Πρόβλημα στον μπαγλαμά

Καλημέρα παιδιά, καινούργιος στην ομάδα, καλώς σας βρήκα. Έφτιαξα το προφίλ μου για να καταφέρω να βρω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την περιποίηση του οργάνου μου και ίσως αργότερα ανοίξω άλλα θέματα περί συχγορδιων περισσότερο στον μπαγλαμά.
Λοιπόν, έχω έναν μπαγλαμά τον οποίο αγόρασα κατά παραγγελία από έναν μάστορα στον Βόλο, σε συνεννόηση με έναν καθηγητή μου στο μπουζούκι, είπα στον μάστορα και ποια ξύλα να χρησιμοποιήσει για τον μπαγλαμά πχ στην ταστιερα βάλαμε εβενο. Το όργανο μάγκες πετάει, χειροποίητο, φοβερός ήχος που αν έβγαινα στο μπαλκόνι να παίξω, ακουγουγεται σε όλο το τετράγωνο. Το είχα πάει και σε μάστορα στην Αθήνα για ένα τσεκάρισμα και το είχε βρει εξαιρετικό.
Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο άλλαξα χορδές και έχει παρουσιάσει κάποια προβλήματα. Τις χορδές τις άλλαξα με τον εξής τρόπο: τις ξεκουρδισα όλες μαζί και ύστερα τις έκοψα, το καθάρισα και μετά έβαλα τις χορδές ξεκινώντας από την πάνω ΡΕ. Και μόλις τις κούρδισα, οι χορδές ήταν πολύ τσιτωμένες. Είπα ας του αφήσω λίγο χρόνο να στρώσει. Πράγματι έστρωσαν οι χορδές αλλά και πλάι ο ήχος τους δεν ήταν βαθύς όπως έπρεπε να είναι, δεν ήταν “ελεύθερος” ο ήχος τους αλλά σαν κάτι να τις τράβαγε. Εχθές έβαλα ενα χαρτάκι αντί για καπλαμά γιατί δεν βρίσκω πουθενά καπλαμά, γιατί παρατήρησα ότι βρίσκουν οι χορδες στο πρωτο σιδεράκι του τάστου… Βοηθήστε με, μήπως πρέπει με ένα σφυρακι να βαρέσω τι σιδεράκι μέσα;;; θέλω να μου πείτε μερικά tips για την περιποίηση του μπαγλαμα

Πριν μου πείτε για τον όργανοποιο, ο άνθρωπος έχει φύγει από την ζωή γιαυτι συμβουλευομαι εσάς!

Καλώς ήρθες στο φόρουμ!
Κρίμα για τον οργανοποιό… Τουλάχιστον να βρεις κάποιον εκεί κοντά να φροντίζει το οργανάκι. Σε καμιά περίπτωση να μην δοκιμάσεις τίποτα με σφυρί κλπ, εξάλλου δεν είναι τόσο απλή η ρύθμιση αν χρειάζεται σετάρισμα.
Τις χορδές τις αλλάζουμε μία-μία ώστε ούτε να χάνει απότομα την ισορροπία του το όργανο, ούτε να φεύγει από την θέση του ο καβαλάρης (έλεγξε μήπως τον έχεις βάλει ανάποδα κιόλας). Και φυσικά αν έχεις κουρδίσει στον σωστό τόνο, περίεργο να είναι τσιτωμένες όπως λες.

1 «Μου αρέσει»

Ανάποδα δηλαδή;;; Δυστυχώς στην πόλη μου δεν υπάρχει κανένας μάστορας!

Για δες εδώ ή ρώτα τον δάσκαλό σου:

Ανάποδα εννοώ το μπρος πίσω. τα αυλάκια είναι διαφορετικά εκεί που έρχονται με γωνία από την χορδιέρα και εκεί που φεύγουν ευθεία προς την ταστιέρα.

Ευχαριστώ για την λίστα! Όχι κανονικά το έχω βάλει… Αν βγάζω μια και τις χορδές όπως μου λέτε, πως θα καθαρίζω το όργανο; Επίσης πως ρυθμίζουμε σωστά τα κλειδιά;;;

1 «Μου αρέσει»

Κανονικά η ταστιέρα δεν χρειάζεται καθάρισμα, αν σκουπίζουμε τις χορδές μετά από κάθε παίξιμο με ένα πανάκι. Ή έστω αν βάζουμε το πανάκι κάτω από τις χορδές.

Εννοείς το κούρδισμα;

Αγαπητέ Σταύρο χωρίς να είμαι ειδικός θα ήθελα να σου παραθέσω κι εγώ τις σκέψεις - απόψεις μου.
Καταρχάς. Είμαι κι εγώ της ίδιας άποψης, δηλαδή κι εγώ ξαρματώνω τελείως το όργανο ( θα ακούσεις πολλές απόψεις πάνω σε αυτό), το καθαρίζω, με ειδικά καθαριστικά όπως έλαιο καρύδας για εβενινη ταστιέρα, καθαριστικό χωρίς αλκοόλ για να μην φεύγουν τα βερνίκια κτλ.κτλ…
Στο δια ταύτα: Αφού έχεις τοποθετήσει στην σωστή φορά τον καβαλάρη σου… Τον έχεις βάλει στη σωστή θέση??? Η σωστή θέση είναι ακριβώς η ίδια απόσταση από το επάνω κόκκαλο ( αυτό στα κλειδιά) έως τη μέση στο 12ο τάστο ( της νότιας Ρε) και από εκεί στα ίδια εκατοστά εφαρμόζει μετά ο καβαλάρης σου. Πχ. Πάνω κόκκαλο έως 12ο τάστο είναι 18 εκατοστά… τότε και από το 12ο τάστο έως τον καβαλάρη πρέπει να είναι 18 εκατοστά ακριβώς.
Από εκεί και πέρα για το τέντωμα των χορδών όπως προανέφερες είσαι σίγουρος ότι έχεις κουρδίσει στη σωστή τονικότητα το όργανο σου???
Δηλαδή: 1η και 2η Ρε (καντίνι) D⁵ και D⁵
3η και 4η Λα. A⁴ και Α⁴
5η και 6η Ρε. D⁵ και D ⁴την μπουργκάνα

