"Σεμινάριο" για μας τους ερασιτέχνες;

Καλησπέρα σε όλους!

Δεν γνωρίζω αν θα μπορούσε να υλοποιηθεί και κατά πόσο είναι εφικτό, αλλά θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να διοργανωθεί κάποιου είδους “Σεμινάριο” για μας τους ερασιτέχνες, με δασκάλους από το forum μας και φυσικά επί πληρωμή.

Τυχαία έπεσα σε κάποιο παλιό link στο google για κάποιο σεμινάριο και σκέφτηκα να το αναφέρω.

2 «Μου αρέσει»

Σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον να οργανωθεί κάτι από το φόρουμ μας! Αλλά η αλήθεια είναι ότι (με εξαίρεση φέτος που η κατάσταση είναι ιδιάζουσα) οργανώνονται πολλά σεμινάρια που απευθύνονται και σε ερασιτέχνες σε όλη την Ελλάδα, κάποια μάλιστα έχουν και δασκάλους που συμμετέχουν στο φόρουμ μας! :smiley:

Από προσωπική εμπειρία, θα μιλήσω για το ρεμπέτικο σεμινάριο στη Σκύρο. Παρ’ όλο που φέτος δεν μπορούσε να γίνει τελικά, γίνεται ανελλιπώς τα τελευταία 11 χρόνια. Εγώ είχα πάει το 2019, το 2016, το 2014 και το 2013. Και τις 4 χρονιές είχα περάσει καταπληκτικά.

Το ρεμπέτικο σεμινάριο στην Σκύρο διοργανώνεται από τον Γιώργο Μακρή (@makres), ένα από τα παλαιότερα μέλη του φόρουμ μας, και τον δάσκαλο Σπύρο Γκούμα (@spiros_goumas) που μας διαβάζει συχνά και ανά καιρούς συμμετέχει στις συζητήσεις μας. Μάλιστα ο τελευταίος ήταν και εισηγητής στην ημερίδα που είχαμε διοργανώσει σαν φόρουμ το 2017.

Μπορείς να αποκτήσεις μιαν ιδέα για τις δραστηριότητες του ρεμπέτικου σεμιναρίου διαβάζοντας τα πρακτικά του 11ου σεμιναρίου αλλά και αυτήν εδώ την ανάρτηση.


Γενικότερα τώρα, έχω ακούσει και σεμινάριο που διοργανώνεται στην Ικαρία, με τον Μανώλη Πάππο, στο Πήλιο που προσανατολίζεται λίγο πιο πολύ στην παραδοσιακή μουσική και άλλα πολλά. Ειδικά το καλοκαίρι, “παίζουν” πολλά στην πιάτσα :wink:

2 «Μου αρέσει»

Ναι. Όλα όμως γίνονται το καλοκαίρι. Ίσως εμείς, εδώ, θα μπορούσαμε να πρωτοτυπήσουμε και αν το οργανώσουμε μέσα στο χειμώνα, και μέσα σε μία μεγάλη πόλη, αλλά και με κάτι άλλο που θα προτείνω:

Εδώ στο φόρουμ έχουμε πράγματι αρκετά καινούργια μέλη, παιδιά νέα με επίπεδο από εντελώς ή σχεδόν αρχαρίου, μέχρι κάποιες ποιο προχωρημένες βαθμίδες. Από την άλλη, έχουμε και παλαιά μέλη που είτε βγάζουν το ψωμί τους (ή κομμάτι του) κάνοντας μαθήματα, είτε απλά και μόνο έχουν ικανοποιητική παικτική εμπειρεία, αλλά και θεωρητική κατάρτιση και βεβαίως όρεξη για μετάδοση γνώσης. Σε μία βραδυνή έξοδο σε μία ταβέρνα, σε μια μεγάλη πόλη, θα μπορούσαν να βρεθούν και να συζητήσουν μαζί δυνητικοί «δάσκαλοι» και «μαθητές», ώστε να δουν 1: αν τα δεδομένα της συγκεκριμένης πόλης (ενδιαφερόμενοι «καθηγητές», ενδιαφερόμενοι «μαθητές») θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατάλληλα ώστε να οργανωθεί ένα σεμινάριο, 2: αν τα επίπεδα των μαθητών συνταιριάζονται, ή αν εναλλακτικά θα μπορούσαν να οργανωθούν επί μέρους εξειδικευμένα τμήματα, 3: αν θα δοθεί βάρος σε τεχνικές παιξίματος, θεωρία ή ιστορία του ρεμπέτικου, ή ό,τι άλλο ενδιαφέρει, καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προτείνει οποιοδήποτε άλλο μέλος. Φίλε Κωνσταντίνε Ταμπού (ή όποιος / όποια ενδιαφέρεται), δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις τις προκαταρκτικές σου κινήσεις προς μία τέτοια κατεύθυνση (με ευρεία χρήση, θα πρότεινα, προσωπικών μηνυμάτων ώστε να μην επιβαρύνεται το κυρίως σώμα των συζητήσεων με κουραστικές, για κάποιους, ανταλλαγές πληροφοριών).

