Πριν από περίπου έναν χρόνο, έψαχνα να αγοράσω ένα τζουραδακι, ίσως κάποιοι να θυμούνται και την σχετική κουβέντα.
Λόγω σοβαρών οικογενειακών θεμάτων δεν κατάφερα να ασχοληθώ με το όργανο, και ουσιαστικά το έπιασα στα χέρια μου περίπου τον Μάιο. Μάλιστα, συμμετέχω και σε παραδοσιακή ορχήστρα, ενώ οργανώνουμε και μια κομπανία με τζουρά, κιθάρα και μπαγλαμά.
Πριν από περίπου δέκα μέρες, άρχισε ο παράμεσος του αριστερού χεριού να κάνει ένα “κλακ” , στην προσπάθεια μου να λυγίσω το δάχτυλο, ενώ λίγες μέρες αργότερα το σύμπτωμα μεταφέρθηκε και στο μικρό.
Πήγα λοιπόν σήμερα στον ορθοπεδικο, και μου έκανε λόγο για εκτινασσόμενο δάκτυλο/trigger finger, ρωτώντας με αν άλλαξε κάτι στις συνήθειες μου. Μόλις του είπα ότι ότι παίζω τζουρά, μου ξεκαθαρίσε ότι από αυτό προέρχεται όλη αυτή η κατάσταση, και μάλιστα συμβαίνει γιατί το μανικο είναι στενό και λεπτό, οπότε η κίνηση των δακτύλων όταν παίζω στην πρώτη χορδή είναι “αφύσικη” και ζοριζει τα νευρα.
Είχε κάποιος άλλος παρόμοιο θέμα? Πως το αντιμετώπισε? Ο γιατρός μου συνέστησε να αλλάξω το όργανο με ένα με φαρδύτερο, παχύτερο μανικο, ή να τοποθετήσω κάτι από πίσω ώστε να μεγαλώσει η απόσταση παλάμης - δακτύλων.
Δώστε τα φώτα σας, δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι πως δεν θα μπορώ να μελεταω-παιζω. Ένα τρίχορδο μπουζούκι έχει πολύ μεγαλύτερο μανίκι από τον τζουρά ?
Το trigger finger είναι προπομπός πιο δύσκολων παθήσεων και πρέπει να το αντιμετωπίσεις άμεσα. Ένα πιο φαρδύ μπράτσο βοηθάει στο καλύτερο πιάσιμο, επίσης στον τζουρά λόγω μικρού σκάφους είναι αδύνατον να ισορροπήσει το όργανο μόνο με το κράτημα του δεξιού χεριού οπότε πέφτει βάρος στο αριστερό.
Νομίζω όμως ότι το πιο σημαντικό είναι το σωστό ζέσταμα πριν το παίξιμο, καθώς και το χαλαρό παίξιμο γενικότερα. Μίλα με τον ορθοπεδικό σου για πιο συγκεκριμένες συμβουλές και θεραπεία.
Φίλε @Pedro , περαστικά σου και εύχομαι να ξεπεραστεί γρήγορα το θέμα!
Η σκέψη σου να αλλάξεις όργανο ή να περάσεις σε τρίχορδο μπουζούκι δεν είναι καθόλου παράξενη. Για την ακρίβεια, είναι από τις πιο λογικές λύσεις εργονομικά, και μάλιστα βασίζεται απόλυτα στην “ιατρική” (ας μου επιτραπεί η έκφραση) προσέγγιση:
Το μάνικο του τρίχορδου μπουζουκιού είναι αισθητά πιο φαρδύ και πιο βαθύ (παχύτερο προφίλ) σε σχέση με αυτό του τζουρά. Ο τζουράς έχει πολύ στενή ταστιέρα, με αποτέλεσμα το χέρι να κλείνει σε πολύ σφιχτή γροθιά.
