Καινουργιες χορδες-απορια

Γεια σας
σημερα το πρωι περασα τις καινουργιες χορδες στο 4χορδο μπουζουκι μου.Εχω ενα οργανο του Ματσικα οικονομικης κατηγοριας αλλα με συμπαθητικο ηχο γυρω στα 10 χρονια δε το μισησα ποτε.Δοκιμασα στο παρελθον σχεδον ολες τις μαρκες απο χορδες και κατεληξα για προσωπικους ακουστικους λογους στις χορδες Μαστρο που τυχαινει να εχω και σχετικο οργανο.Ολες τις φορες επαιρνα τις πορτοκαλι 11ρες .Χτες απο περιεργεια αγορασα τις κιτρινες που ειναι μπρουτζινες οι φα και ντο.Τις περασα σημερα το πρωι και εμεινα απολυτα ικανοποιημενος απο τον ηχο επαιζα απο το πρωι να τις στρωσω.Τωρα γιατι ανοιξα το θεμα …ειναι 19,30 το απογευμα αφου τις σκουπισα μ ενα πανακι στεγνο οπως κανω παντα( και πλενω και τα χερακια με σαπουνι πριν παιξω για τον ιδρωτα) παρατηρησα οτι η κατω ρε χορδη στο ταστο της λα αρχισε να μαυριζει κατα το 1/3 του ταστου.Και εδω ειναι που θελω γνωμες και συμβουλες ειναι λογικο απ την πρωτη μερα?Συνηθως με καθημερινο παιξιμο 15 μερες εχει μαυρισει το 80% με τα δικα μ χερια και τα σκουπισματα πριν και μετα.Πρεπει να κανω κατι απο πλευρας καθαρισμου ?..
Ευχαριστω να στε καλα

ΥΓ…αυτες μαλλον θα καθιερωσω μου αρεσει ο ηχος καλυτερα

περίεργο, ο μπρούτζος είναι πιο ανθεκτικός από το ασήμι… πάντως καλά κάνεις και καθαρίζεις συχνά το όργανο και τα χέρια σου.
απ’ό,τι φαίνεται ιδρώνεις αρκετά, ρίξε μια ματιά στο φόρουμ με αναζήτηση “ιδρώτας”: εδώ και εδώ. επίσης δοκίμασε τις χορδές που φέρνει ο σπουρδαλάκης, τις neorion inox (με αναζήτηση “inox”).

Φιλε μου κι εγω στις mastro κατεληξα,κατα διαστηματα μπορει να φορεσω και τιποτα αλλες.ομως αυτες θεωρω καλυτερες μεχρι τωρα.Τωρα για το μαυρισμα δεν ξερω εφοσον τακτικα τις περναω λεμονολαδο,η απλο λαδι δεν δινω σημασια σ’αυτα.Ειμαι τριχορδος,δεν ξερω τις πιεσεις που δεχονται στο 4χορδο η αν παιζει ρολο,δε νομιζω ομως.Κατα τα αλλα ισχυουν τα παραπανω,απλως αραια και που μπορεις να βαζεις και αλλες μαρκες ετσι να βλεπεις τι κυκλοφορει σε χορδες.Να περνα καλα.

Καλησπέρα. Εγώ προσωπικά εδώ και χρόνια χρησιμοποιο της elixir στο μπουζούκι που έχω και στα άλλα που είχα. 5 έως 7 φορές περισσότερο αντοχή από τίς απλές χορδές. Μικρό μειονέκτημα ή τιμη τους αλλά στο βγάζουν από τις αλλαγές που γλυτωνεις. Και από ήχο. Αψογο.

Συμφωνώ για τις Elixir…Μακράν η καλύτερη επιλογή…Διάρκεια και ήχος που αποζημιώνει για το υψηλότερο κόστος. Επίσης δοκίμασα - και απο τότε χρησιμοποιώ πολύ συχνά ως δεύτερη και πιο φτηνή επιλογή - τις Ernie ball ακουστικής. Πολύ δύσκολο πλέον να ξαναεπιστρέψω σε ότι χρησιμοποιούσα πριν…Με μόνη ελπίδα τις Neorion του Σπουρδαλάκη που κάποια στιγμή επιβάλλεται να δοκιμάσω…

Συγγνώμη να κανω μια ερώτηση που λογικα μου είχε διαφύγει η απάντηση της?? Απο πότε βγάζει η elixir χορδες στο μπουζουκι?? για ακουστικη τις χρησιμοποιώ εγώ και πραγματικα είναι φανταστικες αλλα για μπουζουκι δεν ηξερα οτι υπαρχουν…

Ή elixir δεν βγάζει χορδές για μπουζούκι αλλά υπάρχουν ορισμένοι οργανοποιοι που φέρνουν χορδές elixir όπως οι δικοί μου που περνούν χορδές απευθείας από τον εισαγωγεα.

