Χορδές για 3 χορδο

Λοιπόν μάγκες είμαι νέος στο χορό του μπουζουκιού και δεν ξέρω καν τι χορδές έχει πάνω το μπουζούκι μου (τρίχορδο του γκόλια του θοδωρή) και θα ήθελα αν μπορούσε να μου εξήγηση κάποιος πια η διαφορα από τις 10ares τις 10.5 και τις 11ares.Επιπλέον έχω παρατήρηση ότι ο ήχος που βγάζει το μπουζούκι του τσιτσάνη είναι διαφορετικός άπτου μάρκου και των πιο παλιών.Το ίδιο και του χιώτη διαφέρει από απτούς πιο παλιούς.Μήπως αυτό γίνετε επειδή είναι διαφορετικές η χορδές?Συχωρέστε με για τις πολλές ερώτησης :D.

Καλημερα,
λοιπον,οταν λεμε 10αρες,11αρες κ.λ.π. ,αναφερομαστε στο παχος των χορδων.Κατα συνεπεια οι 10αρες ειναι πιο μαλακες απο τις 10.5αρες-11αρες.Παντως οι 11αρες ειναι νορμαλ,εκτος αν ειναι ‘‘σκληρο’’ το όργανό σου,οπότε δοκιμαζεις πιο μαλακες.
Για τον ηχο των μπουζουκιων που ρωτας,δεν εχουν σχεση οι χορδες.Απλα μιλαμε για διαφορετικα στην κατασκευη τους οργανα(αλλες τεχνικες οργανοποιων,μικροτερα ή μεγαλυτερα ‘‘μανικια’’,διαφορετικα σε μεγεθος και ξυλα σκαφη κ.λ.π.),αλλα και διαφορετικη τεχνικη στο παιξιμο,οπως και αλλης σκληροτητας(και υλικου ισως)πεννας.Ειναι πολλοι οι παραγοντες.Και σημερα,αν δυο παιχτες πιασουν το ιδιο οργανο,θα βγαλει διαφορετικο ηχο ο καθενας.

ευχάριστο για την άμεση απάντηση ωποτε μιας και θέλω να αλλάξω χορδες να δοκιμάσω τις 11αρες?

Να βάλεις 11άρες. Στο τρίχορδο δεν υπάρχει λόγος να μπεί μικρότερη διάμετρος χορδών…Με τις 10αρες δεν θα έχεις “όγκο” στον ήχο σου. Απο εκεί και πέρα το “ποιές χορδές” είναι άλλη συζήτηση…

Εντάξει, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Σίγουρα έχει κάποια βάση αυτό που λες και καταλαβαίνω την οπτική σου όμως η μεγάλη ποικιλία σε χορδές, πένες -και οτιδήποτε άλλο παρεμφερές- υπάρχει όχι από κάποιο βίτσιο των εταιρειών αλλά για να εξυπηρετήσει τις διαφορετικές ανάγκες του εκάστοτε οργανοπαίχτη. Άλλος έχει μαλακό μάνικο που “παίρνει” εύκολα και στρέφεται σε λεπτότερες χορδές, άλλος δεν παίζει με τόση δύναμη στο αριστερό οπότε οι παχιές χορδές τον κουράζουν, άλλος “βρίσκει” τον ήχο του με 10άρες, άλλος έχει πολύ καλό τρίχορδο που το “χαϊδεύεις” και “φωνάζει” οπότε δεν έχει ανάγκη τις σκληρές χορδές και ούτω καθεξής. Προσωπικά, παίζω με 11άρες αλλά τελευταία σκέφτομαι να βάλω 10.5άρες γιατί από τη μία παρατηρώ μια ελάχιστη κλίση του μάνικου (μάλλον λόγω καιρού) και από την άλλη επειδή έτυχε να παίζω πολλές ώρες αυτές τις μέρες νιώθω ευαισθησία και μικρό πόνο στα ακροδάχτυλα.

Όπως και να 'χει, φίλε akisgoku, στο ζητούμενο θα καταλήξεις μόνο αν εσύ ο ίδιος δοκιμάσεις διάφορες μάρκες και πάχη ώστε να καταλάβεις τις διαφορές και τι σου ταιριάζει. Ξεκίνα ας πούμε με 10.5άρες, παίξε έως ότου φθαρούν και όταν έρθει η ώρα να τις αλλάξεις δες τι χρειάζεσαι: πιο μαλακές χορδές γιατί “πήρε” το μάνικο ή γιατί κουράζεσαι γρήγορα ή γιατί δεν μπορείς να παίξεις αυτά που θες; πιο σκληρές γιατί το όργανο δεν έχει ένταση ή γιατί τις νιώθεις πολύ λεπτές; κ.λπ., κ.λπ.
Μέχρι να αποφασίσεις τι σου ταιριάζει μπορεί να αλλάξεις γνώμη 10 φορές αλλά στο τέλος θα έχεις την εμπειρία να κρίνεις τις διαφορές. Τα ίδια και για τις πένες (δεν το ρώτησες αυτό αλλά πάνω-κάτω τα ίδια ισχύουν). Πάρε 10-20 διαφορετικές πένες και κάνε πειραματισμούς. Παίξε τη μία μέρα με την τάδε πένα, τις άλλες δύο μέρες με διαφορετική, κάνε επιτόπου αλλαγές για να παρατηρήσεις διαφορές στον ήχο και στην ευκολία παιξίματος και στο τέλος κάτι θα βγει! Άλλωστε με αυτά τα δύο (πένες και χορδές) αξίζει να πειραματιστείς μιας και είναι ένας οικονομικός τρόπος με τον οποίο μπορείς να βελτιώσεις κατά ένα σεβαστό ποσοστό τον ήχο σου.

Για τετράχορδο συστήνω D’addario και MAstro για τριχορδο δεν ξερω μαρκα, αλλά θα θελα αν μπορει καποιος να πει μια μαρκα σετακι να εχουμε και εμεις

Για τρίχορδο θα έλεγα Sonata και La Bella… Τις δεύτερες βέβαια τις βρίσκεις λίγο δύσκολα γιατι δεν είναι ελληνικές…

Αν οι Sonata ειναι καλές και ελληνικές, τότε αυτές!