11ο Σεμινάριο-συνάντηση ρεμπέτικου τραγουδιού – Σκύρος 14-21 Ιουλίου 2019

Αγαπητοί φίλοι,

το 11ο Σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο τραγούδι θα πραγματοποιηθεί από 14 έως 21 Ιουλίου 2019 στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο «Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς» στη Σκύρο. Υπεύθυνος των μουσικών μαθημάτων είναι ο Σπύρος Γκούμας και οργανωτικός υπεύθυνος ο Γιώργος Μακρής. Αρωγοί στην προσπάθεια μας αυτή -όπως πάντα- το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς και το ΠΕ.Α.Π του Δήμου Σκύρου καθώς και η Σκύρος Ναυτική Εταιρεία (ΣΝΕ), που μας καλοδέχονται στους φιλόξενους χώρους τους και αρμενίζουμε όλοι μαζί στο όμορφο ταξίδι της λαϊκής μας μουσικής.

Το Σεμινάριο-Συνάντηση, μαζί με τις παράλληλες και ανοιχτές στο κοινό εκδηλώσεις του, είναι ένας θεσμός ο οποίος ξεπερνά τα όρια της Ελληνικής επικράτειας. Η εμβέλεια του φτάνει μέχρι τη Σουηδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Τουρκία, την Κύπρο, τη Φινλανδία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Ισραήλ κ.λπ. Επί πλέον, έχει καταδείξει την ανάγκη διατήρησης και προβολής του ρεμπέτικου τραγουδιού, ως μιας από τις βασικές διαχρονικές συνιστώσες του αστικού λαϊκού μας πολιτισμού. Η διαχρονική του αξία μπολιάζει με νέα δεδομένα τη μουσική μας, συμβάλλοντας στη δημιουργία και βελτίωση των νέων μουσικών και της μουσικής τους έκφρασης, ιδιαίτερα μετά την αναγνώριση και εγγραφή του Ρεμπέτικου στον κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Η ομαδική εθελοντική μας προσπάθεια βασίζεται στην αγάπη μας για την αστική λαϊκή μας μουσική παράδοση, η οποία μας οπλίζει με κέφι, μεράκι και δύναμη για να ξεπερνάμε πολλές δυσκολίες που παρουσιάζονται. Μαζί με τους παλαιούς και νέους φίλους μας, συνεχίζουμε το μουσικό μας ταξίδι με πυξίδα την αγάπη μας για το λαϊκό τραγούδι και τους επώνυμους και ανώνυμους συντελεστές του, οι οποίοι συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της λαϊκής μουσικής.

Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, θα κρατηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω e-mail για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο.

Πληροφορίες

τηλ: 210-6410211 και 6972335227
e-mail: makres@otenet.gr και info@spirosgoumas.gr

Το αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων, οι ομιλίες και οι παράλληλες εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν αργότερα στον παρακάτω σύνδεσμο http://www.rebetikoseminar.com Στον ίδιο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε τα πρακτικά των προηγούμενων σεμιναρίων για το ρεμπέτικο τραγούδι.

Πληροφορίες για το όμορφο νησί της Σκύρου μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο www.skyros.gr

4 «Μου αρέσει»

Καλημέρα παιδια! Στη τελευταία μασ συνάντηση αναφέρθηκε το σεμινάριο στη Σκύρο.
Είδα το πρόγραμμα και το σκεφτόμουν, δε ξέρω αν υπάρχουν θέσεις, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω όποιον έχει συμμετάσχει στο παρελθόν είναι δυνατό να ακολουθήσεις αν δεν έχεις πλήρη γνώση των δρόμων? Και έχεις κάνει one to οne μαθημα μονο. Η ωφέλιμο θα ήταν να έχεις ένα επίπεδο και πάνω-για να πάρεις περισσότερα>

2 «Μου αρέσει»

@Thalia_Paleokastriti, διάβασε το παραπάνω θέμα και δες και το βιντεάκι στο οποίο εξηγεί πέντε πράγματα.

