Ταστιέρα έβενος

Καλησπέρα σε όλους, μια απορία έχω. Πρόκειται να αγορασω μπουζουκι και ειμαι σε μεγαλο διλημμα. Εχω βρει ενα έλατο το οποιο μου αρέσει περισσοτερο εμφανιασιακά και σαν ήχος και ενα από κέδρο το ίδιο ευκολοπαικτο και ιδια κατηγορία τιμης. Το διλημμα υπάρχει γιατι αυτο με τον κεδρο έχει εβενο ταστιέρα ενω το αλλο όχι. Ειναι τοσο σημαντικός ο έβενος στην ταστιέρα??? Ευχαριστώ.

Τι ξυλο εχει η αλλη ταστιερα ?
Μηπως μπερδεψες καποια πληροφορια ?

έλατο και κέδρο αναφέρομαι στα καπάκια. Δυστηχώς δεν θυμάμαι άλλες πληροφορίες, δεν θυμάμαι τι ξύλο έχει η άλλη. Η μία ειναι σιγουρα εβενος, το μονο που θυμαμαι είναι οτι η άλλη ήταν καφέ χρώμα, αν αυτο βοηθάει.

Περισσότερο να διαλέξεις μεταξύ κέδρου και έλατου για το καπάκι, στην ταστιέρα να προσέξεις να έχει γίνει σωστή δουλειά.
Εξάλλου πλέον δεν βρίσκεται κανονικός έβενος και μπαίνουν συγγενικές ποικιλίες ή άλλα ξύλα κατάλληλα για αυτή τη δουλειά.

το λές? Και τα δυο ειναι Σταμκος το ένα καινουριο και το άλλο 2017 (αυτο με τον έβενο), σε εναν εμπειρο που το έδειξα μου είπε ειναι έβενος αλλα δεν κατσαμε να το εξετάσουμε κιόλας, απλα το ανέφερε οπως έπαιζε

Πάντως και αυτο που ΔΕΝ είχε έβενο είχε πολυ ωραία ταστιέρα στην αίσθηση και πολυ ωραίο slide. Τωρα αν έχει γίνει καλή δουλεία δεν ξέρω αν είμαι τόσο καλος να κρίνω πέρα απο την αίσθηση που μου δίνει οταν παίζω η οποία ήταν εντάξει. Ευχαριστώ και για την απάντηση παρεπιπτόντος

1 «Μου αρέσει»

Καφε χρωμα, μπορει να ειναι παλισσανδρος, που δεν εχει να ζηλεψει σε τιποτα τον εβενο. Ειναι μαλιστα πρωτης κατηγοριας ξυλο

2 «Μου αρέσει»

Όπως και να έχει τώρα το αγόρασα. Αυτός που μου το πούλησε δεν ήξερε τι ήταν η ταστιέρα, το θέμα είναι πως έχει πολύ καλή αίσθηση κ ας μην είναι έβενος. Την έκανα όλη αυτήν την κουβέντα γτ όλοι όσοι προσπαθούσαν να μου πουλήσουν μπουζούκι με έβενο επέμεναν στο ότι με τέτοια τιμή έβενο δεν βρίσκεις και πάρτο πριν το πάρει άλλος και τέτοια.

Αν και δεν ειμαι ο ειδικός, νομίζω οτι έδωσες βαση σε ενα κομμάτι του οργανου που έχει ελάχιστη σημασία.
Η ταστιερες σε ενα 95% μην πω παραπάνω είναι απο τα κομμάτια του οργάνου που τα παίρνουν οι οργανοποιοι έτοιμα με το κιλό και μάλιστα τις παιρνουν και χαραγμενες. Λίγοι πλέον τις χαράζουν αλλά είναι μια άλλη κουβέντα αυτή.
Επίσης σκέψου οτι μιλάμε για ένα κομμάτι ξύλου σαν χοντρή φλούδα που ουσιαστικά εκει πάνω κοπανάνε τα δάχτυλα, αρα το ξύλο πρέπει να ειναι πολυ σκληρό, οποτε συνήθως βλέπεις στα πολυ οικονομικά οξιά και στα περισσότερα εβενο και λιγότερο παλίσανδρο.
Στα αναφέρω για να καταλάβεις πως δεν εχει καμια ηχητική, εμφανισιακη η ανθεκτική διαφορά το όργανο απο αυτο του το σημείο, ενω το καπάκι ειναι η μισή άλφα βήτα του οργάνου.
Αν κάπου ξέρω κατι λάθος ας με διορθώσουν οι πιο έμπειροι και ειδικοί.
Θα σου ευχηθώ καλορίζικο, καλοταξιμο και καλες πενιές.
Αν θέλεις βαλε και καμια φώτο η βίντεο να το δουμε και εμεις :wink:

1 «Μου αρέσει»

Έκανες την καλύτερη επιλογή εφόσον πήρες όργανο που κάθεται καλά στα χέρια σου. Όπως σου γράψανε παραπάνω υπάρχουν διάφορες κατηγορίες έβενου, οπότε το “σκέτο” έβενος δεν λέει τίποτα.
Από την άλλη και τα δύο μπουζούκια είναι του ίδιου κατασκευαστή, οπότε στα βασικά κομμάτια της κατασκευής και στις προσδοκίες για αντοχή στο χρόνο δεν θα έχουν ιδιαίτερη διαφορά.

3 «Μου αρέσει»

Η ταστιέρα είναι σημαντικό μέρος του οργάνου, και γιατί συμβάλλει στην ακαμψία του μπράτσου αλλά το κυριότερο γιατί πρέπει να επιτρέπει αρκετές αλλαγές τάστων πριν αλλαχτεί και η ίδια. Δηλαδή σε βάθος δεκαετιών μπορεί να θεωρηθεί αναλώσιμο, το πρόβλημα είναι σε ερασιτεχνικά ή σε μαζικής παραγωγής όργανα, όπου λόγω άγνοιας ή ευκολίας η αλλαγή ταστιέρας έρχεται πιο σύντομα απ’ό ότι θα έπρεπε. Και επειδή είναι ακριβή επισκευή και καμιά φορά με ρίσκο, είναι κάτι που θα πρέπει να το λαμβάνουμε υπ’όψιν στην επιλογή όργάνου ή κατασκευαστή.
Αφού σου άρεσε καλά έκανες και το πήρες, καλόπαιχτο και καλοτάξιμο!

2 «Μου αρέσει»