Μπουζούκι και Άγιος ο Θεός!

Καλησπέρα σας φίλοι μου !

Σας γράφω αυτές τις γραμμές αφού έχω γυρίσει από τη δουλειά ,για να ανταλλάξουμε απόψεις και σκέψεις πάνω σε ένα θέμα που με απασχολεί…

Έχω ήδη ένα τρίχορδο μπουζούκι και μπαίνω στον πειρασμό να πάρω και ένα τετράχορδο…!

Άλλη φιλοσοφία,άλλο όργανο το ξέρω ! Όμως θα ήθελα να πάρω και ένα τέτοιο όργανο !

Έχω ρωτήσει κάποιους μάστορες και μου έχουν δώσει κάποιες τιμές και χρόνο παράδοσης !

Αν θέλετε μπορείτε να μου πείτε την γνώμη σας και αυτό που πιστεύετε !

Χαρά μου μεγάλη να κουβεντιάσουμε!

Σας ευχαριστώ πολυ

Αν καλά καταλαβαίνω, το θέμα που σε απασχολεί είναι αν σωστά θα πράξεις, αγοράζοντας και ένα τετράχορδο ενώ έχεις ήδη ένα τρίχορδο.

Τί είναι εκείνο που σε βάζει σε πειρασμό να πάρεις και ένα τετράχορδο; Παίζεις αρκετά χρόνια με το τρίχορδο, και το γουστάρεις αυτό; Με άλλα λόγια: Μήπως στο βάθος της ψυχής σου, τετράχορδο θα ήθελες αλλά οι περιστάσεις σε έφεραν να παίζεις τρίχορδο; Αν δεν είναι έτσι, και απλά τα γουστάρεις και τα δύο, η δική μου προτροπή θα ήταν: ανάγκασε τον εαυτό σου να διαλέξει: προτιμάς το ρεπερτόριο που ταιριάζει στο τρίχορδο, ή το του τετράχορδου; Και αφού κατασταλάξεις, ή κρατάς το όργανο ή το αλλάζεις με τετράχορδο. Μεταπηδώντας απ’ το ένα είδος ρεπερτορίου στο άλλο και τούμπαλιν, θα είσαι πάντα μετέωρος…

2 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα Νίκο ! Και τα δύο είδη ρεπερτορίου μου αρέσουν και με συγκινούν πραγματικά…! Και ρεμπέτικα και το πιο λαϊκο ρεπερτόριο…δεν εννοώ το λαϊκο το σημερινό ο Θεός να το κάνει λαϊκο δηλαδη

Ωραία! Οπότε, πράγματι πρέπει να μπεις στον πειρασμό να αποκτήσεις και τετράχορδο!

3 «Μου αρέσει»

Αν έχεις τα λεφτά να το αγοράσεις, και το χρόνο να παίζεις και τα δυο όργανα, γιατί να μην το πάρεις; Θα μπορούσες να ξεκινήσεις με ένα φτηνό μαθητικό ή και δανεισμένο τετράχορδο, να δεις πόσο σε ενδιαφέρει και μετά να παραγγείλεις από οργανοποιό.

1 «Μου αρέσει»

@ΓιωργοςΦ Πολύ όμορφη η σκέψη σου και απόλυτα δικαιολογημένος ο πειρασμός στον οποίο έχεις μπει. Η άποψή μου είναι πως η αγορά ενός δεύτερου οργάνου δεν είναι υπερβολή, εφόσον δεν καταλήγει ένα διακοσμητικό αντικείμενο στον τοίχο, αλλά παραμένει ένα ζωντανό μέσο έκφρασης.

Γνωρίζω αρκετούς μουσικούς που διατηρούν μια συλλογή οργάνων, και ο λόγος δεν είναι η ποσότητα, αλλά η διαφορετική προσωπικότητα που προσφέρει το καθένα. Στην περίπτωσή σου, το τρίχορδο και το τετράχορδο δεν ανταγωνίζονται το ένα το άλλο, συμπληρώνονται.

Το τρίχορδο έχει αυτόν τον αυθεντικό, δωρικό και στεγνό ήχο που είναι ταυτισμένος με το παραδοσιακό ρεμπέτικο. Το τετράχορδο, από την άλλη, προσφέρει την αρμονική ευελιξία, την ταχύτητα και τον πλούσιο ήχο που απαιτεί το μεταπολεμικό και νεότερο λαϊκό ρεπερτόριο (από τον Χιώτη και τον Ζαμπέτα μέχρι τις μεταγενέστερες λαϊκές ορχήστρες).

