Νέο Μπουζούκι Α. Σταθόπουλο

Σας προσφέρω μια λεπτομέρια από ένα νέο μπουζούκι του α. σταθόπουλο που αγόρασα μόλις χθες…είχα μια αλληλογραφία με τον πωλητή-είχαμε γνωριστεί στο mike’s oud forum… το είχε βρει σε δημοπρασία και έπειτα προσπάθησε να το πουλήσει στο ebay…μάλλον πολλοί του φόρουμ θα το είδαν εκεί αλλά ανεβάζω εδώ μια λεπτομέρια από το καβαλάρι - κάτι το οποίο έχει σχέσει με μια απορία μου…

αυτό το όργανο όπως το άλλο σταθόπουλο για το οποίο έγραψα πέρυσι έχει πολλά χρόνια να παιχτεί - δέστε τη (για άλλη μια φορά τώρα) το στίσημο των χορδών.

η ‘μπουργάνα’ αποτελείται από 4 χορδές - (η 2η στη σειρά απο αρ. στη φωτο) τυλιγμένη…

τώρα… - τι μουσική τελος πάντων παιζώταν πάνω σ’αυτό το όργανο; βλέπουμε μια έκριξη στη παραγωγή μπουζουκιών στη νεα υόρκη από το '10 και μετά…καταλαβαίνω ο πατριοτισμός, τους βαλκανικούς πολέμους, νωσταλγία για τη ‘πατρίδα’, ζωή στο γουρμπέτι κτλ…αλλά για πιά τραγούδια μιλάμε, και πως παιζώταν αυτό το ‘μπουζούκι’.

ο καραπιπέρης και κατόπιν ο μάρκος εμφανίζονται χρόνια αργότερα…αυτά τα όργανα του σταθόπουλο όμως τι σκοπό εξυπερατούσαν; είμαι βέβαιως οτι υπάρχουν απόψεις για το θέμα αυτό…λίγο φως παρακαλώ!

https://picasaweb.google.com/107721502860809687934/April82012#5729198283913355810

Εσύ το πήρες τελικά;! Άιντε μπράβο, τουλάχιστον κατέληξε σε καλά χέρια!

Έκανε καλή δουλειά στην αφαίρεση της κόλλας (όσο μπόρεσε βέβαια) ή το κουτσούρεψε χειρότερα;

Και πάλι συγχαρητήρια, περιμένουμε με χαρά να το ακούσουμε αναστηλωμένο.

Καλορίζικο Κώστα,
κι εγώ χαίρομαι που αυτό το όμορφο όργανο πήγε σε συμφορουμίτη, στην κατάσταση που ήταν θέλει προσεκτική επισκευή.
Πράγματι, κι ένα άλλο (μάλλον) σταθόπουλου που έπαιξε στο ebay στις αρχές του έτους ήταν αρματωμένο με πολλές χορδές (και μάλιστα, εκτός από τις μουργκάνες, οι άλλες ήταν…νάυλον, σαν κλασσικής κιθάρας! -αυτό βέβαια μπορεί να είναι επέμβαση κάποιου αδαούς προκατόχου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απόδειξη για κάτι). Το σίγουρο είναι, όπως έχουμε ξανασυζητήσει ότι τα όργανα του Σταθόπουλου ήταν πολύχορδα. Προσωπικά ασπάζομαι την άποψη που τα θέλει τρίχορδα, όπου οι πολλαπλές χορδές κουρδίζονταν σε ταυτοφωνία ή οκτάβα (όπου υπήρχε μουργκάνα), όπως και κάποιοι τύποι σαζιού και ταμπουρά.

ΥΓ. Το όργανο που αναφέρω, είχε επίπεδο καπάκι. Μήπως, υπόθεση κάνω, να πρόκειται για ταμπουρά Σταθόπουλου;

ΥΓ2. Κώστα το λινκ σου δεν ανοίγει

ευχαριστώ, πάλι δεν είχα κάνει το λινκ ‘public’…ναι, είχαμε πιάσει μια αλληλογραφία πριν το βγάζει στο ebay, και όταν το’βγαζε είμουν περίεργος να δω αν θα τσιμπήσει κανεις…το’βαλε και το’βγαλε, κατέβασε και ανέβασε τη τιμή - στα χαμένα ήταν. του έγραψα και του εξήγησα οτι δεν πρόκειται να πουληθεί με τη κόλλα επάνω και του πρότεινα μια τεχνική με θέρμανση και χειρουργικό σκαρπέλο!

με λίγα λόγια όταν πάλι δεν πουλήθηκε οδήγησα 700 χιλ. και το πήρα εγώ…έβγαλα το υπόλοιπο υλικό και τώρα φαίνεται το σκάσιμο στο καπάκι…περιμένει να πάει στο χειρουργείο του τάσου θεοδωράκη!

το άλλο σταθόπουλο που λες πιστεύω οτι ήταν αυτό - έκανα μεγάλη προσπάθια να το αποκτήσω - αλλά αυτός που το έχει άλλαξε γνώμη 100 φορές…αυτό και αν είναι όργανο για μελέτη - χωρίς σχόλιο! (πάρα κάτω μια φωτο)

μήπως ο γιάννης τ. θα μπορούσε να μας πει πως χρονολογεί τα όργανα με τα αρχικά AS; και τα γράμματα στην ετικέτα δεν μου φαίνεται να είναι του 10-15 αλλά λίγο πιό μετά…συνέχησε η παραγωγή των λαικών οργάνων μετά το θάνατο του αναστάσιου για λίγα χρόνια μετά; μήπως το AS είναι προς τιμήν του πατέρα;

https://picasaweb.google.com/107721502860809687934/April8201202#5729372469016853794

Έχω κάποιες παραπάνω φωτογραφίες, κάποια στιγμή ίσως ανεβάσω.

To ΑS όντως συνέχισε να εμφανίζεται και μετά το 15 σε αρκετά όργανα House, υποθέτω όχι μόνο προς αναγνώριση της αξίας του Αναστάσιου αλλά ίσως επίσης γιατί συνέχισαν να κατασκευάζουν όργανα σχεδιασμού Αναστάσιου…υποθέτω πως το AS υποδηλώνει ότι είναι καλούπι και σχεδιασμός του πατέρα;
Καλορίζικο

άρα να χρονλογήσω το όργανο ανάμεσα το '15 και το '23 όταν ξεκινάει ο υιός το το όνομα epiphone…έξυπνη σκέψει αυτή για το καλούπι φίλε alk!

καμία σκέψει γύρω απο την αρχική μου ερώτηση - ποιά ήταν η πελατεία αυτών των πρώτων μπουζουκιών και για ποιά τραγούδια ήταν φτιαγμένα αυτά τα όργανα; στη μικρά ασία έχουμε εστουντιαντίνα, διάφορα πολλά για ούτι και βιολι, ξέρουμε διάφορα αποσπάσματα αρχαϊκών τραγουδιών του 19 αιώνα που μάλλον κυκλοφορούσαν σε τεκέδες και φυλακές… αλλά γιατί ξαφνικά η μεγάλη παραγωγή μπουζουκιών τη δεκαετία 10-20 στην αμερική;

επειδη εχω δει κι εγω τετοιο καβαλαρη,νομιζω οτι δεν ειναι ετσι η τοποθετηση των χορδων…δηλαδη νομιζω το οργανο μετατρεπεται και σε τετραχορδο και σε τριχορδο αρα οι πολλες χαραγματιες που υπαρχουν στον καβαλαρη εχουν να κανουν με το ποσες χορδες θες να χει.