Καινούργιο όργανο ... Πόσο μπορεί να γίνει καλύτερο με τον καιρό ;

Γεια στην κοινότητα

Μόλις εχθές πήρα ένα τρίχορδο από Στάμκο με βέργα και ανάποδα νέα και κέδρο καπακι

Είμαι πολύ ευχαριστημένος και από τον ήχο και από το πώς “πιάνεται” η ταστιέρα

Η ερώτηση μου είναι … Βελτιώνεται ο ήχος οσο περνάει ο καιρός ή είναι μύθος ?

Είναι πολύ δύσκολο να στηριχτεί με ακρίβεια τέτοια δήλωση αν και όλοι γνωρίζουμε οτι υπάρχει κάποια αλήθεια.
Εμπειρικά γνωρίζουμε οτι το ξύλο ως ακουστικό υλικό έχει μνήμη. Όσο πιο συχνά και καλά παίζεται τόσο και οι ακουστικές του ιδιότητες προχωράνε. Προσωπικά το βλέπω ως μια αμφίδρομη σχέση: Όταν μελετάω το όργανο φωτίζει και όταν το παραμελώ ή παίζω απρόσεκτα για κάποιο καιρό, τότε και εκείνο ίσως χάνει λίγο ευκρίνεια.
Γενικά θεωρώ πως τα καλύτερα όργανα τα έχουν οι καλύτεροι μουσικοί, δηλαδή εκείνοι που έχουν τα πιο επιδέξια χέρια θα κάνουν και το όργανο να δώσει πολλά. Συχνά δοκιμάζω όργανα συναδέλφων και αυτή μου η θεωρία επιβεβαιώνεται.

Πιστεύω πως ένα νέο όργανο πιθανών να αλλάξει πολύ τον πρώτο καιρό αλλά σταδιακά σταθεροποιείται.
Θα έλεγα λοιπόν πως ναι, ο χρόνος μπορεί να βελτιώσει τον ήχο αν το όργανο έχει φτιαχτεί σωστά και αν καταλήξει σε καλά χέρια.

2 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστώ πολύ για την εμπειρίστατομένη απάντηση

Ναι προφανώς και εγώ μιλάω για τον πρώτο καιρό δλδ τον πρώτο χρονο ας πούμε

Η λογική λέει ότι θα μπορούσε να γίνει σύγκριση με έναν κινητήρα. Όπως και αυτός χρειάζεται στρώσιμο να λειανθούν οι γωνίες στα γρανάζια και να ταιριάξουν, ή να πατήσουν σωστά τα ελατήρια στις σωστές ανοχές έτσι συμβαίνει και με τα όργανα με λιγότερο εμφανή τρόπο.
Με το παίξιμο θα φανερώσουν και τυχόν αδυναμίες κατασκευαστικές.
Τώρα για τον ήχο, όπως τα λέει ο alk. Όσο περισσότερο παίζεται ένα όργανο τόσο πιο πολύ θεωρητικά “βελτιώνεται” ο ήχος του. Βάζω το βελτιώνεται σε εισαγωγικά γιατί θέλει ένα ολοκληρωμένο παίξιμο σε όλες τις περιοχές του οργάνου. Αλλιώς απλά θα το χτύπαγες με ανοιχτές τις χορδές για κανά μισάωρο για να το στρώσεις.
Θα επανέλθω στους κινητήρες. Όπως το καλύτερο στρώσιμο γίνεται στον δρόμο και όχι σταματημένοι και απλά να δουλεύουν, έτσι και το παίξιμο πρέπει να προσομοιώνει όλες τις πιθανές συνθήκες.
Τώρα θα μου πεις ένας καινούριος παίκτης μπορεί να το κάνει αυτό; Εδώ θα πω ότι προσωπική μου επιλογή είναι το έλατο για καπάκι γιατί αργεί περισσότερο να ωριμάσει δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον καινούριο παίκτη να ωριμάσει μαζί του. Όσο αυτός μαθαίνει και προχωράει έτσι και το όργανο προσαρμόζεται επάνω του.