Φέτος θα είναι η 4η φορά που θα είμαι στο σεμινάριο… Είναι πραγματικά μια πολύ όμορφη εμπειρία!

Η βασικότερη προϋπόθεση συμμετοχής στο σεμινάριο είναι να έχεις μια σχετική ευχαίρια με το όργανο. Δηλαδή συγκεκριμένα στην κιθάρα, να ξέρεις τα πατήματα των περισσότερων συγχορδιών, να εναλλάσεις εύκολα από τη μία στην άλλη και να γνωρίζεις καλά τους ρυθμούς του ρεμπέτικου (ζεϊμπέκικο, χασάπικο, απτάλικο κτλ).

Αν όμως θέλεις να έρθεις, βιάσου να κλείσεις θέσεις γιατί οι θέσεις είναι πράγματι περιορισμένες… :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Το ημερήσιο πρόγραμμα των μαθημάτων:

Το ημερήσιο πρόγραμμα μαθημάτων περιλαμβάνει τα εξής: Από Δευτέρα 15 Ιουλίου έως και Παρασκευή 19 Ιουλίου τετράωρα μαθήματα από τις 10:00 έως τις 14:00. Κατά την διάρκεια των φετινών μαθημάτων οι συμμετέχοντες/σες θα διδαχθούν τραγούδια των Κώστα Καπλάνη, Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Μπάτη, Γιοβάν Τσαούς, Ανέστη Δελιά, Απόστολου Χατζηχρήστου, Γιάννη Τατασόπουλου, Σπύρου Περιστέρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Τόλη Χάρμα, Μανώλη Χιώτη και Γιάννη Παπαϊωάννου. Η τελική επιλογή των κομματιών θα αποσταλεί στους συμμετέχοντες/σες λίγο καιρό πριν το σεμινάριο. Λαμβάνοντας υπόψη πως τα καθημερινά τετράωρα μαθήματα (10 π.μ-2 μ.μ.) από Δευτέρα έως και Παρασκευή είναι ομαδικά και όχι ατομικά, τα τραγούδια που έχουν επιλεχθεί είναι για όλα τα επίπεδα των μαθητών. Θα γίνει αναφορά και ανάλυση του δρόμου και του ρυθμού για κάθε τραγούδι ή ορχηστρικό το οποίο θα διδαχθεί.

Ενδεικτικά τραγούδια που θα διδαχθούν:

  • Μυστήριο ζεϊμπέκικο (Ιωάννης Χαλκιάς)
  • Ο Ωρωπός (Γιώργος Μπάτης)
  • Τον άντρα σου κι εμένα
  • Βλάμμισα (Γιοβάν Τσαούς)
  • Τα δυό σου χέρια πήρανε (Μάρκος Βαμβακάρης)
  • Το ακρογιάλι (Σπύρος Περιστέρης)
  • Η Μαρίτσα στο χαρέμι (Βασίλης Τσιτσάνης)
  • Μας ζηλεύουνε (Κώστας Καπλάνης)
  • Όμορφη Πειραιώτισσα (Δημήτρης Γκόγκος - Μπαγιαντέρας)
  • Παραστράτησα για σένα (Κώστας Καπλάνης)
  • Φέρε καπέλα κράσι (Απόστολος Χατζηχρήστος)
  • Πάτερ ημών (Κώστας Καπλάνης)
  • Στα μονοπάτια της ζωής (Κώστας Καπλάνης)
  • Σφάλμα ασυγχώρητο
  • Μην περιμένεις άδικα
  • Αλέγκρο Παπαϊωάννου (Οργανικό)
  • Το μινόρε της αυγής

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του Σεμιναρίου:

Συνάντηση γνωριμίας

  • Κυριακή 14 Ιουλίου 2019: στις 9μμ στο αίθριο του Μουσείου Φαλτάιτς, θα γνωριστούμε, θα ανταλλάξουμε απόψεις και θα πιούμε ένα κρασάκι με παραδοσιακό κέρασμα προσφορά του Δήμου Σκύρου.

