λιμαρεις το επομενο ταστο που ειναι πιο ψηλα και οχι το χαμηλο!
Για ποιο λογο να λιμαρεις ολα τα ταστα οταν τασταρει μια ή δυο νοτες!!
Προσοχη ομως γιατι αν λιμαρεις πιο πολυ απο οτι πρεπει θα τασταρει
και το επομενο ταστο!! Λιμαρεις και ελεγχεις μεχρι να φτιαξει ο ηχος!

Αν ομως τασταρει μια ολοκληρη περιοχη απο 5 και παραπανω ταστα τοτε βαζεις καπλαμα ή κανεις επισκευη!

Ο καπλαμας χαλαει τον ηχο αυτο ειναι δεδομενο!!! Και επισης κανει πιο σκληρο το οργανο!

Εντάξει βλάμη, να σαι καλά…

Καποιος να το διαγραψει. Διαβασα μονο την πρωτη σελιδα…

Καλημέρα σε όλους, με τη σειρά μου θα ήθελα τα φώτα σας καθώς μετά από πολύ κόπο να να πάρω ένα καινούργιο όργανο τελικά το πήρα είναι κατασκευαστικα πολύ πιο καλό εμφανισιακά τουλάχιστον από τις προσδοκίες μου αλλά είναι η πέμπτη μέρα που το έχω παραλάβει, βρίσκομαι σε νησί και το όργανο σε κάποιες νότες ειδικά στη φα χορδή πατημενη στο σολ δεν ακουγεται σχεδόν καθόλου, να σημειώσω ότι ήρθα σε επικοινωνία με το μάστορα και μου έδωσε οδηγίες να χρησιμοποιήσω τη βέργα ακρος εξυπηρετικος, το έκανα λοιπόν αλλά σηκονονται αρκετά οι χορδές για να παίξει σωστά και το άφησα όπως ήταν πρώτα! Η ερώτηση μου πιστεύεται επειδή είναι καινούργιο θα στρώσει με το καιρό γιατί εδώ στο νησί όπως φαντάζεστε η υγρασία οργιάζει απλώς είναι καινούργιο το πήρα με τόσο κόπο και χαρά και έχω μια απογοήτευση όπως καταλαβαίνετε εύχομαι να διορθωθεί καλημερα

1 «Μου αρέσει»

Πάντα έτσι γίνεται, ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως κλίματος.

Δεν ξέρω πώς συμπεριφέρονται τα όργανα με βέργα, αλλά έχω την εμπειρία να παραλαμβάνω καινούργιο όργανο σε νησί με πολλή υγρασία, να στέλνω μηνύματα στον μάστορα ότι με απογοήτευσε γιατί το όργανο δε μολογάει, να με καθησυχάζει με λόγια που εκείνη την ώρα μού φάνηκαν σαν δικαιολογίες, και τώρα, μετά από χρόνια, το όργανο να σκοτώνει.

Αυτό που κυρίως θέλει το όργανο είναι παίξιμο. Βρες κομμάτια που να αποφεύγουν τη νότα σολ στη χορδή φα :slight_smile: , και παίζε μέχρι να στρώσει, διατηρώντας και την επικοινωνία με τον μάστορα.

2 «Μου αρέσει»

Να σαι καλά φίλε pepe ευχαριστώ για την απάντηση εύχομαι να είναι έτσι όπως τα λες με καθησυχασες λίγο αν δε συμβεί αυτό πάω για άλλο το χειμώνα πρώτα ο Θεός χωρίς βέργα με δώρο το αλενακι χχαχαχα

Καλά, ας περιμένουμε να μιλήσουν κι ο εμπειρότεροι. Εγώ απλώς ξέρω ότι γενικά έτσι γίνεται. Έχει άλλους που το 'χουν σπουδάσει και θα σου πουν εγκυρότερα.

αν το πρόβλημα είναι μόνο στην Φα ή στις μουργκάνες και δεν έχεις πρόβλημα στα καντίνια, μπορείς να σηκώσεις μόνο από τη μία πλευρά τον καβαλάρη όπως στις κιθάρες. Κάνε μια δοκιμή βάζοντας ένα καπλαμαδάκι, χαρτονάκι, κάτι τελος πάντων ~0,5 χιλιοστό πάχος κάτω από τον καβαλάρη αλλά από την πλευρά των μπάσων μόνο. Αν όντως δουλέψει έτσι και δεν σου ταστάρει η μουργκάνα, μπορείς να το κάνεις και μόνιμα ακόμα και μόνος σου (θα τα πούμε αν είναι έτσι), αλλά δώσ’του και λίγο χρόνο όπως λέει ο pepe.

3 «Μου αρέσει»

Τελικά έφυγε με τον καιρό η χρειάστηκε να γίνει επισκευή? Αγόρασα και εγώ ένα τετράχορδο από τον σταμκο πριν 5 μέρες και άρχισε λίγο να τασταρει στην λα χορδή στο τρίτο και τέταρτο ταστο. Θα του το πάρω σε ένα μήνα για σέρβις έτσι κι αλλιώς οπότε το θέμα μου θα λυθεί απλά ρωτάω αν έφυγε από μόνο του με τον καιρό.