Ο κέδρος δεν έχει την ωρίμανση του ελάτου. Για μένα έχει ωραίο ήχο σε κιθάρες αλλά και σε μπουζούκια, αν και δεν συνηθίζεται στα τελευταία.
Αφού σου αρέσει ο ήχος και το πιάσιμο, κοίταξε να το ευχαριστηθείς! Το καλό είναι ότι με κέδρο, ανάποδα νερά, Στάμκο, δεν θα αλλάξει ο ήχος που τώρα σου αρέσει.

Καλορίζικο και να το ευχαριστηθείς.

Νομίζω ότι τα περισσότερα μπουζούκια έχουν πορεία ζωής ηχητική, ανάλογη με αυτή του ανθρώπου… Έχουν μια αρχική φωνή, που λίγο θα εξελιχθεί η χροιά της με την ωρίμανση, θα αποκτήσει το max στον όγκο της, θα μπασίσει λίγο, θα έχει μια σταθερή πορεία και στο “τέλος” αν έχουν προκύψει προβληματάκια, μπορεί να αδυνατίσει λίγο ή να χάσει την φρεσκάδα της (την οποία ενδεχομένως να ξαναβρεί ως ένα σημείο με ένα σέρβις). Το σκάφος και το στατικό κομμάτι, κατ’ αναλογία με το ανθρώπινο σώμα που κουβαλάει τη φωνή, αν κάποια στιγμή πάθει κάτι ή παραμορφωθεί, μπορεί να μην δώσει ό,τι έχει κι έτσι το όργανο να μη λειτουργεί σωστά…
Όσο πιο καλό το όργανο, τόσο πιο πολύ διαρκεί η ωρίμανση και σου δίνει όλο και περισσότερα.
Και φυσικά ρόλο παίζουν και η συχνή ή μη χρήση, ο τρόπος παιξίματος, οι συνθήκες, η παλαιότητα των χορδών και η … ψυχολογία μας!

Μην σπας το κεφάλι σου λοιπόν με τέτοιες ανασφάλειες, δώσου στο ταξίδι και να 'σαι καλά…

5 «Μου αρέσει»

Καλοριζικο, καλες πενιες και να το χαρεις οσο ποθεις! Καποιες προσωπικες αποψεις στο θεμα απο την εναασχοληση μου με το μπουυζουκι.
Δεν εχουμε εμπειρια για τα αναποδα νερα και την παροδο του χρονου, καθως ειθισται να χρησιμοποιουνται καπακια με ‘‘κανονικα’’ νερα, στην συντριπτικη πλειοψηφια των μπουζουκιων. Απο κει και περα ειναι αδυνατον ενα οργανο να γινει καλυτερο με τον καιρο, αλλα μπορει να αλλαξει χαρακτηρα στον ηχο. Σε καποιους αρεσει, σε καποιους οχι, το αποτελεσμα. Το κατα πολλους κορυφαιο ξυλο στα καπακια των οργανων, ειναι το ελατο. Αυτο χρησιμοποιειται στα κορυφαια κλασσικα οργανα και στα μπουζουκια και τις κιθαρες. Και ο κεδρος χρησιμοποιειται, ως μια αλλη εναλλακτικη λυση (κυριως για λογους που εχουν να κανουν με το κοστος), με καλα αποτελεσματα. Πρεπει κυριως, αν νεος παικτης, να νιωθεις ανετος με το οργανο που εχεις και οχι με το πιθανο potential του σε βαθος χρονου, γιατι τωρα δε σε νοιαζει! Ζηστο. Αν εχεις παθος θα μαθεις πολλα και ισως προχωρησεις σε κατι πιο καλο αργοτερα. Τωρα δεν μπορεις να πολυκαταλαβεις!~

Τι να πω ρε παιδιά … Αφιερώσατε τόσο χρόνο ο καθένας για να μου απαντήσετε τόσο κατατοπιστικα
Ευχαριστώ πολύ

2 «Μου αρέσει»

Α, εμείς εδώ ψοφαμε για κουβέντα!

