12ο Σεμινάριο - συνάντηση για το ρεμπέτικο | Σκύρος 19-26 Ιουλίου 2020 (ακυρωμένο)

Το 12ο Διεθνές Σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο τραγούδι θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 26 Ιουλίου 2020 στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο «Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς» στη Σκύρο. Υπεύθυνος των μουσικών μαθημάτων είναι ο μουσικός Σπύρος Γκούμας (@spiros_goumas) και οργανωτικός υπεύθυνος ο Γιώργος Μακρής (@makres).

Περισσότερες πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο:
www.rebetikoseminar.com

Επίσης μπορείτε να διαβάσετε ή να κατεβάσετε τα πρακτικά του 11ου σεμιναρίου-συνάντησης από εδώ:

Praktika_11_2019.pdf (5,1 MB)


12th Rebetiko Seminar-meeting Skyros, Greece 19-26 July, 2020

The 12th International Seminar - meeting on the rebetiko song will take place at the Folk Museum “Manos and Anastasia Faltaits” in Skyros Island, 19-26 July 2020. Responsible for the lessons is the Musician Spyros Goumas. Responsible for administration is George Makris.

More information at the link below: https://www.rebetikoseminar.com/home-page-en

You can also read or download the proceedings of the 11th meeting - seminar at the link below:

Praktika_11_2019.pdf (5,1 MB)


Η παρέα που διοργανώνει το σεμινάριο είναι οι Παραπεταμένοι, οι οποίοι κάνουν διάφορες δράσεις πάνω στο ρεμπέτικο όπως συναυλίες, διαλέξεις και παραστάσεις (όπως το “Κάποτε… στα λεμονάδικα”, “το Μινόρε της Αμερικής” και άλλες…).

Επειδή έχω πάει 4 φορές μέχρι στιγμής στο σεμινάριο αυτό (το 2013, το 2014, το 2016 και το 2019) σας το συστήνω ανεπιφύλακτα! Είναι μοναδική εμπειρία, η παρέα είναι πολύ καλή και πραγματικά όλοι αρχάριοι - προχωρημένοι έχουμε να πάρουμε κάτι από αυτό.

Προηγούμενα Σεμινάρια:

4 «Μου αρέσει»

Η εκδήλωση στο Facebook για το σεμινάριο:

https://www.facebook.com/events/517168299005228/

ΑΝΑΒΟΛΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ 2020

POSTPONE OF REBETIKO SEMINAR 2020 SKYROS ISLAND

Αγαπητοί φίλοι/ες

Οι διοργανωτές του 12ου Διεθνούς σεμιναρίου-συνάντησης για το ρεμπέτικο στη Σκύρο, σε συνεργασία με το ΠΕ.Α.Π του Δήμου Σκύρου και το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο «Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς» αποφάσισαν, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, την αναβολή και μετάθεση του σεμιναρίου για το καλοκαίρι του 2021 λόγω της υγειονομικής κρίσης που έχει προκληθεί από την πανδημία του SARS-cov 2. Το σεμινάριο όλα αυτά τα χρόνια είναι μία μαγευτική εβδομάδα που μας ταξιδεύει, φίλους από την Ελλάδα, την Ευρώπη και όχι μόνο, στα μουσικά μονοπάτια του ρεμπέτικου. Όλοι μαζί απολαμβάνουμε τη μουσική που αγαπάμε τα πρωϊνά στα μαθήματα, τα απογεύματα στις ομιλίες και τα βράδια στις φιλόξενες ταβέρνες του νησιού. Μετά την αναγγελία των πρόσφατων μέτρων στις 28/4/2020, από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τις διευκρινήσεις των αρμόδιων Υπουργών και τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής, εκτιμούμε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί το «πνεύμα» του σεμιναρίου για αυτό το καλοκαίρι.

Επιπλέον πρέπει να προφυλαχθεί η υγεία των συμμετεχόντων, η Σκυριανή κοινωνία, που μέχρι σήμερα έχει προστατεύσει τον χώρο του νησιού αποτελεσματικά και να διατηρηθεί η σχετικά καλή υγειονομική εικόνα της χώρας.

Τέλος, η γενική ρευστότητα της κατάστασης, σε ότι αφορά, στις μετακινήσεις με πλοία για τα νησιά και η αδυναμία καθορισμού της άρσης απαγόρευσης των αεροπορικών ταξιδιών και της λειτουργίας των ξενοδοχείων δεν εξασφαλίζουν τον έγκαιρο και ασφαλή προγραμματισμό των συμμετεχόντων στο σεμινάριο και των φιλικών τους προσώπων που τους συνοδεύουν.

Αυτή την δύσκολη περίοδο πρωταρχικό μας καθήκον είναι να προστατεύσουμε την υγεία όλων μας, έως ότου η ζωή μας επιστρέψει, όσο είναι δυνατόν καλύτερα, στην προηγούμενη κανονική της μορφή.

Ελπίζουμε στην κατανόηση σας και για όποια πληροφορία θέλετε είμαστε στη διάθεσή σας.

Να είμαστε όλοι υγιείς και το καλοκαίρι του 2021 να σφίξουμε πάλι τα χέρια μας, να αγκαλιαστούμε και να φιληθούμε, να παίξουμε και να τραγουδήσουμε την αγαπημένη μας μουσική στο νησί που αγαπάμε.

