Παιζω λαφτα, τριχορδο, κιθαρα και θελω να εξερευνησω το ουτι στο αμεσο μελλον.
Δεδομενου οτι δεν εχω εμπειρια με το ουτι τη δεδομενη στιγμη, αλλα η αγορα του οργανου προηγειται της ενασχολησης και των αντιστοιχων μαθηματων, η απορια που με ταλαιπωρει ειναι η εξης:
Αν παρουμε ως δεδομενο οτι το μεγαλυτερο κομματι του ρεπερτοριου που εχω μαθει (και εξασκησει και με αλλα ατομα που τραγουδουν ή παιζουν αλλα οργανα) ειναι πρωτευοντως απο ΡΕ, δευτερευοντως απο ΛΑ και πολυ πιο σπανια απο αλλες βασεις (πχ ΜΙ ή ΣΟΛ) και θα ηθελα να μπορω να το αποδωσω και με το ουτι, ποιο κουρδισμα στο ουτι θα ηταν το πιο φυσικο;
Απ οσα μπορεσα να βρω διαδικτυακα, αυτα που φαινονται - στα διχως εμπειρια ματια μου - καλοι υποψηφιοι ειναι (μπασα προς πριμα):
Τουρκικο: ΡΕ-ΛΑ-ΣΙ-ΜΙ-λα-ρε ή ΡΕ-ΣΟΛ-ΣΙ-ΜΙ-λα-ρε, όπου η επιλογη του ΛΑ ή ΣΟΛ στην 5η χορδη φανταζομαι μπορει να γινει βασει του μακαμ που αποδιδεται. Εδω συνανταμε τοσο το ΛΑ οσο και το ΡΕ ανοιχτα στα καντινια, που φανταζομαι σημαινει οτι θα βολευει οι μελωδιες να κινουνται γυρω απ τις 2 πρωτες χορδες, και κατ επεκταση θα ειναι πιο υψισυχνες. Κατ αντιστοιχια, η παρουσια του ΡΕ και ΣΟΛ/ΛΑ στα μπασα θα κανει τη συνοδεια ευκολη υποθεση.
Αραβικο: ΡΕ-ΣΟΛ-ΛΑ-ΡΕ-σολ-ντο - εδω εχουμε ανοιχτα ΛΑ και ΡΕ στις μεσαιες χορδες που φανταζομαι σημαινει οτι σε πολλες περιπτωσεις θα ειναι το σημειο αφετηριας της μελωδιας και κατ επεκταση ο ηχος οχι τοσο υψισυχνος οσο στο τουρκικο. Η υπαρξη ΡΕ, ΣΟΛ, ΛΑ στις χαμηλες φανταζομαι σημαινει οτι η συνοδεια θα ειναι ευκολη υποθεση, αφου διαθετουμε και τα 3 ανοιχτα.
Σε πρακτικο επιπεδο, ποιο τυπο οργανου και κουρδισμα θα επελεγε καποιος για να αποδιδει ευκολα το προαναφερθεν ρεπερτοριο; Ηχητικα, απο το μικρο δειγμα που εχω, με τραβαει ο πιο βαθυς ηχος του αραβικου ουτιου αλλα δεν μπορω να ξερω κατα ποσο το κουρδισμα του θα καθιστα αβολη την αποδοση του ρεπερτοριου. Φυσικα, αν οι υποθεσεις που κανω ειναι λανθασμενες, θα ηθελα πολυ να μαθω που σφαλλω στον συλλογισμο.
Ευχαριστω εκ των προτερων!
Δεν παίζω ούτι και δεν ξέρω αν πρέπει να απαντήσω αλλά ας μοιραστώ κάποιες σκέψεις.Τα Τούρκικα κουρδίσματα που αναφέρεις διαφέρουν απο το “βασικό” αλλά αυτό νομίζω το γνωρίζεις ήδη.
Για το αραβικό έχω μεσάνυχτα αλλά δεν νομίζω οτι θα βρούμε πολλές ηχογραφήσεις με αραβικά όργανα να παίζουν Ελληνόφωνη μουσική.
Δική μου αίσθηση είναι πάντως πως η Αραβικη και η Οθωμανική σχολή ήταν πιό κοντά μεταξύ τους στο παρελθόν απο ότι είναι σήμερα.Δηλαδή αν ακούσεις Μελκόν ή Μπατζανό έχουν πολύ πιο κρουστή πενιά και εκφραστικούς περντέδες σε σχέση με σήμερα.
Το ούτι στη Οθωμανική (και κατα συνέπεια και στην Ελληνική) μουσική είναι νεότερη προσθήκη και ένα προτέρημα του είναι η ευελιξία σε τρανσπόρτα. Αν αφοσιωθείς σε αυτό θα πρέπει να χειρίζεσαι κομμάτια τουλάχιστον στις 4 βάσεις αλλα και παραπάνω.
Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι ο τύπος κατασκευής η οι βολικές βάσεις αλλα κατα πόσο θέλεις να εμβαθύνεις στην τροπικότητα. Η λαύτα ήδη θα σε έχει βάλει σε ένα δρόμο.Μήπως να την προχωρούσες λίγο πιο οργανωμένα με θεωρία πριν βάλεις και ούτι;Ρωτάω γιατι βάζεις την αγορά πριν τα μαθήματα.Και εγω απο την ίδια ασθένεια πάσχω, το σπίτι είναι γεμάτο όργανα αλλα αυτό επισης αποσπά.
Σε ευχαριστω για την απαντηση και για τις σκεψεις που μοιραστηκες.
Καταλαβαινω αυτο που λες - πραγματι δεν διευκρινισα οτι στην προκειμενη περιπτωση κανω ηδη 4+ χρονια μαθηματων στη λαφτα και τοσο η θεωρια οσο και η πραξη ειναι σε ενα καλο θα ελεγα επιπεδο. Η αποφαση να παω προς το ουτι ειναι συνειδητη και οχι επιπολαιη. Αν κανω την αναλογια με τη λαφτα οπου και οι 4 βασεις (μπολαχενκ, σουπουρντε, κιζ, μανσουρ) ειναι δοκιμες αλλα πχ το Ουσακ ειναι πολυ πιο βολικο και φυσικο πανω στο οργανο παιγμενο απο Σουπουρντε (ΡΕ) ή Μανσουρ (ΛΑ) ή πχ το Ραστ απο Μπολαχενκ (ΡΕ), η ερωτηση ειναι ποιο κουρδισμα (και κατ επεκταση στυλ ουτιου) ειναι το αντιστοιχο στο ουτι, κυριως για να μπορω να παιξω το ρεπερτοριο που εχουμε ηδη δουλεψει στις ιδιες τονικοτητες.
Πάει λίγος καιρός που είχαν παλιόσει η μισές χορδές από το ούτι μου και είχα κουρδίσει το ούτι μου σαν λάυτα(λα ρε λα ρε) όπος είχα διαβάσει στην βικιπαίδια. απλός έπρεπε να ανοίγω τα δαχτιλά μου πολύ για να παίζω μια κλίμακα ή ενα μακάμ,αν το εξερέσουμε αυτό είναι ευκολόπαιχτο. Αν κούρδιζες της πρώτες χοεδές σαν πολίτικο λαούτο θα σε βόλεβε,με αυτό το κούρδισμα είναι έυκολο να παίζεις συγχορδίες. Ελπίζω να βοήθησα.