Ανοιχτές στο κοινό ομιλίες για το ρεμπέτικο με ταυτόχρονη μετάφραση Ελληνικά-Αγγλικά:

  • Τρίτη 16/7 με θέμα «Κώστας Καπλάνης 1921-1997 από το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας στην Καλιφόρνια της Αμερικής» Ομιλητής Γιώργος Μακρής.

  • Παρασκευή 19/7 με θέμα: «Η Θεσσαλονίκη του ρεμπέτικου. Ιστορία και πρόσωπα, στέκια και τραγούδια» Ομιλήτρια Όλγα Παπαδοπούλου. Μετά την ομιλία, μουσικά δρώμενα με ρεμπέτικη μουσική στα γραφικά δρομάκια του χωριού.

Ρεμπέτικη συναυλία στις 20/7/2019 στο θέατρο Φαλτάιτς.

Δευτέρα - Πέμπτη: Βραδιές με ρεμπέτικη μουσική στις γραφικές ταβέρνες του νησιού με τους συμμετέχοντες και φίλους.

2 «Μου αρέσει»

Γεια σου Thalia Paleokastriti.
Θέλοντας να απαντήσω στον τίτλο (Master class στην Σκύρο) έχω να πω πως δεν είναι σεμινάριο με την ιδιότητα του master class που απευθύνεται σε πολύ προχωρημένους μαθητές μόνο. Θέλοντας να διευκρινήσω, το σεμινάριο που γίνεται στην Σκύρο δεν μπορεί να το παρακολουθήσει ένας αρχάριος, γιατί στο μπουζούκι, τζουρα, μπαγλαμά θα πρέπει να μπορεί να παίξει π.χ. Μια όμορφη μελαχρινή του Μάρκου, την Αθηναίισσα του Δελια και για την κιθάρα να μπορεί να συνοδεύει τα πιο πάνω κομμάτια. Από αυτό το επίπεδο και μετά μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει το σεμινάριο. Το οποίο προσφέρει (εκτος των άλλων δραστηριοτήτων) καθημερινά 4ωρα μαθήματα από Δευτέρα εως και Παρασκευή 10-2. Τα μαθήματα αυτά είναι ομαδικά (οπως και όλο το πνεύμα του σεμιναρίου είναι ομαδικό) και τα κομμάτια που διδάσκονται στα μαθήματα είναι από εύκολα έως πολύ δύσκολα και ο καθένας ανάλογα με το επίπεδο του παίρνει αυτό που μπορεί.
Όσον αφορά την ερώτηση για τους δρόμους.
Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς τους δρόμους, σε κάθε κομμάτι που διδάσκεται γίνεται αναφορά για τον δρόμο που ανήκει το κομμάτι και κάθε χρονιά επιλέγονται κομμάτια έτσι ώστε να παρουσιάζονται αρκετοί δρόμοι και ρυθμοί.
Ωστόσο στο 5ο σεμινάριο όλα τα μαθήματα αφορούσαν μόνο τους δρόμους που στα πρακτικά του σεμιναρίου rebetikoseminar.com μπορεί οποιος θέλει να βρει σχετικές πληροφορίες.
Σ ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις.

5 «Μου αρέσει»

ευχαριστω πολυ χρηστο για την απαντηση,
θα κοιταξω τα δεδομενα ειμαι πολυ θετικη γενικα
θα δω και τα οικονομικα :pray::slightly_smiling_face:

1 «Μου αρέσει»

ευχαριστω πολυ για την αποκριση σας! ειναι πικυ ενδιαφερον που υπαρχει αυτο και που το εμαθα
αν ολα ειναι καλα λοφω οικονομικων και ημερομηνιων θα κλεισω θεση για φετος !
πολυ χρησιμες πληροφοριες να ειστε καλα !!
:pray::blush:

Καλησπέρα! Θα είμαι στη Σκύρο για διακοπές, σε ποιες ταβέρνες θα πηγαίνετε ;;

1 «Μου αρέσει»

Σήμερα θα είμαστε στον Άγιο Πέτρο!
Για αύριο θα γράψω τοποθεσία, αύριο το πρωί! :blush:

1 «Μου αρέσει»

@Meow σήμερα θα πάμε γύρω στις 9μιση το βράδυ στην ταβέρνα το “Πέρασμα”

Ωραίος. Αύριο ερχόμαστε οπότε θα τα πούμε !

