Έχω ένα οκτάχορδο με κέδρο…με καβαλάρη παλίσανδρο … επειδή είναι προς το μπάσο το όργανο.. σκέφτομαι να κάνω ένα πείραμα με αλλαγή καβαλάρη… ποίο ξύλο καβαλάρη θα προτείνατε ώστε να πριμαρει?
Έβενος.Αλλά δεν είναι μόνο η επιλογή του ξύλου.Κυριότερος λόγος είναι η διαμόρφωση του.
Αν το πάρω έβενο έτοιμο από εμπόριο και απλώς το διαμορφώσω στο ύψος του προηγούμενου καβαλάρη θα γίνει κάπως δουλειά?
Τουλάχιστον να μην γίνει ζήμια στο όργανο
Επίσης παίζει το σενάριο να γίνει πιο δύσκολοπαιχτο/ δύσκολοπαιχτο ή Πίο καθαρό/βρώμικο το όργανο?
Ο καβαλάρης είναι το σημαντικότερο εξάρτημα του μπουζουκιού και για να επέμβει κάποιος σ’ αυτόν, χρειάζονται πάρα πολλές γνώσεις. Τις έχεις, φίλε μου, ή μήπως θα ήταν καλύτερο να απευθυνθείς στον κατασκευαστή του οργάνου ή σε κάποιον κατάλληλο άνθρωπο:
Σε ευχαριστώ για την απάντηση
Ρώταω γενικά
Δεν σημαίνει ότι θα επέμβω μόνος μου
Άλλα θα ήθελα να ξέρω τι μπορεί να με περιμένεις σε μία ενδεχόμενη αλλαγή του καβαλάρη
Ο καβαλάρης είναι από τα σημαντικότερα μέρη του οργάνου. Δίνει φωνή και χαρακτήρα.
Εάν δεν είσαι γνώστης μην τον πειράξεις. Πήγαινε σε κάποιον οργανοποιό ή κάποιον που ξέρει να στο κάνει.
Έχω ακούσει όργανα να αλλάζουν φωνή και χαρακτήρα όχι αλλάζοντας καβαλάρη, αλλά απλά ρυθμίζοντάς τον από άνθρωπο που ξέρει!
Κάποιος μάστορας που ξέρει να ρυθμίζει σωστά τον καβαλάρη μπορεί να κάνει “θαύματα”! Είμαι λίγο υπερβολικός στην έκφραση αλλά ισχύει!
Τυχαίνει ο @nikosn να είναι από τους ανθρώπους που ξέρουν να το κάνουν επιτυχημένα!
Δεν μπορείς να τον διαμορφώσεις μόνος σου.Χρειάζονται πολλές γνώσεις.Πήγαινε σε κάποιον καλό μάστορα , και πες του το ζητάε.Να ξέρεις πάντως ότι ο κέδρος σαν ξύλο ,έχει εντυπωσιακά μπάσα.Ένας όμως “ κουρδισμένος” κατάλληλα καβαλλάρης ,θα σου διασκεδάσει το πρόβλημα και θα στρογγυλέψει τον ήχο.
Ανάλογα με τις ισχύουσες για κάθε περίπτωση συνθήκες, ο ήχος που παράγει το όργανο μπορεί να γίνει πολύ μα πολύ καλύτερος μέχρι πολύ μα πολύ χειρότερος.
Εκτός από τόν ήχο αλλάζει και το αν είναι “μαλακό” “σκληρό” ή και “καθαρό” “βρώμικο” ???
Καλά ρε παιδιά, μην τρελαθούμε. Άμα δεν πετύχει, υπάρχει πάντα ο τωρινός καβαλάρης. Που απ’ ό,τι κατάλαβα δεν είναι λάθος, απλώς ο Γιάννης προτιμάει άλλον ήχο.
Πολλά μπορούν να γίνουν, όμως και πολλά όχι.Εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την κατασκευή.
Από τα ελάχιστα που γνωρίζω, ως μη ειδικός. Αν ο καβαλάρης είναι πιο ψηλός το όργανο θα σκληρύνει λογικά, αν είναι λίγο πιο χαμηλός θα μαλακώσει. Όμως τα σημαντικά είναι ότι η βάση του καβαλάρη έχει διαμορφωθεί από τον οργανοποιό κατάλληλα ώστε να κάθεται καλά πάνω στο καπάκι και βέβαια με το παίξιμο και την πίεση που ασκείται το καπάκι έχει προσαρμοστεί στον καβαλάρη που ήδη υπάρχει, ένας νέος καβαλάρης αν δεν γίνει σωστά από κάποιον που γνωρίζει μπορεί να μην πατάει όπως πρέπει πάνω στο καπάκι και επίσης καβαλάρης με διαφορετικό ύψος σημαίνει ότι το καπάκι δέχεται πλέον μεγαλύτερη ή μικρότερη κάθετη δύναμη με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον ήχο αλλά και τυχόν μακροχρόνια φθορά στο όργανο.