1 «Μου αρέσει»

Ο ήχος σίγουρα μπορεί να βελτιωθεί με τον καιρό, ειδικά αν το όργανο “παίζεται” συχνά. Το καπάκι από κέδρο ανοίγει πιο γρήγορα σε σχέση με το έλατο, οπότε θα αρχίσεις να παρατηρείς διαφορές σχετ

Επίσης, οι χορδές, το σκάφος και γενικά όλο το όργανο «στρώνει» με τη χρήση. Αν το κρατάς σε σωστές συνθήκες (υγρασία, θερμοκρασία), θα σου δώσει ακόμα καλύτερο ήχο όσο περνάει ο καιρός. Καλορίζικο και καλά παιξί :smirk:

1 «Μου αρέσει»

Ένα από τα δικά μου μπουζούκια, "έδωσε " τον όγκο του κάπου στα 7 χρόνια. Έλατο.
Γενικά αλλάζει ο ήχος ανάλογα με τις συνθήκες. (Παίξιμο, εποχές, μέρος κλπ)
Ειδικά τον πρώτο χρόνο.
Αυτό που θα σου έλεγα είναι να μη σε απασχολεί ιδιαίτερα, αφού τώρα σου αρέσει, αλλά και να μην ξενερώσεις αν μια περίοδο σου φανεί ότι ο ήχος "χάλασε " . Όλα περαστικά είναι.
Πρόσεχέ το από άποψη αποθήκευσης (υγρασία, θερμοκρασία) και εύχομαι να το χαρείς.

1 «Μου αρέσει»

Πολύς χρόνος, μήπως είχε χοντρό καπάκι ή ήταν έλατο σίτκα;

Δε νομίζω Νίκο. Το χω ακούσει κι από άλλους αυτό το χρονικό διάστημα. Πχ ένα σπουρδαλάκη του Ευγένιου Χαλίλ.

Ο Χρήστος δουλεύει και ελαιόλουστρα που έχουν και αυτα τον δικό τους χρόνο ωρίμανσης και απαιτούν παίξιμο

Διάβασα τα γραφόμενα και εκπλήσομαι με την τόσο λεπτή λειτουργία του οργάνου , καθώς και με την σχέση του καλλιτέχνη με αυτό. Ας μην απαγοητευτούμε όσοι μαθαίνουμε τώρα διαβάζοντας τα ψιλά γράμματα.Ωκεανός μου μοιάζει η μουσική, άλλος τον διασχίζει και άλλος βολεύεται στα ρηχά. Να είστε όλοι καλά και να ρίχνετε πενιές μέχρι τα βαθιά γεράματα.

3 «Μου αρέσει»

Δεν είναι κάτι που κατ’ ανάγκην να αφορά τον παίχτη. Ο παίχτης αρκεί να προσέχει το όργανο, να μην το κακομεταχειρίζεται με κραυγαλέους τρόπους, και να ξέρει μερικά τιπς (π.χ. όχι αφημένο στο αυτοκίνητο: πολύ υψηλές θερμοκρασίες).

Από κει και πέρα, όπως ζεις χωρίς να ξέρεις όλες τις θαυμαστά περίπλοκες λειτουργίες του οργανισμού σου (απλώς δεν πας να καταπιείς δηλητήρια!), έτσι και με τ’ όργανο.

Σιγα βρε Βυζαντινε μου, γιγαντα! Νταξει ωκεανος ειναι, αλλα και μεις με σωσιβιο την βγαζουμε οσο παταει! Κανενας δεν ανακαλυπτει ποτε τα παντα! Και ενα 10% να μπορεσεις να πεις οτι βρηκες (ειναι πολυ αυτο), ειναι αρκετο για παντα!

Κάποιο λάθος κάνεις φίλε μου , εγώ είμαι νάνος, για άλλον με πέρασες. Ούτε δυο τραγούδια δεν ξέρω να παίζω και για αυτό κοιτάζω την θάλασσα αραγμένος στην παραλία ακούγοντας.