1 «Μου αρέσει»

@Meow Σήμερα θα είμαστε στο: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ
Πεύκος, Skiros 340 07
2222 092437

https://maps.app.goo.gl/Uyx6NKaDoZnoF4d2A

Γύρω στις 9-9μιση

2 «Μου αρέσει»

Εμείς εδώ κάνουμε σεμινάρια με τον Μανώλη Παππο .αυτό έχω να πω μόνο… τα φιλιά μου από την σκόπελο!

1 «Μου αρέσει»

Να περνάτε ωραία και εκεί! :grin::grin::grin:

@Meow σήμερα θα είμαστε και πάλι στην Ταβέρνα “το πέρασμα” . Θα μαζευτούμε γύρω στις 20.30.

ρε ζηλεύουμε λέμε!!! αφιερωμένο εξαιρετικά:

2 «Μου αρέσει»

Ένα μικρό άρθρο - οδοιπορικό στο Ρεμπέτικο Σεμινάριο, από την Σταυρούλα Φρατζέσκου-Τράκας. Η Σταυρούλα, παρ’ ότι δεν συμμετείχε στα μαθήματα του σεμιναρίου, ακολουθούσε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Με το παρακάτω άρθρο της, μας δίνει μια όμορφη εικόνα για την ατμόσφαιρα και το κλίμα της μεγάλης παρέας του Ρεμπέτικου Σεμιναρίου.

ΣΚΥΡΟΣ 2019

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επισκεφτήκαμε την όμορφη Σκύρο στα πλαίσια του 11ου σεμιναρίου για το Ρεμπέτικο τραγούδι.
Όντως η Σκύρος με έχει μαγέψει και θα ήθελα κάθε χρόνο αυτήν την εποχή να έχω την δυνατότητα να παραβρίσκομαι την εβδομάδα που λαμβάνει χώρα το σεμινάριο αυτό. Και ο λόγος που προτιμώ την συγκεκριμένη εβδομάδα είναι απλός.
Περνάω ΥΠΕΡΟΧΑ.
Το πρωί βουτιές και βόλτες και το βράδυ ακολουθώ τους φίλους μου που διοργανώνουν και λαμβάνουν μέρος στο σεμινάριο, στις φιλόξενες ταβέρνες της Σκύρου, όπου παίζουν ρεμπέτικα και τραγουδάμε όλοι μαζί. Θα σας παραθέσω παρακάτω το χρονικό αυτής της εβδομάδας και τις εμπειρίες που βίωσα, ξεκινώντας από την άφιξή μας στην Σκύρο την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019.

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Ταξιδέψαμε από την Κύμη στις 14.00 με το πλοίο Αχιλλέας και σε 1,5 ώρες περίπου φτάσαμε στην Σκύρο, όπου μας υποδέχτηκαν από το καφέ ΚΑΒΟΣ με μουσική, όπως άλλωστε μονίμως συνηθίζουν. Εγκατασταθήκαμε στο ξενοδοχείο μας και στην συνέχεια τρέξαμε για την απολαυστική γαριδομακαρονάδα στην αστακοψαροταβέρνα του Στέλιου, στα Γυρίσματα.

