Ξεκούραστο κράτημα μπουζουκιού και καλός ήχος

Καλησπέρα ομάδα. Η σημερινή μου ερώτηση έχει να κάνει με το κράτημα του μπουζουκιού , ένα θέμα που πίστευα ότι θα σταματούσε να με απασχολεί ενα χρονο μετά την αγορά του πρώτου μου οργάνου αλλά συνεχίζει να είναι μεγάλο μέρος του πειραματισμού μου στη μελέτη μου. Πριν ξεκινήσω να πω οτι είμαι δεξιόχειρας!

Απ’ ότι καταλαβαίνω η διαφορά στον ήχο ανάλογα με το κράτημα έχει να κάνει με το ποιό μέρος του σκάφους δονείται ελεύθερα (ή περιορισμένα αν ακουμπάει πάνω στα ρούχα). Προσωπικά ακούω τεράστια διαφορά μεταξύ των κρατημάτων που αναφέρω παρακάτω. Δεν ξέρω αν οι συμβουλές για το κράτημα απο τους δασκάλους δίνονται με γνώμονα τον καλό ήχο ή την εργονομία. Εγώ θα αναφερθώ και στα δύο,

Έχω δοκιμάσει τρείς τρόπους να κρατάω το μπουζούκι και κανένας από αυτούς δεν συνδιάζει καλό ήχο και μια ξεκούραστη εμπειρία παιξίματος. Μέχρι στιγμής έχω δοκιμάσει:

1. Σταυροπόδι (δεξί πόδι απο πάνω)

Το πιο συνηθισμένο απ’ ό,τι καταλαβαίνω. Είναι το πιο βολικό κράτημα που αξιοποιώ αλλά οδηγεί σε έναν ξερό ήχο τελείως στομωμένο και άδειο, δεν ξέρω πως αλλιώς να το εξηγήσω.

1. Σταυροπόδι (αριστερό πόδι απο πάνω)

Το είδα να το κάνει κάποιος και το δοκίμασα. Πολύ καλύτερος ήχος αλλα πολύ πιο άβολο κράτημα. Συνεχώς πρέπει να τραβάω πίσω το μπουζούκι γιατι τείνει να γλιστρήσει και. Το καλύτερο κράτημα απο άποψη συνδιασμού καλού ήχου και βολικότητας.

1. Υποπόδιο στο αριστερό πόδι

Μακράν το πιο άβολο όμως παράγει τον καλύτερο ήχο. Για να έρθει η πένα πραάλληλα με τις χορδές αναγκάζομαι να σκύβω, πρέπει αναγκαστικά να είναι πιο όρθιο το όργανο για να φτάνω τα ψηλά τάστα και το δεξί χέρι να είναι πολύ χαμηλά για να μην σπάει ο καρπός προς τα αριστερά.

Επίσης, κανένα απο αυτά δεν είναι στα αλήθεια βολικό. Έρχομαι απο την κλασσική κιθάρα που όπως και να την πιάσω, μπορώ να παίζω με τις ώρες αβίαστα, με το μπουζούκι πάντα πιάνομαι. Έχουμε κανενα τιπ; Εσείς πως κρατάτε τα όργανα; Είχατε παρόμοια θέματα ως αρχάριοι;

Υ.Γ: Ελπίζω να είναι ευπρόσδεκτες τέτοιες βασικές ερωτήσεις κι ας είναι τετριμμένες. Νιώθω άνετα να τις μοιραστώ μαζί σας, ελπίζω να μην είναι σπαμ.

Εμένα με βολεύει υποπόδιο στο δεξί πόδι. Για δοκίμασε και αυτό.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα σου γιατί το θέμα όπως βολεύει τον κάθε ένα.

Ενδιαφέρον θέμα, που το έχουμε ξανασυζητήσει.

Εδώ ένα σύντομο αλλά ζουμερό νήμα:

Και εδώ ένα ενδιαφέρον πρόσφατο:

Να συμπληρώσω ότι για να σταθεί το μπουζούκι σωστά πρέπει το χέρι της πένας να κρατάει απόλυτα σταθερό το σκάφος, ώστε να μην πέφτει καθόλου βάρος στο μανίκι και δυσκολεύει το χέρι της ταστιέρας. Αυτό δεν είναι εύκολο σε όλα τα μπουζούκια (και σχεδόν ανέφικτο στους τζουράδες). Βοηθάει όμως να σκαλώνει η ακμή του σκάφους (το φιλέτο του καπακιού) στο μπούτι του παίχτη.

Για να γίνει αυτό πρέπει να είναι κατακορυφο το όργανο, να μη βλέπουμε καπάκι δηλαδή (ούτε ταστιέρα όπως ανέφερα στο παλιότερο βήμα), και επίσης να είναι ελαφρώς ανασηκωμένο το ποδι. Γι’αυτό κάνουμε σταυροπόδι ή στηρίζουμε το πόδι στην καρέκλα ή σε υποπόδιο.

Η κατακόρυφη τοποθέτηση του οργάνου βοηθάει και στην πενιά, γιατί πέφτει χαλαρά η πένα με την βαρύτητα χωρίς να σφίγγεται το χέρι.