Το να περνάς από το ένα όργανο στο άλλο σε υποχρεώνει να σκέφτεσαι διαφορετικά μουσικά.
Η δομή του τρίχορδου (D-A-D) ευνοεί την τροπική προσέγγιση της μουσικής (δρόμους) και το ισοκράτημα. Το αυτί εκπαιδεύεται να ακούει τη μελωδική γραμμή σε βάθος, τα μικροδιαστήματα, τις έλξεις και τα ποικίλματα πάνω στον βασικό τόνο της Ρε (εάν δε συμπεριλάβουμε τα ντουζένια). Το τετράχορδο (C-F-A-D) εισάγει την τέταρτη χορδή και μαζί με αυτό τη συγχορδιακή αρμονία προσφέροντάς σου μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Το αυτί μαθαίνει να αντιλαμβάνεται αλλαγές συγχορδιών, περάσματα και πλούσιες αρμονικές αλληλουχίες της δυτικής (κυρίως) μουσικής. Επομένως αναπτύσσεται μια ολοκληρωμένη ακοή που αντιλαμβάνεται τόσο τη μελωδική δωρικότητα (με τρίχορδο) όσο και την αρμονική πολυπλοκότητα (με τετράχορδο) ενός κομματιού. Στο αριστερό χέρι, το τρίχορδο, λόγω λιγότερων χορδών, σε αναγκάζει να κινείσαι «κατά μήκος» της ταστιέρας αναπτύσσοντας ταχύτητα σε μεγάλες μετατοπίσεις θέσεων, ενώ στο τετράχορδο η επιπλέον χορδή προσφέρει πλάτος, απαιτώντας οικονομία κινήσεων, διαφορετικά ανοίγματα δακτύλων και εκμετάλλευση των κλειστών συγχορδιών. Στο δεξί, το τρίχορδο απαιτεί κοφτή, βαθιά πεννιά με έμφαση στο ρυθμό και το σκάσιμο. Το τετράχορδο απαιτεί πιο ανάλαφρη, γρήγορη πεννιά για να υπηρετηθούν τα γρήγορα περάσματα και τα ακομπανιαμέντα. Όταν παίζεις χρόνια μόνο ένα όργανο, τα δάχτυλα κινούνται μηχανικά μέσω της μυϊκής μνήμης. Παίζεις «σχήματα» που έχει μάθει το χέρι σου, χωρίς απαραίτητα να σκέφτεσαι τις νότες εκείνη τη στιγμή. Η εναλλαγή από D-A-D σε C-F-A-D σε βγάζει από τον αυτόματο πιλότο. Όταν περνάς από το ένα στο άλλο, οι ίδιες μελωδίες βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία και τάστα. Δεν μπορείς να βασιστείς σε έτοιμα «πατήματα». Εξαναγκάζεσαι να σκέφτεσαι ενεργά τη νότα και τη μελωδία, γλιτώνοντας έτσι από εκτελεστικές ευκολίες. Ουσιαστικά, η εναλλαγή αυτή σε μετατρέπει από έναν εκτελεστή που βασίζεται στη συνήθεια των δακτύλων, σε έναν συνειδητοποιημένο μουσικό που κατανοεί τη γεωμετρία της ταστιέρας και την ουσία της κάθε μελωδίας.

Αν νιώθεις ότι η δημιουργικότητά σου εκφράζεται καλύτερα παίζοντας τα ρεμπέτικα με το τρίχορδο και τα λαϊκά με το τετράχορδο, τότε το νέο όργανο θα σου ξεκλειδώσει δρόμους που το τρίχορδο εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να καλύψει.

Αν λοιπόν έχεις τη δυνατότητα και, πάνω απ’ όλα, τη διάθεση να αφιερώνεις χρόνους μελέτης και στα δύο, μη διστάζεις καθόλου. Η αναζήτηση μαστόρου και η αναμονή μέχρι να σου παραδοθεί το όργανο είναι από μόνα τους μέρος της μαγείας.

Με το καλό να πάρεις την απόφαση και καλές πενιές!

3 «Μου αρέσει»

Με καλύψες με όσα έγραψες! Επικοινωνώ και πλεοισκεπτομαι μάστορες όποτε μπορώ…δεν το εκβιάζω ! Έχω ακούσει από 2μιση χρονια αναμονή έως 4 μήνες ! Αν θέλετε αναφέρω τους μαστορες

Με όλο το σεβασμό πού πας να μπλέξεις με δεύτερο όργανο τώρα?Ακόμα δεν έχεις μάθει το πρώτο.Εκτός και αν αφήσεις το τρίχορδο και πας σε τετράχορδο τώρα που είναι νωρίς γιατί δε σε καλύπτει το τρίχορδο.Έτσι θα σου έλεγα πάρε τετράχορδο.Διαφορετικά δε βρίσκω το λόγο να κάνεις κάτι τέτοιο.

1 «Μου αρέσει»

Όπως τα είπε ο Λάμπρος και η δική μου γνώμη

1 «Μου αρέσει»

Γιώργη, έχεις μπουζούκι και κάνεις μαθήματα εδώ και ένα με ενάμισι χρόνο. Αν θυμάμαι καλά κάνεις μαθήματα στο Χαιδάρι με τον Νώε. Προσωπικά δεν σου λέω να μην πάρεις και τετράχορδο αλλά το καλύτερο κατά την γνώμη μου είναι να φτάσεις σε ένα καλύτερο επίπεδο πριν πάρεις κι άλλο όργανο που έχει διαφορετική τεχνική. Να υποθέσω ότι το κουβέντιασες με τον Νώε για το ότι θέλεις και τετράχορδο; Εφόσον έχεις μπει ήδη σε ένα δρόμο και επειδή ξέρω ότι ο ελεύθερος χρόνος δεν σου περισσεύει, ίσως να είναι καλύτερα να μην κάνεις πολύπλοκα τα πράγματα.

