Χορδές NEORION

Καλημέρα προσφατα δοκιμασα τις καινούργιες χορδες που φέρνει ο Χρήστος. Έχω πρόβλημα με το θέμα χορδές στο μπουζούκι και ο λόγος είναι οτι τα χέρια μου ιδρώνουν τόσο που κάθε δεύτερο παίξιμο έπρεπε να περάσω καινούργιο σετ στο μπουζούκι. Φέρνει δυο είδη χορδων τις κανονικές και κάτι ΙΝΟΧ τις δεύτερες που δοκίμασα ακόμα δεν τις έχω βγάλει απο το μπουζούκι μετά απο 6 παίξίματα!!!
Με τον ιδρώτα στα χέρια έδινα 10-20 ευρω την εβδομάδα σε χορδές, επιτέλους βρήκα λύση!!:102:

και εγώ αλλάζω χορδές κάθε δύο παιξίματα…
πείτε καμμιά γνώμη ακόμα, αν έχει κάποιος προσωπική εμπειρία.
ο φίλος alchimistis λέει για την διάρκεια, που είναι βέβαια σημαντικό στην περίπτωσή μας, αλλά όχι και για την ποιότητα του ήχου…

ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Εγω παιδια βαζω τις ‘‘σονατα’’,χρονια τωρα και δεν ειχα καποιο προβλημα.Απλα αμα σας μπουκωνουν οι χορδες,λογω ιδρωτα,να βγαζετε τη χορδη απο τον καβαλαρη και να καθαριζετε τις ‘‘χαρακιες’’ του.Προσωπικα τις καθαριζω με το πακετο απ’τα χαρτακια του καπνου…

1 «Μου αρέσει»

Χθες έβαλα για πρώτη φορά ένα σετ μπρονζέ, που αντικατέστηκε ένα φρέσκο σετ κοινές, πάλι από το Σπουρδαλάκη.
Σε δύο συνεχείς μέρες έκανα από μια τρίωρη πρόβα.
Οι μπρονζέ δεν “κόλησσαν” ούτε μια στιγμή , ενώ μετά το τέλος γυαλίζουν και γλιστράν τρελά ,χωρίς σκούπισμα.
Οι επίσης πολύ καλές κοινές μετά από κάποια στιγμή κολλούσαν , το χέρι χρειαζόταν τακτικό στέγνωμα και φυσικά σκούπισμα καλό στο τέλος. Τα γνωστά, δηλαδή…
Διαφορά στον ήχο ιδαίτερη δε μου φάνηκε. Χθές όταν πρωτοπέρασα τις μπρονζέ - χωρίς να προλάβω να παίξω- μου φάνηκαν ελάχιστα πιο σκληρές. Σήμερα που έκατσαν καλύτερα και τις έπαιξα, δε μου φάνηκε κάτι τέτοιο. Η μουργκάνα θέλει ίσως λίγο παραπάνω παίξιμο για να στρώσει.
Συμπέρασμα: Όσοι έχουν πρόβλημα με την υγρασία και τον ιδρώτα ,αξίζει τουλάχιστον να δοκιμάσουν…
Δεν έγραψα κάτι νωρίτερα γιατί ήθελα να έχω εκτίμηση μετά από αρκετό παίξιμο.

Μόλις παρέλαβα κι εγω 2 σετ χορδές INOX (silver + bronze).
Βασικά έχω κι εγώ θέμα…
Κάθε 3-4 παιξίματα το πολύ (με καλό σκούπισμα πάντα), είμαι για αλλαγή χορδών λόγω σκουριάς.
Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιώ τις MASTRO.
Θα δοκιμάσω κι αυτές μπας και δω προκοπή … :slight_smile: :slight_smile:

Εχω βαλει ενα σετ στον μπαγλαμα μου εδω και καιρο και πραγματικα ειναι τρομερες! Εχω και εγω παρομοιο προβλημα οπως εχουν αναφερει κ οι παραπανω.
Ο κ.Σπουρδαλακης αποδειχτηκε σωστος 100% οταν μου ελεγε “θα ξεχασεις να τις αλλαξεις”.

