Βέργα στο μανίκι

Gia sas Pedes
Mia erotisi giati O Matsikas vazi verga sto manika (tastiera)sto Bouzouki?
Mipos epireazi se tipotes verga to Bouzouki:230:

Καλωσόρισες στο Φόρουμ M.Alex.
Απ’ όσο γνωρίζω ο Μάτσικας δεν βάζει βέργες. Όμως ρίξε κι εσύ μια ματιά στην σελίδα του.
Όσο για το αν η βέργα επηρεάζει ή όχι τον ήχο, η απάντηση είναι σαφέστατα και τον επηρεάζει. Τώρα, για περισσότερα σε παραπέμπω στα αχανή αρχεία του Φόρουμ… έχουν ειπωθεί αρκετά πάνω στο θέμα από ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες, παίχτες και οργανοποιούς. Χρησιμοποίησε την Αναζήτηση (στην αναζήτηση έχεις ελπίδα να βρεις κάτι μονάχα γράφοντας με ελληνικούς χαρακτήρες - γενικά αν έχεις την δυνατότητα να γράφεις με ελληνικούς χαρακτήρες στο Φόρουμ σε παρακαλώ να το κάνεις).

Άιντε και καλό ψάξιμο.

Πάνο νομίζω ότι ο Μάτσικας χρησημοποιεί την μέθοδο της βέργας στα όργανα!
Την βέργα (για τον νέο φίλο μας) την τοποθετούνε σαν την εύκολη λύση όταν “παίρνει” το όργανο. Έχει δηλαδή το προνόμιο ο μπουζουξής να φέρνει την ταστιέρα στα ίσα της όταν αυτή πηγαίνει μπρος πίσω από τις υγρασίες! Απ’ ότι ξέρω την βέργα την χρησιμοποιούνε και στις κιθάρες!
Πιστεύω ότι είναι μειονέκτημα ένα όργανο να έχει βέργα, γιατί όπως σωστά είπε και ο Πάνος επηρεάζει τον ήχο του!

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ τοποθετεί βέργα σε ορισμένα μοντέλα του.Όχι σε όλα τα οργανά του.Σίγουρα η βέργα αλλοιώνει ηχητικά χαρακτηριστικά,λόγω της ανομοιότητας των υλικών, αλλά στην περίπτωση του ΜΑΤΣΙΚΑ ο οποίος κάνει τις περισότερες εξαγωγές οργάνων, δεν υπάρχει άλλη λύση, γιατί που θα βρεί σέρβις π.χ. στον ΚΑΝΑΔΑ -με άλλες θερμοκρασίες και υγρασίες-να σου ρυθμίσει το όργανο.Γι αυτό τον λόγο στην περίπτωσή του η βέργα είναι μονόδρομος.

Βέργα βάζει ΚΑΙ στα λαούτα που φτιάχνει. Εκτός του ότι έχω όργανά του, μένω 2 χιλ. από το εργοστάσιό του και πηγαίνω αρκετές φορές. Το αν επηρεάζει τον ήχο δεν το ξέρω γιατί την χρησιμοποιεί σε ακριβά-καλά όργανα και δεν φαίνεται. Αλλά ένα πρόβλημα που έχει σίγουρα, είναι ότι βαραίνει στο αριστερό χέρι.

Τι μου θύμισες τώρα! Κοντά στον Μάτσικα στο κατάστημα που έχει στην Καλλιθέα μένει και ο κυριος Γιάννης ο Σταματίου και πάει πολύ συχνά από κει καθώς είναι και πολύ φίλος του. Μια μέρα που έτυχε να είμαι εκεί είχε σκάσει και ο Κυρ Γιάννης να πάρει ένα μπαγλαμά για έναν φίλο του. Έπεζε ο γιος του μάτσικα μπουζούκι και ο κυρ Γιάννης τον συγκεκριμένο μπαγλαμά!! Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ακόρντα στην ζωή μου…:112:!!

