Καλησπέρα ομάδα. Η σημερινή μου ερώτηση έχει να κάνει με το κράτημα του μπουζουκιού , ένα θέμα που πίστευα ότι θα σταματούσε να με απασχολεί ενα χρονο μετά την αγορά του πρώτου μου οργάνου αλλά συνεχίζει να είναι μεγάλο μέρος του πειραματισμού μου στη μελέτη μου. Πριν ξεκινήσω να πω οτι είμαι δεξιόχειρας!
Απ’ ότι καταλαβαίνω η διαφορά στον ήχο ανάλογα με το κράτημα έχει να κάνει με το ποιό μέρος του σκάφους δονείται ελεύθερα (ή περιορισμένα αν ακουμπάει πάνω στα ρούχα). Προσωπικά ακούω τεράστια διαφορά μεταξύ των κρατημάτων που αναφέρω παρακάτω. Δεν ξέρω αν οι συμβουλές για το κράτημα απο τους δασκάλους δίνονται με γνώμονα τον καλό ήχο ή την εργονομία. Εγώ θα αναφερθώ και στα δύο,
Έχω δοκιμάσει τρείς τρόπους να κρατάω το μπουζούκι και κανένας από αυτούς δεν συνδιάζει καλό ήχο και μια ξεκούραστη εμπειρία παιξίματος. Μέχρι στιγμής έχω δοκιμάσει:
Σταυροπόδι (δεξί πόδι απο πάνω)
Το πιο συνηθισμένο απ’ ό,τι καταλαβαίνω. Είναι το πιο βολικό κράτημα που αξιοποιώ αλλά οδηγεί σε έναν ξερό ήχο τελείως στομωμένο και άδειο, δεν ξέρω πως αλλιώς να το εξηγήσω.
Σταυροπόδι (αριστερό πόδι απο πάνω)
Το είδα να το κάνει κάποιος και το δοκίμασα. Πολύ καλύτερος ήχος αλλα πολύ πιο άβολο κράτημα. Συνεχώς πρέπει να τραβάω πίσω το μπουζούκι γιατι τείνει να γλιστρήσει και. Το καλύτερο κράτημα απο άποψη συνδιασμού καλού ήχου και βολικότητας.
Υποπόδιο στο αριστερό πόδι
Μακράν το πιο άβολο όμως παράγει τον καλύτερο ήχο. Για να έρθει η πένα πραάλληλα με τις χορδές αναγκάζομαι να σκύβω, πρέπει αναγκαστικά να είναι πιο όρθιο το όργανο για να φτάνω τα ψηλά τάστα και το δεξί χέρι να είναι πολύ χαμηλά για να μην σπάει ο καρπός προς τα αριστερά.
Επίσης, κανένα απο αυτά δεν είναι στα αλήθεια βολικό. Έρχομαι απο την κλασσική κιθάρα που όπως και να την πιάσω, μπορώ να παίζω με τις ώρες αβίαστα, με το μπουζούκι πάντα πιάνομαι. Έχουμε κανενα τιπ; Εσείς πως κρατάτε τα όργανα; Είχατε παρόμοια θέματα ως αρχάριοι;
Υ.Γ: Ελπίζω να είναι ευπρόσδεκτες τέτοιες βασικές ερωτήσεις κι ας είναι τετριμμένες. Νιώθω άνετα να τις μοιραστώ μαζί σας, ελπίζω να μην είναι σπαμ.
Να συμπληρώσω ότι για να σταθεί το μπουζούκι σωστά πρέπει το χέρι της πένας να κρατάει απόλυτα σταθερό το σκάφος, ώστε να μην πέφτει καθόλου βάρος στο μανίκι και δυσκολεύει το χέρι της ταστιέρας. Αυτό δεν είναι εύκολο σε όλα τα μπουζούκια (και σχεδόν ανέφικτο στους τζουράδες). Βοηθάει όμως να σκαλώνει η ακμή του σκάφους (το φιλέτο του καπακιού) στο μπούτι του παίχτη.
