ΙC XC NI KA
’Γειὰ καὶ χαρὰ σὲ ὅλους!
Πρόσφατα ἀγόρασα ἕνα μαθητικὸ οὔτι, μὲ σκοπὸ νὰ μάθω παραδοσιακὰ τραγοῦδια τῆς Μικρασίας καὶ ἴσως καὶ κανένα νησιώτικο, παλιὸ ρεμπέτικο, ἢ ἀκόμη καὶ κάποιο δημοτικὸ (τέτοιο διευρυμένο ρεπερτόριο θέλω νὰ ἔχω λόγῳ τῆς ἐνασχόλησής μου μὲ τὸ θέατρο σκιῶν). Μόλις παρέλαβα τὸ ὄργανο, τὸ πῆγα σὲ ἕναν μουσικὸ/ὀργανοποιό τῆς γειτονιᾶς μου ὣστὲ νὰ μοῦ τὸ κούρδισῃ (ἔχοντας κακὲς προηγούμενες ἐμπειρίες προσπαθῶντας νὰ κουρδίσω ὄργανα μόνος μου), ὁ ὁποῖος διαπίστωσε πὼς οἱ χὸρδὲς τοῦ ὀργάνου ἔκαναν μόνον γιὰ συριακὸ κούρδισμα, ὁπότε τοῦ ζήτησα νὰ μοῦ ἀλλάξη τὶς χόρδὲς ὣστὲ νὰ μπὸρῄ νὰ τὸ κουρδίση σὲ ἀραβικό, τὸ ὁποῖο πρότεινε καὶ ἡ μέθοδος τοῦ Βασίλη Κασοῦρα τὴν ὁποῖα ἔχω βρεῖ μέχρι νὰ βρῶ δάσκαλο τὴ πιὸ βοηθητικὴ, ὄσον ἀφορᾶ τὴ θεωρία. Ὁ μάστορας, λοιπόν, ἄλλαξε κάποιες ἀπὸ τὶς χορδὲς καὶ τὶς κούρδισε μὲ ἀραβικό, ἀλλὰ ὄχι μὲ τὸ στάνταρ ἀραβικὸ ποὺ ἔλεγε ἡ προαναφερόμενη μέθοδος Ρε Μι Λα Ρε Σολ Ντο, ἀλλὰ μὲ Ντο Σολ Ρε Λα Φα Ντο, τὸ ὁποῖο εἶναι ἀπ’ ὅτι μου εἶπε καὶ ἀπ’ ὅτι ἔψαξα κούρδισμα γιὰ ἀρχάριους τοῦ ὀργάνου, καὶ ψάχνοντας στὸ διαδίκτυο καὶ σὲ ἄλλα βιβλία βρῆκα πὸλλὰ διαφορετικὰ κουρδίσματα νὰ ἀποκαλοῦνται στάνταρ ἀραβικὸ κούρδισμα, ἐνῶ κάποια πηγὴ ἔλεγε ἀκόμη πὼς γιὰ τὰ παραδοσιακὰ τραγούδια καλύτερο εἶναι τὸ τούρκικο κούρδισμα. Ὁπως καταλαβαίνετε, μπερδεύτηκα ἀρκετά, εἰδικά ὣς σχετικὰ καινούριος στὴν μουσική, ὁπότε καὶ ζητῶ τὴ βοήθεια ὅποιου ἐδῶ πέρα εἶναι σχετικὸς μὲ τὸ θέμα, νὰ μοῦ ἀπαντὴσῃ στὰ ἐξὴς ἐρωτήματα:
α) Ποιό εἶναι τελικὰ τὸ στάνταρ ἀραβικὸ κούρδισμα γιὰ τὸ οὔτι;
β) Ποιό εἶναι τὸ καλύτερο κούρδισμα γιὰ παραδοσιακὰ τραγούδια;
γ) Χρειάζεται νὰ ἀλλάξω χὸρδὲς στὸ ὄργανο ὣστὲ νὰ ἀλλάξω κούρδισμα;
δ) Μπορῶ νὰ ξεκινήσω νὰ μαθαίνω μὲ τὸ κούρδισμα γιὰ ἀρχάριους (Ντο Σολ Ρε Λα Φα Ντο) ποὺ μοῦ ἔβαλε ὁ μάστορας; Θὰ ἔχω κάποια δυσκολία στὴν ἀνάγνωση παρτιτούρων;
Εὐχριστῶ ἐκ τῶν προτέρων καὶ συγγνώμη για τὴν μεγάλη ἔκταση τοῦ κειμένου μου.