Το βράδυ στις 8.30 στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς](https://faltaits.gr/el/) ήταν η πρώτη συνάντηση – γνωριμία των συμμετεχόντων στο σεμινάριο με τους διοργανωτές (http://www.parapetamenoi.gr/). Εμείς δεν παρακολουθούμε το σεμινάριο, αφού απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν τουλάχιστον μία βασική μουσική παιδεία, όμως ως φίλοι τους δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από την συνάντηση αυτή. Αυτό θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι ένα διεθνές σεμινάριο. Οι συμμετέχοντες δεν είναι μόνο από Ελλάδα, αλλά και από Γαλλία, Φιλανδία, Ολλανδία, Τουρκία, Συρία κλπ. Το δε μουσείο Φαλτάϊτς βρίσκεται κάτω από την πλατεία Μπρούκ και πρέπει να αναφέρω ότι έχει μία καταπληκτική θέα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Η ημέρα μας ξεκίνησε με ένα δροσερό μπάνιο στην περιοχή Γυρίσματα όπου ήταν και το ξενοδοχείο μας. Η παραλία στα Γυρίσματα είναι πολύ όμορφη, αλλά επειδή βρίσκεται στην βόρεια πλευρά και είναι πολύ ανοιχτή, αν ο καιρός είναι βοριάς έχει αρκετό κύμα, γεγονός που δεν μου αρέσει ιδιαίτερα.

Κατόπιν ξεκούραση και το απόγευμα επισκεφτήκαμε τον Αγ. Πέτρο. Μία πευκόφυτη πανέμορφη περιοχή όπου κατασκηνώνουν πολλοί, ακόμα και οικογένειες με μικρά παιδιά, κάτω από τα πεύκα, κάνοντας ελεύθερο κάμπινγκ. Η παραλία γεμάτη με τους κατασκηνωτές που τα γέλια και οι φωνές τους ακούγονταν σε αρκετή απόσταση. Εκεί είδαμε ένα απίθανο ηλιοβασίλεμα με χρώματα καταπληκτικά να βάφουν το Αιγαίο καθώς ο ήλιος έγερνε προς την δύση του.

Αργότερα συναντήσαμε τους φίλους μας στην ομώνυμη ταβέρνα της περιοχής τον Αγ. Πέτρο, φάγαμε και το γλέντι ξεκίνησε με μπουζούκια και κιθάρες.

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019-07-22

Την Τρίτη το πρωί πήγαμε για μπάνιο στον Μώλο. Παρότι είναι στην ίδια πλευρά με τα Γυρίσματα, έχει δημιουργηθεί ένας τεχνητός κυματοθραύστης στην παραλία αυτή έτσι ώστε είναι προστατευμένη και να μην έχει κύμα. Και πραγματικά ευχαριστηθήκαμε το μπανάκι μας. Το βραδάκι υπήρχε μία εμπεριστατωμένη παρουσίαση για την ζωή και το έργο του συνθέτη Κώστα Καπλάνη από τον εξαίρετο Γιώργο Μακρή όπου ομολογώ ότι ενώ ήξερα πολλά από τα τραγούδια του, δεν ήξερα ούτε ποιος ήταν ο συνθέτης, ούτε το όνομα του καν. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Σπύρο Γκούμα, ο οποίος συνεργάστηκε και ενορχήστρωσε τον τελευταίο του δίσκο του Κώστα Καπλάνη, με τίτλο «Τραγουδοποιείον, η Ωραία Ελλάς» να μας αφηγείται πολύ συγκινημένος στιγμές από την γνωριμία του και την συνεργασία με τον συνθέτη, αλλά κυρίως μας μίλησε τον γλυκό άνθρωπο που γνώρισε προσωπικά, εκτίμησε ιδιαίτερα και αγάπησε πολύ.