Η βέργα είναι δύο (!) τμήματα σιδερένιου ελάσματος, μέσα στο μπράτσο (μανίκι). Στην άκρη της έχει μία βίδα, η οποία αναλόγως τις στροφής, απομακρύνει ή πλησιάζει τα δύο ελάσματα. Έτσι, παρασύρει και την ταστιέρα. Την ισιώνει ή την κυρτώνει. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει άριστη συνεργασία αναμεσα στο μπράτσο, στη βέργα και στην ταστιέρα. Αν δεν συνεργάζονται τότε η ταστιέρα κανει του κεφαλιού της.
Έτσι λοιπόν κάποιοι θεωρούν ότι η βέργα είναι θετικό στοιχείο και κάποιοι άλλοι, όχι.
Σαφώς είναι θετικό στις κιθάρες που έχουν πολύ περισσότερη ποσότητα ξύλου στο μπράτσο, και έτσι η απώλεια ξύλου για την τοποθέτηση της βέργας, δεν δημιουργεί προβλήματα.

Η προσωπική μου άποψη και εμπειρία είναι η εξής:
Αγόρασα ένα πανάκριβο μπουζούκι με βέργα απο το κατάστημα του Μάτσικα στην Χ. Τρικούπη. Η δουλειά που έχει πανω το όργανο είναι εντυπωσιακή, όστρακα καλά, πολύ φορτωμένο (την Άρτα με τα Γιάννενα έχει πανω) και εκεί την πατησα. Έχασα την ουσία.
Αυτά τα όργανα θα πρέπει να έχουν πολύ καλά δουλεμένη ταστιέρα, άριστα ξύλα, σε πλήρη αρμονία με την βέργα, τέλειο τρίψιμο, καλά τάστα και πλάνισμα από μάστορα γνώστη.
Σε μαζικές παραγωγές όπως αυτή του Μάτσικα, δεν είναι και ότι καλύτερο. Δεν ασχολούνται και πολύ. Η παραγωγή να βγαίνει.
Τα αρνητικά της βέργας είναι:

  1. Απο το ήδη λεπτό μανικι του μπουζουκιού, αφαιρείται ξύλο, (άρα το μανίκι αδυνατίζει).
  2. Οι εβενινες (συνήθως) κοντρες που έχουν τα μανίκια, είναι και αυτές πιό αδυνατισμένες, άρα συνολικά το μανίκι είναι λιγότερο ισχυρό, προκειμένου να τοποθετηθεί η βέργα.
  3. Το οργανο βαραίνει στο μανίκι και είναι … κάπως. !!! Είναι ιδιαίτερο και πρέπει κάποιος να το συνηθίσει. Σαφώς πιό δυσχρηστο, και πιό κουραστικό στο να το κρατάς.
  4. Αν παίζεις όρθιος χρειάζεται να καταβάλεις προσπάθεια για να το ισορροπήσεις. Γέρνει προς την πλευρά της βέργας (του μπράτσου).
  5. Η τάση που δημιουργείται απο την πίεση των χορδών πανω στον καβαλάρη, είναι μεγαλύτερη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πιέζεται το καπάκι, άρα δεν παλλεται σωστά, άρα το όργανο ΄΄δεν λέει το ποίημα΄΄, δεν τραγουδάει, είναι συναχωμένο. Άν καθήσει το καπάκι, … χέσε μέσα.
  6. Αν κάτι απο όλα τα προαναφερθέντα δεν λειτουργήσει σωστά τότε το μπουζούκι τρίζει τρελλά!!! Τενεκές.

