Όργανο για λαική κιθάρα

Γειά χαρά σε όλους. Καινούργιος στην παρέα καινούργιος και στην λαική μουσική. Μαθαίνω ηλεκτρική κιθάρα προσανατολισμένος στο rock και γενικά την ηλεκτρική μουσική. Ωστόσο πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του Μυστακίδη και ξεκίνησα να μελετάω και την λαική μουσική πάνω στην ηλεκτρική. Δεν θέλω να αρχίσω να παίζω με κλασική με ναυλον χορδές ίσως όχι ακόμα, αλλά σκέφτομαι την αγορά μιας ακουστικής με συρμάτινες χορδές. Η ερώτησή μου είναι αν ο ήχος της ακουστικής κιθάρας είναι πραγματικά πιο κοντά στον λαικό ήχο από μια ηλεκτρική και αν θα μπορουσε μια ακουστική να σταθεί σε μια γνήσια λαική ορχήστρα. Επίσης αν έχετε να προτείνετε καμια ακουστική, ευκολόπαιχτη και με σωστό ήχο γύρω στο 300αρι.

Γεια και χαρά σου.

Σαν καινούργιος στη Λαϊκή Μουσική (όπως λες), “κανε λιγάκι, υπομονή “ και στρώσου στο διάβασμα, εδω μεσα στο Φόρουμ. υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές στο τι ειναι “Λαϊκή κιθάρα ”.

πχ εδω

Για το ότι ο ήχος οποιασδήποτε μη ηλεκτρικής (δηλαδή χωρίς ηχείο) κιθάρας είναι πιο κοντά σε εκείνο που κυρίως ζητείται στα ρεμπέτικα / σμυρναίικα, δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία. Και με δεδομένο ότι στο είδος αυτό της μουσικής, οι ενδιαφέρουσες για το ροκ δυνατότητες της ηλεκτρικής κιθάρας αφήνουν παγερώς αδιάφορο το κοινό της λαϊκής μουσικής, ναι, οποιαδήποτε ακουστική κιθάρα μπορεί να συνοδεύσει σωστά τη λαϊκή μουσική. Συνηθίζεται πάντως να προτιμάται ένα μικρού μεγέθους και κανονικού σχήματος οχταριού κιθαρόνι, και όχι π.χ. μεγάλη 12άχορδη σολιστική κιθάρα.

1 «Μου αρέσει»

Θα σου πρότεινα ένα αποφασίσεις τελικά να πάρεις μια ακουστική κιθάρα να επιλέξεις μια 3/4 όπως λέγεται στις ακουστικές λόγω το ότι η κανονική ακουστική έχει πολύ μεγάλο σκάφος και θα σε δυσκολέψει -κουραζει στις πολλές αλλαγές ακορντων όπως και στα γεμίσματα επίσης.

Καλώς ήρθες συνονόματε!
Όπως θα διάβασες και στο βιβλίο του Μυστακίδη, στο κείμενο του Τάσου Θεοδωράκη, η λαϊκή κιθάρα είναι ένα ξεχωριστό είδος κιθάρας που διαφοροποιείται από την αμερικανική ακουστική.
Στα €300 θα βρεις ίσως κάποια πάρλορ ακουστική με λίγο πιο συμπαγή ήχο και όχι τόσο πλαδαρή, ενώ με περίπου τα διπλάσια ίσως βρεις κάποια λαϊκή κιθάρα μεταχειρισμένη ή ερασιτεχνική κατασκευή.
Μην ανησυχείς, οι περισσότεροι από ροκ και ηλεκτρικές ξεκινήσαμε κάποτε, και τα αγαπάμε ακόμα.

1 «Μου αρέσει»

Αν σκοπεύεις να αγοράσεις κιθάρα γι’ αυτό τον σκοπό, τότε καλώς ρωτάς και δεν αμφιβάλλω ότι θα λάβεις πολύ κατατοπιστικές απαντήσεις. Αλλά ούτε η κλασική ούτε η στάνταρ ακουστική έχουν άσχετο και ακατάλληλο ήχο για συνοδεία μπουζουκιού σε ρεμπέτικα.

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ για την ανταπόκριση παιδιά. Χωρίς αμφιβολία Σπύρο θα ακολουθήσω την συμβουλή σου και θα στρωθώ στο διάβασμα. Από τις απαντήσεις αντιλαμβάνομαι ότι η μπορεί και μια ακουστική - για μένα δηλαδή μια κιθάρα με συρμάτινες χορδές - να πάρει θέση σε μια λαική ορχήστρα αφόσον έχει ορισμένα χαρακτηριστικά (parlor , οχταράκι και γενικά μικρό σκάφος) που υπηρετουν το ύφος της μουσικής και τις πρακτικές ανάγκες του λαικού μουσικού. Νίκο το κείμενο του Τάσου Θεοδωράκη το παρέκαμψα με την ατσαλοσύνη του πρωτάρη καθώς έπεσα με τα μούτρα στα τετράχορδα και τα πεντάχορδα.