Η βραδιά βεβαίως ολοκληρώθηκε στην ταβέρνα το Πέρασμα στο Τραχύ της Σκύρου, με μπαγλαμάδες, ζουράδες, μπουζούκια και κιθάρες, πολύ κέφι και άφθονο κρασί.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Την Τετάρτη και τέταρτη μέρα στην Σκύρο, ο καιρός ήταν αγριεμένος και ο αέρας λυσσομανούσε. Εμείς φοβόμασταν να μπούμε στην φουρτουνιασμένη θάλασσα και κάποιοι τολμηροί δάμαζαν τα κύματα. Οπότε αφού δεν μας επέτρεψε να πάμε για μπάνιο για να αποζημιωθούμε κάναμε βόλτες στο νησί. Είδαμε τα Σκυριανά αλογάκια, επισκεφτήκαμε τον τάφο του Μπρουκ, θαυμάσαμε το ηλιοβασίλεμα από τον Αγ. Φωκά και καταλήξαμε στης Σταματίας στον Πεύκο. Απολαύσαμε το πεντανόστιμο φαγητό της Σταματίας, ήπιαμε το εξαιρετικό παγωμένο λευκό κρασί τους και το ρίξαμε στο τραγούδι όπως και τα προηγούμενα βράδια με την εξαιρετική ορχήστρα που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια του σεμιναρίου. Αυτήν την φόρα όμως είχαμε και μία εξωσχολική συμμετοχή. Αυτήν της άρτι αφιχθείσας Νάσσιας Σωτήρχου που με την απίθανη φωνή της συνοδευόμενη από την καλύτερη ορχήστρα, ερμήνευσε το αγαπημένο μου τραγούδι του Μανώλη Χιώτη «Σκότωσέ με» ή «Το μαχαίρι».

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Το πρωί πήγαμε για μπάνιο στην παραλία του Μώλου και ήπιαμε τα ουζάκια μας σε παρακείμενη ταβέρνα με φίλους και καταλήξαμε στο ξενοδοχείο μας κατά τις 6 το απόγευμα. Που χρόνος για εξερεύνηση του νησιού αφού το προγραμματισμένο μας βραδινό ραντεβού με τους μουσικούς του σεμιναρίου ήταν στις 8.30 πάλι στο Πέρασμα. Και όπως ήταν φυσικό επακόλουθο, πάλι «κακοπεράσαμε».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Την Παρασκευή το απόγευμα υπήρχε μία ακόμα παρουσίαση από δύο κορίτσια, που λάμβαναν μέρος στο σεμινάριο, για την πορεία του ρεμπέτικου στην πόλη τους, την Θεσσαλονίκη. Μας παρουσίασαν στοιχειοθετημένα γεγονότα και μας εντυπωσίασαν με την άψογη παρουσίαση τους. Μπράβο στα κορίτσια. Αυτά τα κορίτσια έχουν την δική τους ρεμπέτικη κομπανία στην Θεσσαλονίκη που ονομάζεται «Σερσέ λα φαμ».

Η Παρασκευή όμως ήταν επίσης μια μέρα που την περίμενα με ανυπομονησία καθώς αυτό το βράδυ δεν θα πηγαίναμε σε ταβέρνα, αλλά στην χώρα της Σκύρου, όπου εκεί, στα στενά, γραφικά της σοκάκια θα γινόταν το γλέντι με όλους όσους έκαναν την βόλτα τους εκείνη την ώρα και βεβαίως όπως καταλαβαίνετε, καλοκαίρι σε νησί υπάρχουν όχι μόνο οι ντόπιοι και παραθεριστές αλλά και πολλοί τουρίστες. Ήθελα τόσο να δω τις αντιδράσεις τους όταν θα έβλεπαν και θα άκουγαν μια μεγάλη ορχήστρα να κάθεται στα ασβεστωμένα σκαλάκια να παίζει μουσική.

Πραγματικά οι αντιδράσεις ήταν παραπάνω από καταπληκτικές. Σημειώθηκε το αδιαχώρητο. Δεν υπήρχε κανείς που να μην σταματήσει να ακούσει έστω και για λίγο. Η ορχήστρα μας έπαιζε, εμείς τραγουδούσαμε και πολλοί τουρίστες κουνιόντουσαν στον ρυθμό των τραγουδιών και άλλοι χόρευαν και συνέχιζαν να χορεύουν όσο άκουγαν την μουσική ενώ απομακρύνονταν. Και όλοι μαζί τραγουδούσαμε. Τώρα πια είχαμε γίνει όλοι μαζί μια μεγάλη παρέα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Πήγαμε για μπάνιο στον Αγ. Φωκά, μια καταπληκτική παραλία, κάπως μακριά από την Χώρα, αλλά η διαδρομή που περνάει μέσα από ένα μεγάλο πευκοδάσος σε αποζημιώνει.