Στην δική μου περίπτωση, πήγα το μπουζούκι για επισκευή στο Μάτσικα στην Χ. Τρικούπη.
Εεεεεμμμμμμμμ, καλό είναι, χμμμμμμμ… παίξτο και θα δούμε(3 μήνες μετά την αγορά).
Μετά το πηγα στο κατάστημα (του Μάτσικα) της Καλλιθέας για επισκευή (5-6 μήνες μετά την αγορά). Κάτι καναν εκεί επιτόπου, αλλά … μία απο τα ίδια.
Εκ νέου επισκευή στην Καλλιθέα (στους 8 μήνες απο την αγορά με παραμονή του οργάνου στο μαγαζί επι 4ήμερον), τα ίδια και χειρότερα.
Ακολούθησαν επισκέψεις σε διάφορους επισκευαστές. Όλοι διαπίστωσαν τα ίδια προβλήματα.
Τελικά εμπιστευτηκα την επισκευή στον Κλεφτογιάννη και συγκεκριμένα στον Τάσο τον Κατσίφη (!!!). Είδε το όργανο. Μου είπε:΄΄ Αν έχεις χρόνο, κάτσε να βλέπεις΄΄. Μού’ φτιαξε καφέ και παρακολούθησα το μεγαλύτερο μέρος της επισκευής (περίπου 5-5,30 ώρες). Το πήγα το πρωί και το πήρα το απόγευμα της ίδιας μέρας. (Τύχη?, συγκυρία? ?).
Το όργανο ήταν (και είναι) α π ί θ α ν ο. Κ α τ α π λ η κ τ ι κ ό. Τέλειο. Έτριψε τάστα και ταστιέρα, τόσο που είχα κουραστεί να τον βλέπω. Έφτιαξε καινούργιους καβαλάρηδες, το χαμήλωσε, άλλαξε το μεταλλικό εξάρτημα που κρατάει τις χορδές, άλλαξε την γωνία κλίσης των χορδών προς τον κεντρικό καβαλάρη (άρα λιγότερη πίεση στο καπάκι, άρα μεγαλύτερη ταλάντωση του καπακιού, άρα Η Χ Ο Σ !!! βελούδινος, ωραίος, κατ΄ευθείαν στην ψυχή) , έβαλε καινούργιες χορδές, διόρθωσε ατέλειες του μπράτσου. Έπαιξα με ότι μπουζούκι είχε μέσα στο μαγαζί παρά το ότι γνώριζε ότι δεν θα αγόραζα κανένα.
Αυτά.
Συγνώμη για το μακροσκελές

1 «Μου αρέσει»

Φίλε Κώστα,
τον Γιάννη Σταματίου τον πέτυχα ένα βραδάκι (Μάιος-Ιούνιος 2005 ?), σε μία ταβέρνα ιστορική για τους μουσικούς (Θέμιδα- στην οδό Ευελπίδων, απέναντι στην γεωγραφική σχολή, τώρα την κρατά ο κυρ Θανάσης, ο οποίος θα σας πεί ατέλειωτες ιστορίες με μουσικούς). Εκείνο το βραδυ, τι έπαιξε ο άνθρωπος :109:. Μέσα σε ένα ταβερνάκι δεν ακουγόταν ούτε ψίθυρος. ώστε να κελαηδήσει το μπουζούκι. Δυστυχώς - απο ότι μαθαίνω - είναι άρρωστος.
Φιλικά

Ο Γιάννης Σταματίου είναι μια χαρά! Τον συνάντησα πριν μερικές μέρες για τις ανάγκες μιας μικρής συνέντευξης και ήταν όλο κέφια. Τώρα τον ψήνω να 'ρθει να παίξει στο στούντιο μερικά ταξίμια για μια εκπομπή.

Το 1994 οταν πηγαινα δευτερα λυκειου πηρα ενα μπουζουκι απο το Ματσικα 140.000 τοτε χωρις βεβαια να ξερω γρι απο οργανα απο ενα μαγαζι που ειχε στην Καλλιθεα Αγιων Παντων τοτε , και μετα απο καποια χρονια καταλαβα οτι ειχε λουστραρει την … ταστιερα, την οποια βεβαια την αντικατεστησα αργοτερα για να συνελθει το καημενο το οργανο.Μαλλον δε τα παει καλα με τις ταστιερες ακομα!!!