5 «Μου αρέσει»

Αν και ήδη γνωρίζω οτι υπάρχουν ενδοιασμοί σχετικά με τα διαδικτυακά μαθήματα και σεμινάρια, θα το πώ.

Είμαι σίγουρος οτι πολλοί γνωρίζετε το μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος με έδρα στο Χουδέτσι και παραρτήματα στην Ε.Ε. Για όσους δε γνωρίζουν ασχολούνται με παραδοσιακή τροπική μουσική κυρίως οθωμανική μουσική αλλά οχι μόνο.

Τους τελευταίους μήνες λογω covid-19 πραγματοποιησαν τα σεμινάρια που είχαν προγραμματισμένα διαδικτυακά μεσω zoom αντι για φυσική παρουσία οπως ηταν αρχικά προγραμματισμένα.

Δεν εκπροσωπώ τον Λαβύρινθο, αλλά συμμετείχα σε αρκετά σεμινάρια ως τώρα σαν τεχνικός βοηθός λόγω της τεχνικής ειδικότητας μου στον προγραμματισμο και ειχα την ευκαιρία να παρακολουθώ τα σεμινάρια αυτά.

Η εμπειρία μου μεχρι τωρα ειναι οτι γίνεται πολύ καλή δουλειά που χει ξεπεράσει τις προσδοκίες σε μεγάλο βαθμό.

Ειμαι 100% σιγουρος οτι και στο φόρουμ θα μπορούσαμε να κάνουμε κατι αντίστοιχο. Και η γνώση υπάρχει (με το παραπάνω) και το ενδιαφέρον για συμμετοχές θα υπάρχει.

4 «Μου αρέσει»

Προσωπικά ένα σεμινάριο που θα λάμβανε χώρα 1-2 Σάββατα και Κυριακές στη Θεσσαλονίκη ανάλογα και την θεματική και το περιεχόμενο θα το παρακολουθούσα. Υπάρχουν αρκετά μέλη του φόρουμ που έχουν γνώσεις, επαγγελματική εμπειρία, διδακτική εμπειρία και σπουδές πάνω στη μουσική και επίσης πολλοί όπως εγώ που ενώ δεν μπορούμε συστηματικά να παρακολουθούμε μαθήματα είτε με κάποιον δάσκαλο είτε σε κάποια σχολή, σίγουρα θα προσπαθούσαμε να βρούμε χρόνο για ένα “έκτακτο” κύκλο μαθημάτων μικρής διάρκειας. Επίσης κάτι τέτοιο θα βοηθούσε να δημιουργηθούν και μουσικές “παρέες”, γιατί νομίζω ένα από τα πιο δύσκολα στην εκμάθηση είναι να μην έχεις “μουσικό” κύκλο με τον οποίο μπορείς παρέα να συζητήσεις, να εξασκηθείς, να ανταλλάξεις εμπειρίες.

3 «Μου αρέσει»

Για αυτό υπάρχουν οι μαζώξεις του Φόρουμ, αλλά ας όψεται ο κορωνοϊός. :wink:

5 «Μου αρέσει»

