Διαδικασία κατασκευής ιδιαίτερου οργάνου

Τούρκος κατασκευαστής δείχνει τη διαδικασία κατασκευής κάποιου ιδιαίτερου οργάνου που μπουζουκοφέρνει.
http://www.divane.com.tr/web/kutukten-divaneye.html

Έχει κανείς ιδέα τι όργανο είναι;

Καλά ρε παιδιά θέλει και ρώτημα, φυσικά και είναι μπουζούκι.

Συγχωρέστε με για την διαφωνία μου αλλά καταλήγω με πάσα επιφύλαξη στα παρακάτω:

  1. Το μέγεθος του ηχείου και το μάνικο δείχνουν να είναι μεγαλύτερα του μπουζουκιού.
  2. Ένα σεργιάνισμα στις φωτογραφίες δείχνει αντίστοιχα όργανα με 4 μονές ή 6 χορδές.
  3. Κατεβάζοντας από το site κάποια δείγματα, ο ήχος φέρνει σε σάζι ή ταμπουρά (άλλωστε έχει μπερντέδες και όχι τάστα). Οι χορδές δεν πρέπει να είναι το ίδιο τεντωμένες με του μπουζουκιού.

Τελικά μάλλον πρόκειται για κάποιος ταμπουροειδές-λαουτοειδές όργανο.

Το μέγεθος ποικίλει στα μπουζούκια, υπάρχουν και μεγάλα και μικρά. Επίσης και ο αριθμός των χορδών ποικίλει στο μπουζούκι. Ταμπουροειδές είναι και το μπουζουκάκι, οπότε είναι μια μικρή παραλαγή του μπουζουκιού θα έλεγα, πολύ σωστή η παρατήρησής σου.

Στο βιβλίο “ΟΙ ΑΣΙΚΙΔΕΣ” του Θωμά Κοροβίνη (εκδόσεις ΑΓΡΑ), υπάρχει συνοπτική μεν, αλλά περιεκτική περιγραφή των μουσικών οργάνων που απαντώνται στην τουρκική λαϊκή μουσική. Σύμφωνα με το βιβλίο, “…Στην οικογένεια των σαζιών περιλαμβάνεται μια μεγάλη ποκιλία από λαουτοειδή όργανα, τα οποία διαφοροποιούνται μεταξύ τους με κριτήριο, κυρίως το μέγεθος του βραχίονα.
1.Ασίκ σάζι…
2.Μποζούκ ή Μπουζούκ…
3.Μπαγλαμά ή Μπαγλαμά σάζι…
4.Τζουρά…
5.Ταμπουρά…
6.Τσαγιούρ…
7.Ίριζβα…
8.Μπουλγάρι…
9.Τσογιούρ…
10.Σιτάρ…”
Στη συνέχεια αναφέρει, χωρίς περιγραφή, τα ονόματα άλλων δέκα πέντε τύπων σαζιού.
Παρατηρούμε ότι τα 7 από τα δέκα ονόματα, απαντώνται …και παρ΄ημίν!!!
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, στο σάιτ, υπάρχει ένα λίνκ (video) που οδηγεί
σε βιντεάκι (ναι στο γνωστό youtube, http://www.youtube.com/watch?v=E13DiV7N4cM), όπου νομίζω ότι ακούω τη λέξη “μποζούκ”
ΥΓ: Αν υπάρχει ενδιαφέρον, να σκανάρω τις σελίδες με τα μουσικά όργανα (15 σελ.).

καλά εγώ, δηλαδή, τόσο μλκς είμαι; το μόνο που βλέπω στις φωτογραφίες από το σάιτ που παρατίθεται είναι διάφορα ξύλα σε διάφορες φάσεις κοψίματος. Ούτε μπουζουκοειδή ούτε τίποτα. Πώς θα τα δώ αυτά;

Μην αγχώνεσαι!:)λίγη παρατηρητικότητα χρειάζεται… στα αριστερά υπάρχει λίστα με τα ονόματα των οργάνων (divane, efe divane κ.λ.π.) κάνε κλικ πάνω τους ή κλίκαρε εδώ: http://www.divane.com.tr/web/divane.html

Πακιστανικό μπουζούκι. Τι σας λέει?:112:
http://www.greatmusicproductsonline.com/proddetail.asp?prod=BOUZ

Αυτο φαινεται να ειναι αντιγραφη ελληνικου μπουζουκιου !!
Μ’αρεσει ομως η θηκη-βαλιτσα !! Χωραει κι ενα Καλασνικοφ μεσα αμα λαχει …

Καποτε τη δεκαετια του '80 πουλιοταν σε μαγαζια με οργανα Ιταλικα μπουζουκια με πλαστικο -ή τελος παντων κατι τετοιο- σκαφος !! Τι μου θυμισες …

