Μανίκι προς τα μπροστά

Τις τελευταίες μέρες δεν έπαιξα πολύ με το τατράχορδο μου αλλά το ξεκούρδισα.Σήμερα που έπαιξα είδα τισ χοδρές λίγο ψηλά?Μήπως είναι από την ζέστη? Να ανυσηχώ?

Κατ αρχην ως νεο μελος του φορουμ καλοσωρισες.Για το προβλημμα σου πολλες θεσεις και αντιθεσεις θα υπαρχουν,ομως το μπουζουκι δεν το ξεκουρδιζουμε ποτε,λογω καιρικων συνθηκων θα τραβαη πισω η μπροστα λογω υγρασιας τραβαει μπροστα,και λογω θερμοτητος πισω.Δηλαδη ακριβως το αντιθετο που περιγραφεις.Απλα πατησε με το δαχτυλο σου απο ακρη σε ακρη την ΡΕ χορδη και κοιταξε ποσο καινο θπαρχει στην μεση,(εαν ειναι 1ΜΜ μην το φοβασε.ξαναπεξε το οργανο σου και θα ξαναερθη το μανικο,θα το καταλαβης και μονος σου,εαν ομως δεν ερθη σε συμβουλεβω να το πας στον μαστορα του απο εκειπου το αγορασες,τοτε ενοουμε σκεβρωμα και αλλαγη μεσαιων ταστων για να στο ξαναφερει(ενοειτε οτι εχεις εβενηνη ταστιερα) καλη επιτυχια.

Καλο ειναι να ξεκουρδιζεται ενα τονο περιπου το οργανο, ιδιως αν δεν θα παιχτει για διαστημα.Δε νομιζω να ειναι νεο μελος ο tolisx παντως…

Υπαρχει τροπος να διορθωσουμε μονοι μας αυτη τη ζημια;Εμενα σε κιθαρες εχει συμβει σε καποια οργανα που δεν χρησιμοποιουσα…

σε ελαφριές περιπτώσεις, με τις κατάλληλες χορδές και την κατάλληλη τοποθέτηση του οργάνου, ώστε με το βάρος του και μόνο να έρχεται το μανίκι σιγά-σιγά.
δηλαδή αν το μανίκι είναι πίσω και ταστάρει, βάζουμε σκληρές χορδές να το τραβήξει μπροστά, και το ακουμπάμε όρθιο με το καπάκι μπροστά. αν το μανίκι είναι μπροστά οπότε είναι ψηλά οι χορδές, βάζουμε πιο μαλακές χορδές και το ακουμπάμε με την πλάτη μπροστά.
αν υπάρχει χώρος, ακουμπάμε το όργανο μπρούμυτα σε ένα τραπέζι ή άλλη λεία επιφάνεια -με προσοχή στα μπουζούκια να μην πιέζει υπερβολικά ο καβαλλάρης το καπάκι.
έχω σώσει μια κλασική έτσι, πήρε μήνες αλλά τελικά ήρθε -και την διατηρώ από τότε.

Περιπου ποσος χρονος χρειαζεται για να επανελθει;Κ εμενα κλασικη ειναι η κιθαρα που θελω να σωσω.Κανω αυτο που περιγραφεις κ παραπανω με το μανικι στο τοιχο κ αναποδα και μαλιστα εχω βγαλει κ τις χορδες αλλα ελαχιστη βελτιωση βλεπω τους τελευταιους 2 μηνες…Σε μαστορα ποσα χρηματα θα μου παρει;

Παιδιά σκεβρώνει το όργανο μέσα σε 5 μέρες ή σε 10 και σε ένα μήνα?

γιάννη, εγώ έκανα υπομονή ένα εξάμηνο και πάλι δεν ήρθε τελείως -αλλά τουλάχιστον τώρα παίζει σωστά και μαλακά.
τόλη, άμα αλλάξουν οι συνθήκες φτάνει και μισή ώρα για να δεις αλλαγή στο όργανο. γι’αυτό όταν πας να παίξεις κάπου, το αφήνεις να ισορροπήσει στο περιβάλλον κανένα μισάωρο πριν αρχίσεις να παίζεις.
καλή τύχη, ας απαντήσει και κανένας πιο ειδικός…

Καταλαβα.Γενικα απο τετοια θεματα δεν σκαμπαζω και συνηθως τα σκαω αδρα σε μαστορες.Επειδη ομως τωρα ειναι 3 οργανα που εχουν αυτο το προβλημα και επειδη δεν ξερω περιπου ποσο κοστολογειται αυτη η δουλεια ηθελα να ρωτησω αν μπορω εγω να το διορθωσω με καποιον (ευκολο) τροπο ή αλλιως ποσα θα μου ζητησουν οι οργανοποιοι.Οντως να μας πει κ κανας ειδικος γιατι δεν παιζει μια.

Παιδιά έχω και το ίδιο πρόβλημα με το 3χορδο.είναι καινούργιο 3 μηνών το όργανο.το πήγα 2 φορές και το χαμήλωσα αλλά σε λίγες μέρες πήρε πάλι λίγο μπροστά.μου είπε ο οργανοποιός ο΄τι είναι από τον καιρό κ φέτος πολλά όργανα τράβηξαν που ποτέ δεν είχαν τραβήξει,μου είπε ότι είναι ανάλογα την περιοχή εγώ μένω ανάμεσα από Τρίκαλα και Λάρισα (πολύ ξηρό κλίμα).Με προβληματίζει ότι πήρε και το τετράχορδο φέτος που δεν είχε πάρει άλλες φορές 10 χρόνια το έχω.Αυτό που φοβάμαι όμως ποιο πολύ είναι το τρίχορδο επειδή είναι καινούριο και το μανίκι του είναι από καρυδιά λέτε να έχω συνέχεια πρόβλημα?

