Ο Καρβούνης λέει όταν το μπουζούκι μπασσάρει, μπουμάρισε και το χάσαμε. Τι εννοεί;

Tα Στέκια - Ιστορίες αγοραίου πολιτισμού: Οργανοποιεία μπουζουκιών

Ο Καρβούνης λέει όταν το μπουζούκι μπασσάρει, μπουμάρισε και το χάσαμε. Τι εννοεί;

1 «Μου αρέσει»

Εννοεί ότι αρχίζει και κάνει φωνές λαούτου.Λσουτίζει,και δεν μπουζουκίζει (sic).

Αν παίξεις μπάσο μπουζούκι, στην αρχή μπορεί να σου αρέσει ο φαινομενικά γεμάτος ήχος του αλλά μετά από λίγο θα τον βαρεθείς. Επίσης δεν μπορείς να έχεις μεγάλο έλεγχο στον ήχο που βγάζεις με την πένα σου, άσε που το όργανο θα χάνεται μέσα στην κομπανία και την φασαρία (το “μπουμάρισμα” που λέει). Παρεμπιπτόντως αυτή την μπασίλα την έχω δει σε δύο θεωρούμενα ως καλά όργανα του Καρβούνη, μόλις πρόσφατα είδα ένα μπουζούκι του που δεν είχε αυτό το χαρακτηριστικό.
Κάθε όργανο αποκτάει μπάσα όσο στρώνει και ωριμάζει, οπότε αν είναι εξαρχής ήδη μπάσο, μετά παραγίνεται οπότε “το χάσαμε”. Αντίθετα, ένα πρίμο όργανο έχει ήχο που εξελίσσεται και γεμίζει με τον χρόνο, τον διαμορφώνεις με την πενιά σου, και ξεχωρίζει μέσα στους υπόλοιπους ήχους του περιβάλλοντος.
Τέτοια πρίμα όργανα κάνει πχ ο Καφετζόπουλος. Γενικά ο προπολεμικός ήχος ήταν πιο πρίμος και ο μεταπολεμικός πιο μπάσος, νομίζω συνέβαλαν και οι μαγνήτες σε αυτό.

7 «Μου αρέσει»

Μαλιστα. Ναι η αληθεια ειναι μου αρεσει το μπασο στο μπουζουκι αλλα και τα πριμα. Σαν αυτο το οργανο στο βιντεο

Τι νομίζεις;

1 «Μου αρέσει»

Τί να σου πω, είναι ο κλασικός τετράχορδος ήχος που δεν αντέχω… Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, εξαρτάται και από το ρεπερτόριο που θες.

3 «Μου αρέσει»

Καλά εδώ είναι κλασσικό παράδειγμα απόπειρας μιμισης Παλαιολόγου. Όλοι προσπαθούν να μιμιθουν τον “ανατολίτικο” ήχο αλλά το μόνο που βγαίνει είναι αυτό που λέω τεμπελικη πενιά. Δεν έχει να κάνει με το μπουζούκι αλλά με τον παίκτη.

Εγώ δεν θα το έλεγα κλασσικό για τον λόγο που αναφέρθηκα. Η πένα του παίχτη στην περίπτωση αυτή και το αριστερό του χέρι αλλάζουν τον ήχο. Δεν αναδεικνύεται κατ εμέ ο ήχος του οργάνου. Και θα πει κανείς “αφού ο καθένας παίζει διαφορετικα”. Δεν λέω αλλά και πάλι αν ο συγκεκριμένος παίχτης έπαιζε και τριχορδο τον ίδιο ήχο θα έβγαζε απλά με την διαφορά στα πρίμα η μπάσα.

Διαφωνώ :

Ίδιος παίχτης άλλο όργανο. Παρόλο που το καπάκι του οργάνου είναι κέδρος ακούς “μπάσο” ήχο ;

Ναι αλλά στο συγκεκριμένο παράδειγμα παίζει με άλλο τρόπο! Και δεν είπα ότι δεν ακούω τα μπάσα και τα πρίμα. Συγκεκριμένα είπα ότι αν έπαιζε με το ίδιο “ανατολίτικο” στυλ είτε στο τριχορδο είτε στο τετράχορδο απλά θα άλλαζε το πρίμο και το μπάσο. Δεν είπα ότι το τετράχορδο δεν έχει μπάσο ήχο. Και φυσικά δεν κατακρίνω τα γούστα κανενός προς θεού. Έπειτα η κατασκευή κάθε μπουζουκιού, είτε τριχορδου είτε τετράχορδου, διαφέρει απο όργανο σε οργανο και το όργανο μπορεί να βγει είτε πρίμο είτε μπάσο. Μια φορά εγώ στο βίντεο με το τετράχορδο δεν ακούω κλασσικό τετράχορδο ήχο. Αυτό για μένα θα ήταν αυτό που ακούμε από ζαμπετα η Χιώτη. Αυτό βέβαια είναι εντελώς υποκειμενικό…

Το συγκεκριμένο τετράχορδο έχει αρκετά μπάσο ήχο. Εάν θες, ο Λιόλος υπερτονίζει με το παίξιμό του αυτό το χαρακτηριστικό του οργάνου. Σαν παίχτης είναι πολύ καλός και μπορεί να το κάνει.
Εννοείται πως δεν είναι όλα τα τετράχορδα έτσι. Απλά να τονίσουμε ότι ένα όργανο πρίμο μπορεί να με τον καιρό και διάφορες τεχνικές να μπασάρει και να στρογγυλέψει ο ήχος του. Ένα μπάσο όργανο όσο και να το θέλουμε δε μπορεί να γίνει πιο πρίμο. Το θέμα του ηχοχρώματος που αρέσει στον καθένα προφανώς είναι κάτι το υποκειμενικό.

3 «Μου αρέσει»

Κλασικό τετράχορδο εννοούσα αυτόν τον τενεκεδένιο ήχο που ακούς μόνο τρίξιμο, αλλά δεν ήθελα να το πω έτσι!

1 «Μου αρέσει»

Γιατί δεν νομίζω ότι θα προσβληθεί κάνεις από έναν τέτοιο χαρακτηρισμό. Απλά στο αυτί του καθενός αυτός ο ήχος είναι είτε αρεστός είτε όχι.

Για να μην παρεξηγηθώ, προφανώς δεν εννοώ τον ήχο του Ζαμπέτα ή του Χιώτη αλλά τον σύγχρονο ήχο.

2 «Μου αρέσει»

Νομίζω Νίκο μιλάς πιο πολύ για τον ήχο που επικράτησε από το '70 και μετά και εδραιώθηκε στις πίστες και στα πανηγύρια.

2 «Μου αρέσει»

Και μετά πέρασε σχεδόν παντού…

1 «Μου αρέσει»

μπουζουκι Καρβουνης με πολυ μπασο

Θα είναι από τα χαμένα του … :sweat_smile: :rofl: :rofl: (φυσικά κάνω πλάκα)

4 «Μου αρέσει»

Τενεκεδενιο τι εννοείς? Ότι είναι πολύ μπάσο? Ή πρίμο?

Εννοώ αυτόν τον άδειο ήχο με τρίξιμο… Τραγικός συνδυασμός μαζί με το μπουμάρισμα από την μπασαδούρα.

Καλησπέρα και από μένα εγω να κάνω μια ερώτηση δεν μπορείς να βρεις μπουζούκι μεταπολεμικό ήχο Πρίμο ?