Επειδή εμένα η ιδέα πολύ μου άρεσε ας κάνω ένα δειλό βήμα. Ποια ζητήματα θα πρέπει να λυθούν για κάτι τέτοιο; 1. Τόπος υλοποίησης. Λογικά θα μπορούσαν να υποστηριχθούν τουλάχιστον δύο τέτοιες εκδηλώσεις μία στην Αθήνα και μία στην Θεσσαλονίκη. 2. Με ποια “βιτρίνα” θα μπορούσε να υλοποιηθεί; λέω βιτρίνα, γιατί πχ για να κλείσεις έναν χώρο είτε ιδιωτικό είτε δημόσιο θα χρειαστεί να είσαι κάποιος πέρα από το Γιώργος, Ηλίας κλπ. Κάποιος σύλλογος πχ. 3. Τι διάρκεια θα έχει θα είναι ένα Σαββατοκύριακο ή κάτι που θα έχει κάπως μεγαλύτερη διάρκεια (όχι πολύ μεγαλύτερη γιατί μετά ξεφεύγουμε από την έννοια του σεμιναρίου). 4. Και μετά είναι οι δύο λίστες των ενδιαφερόμενων. Ενδιαφερόμενοι για να παρακολουθήσουν και ενδιαφερόμενοι να είναι εισηγητές, που φυσικά θα πρέπει να αμειφθούν. Ειδικά η δεύτερη λίστα είναι και η πιο δύσκολη, στο ποιοι θα επιλεγούν και με ποια κριτήρια, χωρίς να υπάρχουν παρεξηγήσεις και θέματα, γι’ αυτό το 2 που ανέφερα, δηλαδή ο φορέας που θα το διοργανώσει έχει πολύ σημασία, ώστε να είναι πραγματικός φορέας, με γνώσεις και αξιοπιστία στο χώρο. Δεν ξέρω αν πέρα από το φόρουμ υπάρχει κάτι σχετικό σαν σύλλογος κλπ. Όταν κάτι μου αρέσει πολύ και πιστεύω ότι έχω να “κερδίσω” πολλά παρακολουθώντας κάτι τέτοιο βοηθάω και να υλοποιηθεί.

3 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα και πάλι! Ευχαριστώ για τις απαντήσεις όλων και για πληροφορίες/ιδέες που προτάθηκαν. Να πω κι εγώ από πλευράς μου πως το link για το σεμινάριο που βρήκα, ήταν με τον Μανώλη Πάππο στην Κρήτη αν θυμάμαι καλά.
@chrispanag με την 1η ευκαιρία, λογικά αύριο, θα δω τα links που μου πρότεινες και σ’ευχαριστώ πολύ!!! @nikos_politis θα πορευτώ με τις υποδείξεις σου κι ελπίζω να μπορέσω να βοηθήσω στο να ξεκίναγε κάτι και σίγουρα χωρίς να επιβαρυνθεί το forum με α διαδικαστικά. Σ’ευχαριστώ πολυ!!
@mavrakos δεν γνωρίζω τον λαβύρινθο που ανέφερες αλλά σίγουρα θα το κοιτάξω και σ’ευχαριστώ για την πληροφορία. Σίγουρα θα ήταν υπέροχο να συμβεί κάτι αντίστοιχο όπως λες. @perastikos είσαι μέσα στο μυαλό μου!!;; πραγματικά ό,τι έγραψες είναι οι σκέψεις μου και σίγουρα τι πιο όμορφο από τις μουσικές παρέες που θα μπορούσαν να προκύψουν από κάτι τέτοιο!! Όπου μπορώ να φανώ κι εγώ χρήσιμος για μια υλοποίηση, υπολόγισέ με!
@alko101 πραγματικά ανυπομονώ για την 1η μου μάζωξη!! Το έναυσμα της ερώτησής μου προέκυψε από ένα μικρό ταβερνάκι χθες στα Πετράλωνα και την κατάληξη 4 ανθρώπων (1 επαγγελματίας με ακορντεόν κι υπόλοιποι μας ερασιτέχνες με 2 χρόνια περίπου εξάσκησης) να παίζουν και να τραγουδούν. Είναι η 1η φορά που έζησα κάτι τέτοιο και πραγματικά δεν μπορώ να περιγράψω το πως ένοιωσα!! Από τα πιο όμορφα αισθήματα και ιδίως εν μέσω αυτής της πανδημίας!! Φαντάσου αντί να παίζω το κομμάτι με συνεπήρε το ακορντεόν κι απλά χάθηκα στα ταστα χαχαχα. Πιστεύω πως αν μπορέσει κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί, σίγουρα θα κρατήσει την φλόγα αναμμένη για τους όποιους ερασιτέχνες βρίσκονται στα ξεκινήματα και ίσως βοηθήσει και τους επαγγελματίες δασκάλους να μεταφέρουν την γνώση τους και να τα καταφέρουμε όλοι μαζί σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς!!

Μην ξεχνάμε πως και οι ρεμπέτες του ντουνιά δύσκολους καιρούς ζούσαν και βγήκαν αυτά τα αριστουργήματα!!!
Αγάπη κι αλληλεγγύη!!!

4 «Μου αρέσει»

Υπάρχει εμπειρία για τα ζητήματα που θέτεις. Πριν 2 (?) χρόνια έγινε η ημερίδα του Φόρουμ, δηλαδή ένα μίνι συνέδριο, στην Αθήνα.

3 χρόνια :smiley:

2 «Μου αρέσει»