Χαίρομαι που σας βρήκα παιδιά

1 «Μου αρέσει»

…εννοείται ότι θα διαβάσω το κείμενο άμεσα, από μια ματιά είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και επιπλέον με αισθητική αξία ανεξάρτητη από το περιεχόμενο.

1 «Μου αρέσει»

Νίκο, κατά τη γνώμη μου αρκεί να είναι ακουστική, ακόμη και χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά. Αν θέλουμε βέβαια να είμαστε σχολαστικά ακριβείς θα ψάξουμε πολύ συγκεκριμένους τύπους οργάνου, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να είμαστε. Και με κλασική μέσα είσαι, από αυτή τη χαλαρή οπτική.

Ορισμένες παλιές ηχογραφήσεις είναι πολύ καθαρές, κι έχουν και λίγα όργανα και δεν μπερδεύεται το αφτί. Πες μου τι ακούς; Γιατί εγώ ακούω απλώς κιθάρα, τίποτε πιο εξειδικευμένο (κιθάρα αυτού ή εκείνου του τύπου).

Θαρρώ πως άφησες να εννοηθεί ότι ήδη έχεις κάποια κιθάρα, πέρα από την ηλεκτρική. Ξεκίνα μ’ αυτήν, μια χαρά είναι, και καθ’ οδόν βλέπεις αν θες και καινούργια πιο εστιασμένου στα λαϊκά τύπου.

Αν πάλι δεν έχεις, και ρωτάς για να πάρεις την πρώτη σου, τότε αγνόησέ με και δώσε βάση σ’ ό,τι προτείνουν ο @lef1 , ο @liga_rosa και άλλοι φίλοι.

1 «Μου αρέσει»

Βασικά ο λόγος που κοιτάζω προς κιθάρα με συρμάτινες και όχι με ναυλον χορδές είναι γιατί έχω την εντύπωση ότι το μέγεθος του μπράτσου της ακουστικής (συρμα) και η γενικότερη αίσθηση στο παίξιμο είναι πιο κοντα στην ηλεκτρική και όχι το ότι προτιμώ κάποιο είδος κιθάρας. Αν κάνω λάθος διορθώστε με Βλέπω πως έχω αρκέτα να μάθω σχετικά και θα κρατηθώ όσο μπορέσω μιας και μπορώ να μελετήσω και με την ηλεκτρική.

Όσον αφορά για το τι μουσική ακούω θα σου πω ότι οι ρίζες μου είναι rock. Ωστόσο πλέον ακούω λίγο rock και ΣΧΕΔΟΝ οτιδήποτε. Σίγουρα παραδοσιακή, σίγουρα λαική, κατά καιρό ethnik , blues, jazz. Ενα από τα πράγματα που δε με αφήνει ασυγκίνητο στο σήμερα είναι η ευκολία στην πρόσβαση στη μουσική. Και τώρα εξηγούμε γιατι το ΣΧΕΔΟΝ με κεφαλαία. Γιατί υπάρχει και κάτι που ΔΕΝ ακούω. Προσφάτως είχα φάει κόλλημα με μια 50λεπτη youtube παραγωγή Psychedelic Desert Rock μπλα μπλα……. Ατόφιο δημιουργημα AI (τεχνητή νοημοσύνη) Καθόσον απονήρευτος μου πήρε κάμποσο καιρό να το καταλάβω. Μου αρεσε, δε λέω αλλά εδώ έβαλα κοκκινη γραμμή και είπα όχι. Η μουσική φτιάχνεται από ανθρώπους, από τον μάστορα που φτιάχνει το όργανο και ψαχνει τι ξύλο να βάλει στο καπάκι, εκείνον που τυλιγει τον μαγνήτη τον δεξιοτέχνη που έχει φάει τη ζωή του να μάθει να παίζει κλπ.

Ωραία ερώτηση έκανες….

Χαίρομαι που πυροδότησα μια ωραία απάντηση, αλλά ήταν κατά τύχη. Εγώ απλώς εννοούσα: όταν ακούς κιθάρα στα παλιά ρεμπέτικα, καταλαβαίνεις τι είδος κιθάρα είναι; γιατί εγώ όχι.

Με τίποτα. Μόνο για πρακτικούς λόγους κοιτάζω προς ακουστική.

Καλημέρα σας, έχοντας αντιμετωπίσει παλιότερα το ίδιο πρόβλημα, πήρα μια ακουστική furch που ο ήχος της είναι στραμμένος προς το μπάσο.Δεν ήθελα λαϊκή κιθάρα(που είναι ταμάμ για το είδος)γιατί με την ακουστική μπορείς να παίξεις κι άλλα πράγματα.

@nikosusername θα πρότεινα να μη μελετάς στην ηλεκτρική αλλά σε όργανο με φυσικό ήχο, επειδή το βασικό που έχεις να φτιάξεις είναι η πένα για τον ήχο και έπεται η ταστιέρα.
Θα μπω σε κάποιες λεπτομέρειες που ίσως ακόμα να μη σε ενδιαφέρουν: η ακουστική να μεν έχει το σύρμα της λαϊκής κιθάρας, αλλά η κλασική έχει το σκάφος και την γενικότερη τοποθέτηση και ζωντάνια.
Οπότε, αν παίζεις μόνο συνοδεία τότε σε βάζει στο νόημα καλύτερα η κλασική, ενώ όταν πας να παίξεις σολιστικό θες οπωσδήποτε σύρμα.