Δεν ξέρω τι να πώ. Καλύτερα με βέργα ή χωρίς? Ούτε θα ήθελα να κατηγορώ, ούτε μου αρέσουν οι αφορισμοί, αλλά … κυρίως στην περίπτωση των μαζικών παραγωγών μουσικών οργάνων, δεν δίνεται η απαιτούμενη προσοχή, τόσο στα ακριβά, πόσο μάλλον στα φτηνά όργανα. Την προσωπική μου εμπειρία την πλήρωσα πολύ ακριβά, τόσο σε χρήμα, όσο και σε τρέξιμο, αλλά κυρίως σε εκνευρισμό, τσαντίλα, κ.λ.π

Παιδιά κι εγώ καινούριος είμαι στο forum…Εντελώς φιλικά θα ήθελα να πω τη γνώμη μου…Ασχολούμαι με τη μουσική και συγκεκριμένα με το μπουζούκι εδώ και 7 χρόνια…Πριν 3 μήνες αγόρασα ένα όργανο από τον Παναγιώτη το Στάμκο στο Κορδελιό…Το όργανο έχει βέργα στην ταστιέρα, είναι κατάμαυρο με ένα άσπρο Πήγασο για φιγούρα…(φωτογραφία στο προφίλ μου)…Έχει όστρακα και γενικότερα είναι πολύ όμορφο…Από ήχο τι να πω, απλά τέλειο…Παίζω όρθιος, έχει τέλεια ισορροπία και δεν με κουράζει καθόλου…Φίλε M.Alex πιστεύω πως είναι προσωπικό θέμα του καθενός η αγορά ενός οργάνου με βέργα ή όχι…Όπως λέμε είναι ανάλογα αν θα σου “κάτσει” το όργανο…Προσωπικά είμαι υπερευχαριστημένος με τη δουλειά του Παναγιώτη.

Υ.Γ Συγνώμη για το μήκος του μηνύματος…

Επανέρχομαι και πάλι για να απαντήσω σε όσους ξέρουν ή νομίζουν ότι ξέρουν τί είναι βέργα.
Η βέργα είναι 2 πολύ ελαφριά κράματα αλουμηνίου που το βάρος της είναι όσο μία εβένινη κόντρα.
Μπαίνει στα όργανα διότι όπως λένε και μερικοί φίλοι δεν υπάρχουν παντού κατασκευαστές για να σου επισκευάζουν το όργανο και να σου παίρνουν 100 ευρό + τσάμπα και βερεσέ.
Η βέργα δεν έχει καμία απώλεια στον ήχο και δεν υπάρχεια κανένας που να μπορεί να το αποδείξει. Μη πιστεύετε ότι ακούτε και μη σχηματίζετε γνώμες εάν δεν κατασκευάζετε.
Η Ελλάδα δυστηχώς είναι γεμάτη ξερόλες.
Ρωτήστε τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής μουσικών οργάνων εάν θέλετε να μάθετε.
Αγαπητέ κύριε Βούλγαρη σας ξανααπαντώ.
αγαπητέ κύριε ορθοπαιδικέ επειδή γνωρίζω ποιός είστε ζητάω και πάλι συγνώμμη εάν το πολύ ακριβό όργανο που αγοράσατε ήταν προβληματικό αλλά όταν δίνετε την άποψη σας δημοσίως θα πρέπει να τα λέτε όλα. Όπως το ότι προσφερθήκαμε να σας αντικαταστήσουμε το όργανο χωρίς καμία οικονομικη απώλεια και ας έχει περάσει 1 1/2 χρόνος από τότε που το αγοράσατε σας προτείναμε να έρθετε να διαλέξετε όποιο άλλο θέλετε ή να παραγγείλετε με δικά σας κρητήρια, σας ζητήσαμε επίσης να φέρετε το όργανο ώστε να το κρατήσουμε λίγο καιρό και να αλλάξουμε την ελλατωματική ταστιέρα φυσικά χωρις καμία οικονομική επιβάρυνση και με διάθεση προσωρινού οργάνου για μελέτη και άν θυμάμαι καλά είπατε ότι θα το φέρετε.
Αναρωτηθείτε τελικά πόσο καλά ασκήτε το δικό σας επάγγελμα, εάν έχετε δυσαρεστημένους ασθενείς και πόσο καλά τους εξυπηρετήσατε όλους και μετά θάψτε μας.
Τελειώνωντας θα ήθελα να σας παρακαλέσω να σκέφτεστε ξανά αυτά που δημοσιέυτε διότι το θάψιμο είναι και αντιεπαγγελματικό όχι σε εμάς μόνο αλλά στον οποιοδήποτε κατασκευαστή.
Οπότε τέτοιες απόψεις κρατηστε για το ευατό σας και εάν δεν είστε ευχαριστημένοι με την αγορά σας μή ξαναψώνίσετε από τον ίδιο κατασκευαστή. Για οποιαδήποτε απορία είμαι στη διάθεση σας. Μάτσικας Νικόλαος.