Το trigger finger προκαλείται από τη φλεγμονή στους τένοντες των δακτύλων. Όταν το μάνικο είναι πολύ λεπτό, οι αρθρώσεις των δακτύλων λυγίζουν σε υπερβολική γωνία και ασκούν συνεχή, αφύσικη πίεση και τριβή στους τένοντες. Με το φαρδύτερο μάνικο του μπουζουκιού, η λαβή γίνεται πιο “ανοιχτή” και φυσική.
Λόγω του μεγαλύτερου σκάφους και του ζυγίσματος του μπουζουκιού, το όργανο στηρίζεται καλύτερα στο σώμα. Αυτό αποφορτίζει το αριστερό χέρι, το οποίο δεν χρειάζεται να “σφίγγει” το μάνικο για να κρατήσει το όργανο σταθερό, δίνοντάς σου μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης στην ταστιέρα.
Άκου τον γιατρό σου. Όσο υπάρχει φλεγμονή, η μελέτη θα επιδεινώνει την κατάσταση.
Επίσης, τσέκαρε αν ο καρπός σου λυγίζει υπερβολικά όταν παίζεις στις χαμηλές χορδές. Ο καρπός πρέπει να μένει όσο το δυνατόν πιο ίσιος (σε ουδέτερη θέση).
Μην απογοητεύεσαι, με τις σωστές προσαρμογές θα επανέλθεις κανονικά στο παίξιμο!
Επισης, στα μπουζουκοειδη δεν παίζουμε όπως στην κιθάρα με κάθετα δάχτυλα (όπου και εκεί έχουν μια κάποια κλίση βέβαια). Έρχονται στην ταστιέρα με μεγάλη κλίση, ενώ ο αντίχειρας πάντα έρχεται πίσω από τον μέσο (ώστε να κάνει ελεύθερα έκταση προς τα πίσω ο δείκτης) και ακουμπάει απαλά στο μανίκι έτοιμος να παίξει άμα χρειαστεί. Με αυτόν τρόπο δεν χρειάζεται να λυγίζουν τόσο πολύ τα δάχτυλα και μπορεί να βοηθήσει στο πρόβλημα του trigger finger.
Κοίταξε γενικά να μην παρακουράζεις το χέρι. Αν η κομπανία και η ορχήστρα θέλουν πολλές πρόβες, ίσως να πρέπει να διαλέξεις τη μια και να αφήσεις την άλλη.
Ο τζουράς από μόνος του δε σκοτώνει. Τόσοι παίζουν και δεν έπαθαν τίποτε. Αν δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο με την ανατομία του χεριού σου, τότε μάλλον κάτι κάνεις λάθος στο κράτημα του οργάνου. Ή, δεν είναι σωστά σχεδιασμένος ο συγκεκριμένος τζουράς (οι τζουράδες έχουν μεγαλύτερη ποικιλία από άλλα όργανα).
Προφανώς θα πρέπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες του γιατρού, ακόμη κι αν σου πει να μην παίζεις μέχρι να ιαθεί το πρόβλημα, αλλά το να μην ξαναπαίξεις και να ψάξεις για άλλο όργανο (=μπουζούκι) μού φαίνεται λίγο περίεργο.
Πας σε δάσκαλο; Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν δασκάλοι με ειδίκευση σε περιπτώσεις παθήσεων των μουσικών (αν δεν ξέρεις κάποιον τέτοιο, πιθανότατα να βρεις μέσω του φόρουμ), κι ένας τέτοιος δάσκαλος θα μπορεί και να σου υποδείξει τον κατάλληλο τζουρά, αν τελικά φταίει ο σχεδιασμός του δικού σου.
Πάντως το πιθανότερο φαίνεται να είναι κάτι με τη δική σου στάση παιξίματος. Από λάθος στάση την έχουν πάθει πολλοί σε κάθε είδους όργανα.
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας, και συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση, αλλά ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος.