@roukou αυτό που λέμε λαϊκή κιθάρα (εν συντομία σκάφος κλασικής με παράλληλα καμάρια και συρμάτινες χορδές) δεν ήταν όργανο φτιαγμένο για να παίζει ρεμπέτικα. Ήταν η κιθάρα της εποχής, φτιαγμένη για να παίζει τα πάντα χωρίς μικρόφωνα.
Οπότε συνολικά έχεις ένα ζωντανό και δυνατό όργανο, με καθαρό ήχο και ποικιλία ηχοχρωμάτων. Σε αντίθεση με τις αμερικανικές ακουστικές (dreadnought και x-bracing) που στην χαμηλομεσαία κατηγορία έχουν πλαδαρά μπάσα και αδύναμα καντίνια.

2 «Μου αρέσει»

Ξεκίνησα να συνοδεύω με μια Yamaha C40 κλασική κιθάρα, οκ στα μπάσα αλλά τα πριμα δεν..αργότερα έπεσε στα χέρια μου ένα harley benton κιθαρόνι πάλι από τη φθηνή σειρά, το συρμα με βόλεψε στο σολάρισμα και στην ένταση αλλά όπως έχει ειπωθεί βρωμιά τα πριμα πλαδαρά τα μπάσα sustain που αν δεν φιμώσω τις χορδές απλώνει ενοχλητικά και γενικώς παικτικώς δεν με τραβάει.

Εν ολίγοις η εμπειρία μου σταματάει σε κλασική ή ακουστική από το κάτώτατο άκρο και τείνω προς την κλασική κι ας χάνω το σολάρισμα. Η μεγάλη ταστιέρα δεν με ενοχλεί καθώς έχω αρκετά μεγάλα χέρια που κάνει το παίξιμο με στενή σχεδόν αδύνατο :sweat_smile:.

1 «Μου αρέσει»

Η C40 είναι ένα φτηνό όργανο για να μάθει κάποιος εντελώς αρχάριος. Γενικά παίζουμε με ότι όργανο έχουμε πρόχειρο, μέχρι που να φανεί ότι το όργανο μας περιορίζει και χρειάζεται να αγοράσουμε κάτι πιο εξειδικευμένο για να προχωρήσουμε σαν μουσικοί.

2 «Μου αρέσει»

Τουλάχιστον η γιαμαχα είναι στοιχειωδώς αξιοπρεπής ακόμα και στα πολύ βασικά της όργανα.

Είναι φανερό πως δεν έχεις κρατήσει το γκιταλίλι της…
Το οποίο είναι τερατούργημα: κεφαλάρι και κλειδιά size κλασικής, πιο ανισόροπο κράτημα πεθαίνεις, και πλάτος ταστιέρας αναλογικό του γιουκαλίλι, ενώ ήθελε περισσότερο γιατί άλλο δύο χορδές από μέσα άλλο τέσσερις, αδύνατο να πιάσεις καθαρό λα ματζόρε.

Έκανα μια ερώτηση και περίμενα απαντήσεις του τύπου πάρε αυτό ή πάρε εκείνο και πήγαινε εκεί γιατί θα πετάξεις τα λεφτά σου. Έχω διαβάσει κάμποσες φορές όλα τα σχόλια και ψάχτηκα λιγάκι και διαπιστώνω ότι μόλις ανοιξε μπροστά μου νέο κεφάλαιο όμορφης και χαλαρής μελέτης! Για την ώρα ακολουθόντας τις συμβουλές θα ανασύρω μια κλασική (για να δουλέψω την πενιά) τεσσαρακονταετίας μέχρι να μου πει το όργανο ότι δε μου κάμει γι αυτό που θέλω και να πάω γιαλλο. Το να πεις επειδή μου περισσεψανε 300 πάω να πάρω μια καλή κιθάρα είναι μάλλον αστείο.
Μια ερώτηση ακόμα. Η συγκεκριμένη κλασική έχει υποστεί κάποτε βάρβαρη κακοποίηση και έχει ένα σπάσιμο στο πλαινό της μικρής καμάρας. Παίζεται δηλαδή χωρίς κανένα πρόβλημα, ο ήχος δεν νομίζω να επηρεάζεται. Παίζει να επισκευάζεται;
Καλά κούλουμα παιδιά!

2 «Μου αρέσει»

Πρόσεχε μην είναι σκευρωμενη η κιθάρα και σπάσεις τα χέρια σου χωρίς λόγο. Όλα φτιάχνονται, αρκεί να αξίζει τον κόπο το όργανο.
Αν κολλήσεις και κανένα διακοσαρι μέχρι το Πάσχα, μιλάμε για συγκεκριμένες επιλογές.