Θεση παιξιματος για Μπουζουκι?

Γεια σας,

Βασικα θα ηθελα να ρωτησω αν εχετε δει κανενα βιντεακι για τον σωστο τροπο θεσης και στασεις για το πως να κρατας το μπουζουκι… Συνηθως δεν καθομαι καλα και τωρα που εχω καποιο προβλημα με τον αυχενα μου το παρατηρησα.

Η αν θα μπορουσατε να μου εξηγησετε και ισως καταλαβω…

φρόντισε η ταστιέρα να είναι κάθετη έτσι ώστε να βλέπεις μόνο τους οδηγούς στο πλάι της ταστιέρας (και όχι την ίδια την ταστιέρα). το μπράτσο καλό είναι να έχει μια ελαφριά κλίση προς τα έξω και προς τα πάνω, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και υποπόδιο.
κράτα ίσιο τον κορμό και απέφυγε να καμπουριάζεις σκύβοντας πάνω στο όργανο. νοιώσε σίγουρος να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του και να είσαι χαλαρός. με το παραμικρό σφίξιμο στα χέρια, από ώμους μέχρι δάχτυλα, σταματάς και προσπαθείς να αποβάλλεις την ένταση.
κάποιοι παίχτες υιοθετούν την στάση των κλασσικών κιθαριστών, με το μπουζούκι να αναπαύεται ανάμεσα στα δύο πόδια. δεν το προτιμώ για μένα πάντως.

Ευχαριστω και για την πλάτη πως πρεπει να ειναι ? Στο κατω μερος της πλατης πρεπει να εχει καμπυλη προς το προστινο μερος την κοιλιας δηλαδη να κλεινει μπροστα? Και οι ομοι να τους γυριζω προς τα πισο?

γενικά στο παίξιμο καλό είναι να είσαι όσο γίνεται πιο κοντά στην φυσική θέση των χεριών και στάση του σώματος.

Βρήκα μια διπλωματική πάνω σε αυτό το θέμα: http://www.syros.aegean.gr/de/dpsd04059.pdf , απλά για όποιον θέλει θεωρητικά να δει κάποια πράγματα. Αλλά στο πολύ γενικό θα συμφωνήσω με τον liga rosa ειδικά στην φυσική θέση χεριών και σώματος και θα προσθέσω ότι υπάρχουν παίχτες που μπορεί να μοιάζει τελείως ανορθολογικός ο τρόπος παιξίματος τους αλλά παρόλο αυτά να είναι δεξιοτέχνες βλέπε Τσιτσανης π.χ με τον τρόπο που κρατάει την πένα…

Καλημέρα,
Εξαιρετικό βίντεο για τη θέση του οργάνου με τον Γιάννη Βιλιώτη από τη σειρά μαθημάτων που έχει ετοιμάσει!

https://youtu.be/VW00Mir7XZQ

Αυτο οντως καπως βοηθαει αλλα πιστευω οτι και αλλα πραγματα πανω σε αυτο ευχαριστω για την ανταποκριση.

Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους με προπάντων υγεία! Ο τρόπος κρατήματος του μπουζουκιού όπου το δεξί χέρι επωμίζεται το βάρος του ακουμπώντας στη χορδιέρα, ενώ το αριστερό μόνο πατάει τα τάστα χωρίς να σηκώνει το μανίκι ισχύει και για τον τζουρά ή όχι? Εγώ τουλάχιστον δεν το έχω καταφέρει ποτέ στον τζουρά, μάλλον λόγω μικρού σκάφους.

νομίζω είναι πιο δύσκολο, αλλά έχει και μικρότερο βάρος το μπράτσο. γενικά ο τζουράς έχει το πιο άβολο πιάσιμο, σε σχέση με τον μπαγλαμά ή το μπουζούκι.
καλή χρονιά!