Για να γίνει αυτό πρέπει να είναι κατακορυφο το όργανο, να μη βλέπουμε καπάκι δηλαδή (ούτε ταστιέρα όπως ανέφερα στο παλιότερο βήμα), και επίσης να είναι ελαφρώς ανασηκωμένο το ποδι. Γι’αυτό κάνουμε σταυροπόδι ή στηρίζουμε το πόδι στην καρέκλα ή σε υποπόδιο.
Η κατακόρυφη τοποθέτηση του οργάνου βοηθάει και στην πενιά, γιατί πέφτει χαλαρά η πένα με την βαρύτητα χωρίς να σφίγγεται το χέρι.
Αλλάζει πραγματικά ο ήχος του οργάνου ανάλογα με το πως κρατάμε ή αλλάζει το πως τον ακούμε εμείς; θέλω να πω, έχω προσέξει πως όταν το αυτί μου βρίσκεται από την πίσω πλευρά του μπουζουκιού, από το κοίλο μέρος του σκάφους ακούω διαφορετικά τον ήχο από ότι ανβρίσκεται από τηνμεριά του καπακιού, επειδή πχ δεν το κρατάω καλά και σκύβω και ειδικά αν η απόσταση είναι μικρή. Αλλάζει όμβς ο ήχος τον μπουζουκιού ή αλλάζει αυτό που ακούω εγώ, γιατί αλλάζει η απόσταση του αυτιού μου από το όργανο και κυρίως η κατέυθυνση του αυτιού μου σε σχέση με το “Ηχείο” του οργάνου; φυσικά ο τρόπος που κρατάω το όργανο μπορεί να αλλάζει λίγο και την πενιά μου (να παίζω πιο κοντά ή πιο μακριά από το ηχείο του, κάποιο κράτημα να με βοηθάει να χτυπάω πιο δυνατά τις χορδές κλπ) λαρα και το ηχητικό αποτέλεσμα. Αλλά πόσο πιο με το κράτημα μου να καλύψω περισσότερο ή λιγότερο το σκάφος, τόσο που να επηρεάσει τον ήχο του;
Υποπόδιο στο δεξι με βόλεψε, επαιξα 2 3 μέρες έτσι αλλά πολύ ξεραϊλα ο ήχος. Πρέπει να φταίει ότι εχω όργανο καπως φτηνό, δεν εξηγείται αλλιώς να κάνει τόσο μεγαλη διαφορά στον ήχο το κράτημα ρε παιδιά…
Πολυ με βοήθησαν όλα αυτά. Εχω το νου μου να μαγκωνω κατακορυφα το όργανο με λίγη περισσοτερη δύναμη αυτές τις μέρες και είμαι πιο σταθερός και με καλύτερο ήχο μάλιστα! Ευχαριστώ
Υ.Γ: τώρα πρέπει να βρώ ενα τρόπο να μη μελανιάζει ο δεξιός μου πήχης απο την ακμή του σκάφουςxD
Πολυ ενδιαφέρουσα ερώτηση, την αναρωτιέμαι κι εγώ αυτές τις μέρες. Όμως δεν έχει και τόση σημασία η απάντηση της κατα τη γνώμη μου. Στην τελική την περισσότερη σημασία την έχει το πώς ακους εσυ το παίξιμο σου. Αυτό καθορίζει το ποσο θα ευχαριστιεσαι και αυτό είναι το μόνο σημαντικό όταν μιλάμε για παίκτες στο δικό μου επίπεδο τουλάχιστον, το οποίο είναι ερασιτεχνικό, οι οποίοι ας σημειωθεί ότι είμαστε και οι μόνοι που υπεραναλύουν σε τέτοιο βαθμό.
Σωστό. Άμα δε σ’ αρέσει ο ήχος δεν παίζεις καλά, είναι ένα φρένο. Ενώ άμα είσαι ο ακροατής κι ο άλλος παίζει καλά, σπάνια θα προσέξεις αν ο ήχος υπολείπεται του τέλειου.