Οσοι αντιμετωπιζετε παρομοιο προβλημα αξιζει τον κοπο να τις δοκιμασετε!

να το αναφέρω και εδώ, που είναι το θέμα για τις neorion.

1 «Μου αρέσει»

Επαναφέρω το θέμα για να ρωτήσω το εξης,

Βλέπω παραπάνω ότι κάποιοι αλλάζουν χορδές πάρα πολύ συχνά,2-3,4 παιξίματα και μου κάνει εντύπωση.Για πόσες ώρες μιλάμε το κάθε ένα παίξιμο ας πούμε?

εγω προσωπικα παιζω 6με 7 ωρες καθε φορα…διημερα στο μαγαζι…αν δυο βδομαδες τις πεταω…

Περίπου μετά από 24 ώρες παιξίματος δηλαδή,αυτό μου ακούγεται πιο λογικό!

Θα γράψω κι εγώ την εμπειρία μου από τις NEORION:
εχθές το βράδυ αποφάσισα να αλλάξω χορδές στο ένα τρίχορδό μου, μιας και είχε περάσει κάμποσος καιρός που τις είχα.
Φόραγε Neorion INOX medium.
Παιδιά, έψαχνα λόγο να τις αλλάξω… Εκτός της μουργκάνας που το περιτύλιγμα είχε “κοκκινίσει”, τις έβγαζα και έλεγα στον εαυτό μου “μα καλά, γιατί την πετάω αυτή τη χορδή, σε αυτή την κατάσταση;” Δεν έβλεπες σχεδόν καμία διαφορά της καινούργιας από την παλιά!
Από περιέργεια, ήθελα να δω από πότε τις είχα απάνω: από τις 5 Νοεμβρίου !!! Με ένα-δύο παιξίματα σε μαγαζί τη βδομάδα συν τα παιξίματα σπίτι…

κι εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος από ήχο και αντοχή, αλλά τους τελευταίους μήνες (φθινόπωρο-χειμώνας δηλαδή) τις βλέπω να σπάνε πιο εύκολα απ’ότι στην αρχή. σε 5-6 πολύ διαφορετικούς παίχτες και με πολύ διαφορετικά όργανα. εν τω μεταξύ η παρτίδα είναι η ίδια, και η κάθε χορδή αεροστεγώς κλεισμένη στο σακουλάκι της.
μίλησα με τον ίδιο τον χρήστο τον σπουρδαλάκη πρώτα, και το απέδωσε στην διαστολή του οργάνου λόγω υγρασίας. και πάλι όμως, τέτοια διαφορά δεν μπορώ να την εξηγήσω. εκτός κι αν καλομάθαμε και τις κοπανάμε περσσότερο…
επίσης έχει παρατηρηθεί ότι σπάνε πιο εύκολα σε όργανα με μεγαλύτερη κλίμακα (λογικό). υποψιάζομαι ότι λόγω της μεγαλύτερης σκληρότητάς τους αντέχουν πιο πολύ αλλά και σπάνε πιο απότομα.