Το αλλο το Τουρκικο Ντιβαν μαλλον ειναι υβριδιο …

Εντάξει ρε παιδιά, φυσικά και είμαι μλκσ αλλά με βοηθήσατε και κατάλαβα. Από κεί και πέρα όμως, τι το ψάχνετε τόσο σοβαρά; κάποια μπουζουκοειδή είναι, και λοιπόν; θα κάτσουμε τώρα να αναλύσουμε ποιός αντέγραψε ποιόν, σε μία ή δύο σελίδες από τα δισεκατομμύρια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο; απλά τα βλέπω όλα αυτά σαν τμήμα της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας στην οποία ζούμε. Και συνεχίζω να ασχολούμαι με το δικό μου οργανάκι.

Μια χαρά το βλέπω ρε theos!
:107:
Και κάνει όλα κι όλα 215.04 ευρώ με τη θήκη περιλαμβανόμενη.
'Ηθελα νάξερα, όλοι τόσο ματσωμένοι είναι σε τούτο το forum.
Τσκ τσκ.
:slight_smile:

Από γύψο ήταν Γιώργο.
Αστα να πάνε, είχα πάρει ένα τέτοιο στη Ξ τότε αρχές του '80.
Μεγάλη ξεφτίλα.
:080:

Νίκο μου δεν είναι κακό να χαζεύουμε βιτρίνες! :slight_smile:
Για μένα όλα τα όργανα αποτελούν αξιοθέατο!:085:Πραγματικά θα ήθελα να ξέρω αν ένας Πακιστανός οργανοποιός μπορεί να φτειάξει ένα καλό μπουζούκι, ή μόνο οι Έλληνες κατασκευαστές μονοπωλούν (και μοσχοπουλούν) την κατασκευαστική αυθεντία?

έλα ντε! ή μήπως ισχύει εδώ η παροιμία “μπουζούκι από τον τόπο σου και ας είναι τσιμπημένο!”:019:

Κάποιοι εδώ στο Ελλάντα πουλάνε σε τέτοια τιμή μόνο τη θήκη…

Αρη μου όχι κάποιοι… αλλά οι περισσότεροι πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλλες. Αρκετοί γνωστοί μου έχουν ψωνίσει ακριβά ωραιότατες ελληνικές μπουζουκο-φόλες, ενίοτε επώνυμες! :087:
Ναι στο Πακιστανικό όργανο!:088: γιατί όχι?

φαντάζεστε σουρεάλ σκηνικό : στα φανάρια να σκάει μύτη ο χαμογελαστός πακιστανός:) κι αντί για πλαστικά σκυλάκια που κουνάνε το κεφάλι, καλάμια ψαρέματος και φορτιστές, να σε κυνηγάει να αγοράσεις τετράχορδο…

Παιδιά, δεν γνωρίζω από πακιστανικό μπουζούκι αλλά από τα πακιστανικά σκυλάκια (αυτά με το κουνιστό κεφάλι) είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Είχα αγοράσει ένα (τον Kervero), σε κάποια φανάρια στην Αθήνα, πριν 6 χρόνια και δεν έχει πάθει απολύτως τίποτα.

Και εδώ στη Κύπρο ιδίως στη δεκαετία του 70 γίνονταν εισαγωγές Ιταλικών Μπουζουκιών. Δε ξέρω για πλαστικό/γύψινο σκάφος αλλά φέρνανε κάτι μπουζούκια με σκάφος τριανταφυλλιά που ήταν εξαιρετικό (το σκάφος). Το μανίκι όμως ήταν πολύ χοντροκομμένο και άβολο. Αγόρασα πριν 3 χρόνια σε πολύ χαμηλή τιμή ένα τέτοιο το οποίο βγάζει ωραιότατο ήχο και τώρα σκέφτομαι να δοκιμάσω να σουλουπώσω το μανίκι. Φυσικά έχω τις αμφιβολίες μου αν θα αποφύγω το σκέβρωμα μετά που θα το λεπτύνω αλλά νομίζω αξίζει να δοκιμάσω. Εκείνο που με ενθαρρύνει είναι το γεγονός ότι σε ένα όργανο 30 και πλέων ετών το ξύλο έχει κατασταλάξει συν το γεγονός ότι το μπουζούκι αυτό ήρθε σαν τετράχορδο και όπως όλοι καταλαβαίνουμε οι τάσεις των χορδών στο τετράχορδο είναι πολύ πιο δυνατές από το τρίχορδο. Ελπίζω ο ασθενής να αντέξει την εγχείρηση και να επιβιώσει…