Ψάχνω γενικές πληροφορίες για το μπουζούκι

Καλησπέρα σε όλους…
Θα ήθελα αν μπορείτε να μου δώσετε πληροφορίες για διάφορα πράγματα πάνω στο μπουζούκι…

Πρώτα από όλα θα ήθελα να ρωτήσω για τις χορδές. Ποιες είναι κατα τη γνώμη σας οι καλύτερες;
Είχα βρεί ένα ανάλογο θέμα αλλά προσπαθώ να το ξαναβρώ και δεν μπορώ.

Ένα άλλο θέμα είναι το θέμα του καβαλάρη. Κατα πόσο επηρεάζει την ποιότητα του ήχου. Είναι καλύτερα να είναι λεπτός ο καβαλάρης ή δεν έχει σημασία.

Επίσης ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο ειδικό καθαριστικό για τις φιγούρες και γενικά για όλο το μπουζούκι που θα μπορούσα να αγοράσω…Κάνει να καθαρίζεις το μπουζούκι με βρεγμένο-στραγισμένο πανι;

Τέλος αν μπορείτε να μου πείτε ποια είναι τα καλύτερα ξύλα τα οποία μπορούν να μπουν για κάθε μέρος του μπουζουκιού. Ξέω ότι είναι ολόκληρη ιστορία αλλά και εγώ από κάπου πρέπει να μάθω. Να μην πάω σε ένα κατασκευαστη και να του πω “πάρε λεφτά και δώς μου κρέας” που λέει η γνωστή ρήση…

Και κάτι τελευταίο. Το μπουζούκι όταν δεν το χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι κρεμασμένο ή ξαπλωμένο;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοηθειά σας.

Ζωρζ, όλα αυτά που ρωτάς έχουν απαντηθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο σε παλιότερα θέματα. Κάνε μια αναζήτηση με τις σχετικές λέξεις κλειδιά. Έχεις πολύ διάβασμα.

Ναι ρε συ Πάνο…Βάζω λέξεις κλειδιά και μου βγάζει 250 θέματα. Και ψάχνω και δεν βρίσκω τίποτα…

Για αυτό και ρώτησα σε καινούργιο θέμα…Λές να έχω βίτσια να ανοίγω καινούργια θέματα.
Αυτό με την πένα το βρήκα. Αλλά αυτό με το καθαριστικό ή με τις χορδές δεν το βρήκα…

Κοίτα Γιώργο, για όλα όσα ρώτησες (εκτός απ’ το ευρύτατο θέμα των ξύλων) απάντηση παίρνεις είτε με ένα άτυπο γκάλοπ, είτε από κει που το πήρες / θα πάρεις το όργανο: απ’ τον κατασκευαστή. Εγώ θα προτιμούσα τον κατασκευαστή. Χορδές, καβαλάρης και γενικότερο μανικιούρ πεντικιούρ, όλα αυτά σχετίζονται με τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργάνου ξεχωριστά, όπως τα ειδικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά του, οι τύποι συνδέσεων, το μήκος χορδής, υλικό τάστων, καμάρια, υλικό λουστραρίσματος και 2008 ακόμη παράγοντες που δεν μπορώ να φανταστώ, και που μόνον αυτός που το έφτιαξε τα ξέρει…

Επιπλέον, όλες οι ερωτήσεις σου σχετίζονται 100% με την υγεία του οργάνου. Ενα λόγος παραπάνω για να κάνεις τις ίδιες ερωτήσεις στον μπαμπά του (κατασκευαστή) μπας και πάρεις υπεύθυνες απαντήσεις. Και αν κάτι πάει στραβά, να μπορείς να του το πας να στο επισκευάσει (πολύ βασικό - πρέπει να το συμφωνήσετε ρητά πριν το πάρεις).

Τώρα, το θέμα της επιλογής κατασκευαστή είναι πολύ περίεργο. Σε κάθε περίοτωση όμως, δεν θα σε βοηθήσει να πας να του κάνεις τον έξυπνο ότι και καλά ξέρεις τα ξύλα και δε συμμαζεύεται. Αφου δεν τα ξέρεις, τι να του λες τώρα… Θα σε τηγανίσει στα λόγια σου. (ινδιάνικη παροιμία, gamati ε;)

Α, και μην περιμένεις και πολλές απαντήσεις Ιούλιο μήνα. Οι περισσότεροι είναι φευ-γάτοι.
:085:


YΓ. Οποτε άκουσα διάφορα γιατροσόφια από δω κι απο κεί, όλα κατέληξαν σε φιάσκο. Είτε το όργανο μούγκωνε ή ταστάριζε κ.λπ. Από τότε που αποφάσισα να κάνω ό,τι μου λέει ο Θεόφιλος, το μαραφέτι έγινε σαφώς καλύτερο, κυρίως από ήχο. Βασικό σφάλμα είχα κάνει με τις χορδές (δεν τον άκουσα και πήρα LaBella) και στο υγρό για το γυάλισμα - καθάρισμα (εδώ δεν λέω τι έκανα μη σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και το διαβάσει ο Μπρας, οπότε θα μου κόψει τη καλημέρα)

Εγώ δεν είμαι γάτος. Αλλά και δεν βλέπω τι κακό υπάρχει στο να είσαι γάτος. Όλοι χρειάζονται.

ερωτηση.

οταν λεμε οτι το μπουζουκι ειναι δυσκολοπαιχτο ,μιλαω για καποιο τυχαιο οργανο, τι εννοουμε και γιατι συμβαινει αυτο;:slight_smile:

και κατι αλλο.
το μπουζουκι μου εχει ενα μεγαλο αυτοκολλητο για φιγουρα λογω του οτι το πηρα πολυ φθηνα.
αυτο επηρεαζει πολυ τον ηχο;