Καλησπέρα και απο μένα…

στο μπουζουκι βάζω inox medium silver για τριχορδο

πράγματι ισχύουνε όλα τα παραπάνω για τη διάρκεια χωρίς να έχω προσωπική εμπειρία για το σπάσιμο χορδών συγκεκριμενα, καθώς δεν τις κοπανάω ιδιαίτερα λόγω ύφους…η δικια μ εμπειρια εχει ώς εξης…είχα περάσει καινουργιο σετ χορδες στα τέλη του οκτωβρη…οι χορδές με βγάλανε ασπροπρόσωπο μεχρι και τα μέσα του φλεβάρη οπου άρχισαν να φαλτσαρουν στα ψιλα στην αρχη πολυ ενω όσο περναγαν οι μέρες περισσοτερο όπου αναγκάστικα να τις αλλάξω…η μουργκάνα ειναι ενα άλλο ζήτημα καθώς δεν ειναι ιnox οποτε λογικο να σκουριαζει και να κοκκινιζει και την ειχα σπασει καπου στις αρχες γεναρη…μέχρι την ημέρα που τις άλλαξα δεν ειχανε μαυρίσει ουτε ελάχιστα το οποιίο γιά μενα ειναι ιδιαίτερα σημαντικο καθώς προσωπικα με δυσκολέυει στο παιξιμο…τα παραπάνω αφορουνε σχεδον καθημερινο πολύωρο παιξιμο και σπανια σκουπισμα μετα απο τα παιξιματα το οποιό ειναι λάθος…και εκτος του ζητήματος του αντοχής στο χρόνο ηχητικά με καλύπτουν αφάνταστα…και απο θέμα εντασης και ηχου…

( άσχετο με το ζήτημα των ινοξ απλά ειπα να το αναφέρω…οι κανονικές χορδές του χρήστου εμένα προσωπικά με έχουν απογοητεύσει πλήρως…σκούριασμα απο το πρώτο παιξιμο και καμία αντοχή…δηλαδή μάστρο και προντιτζυ που έχω δοκιμάσει πολυ καλυτερες απο τις απλές νεόριον…για σονατα δε ξερω αν και θα ηθελα να τις δοκιμασω)

Απλά Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Ε Σ !!!

1 «Μου αρέσει»

Παιδια γεια σας και απο εμενα, αυτο που θα ηθελα να ρωτησω ειναι αν εχετε δοκιμασει τις Nerion τις ανοξείδωτες με μαγνητη. Αν ναι με ποιον ? Αποδιδουν?

Καλησπέρα,

Ναι τις έχω δοκιμάσει εγώ σε τρίχορδο με μαγνήτη tap energy και δυο φίλοι μου ενας με μαγνήτη savvas και ενας σε τετράχορδο με μαγνητη archodis τον noisless και στις 3 περιπτωσεις δεν υπήρξε κανενα πρόβλημα δουλεψαμε ανετοτατα…αυτα…καλη συνεχεια

Ευχαριστώ !

Παιδιά θα ήθελα να παραθέσω ένα θέμα που αντιμετωπίζω,

εδώ και καιρό χρησιμοποιώ τις χορδές neorion και είμαι αρκετά ευχαριστημένος. Έχω θέμα όμως όταν παίζω τρέμολα με τρίτες. Κατα τη διάρκεια παρατηρώ πως ενώ πιέζω τις χορδές στα τάστα ανοίγουν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται ο ήχος κατά τη διάρκεια του τρέμολου.

Αντιμετωπίζει κανείς άλλος ανάλογο θέμα? Συμβουλές?

αν κατάλαβα καλά βάζεις περισσότερη πίεση απ’ ό,τι χρειάζεται, ίσως θέλουν περισσότερη μελέτη οι τρίτες για να μην σφίγγεσαι. το χαλαρό χέρι είναι βασικό για το καλό παίξιμο. δοκίμασε να πιέζεις τις χορδές μόνο όσο χρειάζεται για να βγάλεις ήχο. θέλει εξάσκηση, αλλά το αποτέλεσμα σε ανταμοίβει!

Συμφωνώ liga rosa και ευχαριστώ για την απάντηση!

Παρέλειψα να πω παραπάνω πως με άλλες χορδές δεν το πάθαινα αυτό στο παρελθόν. Έχω την εντύπωση πως οι συγκεκριμένες ‘‘γλιστράνε’’ να το πω περισσότερο, η επιφάνειά τους δηλαδή. Είναι μια λεπτομέρεια αλλά οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά!