Τις τελευταίες μέρες έτυχε να έρθουν πολλά νέα μέλη με την ίδια ερώτηση, μια ερώτηση που έτσι κι αλλιώς είναι διαχρονικά επίκαιρη: «Πώς να διαλέξω ανάμεσα σε 3χ και 4χ;»
Αντί να επαναλαμβάνουμε στερεότυπα «έχει ξανασυζητηθεί, κάνε μια αναζήτηση» και «είναι θέμα ρεπερτορίου», μήπως βοηθούσε αν όλα αυτά τα συγκεντρώναμε σε μια κατηγορία με τίτλο τέτοιον ώστε να τον εντοπίζει κανείς εύκολα με το που πρωτομπαίνει στο φόρουμ;
Ασφαλώς το ερώτημα θα συνεχίσει να επανέρχεται, και η κάθε ατομική περίπτωση θα είναι και διαφορετική. Αλλά αυτά που αφορούν όλους φαίνεται ότι δε βρίσκονται τόσο εύκολα, αλλιώς δε θα ρωτούσαν τόσοι.
Απλά δε ψάχνουν! Επίσης καθένας νομίζει ότι η δική του περίπτωση είναι ξεχωριστή. Όμως η απάντησή μας είναι πάντα η ίδια, γιατί εν τέλη είναι προσωπική επιλογή. Άρα όσα θέματα και να ανοίξουν και FAQ να γίνει, πάλι θα ρωτάνε!
Ωραία ιδέα Πέπε, σωστό, εγώ πιστεύω να γίνει η κατηγορία.
Τέλειο, αυτό θα έλυνε πολλά προβλήματα. Εναλλακτική το "μπουζούκι ή τετράχορδο; "
Νομίζω ότι δεν ξέρουν και αγχώνονται, δεν ξέρουν τι θέλουν. Και όπως λέει και ο Αλέξανδρος σωστά, θέλουν να ασχοληθούμε και με τη δική τους περίπτωση, και καλό είναι να τους απαντάμε.
Αυτή είναι μια τέλεια ιδέα και βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Κοίτα να δεις που τελικά Μπάμπη θα με πείσεις να ψηφίσω κι εγώ για να την ανοίξουμε την κατηγορία με αυτό τον τίτλο. Μάλιστα θα βάλουμε και ένα FAQ καρφιτσωμένο με τις όποιες συνηθισμένες απορίες που θα καταλήγουμε στο “Συνοψίζοντας δεν έχει λόγο να ρωτάς, απλά αγόρασε τρίχορδο”.
Από νεοεισερχόμενο μέλος δε μου κάνει κακή εντύπωση να μην έχει ψαχουλέψει το φόρουμ και να ρωτάει ξανασυζητημένα πράγματα. Το δικαιολογώ, απλά ίσως τα… παλιοεισελθόντα μέλη βαριούνται να ξαναλένε όλο τα ίδια.
Συμφωνώ ότι κάτι πρέπει να γίνει… αλλά δεν πείθομαι ότι η νέα κατηγορία είναι η λύση. Όταν μπαίνει κάποιος στο φόρουμ δεν βλέπει μια λίστα με κατηγορίες, αλλά μια λίστα με μηνύματα. Οπότε πάλι δύσκολα θα του χτυπήσει στο μάτι…
Αλλά σκέφτομαι μια ιδέα τύπου ένα θέμα που να συγκεντρώνει πολλές από τις απαντήσεις σε θέματα που απασχολούν έναν νεοεισερχόμενο… και αυτό να παραμένει καρφιτσωμένο για τα νέα μέλη πάνω πάνω.
Αυτό γίνεται σε άλλα φόρουμ, και είναι μια καλή ιδέα. Υπάρχουν κάποια εμβληματικά νήματα με καινούρια και φιλτραρισμένη πληροφορία που είναι σημαντικό να είναι εύκαιρα και προσβάσιμα. Εξάλλου είναι αυτά που πάντα ψάχνουμε όταν πάει μια κουβέντα σε συγκεκριμένο θέμα.
FAQ? Δεν ξέρω ρε παιδιά, δηλαδή να κάτσουμε εμείς να τους λύσουμε το δίλημμα πριν καν ρωτήσουν; Η αρχική μου σκέψη ήταν απλώς να βρίσκονται εύκολα τα ήδη υπάρχοντα νήματα όπου επαναλαμβάνεται, σε παραλλαγές, η ίδια συζήτηση.
Τώρα κάνω μια άλλη σκέψη… Το «3χ ή 4χ» δεν είναι το μόνο ερώτημα που επαναλαμβάνεται τακτικά και που απαντιέται λίγο πολύ ίδια κάθε φορά. Είναι κι άλλα δυο-τρία τέτοια. Κυρίως «πώς να διαλέξω μάστορα». Αν κάποια από αυτά τα πολύ χοτ ερωτήματα εμφανίζονταν με κάποιον τρόπο στην αρχική σελίδα, σε μορφή συνδέσμου που να οδηγεί στην αντίστοιχη κατηγορία;
(Και τέλος πάντων καλή η κριτική σας αλλά δεν είμαι εγώ που σέρνω όλα αυτά τα τετράχορδα στοιχεία στο φόρουμ! )