3 «Μου αρέσει»

Παιδιά καταλαβαινω την ένσταση σας ! Οχι βεβαια δεν θα αφήσω το τριχορδο…γι αυτό και έχω στο μυαλό μου στο επόμενο διάστημα να δώσω παραγγελια και οοοταν με το καλο το ετοιμάσουν να το πάρω…! Ειδικά ο ενας μάστορας εχει αναμονή 2 μιση χρονια…! Οποτε σκεφτηκα να δουλεύω και να μελετω με το τριχορδο και με δασκαλο τον Νωε εννοειται…και όταν με το καλο ετοιμαστεί, να το έχω και αυτο …ο σκοπός μου πάει ακόμη πιο μακριά…έχω ανηψακια που χαζεύουν οταν μελετω…τώρα που ξεπεταγονται θα ήθελα να τα βοηθήσω αν θέλουν να ασχοληθούν με το μπουζουκι , δίνοντας τους καποιο που θέλουν! Γι αυτό μη βαράτε βρε παιδιά!:grin::grin::grin:

Ἀγαπητέ φίλε Γιώργο,
καλησπέρα.

Ὅπως λες, παίζεις τρίχορδο ἐνάμισυ ἔτος πλέον. Ἔχεις πιάσει τετράχορδο μπουζούκι στα χέρια σου; Δοκίμασες να παίξεις κάτι και να ἀκούσεις τον ἦχο του; Ἂν ναι, τί σού “εἶπε” το ὄργανο, πῶς αἰσθάνθηκες;

Πάντως να γνωρίζεις ἡ μετάβαση ἀπό το τρίχορδο στο τετράχορδο, ἢ ἔστω τὸ ἐν’ ἀλλάξ παίξιμο μεταξύ τῶν δύο, εἶναι διαφορετικό: σὰν νὰ ὁδηγεῖς μία φορά ὄχημα μὲ χειροκίνητο κιβώτιο καὶ τὴν ἄλλη αὐτόματο. Ὁ @loukasfilm ἐγείρει ἕνα πολύ σημαντικό ἐπιχείρημα: ἀφοῦ νοιώσεις ἄνετα μὲ τὸ τρίχορδο, μπορείς νὰ πάρεις ὅπως σού λέγει καὶ ὁ @nikos_politis , ἔστω ἕνα μαθητικό (ἔχω ἕνα, χωρὶς νὰ ὑπόσχομαι γιὰ τὸν ἦχο του ἐν δυνάμει δικοῦ σου, ποὺ τὸ ἀγόρασα ἀπὸ τὸ Μοναστηράκι μὲ 200,00€ καὶ ἔχει ἕναν ὄμορφο βαθὺ καὶ δυνατό ἦχο, καλλίτερο τοῦ “ἐπαγγελματικοῦ” μου) καὶ νὰ δεῖς ποῦ θὰ σὲ ὁδηγήσει.

Ὅμως νὰ ἔχεις ὑπ’ ὄψιν σου ὅτι τὸ ρεπερτόριο τοῦ κάθε ὀργάνου, εἶναι διαφορετικό.

Ἐν τέλει, ἡ μουσικὴ εἶναι μουσικὴ καὶ νὰ κάνεις αὐτὸ ποὺ σού λέγει ἡ καρδούλα σου, φίλε μου. Ἐγὼ ξεκίνησα μὲ ukulele, πῆρα τρίχορδο, ὁδηγήθηκα στὸ τετράχορδο, προχώρησα στὸν ταμπουρᾶ καὶ κατέληξα στὶς ρίζες μου μαθαίνοντας Πολίτικη Λύρα.

Τὸ seyir τῆς μουσικῆς, δουλεύει μὲ μυστηριώδεις τρόπους.

Καρνταση άμα σε δύο χρόνια προπονήσεις καλά το τρίχορδο, το τετράχορδο θα είναι μια μίνι περιπέτεια με πολύ κέρδος. Είναι ωραίο όργανο το 4χ. Στο λέω σαν φανατικός τριχορδοε δλδ

Μα γιατί, κάποιος, να μην πάρει το γνήσιο, δηλαδή μια κιθάρα; Είναι χειρότερη από το τετράχορδο μπουζούκι;

2 «Μου αρέσει»

Η κιθάρα έχει παρόμοιο κούρδισμα αλλά λόγω σκάφους, μονών χορδών κλπ έχει διαφορετικό ηχόχρωμα. Όπως τη βρίσκει ο καθένας.

3 «Μου αρέσει»

Νομίζω ότι ο κύριος Νίκος ήθελε απλά να εκφράσει την γνωστή τριχορδολατρεία του, η οποία σφύζει από αντί4χ δηλητήριο και τοξική προπολεμικοτητα, όπως θα λέγαμε αν είμαστε woke. Με την οποία άποψη σε τεράστιο βαθμό συγγενευω. :joy::joy:
Φυσικά η απάντηση του emc είναι η σωστή

2 «Μου αρέσει»