1 «Μου αρέσει»

Κυριε Μάτσικα αληθέυει πως στα 3χορδα δεν βάζετε βέργα παρα μόνο στα 4χόρδα?

Χαιρεται κυριε Ματσικα, δυστυχως δεν γνωριζω την ιστορια που εχετε στον χωρο. Ενας πολυ γνωστος και αποδεκτος απ ολους σαν ενας απο τους κορυφαιους μαστορους ο οποιος εχει κληρονομησει την τεχνη απο τον πατερα του και ιδιος μπορει και να τον εχει ξεπερασει κιολας, μετα απο ερωτηση που του εκανα σχετικα με τη βεργα, κατηγορηματικα μου ειπε οτι δεν τη χρησιμοποιει διοτι μετα απο ενα συντομο διαστημα αν θυμαμαι καλα γυρω στα δυο τρεια χρονια η βεργα μες το μπατσο δεν πιανει απ τις πολλες ρυθμισεις, προφανως καταληγει να μην εφαπτεται ετσι οπως πρεπει μεσα στο μπρατσο με αποτελεσμα να εχεις ενα κουφιο μπρατσο μ ενα κομματι αλουμινιο μεσα να κρεμεται αχρηστο.
Εγω προσωπικα δεν εχω την εμπειρια απο τετοιο οργανο και σιγουρα δεν θελω να την αποκτησω, θεωροντας οτι αυτος ο μαστορας πηγε να με προστατεψει απο μια πιθανη καταστροφη, δεν βρισκω εναν λογο για τον οποιο μπορει να μου ειπε ψεμματα.
Αν καποιος εχει τετοιο οργανο αρκετο καιρο το οποιο φυσικα χρησιμοποιει θα ηταν καλο να μας δωσει τα φωτα του.

καλησπέρα σε ολους … πως μπορούμε να ξεχωρισουμε αν ένα μπουζουκι εχει βεργα…???

κατ’ αρχάς από το βάρος και ύστερα από την τρύπα όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτό:

verga.jpg

όπως βλέπεις από το σημείο αυτό ρυθμίζεται το μανίκι με ένα ΑΛΕΝ κλειδί. Αυτές λέγονται βέργες διπλής ενέργειας. Δηλαδή για ρύθμιση μάνικου εμπρός-πίσω.

η βεργα μπορει να είναι και αναποδα βαλμενη. Επομενως το σημειο της πανω φωτογραφίας είναι μεσα στο σκαφος του μπουζουκιου, κοντά στον τακο. Το βλεπεις και το ρυθμίζεις απο την τρυπα…
Νόμίζω ότι έτσι τα κανει ο Παναγιωτης Σταμκος

Μάλιστα… Άρα το μπουζουκι που έχω παρει(μεταχειρισμένο ) δεν εχει βέργα … Ειναι αυτο και ειναι πραγματικά παρά πολυ καλό όργανο με παρά πολυ όμορφο και δυνατό ήχο

http://www.matsikas.gr/el/Product-Μπουζούκι-Νο4Ξ-6χορδο_342

σας ευχαριστω πολυ για την βοήθεια