Δε σε καταλαβα αδελφε τι εννοεις…

Οι χορδές είτε ειναι για κιθάρα είτε για μπουζούκι είναι ίδιες.Να στο εξηγήσω. Το πάχος τής χορδής είναι το ίδιο (0.11-0.14-0.28) και ουτο καθεξής.Έτσι ζητάς από τον εισαγωγεα να σε φέρει το νούμερα που θέλεις.

Οκ…δηλαδη λετε οτι μπορω να χρησιμοποιησω τις χορδες που μπαινουν στην ακουστκη και στο μπουζουκι???

Ή γνώμη μου είναι ότι ναι μπορείς να χρησιμοποιείς χορδές από κιθάρα σε μπουζούκι αρκεί να είναι ή κατάλληλη διατομή.

Λευτέρη,

κατ’ αρχήν ναι. Όμως προσοχή: το αν μια χορδή είναι κατάλληλη για να μπει π.χ. πρώτη σε μπουζούκι ή τρίτη σε κιθάρα δεν εξαρτάται μόνο από τη διατομή, αλλά από τη διατομή σε συνδυασμό με το υλικό. Μίγμα μετάλλων με μεγαλύτερη πυκνότητα και διατομή Α ισοδυναμεί με μίγμα μικρότερης πυκνότητας και μεγαλύτερη διατομή. Αυτά δεν είναι εύκολο να τα ξέρει ο καταναλωτής (ποτέ δεν έχω δει να αναφέρεται η πυκνότητα σε μια συσκευασία χορδής).

Φυσικά ο pepe έχει δίκιο γι’αυτο είπα στην προηγούμενη απάντηση ότι οι οργανοποιοι και αυτοί που εμπορευονται τέτοιου είδους προϊόντα γνωρίζουν καλύτερα αρκεί να το έχουν ψάξει λίγο το θέμα.

Αυτοί που εμπορεύονται χορδές πάντως, σίγουρα δεν γνωρίζουν ούτε την πυκνότητα ούτε την αντοχή των χορδών που εμπορεύονται. Για να μη πω οτι και οι οργανοποιοί δεν γνωρίζουν ακριβώς. Γενικά, είναι λίγο δύσκολο να βρεις αυτά τα νούμερα…Για την πυκνότητα, πιο εύκολο είναι να την μετρήσεις…

Πάντως, τα υλικά των διάφορων χορδών (τουλάχιστον για κιθάρα, μπουζούκι κτλ) έχουν παραπλήσιες πυκνότητες. Δεν είναι δραματικά μεγάλη η μεταβολή στην δύναμη της χορδής (θα έχει, φαντάζομαι, στο χρώμα του ήχου).

γενικά νομίζω ότι χρησιμοποιούνται τα ίδια νήματα για κιθάρα και μπουζούκι, απλά αλλάζει η θηλιά στο τελείωμα. μια και αναφέρθηκαν οι οργανοποιοί, σίγουρα ο μουντάκης έχει ψάξει πολύ το θέμα.
κάποιες χορδές αναφέρουν την τάση (αν όχι στην συσκευασία, τότε στο σάιτ της εταιρίας). προσοχή μόνο, καθώς αναφέρονται σε τυπική ακουστική κιθάρα, και θα πρέπει να γίνει η αναγωγή σε κλίμακα/κούρδισμα/γωνίες του μπουζουκιού.

Στις σελίδες των εταιρειών υπάρχουν κάποια εργαλεία για τον υπολογισμό της δύναμης των χορδών. Σε κάποια, μπορείς να επιλέξεις όργανο, κλίμακα,κούρδισμα, σετ χορδών (της εταιρείας φυσικά) κτλ. Το κακό είναι οτι δεν βλέπεις τι νούμερα χρησιμοποιούνται και το οτι δεν μπορείς να παραμετροποιήσεις τον υπολογισμό .