Καλημέρα σας , νέος εδώ και βρήκα το φόρουμ και το παρεάκι σας τρομερά διαφωτιστικό σε πάρα πολλά θέματα. Θα ήθελα λοιπόν τα φώτα σας. Μετά από πάρα πολλά χρόνια έπιασα πάλι το μπουζούκι ερασιτεχνικά και θα ήθελα να μου προτείνετε με τι άλλο μουσικό όργανο θα μπορούσε να συνδιαστεί το μπουζούκι για έναν φίλο που θα ήθελε να ξεκινήσει μαζί για να παίζουμε κανένα τραγουδάκι για την παρέα. Γνωρίζω ότι η κιθάρα ειναι σε όλα μεσα αλλα θα ήθελε να δει και μια άλλη επιλογή πέρα της κιθάρας σε κατι έγχορδο πάλι.
(αν υπάρχει παρόμοιο θέμα συγχωρέστε με αλλά δεν βρήκα όσο έψαξα)
Καλώς όρισες Γιώργο!
Αναλόγως το ρεπερτόριο, έχουν γίνει κατά καιρούς διάφοροι συνδυασμοί, πέρα από κιθάρα ή μπαγλαμά που είναι απόλυτα εντός ύφους.
Το πιο κοντινό είναι μπουζούκι με λαούτο ή με ούτι, αλλά επίσης μπορεί να συνδυαστεί με πιάνο (η πλήκτρα για έλεγχο της έντασης). Από κει και πέρα όποιος συνδυασμός γίνει λόγω παρέας, χημείας, αισθητικής, ευπρόσδεκτος είναι και είναι στο χέρι των μουσικών να λειτουργήσει. Σκέφτομαι ένα τσέλο ή ένα κρουστό πχ, αλλά έχω βρεθεί και σε χώρο με ντιντζεριντού που αν δεν ήταν σε ντο# θα ήταν ένα ενδιαφέρον μουσικό χαλί!
Σε ευχαριστώ για το καλοσόρισμα και την άμεση απάντηση , το ρεπερτόριο γενικά το φνταζόμαστε της ταβέρνας που λέμε δόσεις απο ελαφρύ ρεμπέτικο, ελφρολαικό και κανένα παραδοσιακό στο κέφι.
Θα μας άρεσε το ύφος να μείνει στο μπουζούκι (εννοόντας όργανα όπως ο μπαγλαμάς ή το λαούτο που ανέφερες).
Θα μπορούσε να είναι και ένας τζουράς ας πούμε ;
Και αν δεν κουράζω το λαούτο είναι πιο πολύ για παραδοσιακά αν δεν κάνω λάθος ή μπορει να υπάρξει και σε ρεπερτόρια πιο λαικά ή ρεμπετικα ;
Ο τζουράς θα έχει πολύ ίδιο ηχόχρωμα και ίδια έκταση, δεν θα γεμίσει το άκουσμα. Το λαούτο μια χαρά συνοδεύει, εξάλλου είναι ο πρόγονος της λαϊκής κιθάρας (μαζί με το ούτι).
Δες το ντουέτο Νίκος Κοντάλιπος - Γιώργος Μανουσέλης, να δεις τι ωραία δένουν και πόσο ωραία παίζουν!
Σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου !
Το μυαλό μου νομίζω τότε πάει προς τον μπαγλαμά ή το λαούτο
Οι δυνατοί συνδυασμοί είναι ατελείωτοι, αλλά η κιθάρα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: είναι τόσο στάνταρ ζευγάρι, ώστε ο δρόμος είναι στρωμένος. Χιλιάδες ντουέτα ή και μεγαλύτερες ομάδες, από τα πρώτα χρόνια της δισκογραφίας μέχρι σημερινούς γύρω μας, μπορούν να μας δείξουν ένα σωρό τρόπους που συνεργάζονται η κιθάρα με το μπουζούκι.
Για λιγότερο δουλεμένους συνδυασμούς, όπως π.χ. με το ντιτζεριντού σε ντο# (το γερμανικό μοντέλο), σίγουρα θα υπάρχουν τρόποι να βγει κάτι ωραίο και ταιριασμένο, αλλά θα πρέπει να τους ανακαλύψετε μόνοι σας.
και ακορντεόν, το πληκτροφόρο της εποχής!
Μα φυσικά, πώς το ξέχασα!
Οι λιγότερο δουλεμενοι συνδυασμοί νομίζω πως θέλουν και οι πολλές γνώσεις και μεγάλη εμπειρία για να βγει το αποτέλεσμα για το “δέσιμο” των οργάνων , που δυστυχώς δεν υπάρχει.( Όλα μαθαίνονται απλά θα θέλαμε να το πάμε στα πιο “εύκολα” μονοπάτια)Βρίσκεις και πιο εύκολα υλικό έτσι νομίζω.
Βέβαια είναι εντυπωσιακό να μπορείς να δέσεις δύο όργανα τα οποίο θα έλεγες ότι δεν κολλάνε μεταξύ τους και να βγάλεις ένα ωραίο αποτέλεσμα.
Απτά πιο “συναισθηματικά” όργανα.
Πολύ ωραία ιδέα. Σε ευχαριστώ, θα την κοιτάξουμε και αυτή την επιλογή.
Ίσως λιγο εκτός θέματος αλλά ας μην ξεχνάμε την παρουσία του μπουζουκιού στην Κρήτη
παρότι περιορισμένη εώς εξαφανισμένη πλέον, το μπουζούκι έπαιζε και με λύρες στο παρελθόν
Ναι, αλλά ως συνοδευτικό αν δεν κάνω λάθος.
Βέβαια, κι αυτό έχουμε ξαναδεί:
Λύρα Καρεκλάς με μπουζούκι στο 4’40’’
(Δεν υπάρχει πια αυτό το στυλ, και από τον καιρό που υπήρχε δεν υπάρχουν καταγραφές εκτός από κάτι ελάχιστες -δε νομίζω να ξέρω άλλην εκτός από αυτήν-, επομένως μέτρο σύγκρισης δεν υπάρχει.
…Αλλά ρε παιδί μου, παίζουν υποδειγματικά κι οι δυο τους!!)