Επίσης έχεις βάλει τις ίδιες χορδές με αυτές που είχε setαρει ο συγχωρεμένος ο οργανοποιός σου? Ίδια μάρκα και ίδιο πάχος???

Συγνώμη αν σε κούρασα! Είναι οι πρώτες σκέψεις που περνούν από το δικό μου μυαλό.
Να είσαι καλά!
Το μόνο σίγουρο είναι πως ένας καλός και σωστός οργανοποιός θα σου πει και θα σου λύσει το πρόβλημα.

***(σαν εύκολη λύση για καπλαμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αφού πρώτα το κόψεις, ένα ξυλάκι από αυτά που οι γιατροί χρησιμοποιούν για να εξετάζουν το λαιμό του ασθενούς τους. Το ζητάς και το βρίσκεις σε όλα τα φαρμακεία κάπου στα 10 λεπτά/ευρώ)

1 «Μου αρέσει»

Α πα πα, μην τολμήσεις! Αυτά τα κάνουν μόνο μαστόροι, και δεν ξέρω πώς ακριβώς, και αν το δω με τα μάτια μου μία, δύο, πέντε φορές, και πάλι δε θα ξέρω το πώς.

Τις χορδές όντως τις αλλάζουμε μία μία. Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το όργανο θα μείνει εντελώς ξαρμάτωτο, όπως π.χ. όταν πηγαίνει για επισκευή. Δεν είναι προς θάνατον: αν στη συνέχεια περαστούν οι σωστές χορδές με τον σωστό τρόπο κλπ., το όργανο σύντομα επανέρχεται. Το πολύ πολύ για λίγες μέρες να θέλει συνέχεια κούρδισμα, δεν είναι τίποτα.

Άρα δε φταίει αυτό για το πρόβλημά σου. Κάτι δεν έγινε σωστά στο ξαναρμάτωμα.

(Γιατί να τις κόψεις; Τζάμπα κόπος δεν είναι; Τις χαλαρώνεις τελείως, να ξετυλιχτούν από το κλειδί, και μετά τις βγάζεις έτσι όπως τις έβγαλες. Ολόκληρες όμως. Μπορείς και να τις κρατήσεις ρεζέρβα για μια δύσκολη ώρα.)

2 «Μου αρέσει»

Έχω διαβάσει ότι πρέπει να την καθαρίζουμε με ελαιόλαδο και βαμβάκι

Σωστό απλά δεν σπάνε οι χορδές συχνά οπότε δεν κρατάω και τις παλιές. Στο κάτω κάτω ένα πακέτο 7€ είναι!

Ευχαριστώ για όσα έγραψες. Κοίταξε δεν μου είχε πει ο ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ για συγκεκριμένες χορδές. Ο δάσκαλος μου, μου είχε πει να βάζεις 9αρες γιατί είναι πιο κατάλληλες για μπαγλαμά. Τώρα γι τονικότητα κλπ, τι να σου πω ρε φίλε εγώ ένα κουρδιστήρι στο κινητό έχω και κάνω δουλειά μου

1 «Μου αρέσει»

Δε νομίζω ελαιόλαδο γιατί έχει οξέα. Ίσως τικ όιλ ή κάτι τέτοιο όπως προτείνει και ο αξιόλογος φίλος-οργανοποιός εδώ:

1 «Μου αρέσει»

Α όχι, μην το πας έτσι! Φυσικά και θα κάνεις τη δουλειά σου με το κουρδιστήρι του κινητού, αλλά αυτό δε σημαίνει να μην ξέρεις τι σου λέει το κουρδιστήρι!

Οι τονικότητες είναι Λα και Ρε. Τα νούμερα σε ΗΖ δεν τα ξέρω, πάντως το Λα είναι σίγουρα κάποιο πολλαπλάσιο του αριθμού 220, ίδιο για τις δύο μεσαίες. Το Ρε είναι ίδιο για τις δύο πρώτες και για την ψιλή που πάει ζευγάρι με την μπουργάνα, και στη διπλή ακριβώς συχνότητα (ΗΖ) από το Ρε της μπουργάνας.

Από τις ίδιες χορδές (πρώτο και μεσαίο ζευγάρι) κουρδίζουμε μόνο τη μία στο κουρδιστήρι, και την άλλη απλώς τη φέρνουμε στα ίσια με την κουρδισμένη, με το αφτί.

Κι αν μάθεις να κουρδίζεις παίρνοντας μόνο ένα Λα από το κουρδιστήρι, ή με το αφτί από ένα άλλο όργανο, και φτιάχνοντας τις άλλες με το αφτί, θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο (άσχετα αν δε βρεθείς ποτέ χωρίς την ευκολία του κουρδιστηριού).