🎵 Τι τραγούδι ακούμε... τώρα!

Δεν είναι «σε ρουφούνε»;

1 Like

κι εγώ “σε ρουφούνε μονομιάς” ακούω, βγάζει και νόημα εξάλλου.

“Μέσα στα πολλά τα ψάρια Κατινιώ που κυνηγάς
ειν’ σκυλόψαρα, ειν’ν μεγάλα δε 'ρθουνε μονομιάς”

Εγώ καταλαβαίνω από τη φράση ότι λέει το εξής: “Κατινιώ μέσα στα ψάρια που κυνηγάς είναι και κάποια μεγάλα που όμως δε θα έρθουν από την αρχή … θέλει υπομονή”. Εάν το καταλαβαίνω λάθος, δεκτό. Αλλά “σε ρουφούνε” πού κολλάει; Και καλά σε καταπίνουν;

Ναι, έτσι το καταλαβαίνω εγώ. Με μια επιφύλαξη βέβαια, γιατί είναι κάπως περίεργη επιλογή λέξης, οπότε μπορεί το σωστό να είναι κάτι άλλο που δεν το καλακούω. Πάντως το σκυλόψαρο σίγουρα αναφέρεται ως κίνδυνος, όχι ως καλό μεγάλο ψάρι που δε θα το πιάσεις εύκολα.

Ακριβώς. Οπότε, το μόνο που απομένει είναι να σε καταπιεί, αφού βεβαίως πρώτα σε κομματιάσει…. Και ως γνωστόν, τα ψάρια ρουφάνε ό,τι θέλουν να φάνε, δεν το μασάνε πρώτα, να σαλιωθεί για καλύτερη χώνεψη.

1 Like

Ένα κομμάτι ενός από τους λιγότερο γνωστούς συνθέτες, του Κώστα Καπλάνη. Τον “γνώρισα” φέτος στο Ρεμπέτικο Σεμινάριο στη Σκύρο και έμεινα άφωνος από τα καταπληκτικά κομμάτια που έχει γράψει.

Ακούστε κι εσείς…

Για τον Κώστα Καπλάνη, έχουμε μιλήσει στα παρακάτω θέματα:

2 Likes
4 Likes
3 Likes

Η τρομερή συνοδεία από πίσω της κιθάρας δίνει άλλη διάσταση στο κομμάτι…

2 Likes

Καλημέρα σας. Ακουγοντας σημερα αυτο το τραγουδι μονο για ερμηνεια απο Καζαντζιδη δε μοιαζει. Εχω την εντυπωση πως τραγουδαει ο Κηρομυτης.
1 Like

Καλημέρα @ΓιωργοςΚαββαδιας! Καλωσόρισες στην παρέα μας! :smiley:

Ναι είναι γεγονός, η φωνή δεν μου φαίνεται να είναι του Καζαντζίδη (εκτός και αν είχε βραχνιάσει όταν τραγούδαγε το τραγούδι αυτό! :laughing:)

(Τι καταπληκτικό κομμάτι…)

1 Like

Κι όμως η ερμηνεία είναι του Καζαντζίδη σε μουσική Κλουβάτου και στίχους Κολοκοτρώνη εν έτη 1953. Είναι η πρώιμη περίοδος του Καζαντζίδη που προσπαθούσε να “μιμηθεί” τον Τσαουσάκη. Μετέπειτα τον “περιέλαβε” ο Χιώτης και μετά από καμιά 200αριά Ουσάκ έγινε αυτός που ξέρουμε ως σήμερα. Ακόμα κι εκείνη τη πρώτη περίοδο αναγνωρίζεται η καλή φωνή και τεχνική του αλλά δεν έχει βρει ακόμα τη “φωνητική ταυτότητα” (ας το πω έτσι).

2 Likes

Όπως τα λέει ο alko101. Καζαντζίδης του 1953. Πιο καθαρά, ακούγεται στο sealabs.
Ένα άλλο τραγούδι εκείνης της χρονιάς, επίσης σε σύνθεση Γ. Κλουβάτου σε παρόμοιο ύφος και ηχόχρωμα φωνής Καζαντζίδη:

1 Like

1 Like

Την καλησπέρα μου, σε όλους!
Μια πολύ ωραία κομπανία καλλιτεχνών σε μία πολύ ωραία εμφάνιση με εξίσου απολαυστικές εκτελέσεις και σε άλλα παλιά ρεμπέτικα-πολίτικα τραγούδια από το καφέ Αμάν στις Σέρρες!
Ποιότητα με μικρή δημοφιλία στο youtube αν κρίνω από τα views!

4 Likes

όντως, σεμνή και προσεγμένη εκτέλεση αλλά και μερακλήδικη μαζί.

3 Likes

Να γιατί θα τη γλεντήσω
τη ζωή μου και όπου βγει!

Παγιουμτζής - Τσιτσάνης…

2 Likes

Μόλις ανέβηκε στο YouTube… Εξαιρετική εκτέλεση, με πολύ ενέργεια!