Εικονικό Μουσείο με το Ρεμπέτικο Αρχείο του Κουνάδη - ΙΣΝ

Καλημέρα σας, γνωρίζει κάνεις πως εξελίσσονται οι εργασίες για το εικονικό (virtual) μουσείο με το αρχείο του Κουνάδη;

Ακολουθεί link με την ανακοίνωση. Γνωρίζουμε ημερομηνία που θα έχει ολοκληρωθεί και αν θα υπάρξει και φυσική παρουσία του εν λόγω αρχείου ή αν είναι προσβάσιμο στο κοινό για έρευνες και μελέτες;

https://www.snf.org/el/grafeio-typou/lista-neon/2019/03/arheio-kounadi-–-mia-nota-istorias-rempetikou/

3 Likes

https://fagottobooks.gr/blog/proto-eikoniko-mouseio-rempetiko-tragoudi/

Φυσική παρουσία του αρχείου Κουνάδη δεν μπορεί, βέβαια, να υπάρξει παρά μόνο στο σπίτι του, όπου και βρίσκεται. Εκτός κι αν ο κ. Κουνάδης το δωρήσει στο ΙΣΝ (ή αλλού) και ο καινούργιος ιδιοκτήτης βρει τους τρόπους ώστε να γίνει το αρχείο «φυσικά» (physically που λένε οι Εγγλέζοι) προσβάσιμο. Δεν ξέρω καθόλου λεπτομέρειες, φαίνεται όμως ότι ετοιμάζεται μία κάποιου τύπου ηλεκτρονική παρουσίαση. Βέβαια, Παντελή, δεν νομίζω ότι «το κοινό» όπως το προσδιορίζεις, θα έχει φυσική πρόσβαση. Άλλωστε, οι ερευνητές και μελετητές αρχείων δεν είναι «κοινό», είναι άνθρωποι με κάποιαν εξειδίκευση και με συγκεκριμένους ερευνητικούς στόχους. Αν όμως, μέσα από το ευρύ κοινό, κάποιος ερευνητής επισημάνει στο εικονικό μουσείο κάτι που θα είχε ενδιαφέρον να μελετηθεί εξειδικευμένα, φαντάζομαι ότι θα βρεθεί τρόπος ώστε ο ενδιαφερόμενος ερευνητής να αποκτήσει την πρόσβαση που χρειάζεται ώστε να υλοποιήσει αυτό που έχει στο μυαλό του. Πραγματικά, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια αυτή, και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί.

3 Likes

Συμφωνώ, ωστόσο εξακολουθώ να απορώ σε τι βαθμό και με πόση λεπτομέρεια θα διενεργηθεί η ψηφιοποίηση του αρχείου, ελπίζοντας να μην αποτελεί μια λιτή παρουσίαση αυτού.

2 Likes