Και το βράδυ η μεγάλη συναυλία για την λήξη του σεμιναρίου στο θέατρο Φαλτάιτς στην Χώρα με την ανυπέρβλητη θέα προς τα Μαγαζιά και τον Μώλο. Θα έλεγε κανείς ότι σχεδόν κρέμεται πάνω από το Αιγαίο. Το θέατρο γέμισε, η συμμετοχή του κόσμου, ντόπιων και τουριστών μεγάλη και η ορχήστρα που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια του σεμιναρίου αποθεώθηκε. Ήταν όλοι τους υπέροχοι. Πάντα τέτοια.

Μετά την συναυλία πήγαμε με φίλους για ένα ποτάκι στο μπαράκι Οινώ. Δεν είμαι ιδιαίτερα ενθουσιώδης άνθρωπος και δύσκολα εντυπωσιάζομαι. Η ιδιοκτήτρια του μπαρ αυτού όμως μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για τα υπέροχα ποτά της και την άψογη εξυπηρέτηση. Αυτό θα πει Επαγγελματίας, με όλη την σημασία της λέξης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ημέρα επιστροφής στην πραγματικότητα. Το όνειρο τελείωσε γρήγορα όπως όλα τα ωραία που δεν κρατούν πολύ. Όμως οι όμορφες αναμνήσεις θα μας συνοδεύουν όλη την υπόλοιπη χρονιά μέχρι να ξαναβρεθούμε για να ονειρευτούμε πάλι όλοι μαζί. Μαζέψαμε τα πράγματα μας και φύγαμε από το ξενοδοχείο με σκοπό να επισκεφτούμε τον ναό του Αγ. Παντελεήμονα που βρίσκεται πάνω από τον Πεύκο. Κάπου μεταξύ Πεύκου και Αγ. Φωκά, στην κορυφή του βουνού. Όταν φτάσαμε εκεί είχε πολύ κόσμο. Θα έχουν κάποια μάζωξη σκεφτήκαμε. Όταν όμως πλησιάσαμε περισσότερο, αντιληφθήκαμε ότι όλος αυτός ο κόσμος δούλευε. Για την ακρίβεια, καθάριζαν, έβαφαν, έτριβαν για να λάμπουν όλα για την γιορτή της εκκλησίας που θα ήταν στις 27 Ιουλίου, σε μία εβδομάδα δηλαδή. Μπράβο τους. Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω κόσμο να δουλεύει ομαδικά και αρμονικά. Χαίρομαι όταν βλέπω κόσμο να προσφέρει όπως μπορεί, εθελοντικά.

Ότι όμως και αν πω για την θέα από το σημείο αυτό είναι εξαιρετικά λίγο. Αν σας βγάλει ο δρόμος σας στην Σκύρο, που προσωπικά σας το συστήνω ανεπιφύλακτα, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον Αγ. Παντελεήμονα και να μαγευτείτε από την θέα του.

Στην συνέχεια κατεβήκαμε στον Πεύκο στην Σταματία για φαγητό και ακολούθως πήραμε τον δρόμο για την Λιναριά, το λιμάνι της Σκύρου από όπου θα παίρναμε το πλοίο της επιστροφής. Πριν όμως σταματήσαμε για ένα καφεδάκι στον Κάβο, και για να περιμένουμε το πλοίο που δεν είχε έρθει ακόμα, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε από κοντά την μουσική της υποδοχής του πλοίου.

Όμως στο πλοίο μας περίμενε μία ακόμα έκπληξη, καθώς συνταξιδεύαμε με κάποιους από το σεμινάριο και το γλέντι δεν άργησε να αρχίσει πάλι.

Πάντα τέτοια και του χρόνου!!!

Πηγή: https://everydaysew.blogspot.com/2019/07/rebetikoseminar1.html

1 «Μου αρέσει»

Αυτό το νήμα έκλεισε αυτόματα μετά από 365 ημέρες. Δεν επιτρέπονται πια καινούριες απαντήσεις.