Καλημέρα σε όλους …θα ήθελα στο επόμενο διάστημα να προχωρήσω σε αγορά τρίχορδου με βέργα επειδή εκτός από την Αθήνα περνώ πολλές μέρες του χρόνου σε παραθαλάσσιο μέρος με υγρασία. ( Επίδαυρος) … εντάξει δεν έχει σαν ένα νησί αλλά έχει …
Δεν έχω πιάσει ποτέ μπουζούκι με βέργα …
Η απορίες μου είναι η εξής:
Όταν σκευρωνει ένα οργανο δεν σκευρωνει πάντα ομοιόμορφα …πχ ένα όργανο που έχω έχει σκευρωσει απο το 17 ο ταστο και προς την τρύπα
Όταν πας να ρυθμίσεις την βέργα το μετακινήσεις όλο το μανίκι όχι μόνο εκεί που έχει το θέμα … όποτε δεν λύνεις ολοκληρωτικά το πρόβλημα αλλά κάπως στο περίπου…πείτε μου αν κάνω λάθος με αυτόν το σκεπτικό μου
Υπάρχουν πολλά θέματα σχετικά με τη βέργα στο μπουζούκι στο φόρουμ.
Γενικά όμως το σκέφτεσαι λάθος. Η βέργα δεν διορθώνει το σκέβρωμα του μανικιού.
Αν το μπουζούκι σκεβρώσει μπροστά η πίσω δεν το διορθώνει η βέργα. Ίσα ίσα που αν προσπαθήσεις να το φέρεις σφίγγοντας προς την μία ή άλλη πλευρά, είναι πιθανό να πάρεις την ταστιέρα στο χέρι.
Η βέργα επηρεάζει την κοιλότητα που δημιουργεί το μανίκι στην μέση περίπου του μήκους του για να μην ταστάρουν οι χορδές.
Λογικά έχεις αποφασίσει το από που θα αγοράσεις όργανο. Εκεί που θα πας ρώτα να σου πουν τι ακριβώς κάνει η βέργα και τι διορθώνει.
Το σκέβρωμα θέλει πάντα μάστορα για να επανέλθει.
Καταλαβαίνω ότι δεν το ξεσκςυρωσνεις το όργανο απλώς μετακινείς το ξύλο για να κάνεις την δουλειά σου…τώρα αυτό το αν θα σπάσει το μανίκι το θεωρώ λίγο υπερβολικό… εντάξει δεν θα το κάνεις και τερμα …
Κάποια άλλη χαζή σκέψη μου …
Όλο το θέμα με την βέργα δεν είναι σαν να έχεις ένα μπουζούκι και να το παίζεις με καπλαμα μπασε βγάλε ? Το ίδιο δεν είναι ?
Είδες που άλλα διαβάζουμε και άλλα καταλαβαίνουμε; Εγώ σου έγραψα ότι θα πάρεις την ταστιέρα στο χέρι. Που σημαίνει ότι από υπερβολική τάση προς την μία ή άλλη μεριά μπορεί η ταστιέρα να ξεκολλήσει από το μανίκι. Θεωρώ ότι ξέρεις, ότι μανίκι - μάνικο - μπράτσο, είναι διαφορετικό από την ταστιέρα και όχι το ίδιο. Έχω δει προσωπικά όργανα που επειδή ο μπουζουξής δεν ήξερε, κατάφερε ακριβώς αυτό, να ξεκολλήσει την ταστιέρα.
Όπως και να έχει, ο alk σου πρότεινε νήματα εδώ στο φόρουμ να διαβάσεις. Εκεί θα σου λυθούν πολλές απορίες.
Το θέμα της γεωμετρίας του οργάνου είναι σύνθετο και οι περισσότεροι απο εμάς ξέρουμε ότι ξέρουμε εμπειρικα. Οπως σου ανέφερα, το θέμα έχει συζητηθει πολύ στο παρελθόν και με λίγη υπομονή μπορείς να διαβάσεις και να καταλάβεις.
Συνοπτικά: η βέργα αλλάζει την καμπυλότητα του μανικιού (αλλά όχι την κλίση που έχει επάνω στο όργανο)
το ύψος καβαλάρη αλλάζει την απόσταση χορδών απο το όργανο.
Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το κατα πόσο αυτό ειναι απαραίτητο στο μπουζούκι συγκεκριμένα και στα νήματα θα βρεις τοποθετήσεις απο κατασκευαστές.