Η αλήθεια είναι πως δεν κάνω μαθήματα με δάσκαλο, οπότε κρατάω τον τζουρά όπως με βολεύει, οπότε υπάρχει η πιθανότητα να επιβαρύνω το χέρι μου λόγω κακού κρατήματος.
Επίσης, τις τελευταίες εβδομάδες, προσπαθούσα να παίζω πάνω από δύο ώρες την ημέρα, και μάλιστα εκτελούσα κάποιες ασκήσεις (που βλέπω σε βίντεο στον yt, ειδικά του Τζινέλλη και του Γονατά) μέχρι να αρχίσει να με πονάει το χέρι. Δεν ξέρω αν έκανα καλά (μάλλον όχι), αλλά θεώρησα πως το να πιέσω το χέρι μου μέχρι σημείο πόνου, ίσως ενισχυσει την μηχανική μνήμη.
Θα ακολουθήσω αντιφλεγμονώδη αγωγή, σε συνδυασμό φαρμάκων με φυσικά συμπληρώματα διατροφής, και θα εξασκούμε πολύ ελαφριά για κάποιες μέρες, περιμένοντας να δω βελτίωση.
Αν έχει κάποιος υπόψη του κάποιες ασκήσεις για ζέσταμα και αποκατάσταση , θα το εκτιμούσα να μου έδειχνε κάποιο βίντεο όπου θα μπορούσα να ακολουθήσω. Επίσης θα προσπαθήσω να βρώ και ένα τρίχορδο μπουζούκι να δω εαν με βολεύει περισσότερο στο κράτημα.
Κάπου εδώ να πω, πως ο τζουράς μου έχει στενότερο και λεπτότερο μάνικο, συγκριτικά με άλλους τζουράδες που δοκίμασα.
Μια σύντομη επισήμανση, δεν πρέπει να φτάνουμε στον πόνο. Με την πρώτη κόπωση σταματάμε, ελέγχουμε την τεχνική μας και συνεχίζουμε μόλις ξεκουραστούμε. Στον πόνο έχει ήδη γίνει ζημιά, και είναι προσθετική.
Πήγαινε σε δάσκαλο από χτες να φτιάξει το κράτημα και το παίξιμο ’ είναι σοβαρότατο αυτό. Έχε στο νου σου ότι στο τζουρά το κράτημα είναι πιο δυσκολο λόγω μικρού σκάφους. Το όργανο ισορροπεί με το δεξί χέρι, το αριστερό δεν σηκώνει καθόλου βάρος, το απομακρύνεις από το όργανο όταν δεν παίζεις. Πίεση στα δάχτυλα μόνο όση χρειάζεται.
Πριν κάνεις δύσκολες ασκήσεις για ώρες καθημερινά είναι καλά να το συζητάς με δάσκαλο, αλλιώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού όπως είδες.
Πρώτα από όλα ξεκούραση, για εβδομάδες αν χρειαστεί. Λίγο χαλαρό παίξιμο και σταματάς, αναλογα και με τις συμβουλές του γιατρού. Αν χειροτερέψει η κατάσταση κινδυνεύεις να “κλειδώσει” το δάχτυλο και να χρειαστεί εγχείρηση.
Προς το παρόν, θα ακολουθήσω την αντιφλεγμονώδη αγωγή και θα παίζω πολύ χαλαρά και για λίγη ώρα κάθε μέρα για να μην χάσω την επαφή.
Μετά από συμβουλή φίλου, θα στείλω το όργανο για αλλαγή χορδών (από 11αρες σε 10αρες) και σεταρισμα, ώστε να χαμηλώσει όσο το δυνατόν το action και να γίνει το όργανο πιο μαλακό και ξεκούραστο στο παίξιμο.
Στην συνέχεια , μάλλον θα αναζητήσω κάποιον δάσκαλο που έχει σχέση με τζουρά, αφού στην Έδεσσα που είμαι οι λίγοι που υπάρχουν δεν ασχολούνται καν με τρίχορδο!