Γιώργος Μακρής και Σπύρος Γκούμας


Dear friends,

The organizers of the 12th International Seminar-Meeting on Rebetiko in Skyros in collaboration with the PEAP of the Municipality of Skyros and the Ethnological and Folklore Museum “Manos and Anastasia Faltaits” decided, with a high sense of responsibility, to postpone and transfer the seminar for the summer of 2021 due to the health crisis caused by the pandemic of SARS-cov- 2.

The seminar all these years is a magical week which travel us, friends from Greece, Europe etc., in musical paths of rebetiko. All together enjoy the music we love during the sunny mornings in the lessons, the afternoons’ speeches and the evenings in the hospitable taverns of the island.

After the announcement of the recent precaution measures on 28/4/2020, by the Prime Minister of Greece, the clarifications of the competent Ministers and the suggestions of the scientific committee we estimate that under these conditions it is not possible to maintain the “spirit” of our seminar-meeting for this summer. In addition, must be protected the health of participants, the local community of Skyros which has so far effectively protected the island and of course must be maintained the relatively good health situation of the country.

Finally, the inability to determine the end of the ban on air travelling, hotels operation and sea transportation to the islands do not guarantee a safe planning of participants and their friendly environment.

In this difficult period, our primary obligation is to protect our health, so that to get back our lives and to return to our previous normal way of life.

We look forward to hearing from you and we are at your disposal for any information you want.

Let’s be all healthy and the summer 2021 for one more time to shake hands, hug and kiss each other, play and sing rebetiko, our wonderful music.

George Makris and Spiros Goumas

2 «Μου αρέσει»

μήπως θα μπορούσε να γίνει διαδικτυακά, όπως και πολλά άλλα σεμινάρια αυτόν τον καιρό; φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν είναι το ίδιο…

Δυστυχώς, το σεμινάριο είναι πολλά παραπάνω από τα μαθήματα που γίνονται το πρωί… είναι αυτό το κλίμα που έχουμε στις μαζώξεις αλλά x100. Γινόμαστε μια παρέα όλοι, έλληνες-ξένοι, παλιοί-καινούργιοι, προχωρημένοι-αρχάριοι.

Βέβαια, δεν θα ήταν άσχημο στη θέση του να γίνει κάποια (μικρότερη βέβαια) διαδικτυακή δράση…

1 «Μου αρέσει»

μωρέ το ξέρω και πάντα ζηλεύω που το χάνω…

κάτι τέτοιο εννοούσα κι εγώ.

Ε, ναι! Δεν έχω πάει ποτέ (πέρσι παρ’ ολίγο), αλλά από άλλες μουσικές συναντήσεις που συμμετέχω χρόνια καταλαβαίνω απολύτως: ο επίσημος λόγος της συνάντησης συνήθως είναι απλώς αφορμή για όλα τα υπόλοιπα.

2 «Μου αρέσει»

εντάξει, έχω την εντύπωση ότι κάποια δουλειά γίνεται και στα σεμινάρια! :grin:

Ε καλά, δεν το 'πα για να υποτιμήσω τη δουλειά!

1 «Μου αρέσει»

Όπως και ο Χρήστος παραπάνω (αλλά και ο ίδιος ο Γιώργος Μακρής από κοινού με το Σπύρο Γκούμα) παρατήρησε, για εμάς που για πάνω από δεκαετία βρισκόμαστε κάθε χρόνο μιαν εβδομάδα στη Σκύρο, η εκδήλωση αυτή δεν είναι σεμινάριο, είναι στ’ αλήθεια τρόπος ζωής. Πηγαίνουμε εκεί για να νοιώσουμε αυτό που σου δίνει μια παρέα φίλων, που δημιουργήθηκε και κρατήθηκε τόσα χρόνια ακριβώς γιατί όλοι μας έχουμε το ίδιο κοινό ενδιαφέρον. Δεν βρισκόμαστε εκεί για να βελτιώσουμε την τεχνική μας, τις θεωρητικές μας γνώσεις ή να διευρύνουμε το ρεπερτόριό μας. Βρισκόμαστε με αποκλειστικό στόχο να βιώσουμε, για μίαν ακόμα χρονιά, μία ωραία ατμόσφαιρα που θα μας μείνει αξέχαστη. Ε, δυστυχώς, με μάσκες, πλυσίματα χεριών, γάντια και αποστάσεις δυο μέτρων, η ατμόσφαιρα αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ούτε φυσικά μέσω πληκτρολογίου. Με το καλό λοιπόν, του χρόνου τέτοιαν εποχή πάλι, ελπίζουμε ότι θα ξαναβρεθούμε.

3 «Μου αρέσει»

Γράφει ο Γιώργος Μακρής (@makres), οργανωτικός υπεύθυνος του ρεμπέτικου σεμιναρίου, στο Facebook:

Το διεθνές σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο στη Σκύρο μπορεί να μην έγινε αυτό το καλοκαίρι λόγω των γνωστών προβλημάτων αλλά είναι σίγουρο ότι ζει στις καρδιές όλων μας. Με το καλό του χρόνου…

The international rebetiko seminar in Skyros Island didn’ realised this summer because of the known problems but it still lives in our hearts. We will be there next summer…

Μαζί με την παρακάτω φωτογραφία από το Ρεμπέτικο Σεμινάριο του 2014:

Μπορείτε να δείτε την ανάρτηση από εδώ.

1 «Μου αρέσει»

Αυτό το νήμα έκλεισε αυτόματα μετά από 365 ημέρες. Δεν επιτρέπονται πια καινούριες απαντήσεις.