Οπως εχω πει παλαιοτερα η λυση για ολα αυτα τα προβληματα που αναφερει ο φιλος τολισ ειναι η βεργα αλουμινιου.
Οποιαδηποτε στιγμη χρειαστει μπορει το οργανο να ρυθμιστει χωρισ να χρειαζονται επιστημονικες αναλυσεις περι σωστων χορδων.σωστη θεση οργανου κτλπ
τζαμπα ταλαιπωρια ειναι ολα τα οργανα χωρις βεργα και ακρη δυστυχως δεν μπορεισ να βρεις.
Βεβαια η τεχνικη της βεργας ειναι δυσκολη και θελει πολυ ψαξιμο για να εφρμοστει σωστα.
μεγαλο ρολο παιζει επισης η επιλογη σωστης βεργας.
Η καλυτερη ειναι η πατεντα απο τις κιθαρες Martin.
Η λυση των ανθρακονηματων κατ εμε δεν λυνει το προβλημα μιας και το ξυλο οπως και να χει θα νικησει στο μπρος πισω αναλογα την υγρασια και την ξηροτητα του αερα.Ρυθμιση δεν μπορεις να κανεις οποτε παλι τρεχεις και δεν φτανεις.
Το κλιμα εχει αλλξει τοσο πολυ που τα ξυλα εχουν μεγαλο προβλημα.
Μονη λυση ειναι η βεργα αλουμινιου η οποια ειναι το μελον στα μπουζουκια.

Νομίζω πως ο φίλτατος skand , τα περιγράφει λίγο ανάποδα

Ο χριστος Σπουρδαλακης έχει μίλησει εκτενεστατα στη Κλικα και στο Φόρουμ επι του θέματος

Οσο για τη βεργα αλουμίνιου έχω διαβάσει σε συζήτηση στο φόρουμ ότι έχει συμβεί σε μπουζούκι με βεργα να πάρει το μανικο

Η μόνη λύση είναι ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ εγγύηση και σταθερότητα του οργάνου.

δεν νομίζω πώς απόλυτες τοποθετήσεις για βέργα, καρβούνη κλπ βοηθάνε την κουβέντα. στην τελικη΄έχω δεί ένα σωρό όργανα δεκαετιών από διάφορους οργανοποιούς, να συμπεριφέρονται πολύ καλά, με ξύλο και μόνο στο μπράτσο τους. εννοείται πως έχουν σωστά επιλεγμένα και παλαιωμένα ξύλα, σωστά τοποθετημένες κόντρες, και φυσικά όχι υπερβολικά λεπτό μπράτσο, λες και παίζουμε μέταλ. όποιος θέλει να βάλει επιπλέον υλικά όπως βέργες, ανθρακονήματα και ό,τι άλλο ας το κάνει, δεν είναι όμως η μόνη λύση.

υγ: μικρή επισήμανση: στα μπουζούκια μου αρέσει περισσότερο το παρελθόν, εξάλλου και η μουσική που με ενδιαφέρει πάνω στο όργανο από παλιά έρχεται.

Την καλύτερη λύση στο πρόβλημα, έτσι όπως έχει τεθεί, θα την προτείνει οργανοποιός και θα συμφωνηθεί με τον χειριστή του οργάνου. Όπως υπονοεί και ο Λίγα Ρόζα, μοναδικές λύσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο στα κλασικά μαθηματικά. Οι όποιες απόλυτες τοποθετήσεις εκφράζουν βέβαια την άποψη του γράφοντος αλλά όχι και την απόλυτη άποψη, που και αυτή δεν υπάρχει.

Γι`αυτό προτείνω Καρβούνη,έχει ακριβώς όλα αυτά που λες χωρίς βέργα κτλ…

Καλο θα ειναι παντως οταν ανεβει καποιος να παιξει θεσσαλονικη η σε κανενα νησι να εχει μαζι του 2-3 καπλαμαδες.
Εργο που το εχουν δει ολοι σχεδον οι παιχτες που ταξιδευουν συχνα και παιζουν σε διαφορετικες καιρικες συνθηκες απο περιοχη σε περιοχη.

Σωστος ο νιαβεντ!!!Το εχω δει και εγω αυτο και σε νησι και στην αττικη!!!

Τα 2 μου μπουζούκια έτσι είναι οι χορδές αν μπορεί κάποιος να καταλάβει από τις φώτο τι γίνεται ας μου πεί( μαύρο μανίκι είναι το τετράχορδο )IMAG0039.jpgIMAG0040.jpg

Φίλε tolix απο τις φώτο δύσκολα να καταλάβει κανείς τί γίνεται. Νομίζω οτι τη λύση την έχει έτσι κι αλλιώς ο οργανοποιός…

Τώρα, όσον αφορά τη βέργα αλουμινίου στο μπουζούκι, θεωρώ οτι παρέχει μεγάλη ευκολία στον κάτοχο του και είναι ίσως η μόνη λύση για τέτοιες καταστάσεις…Το διαπίστωσα φέτος που είχα την άνεση να κουβαλήσω το μπουζούκι μαζί μου στις διακοπές σε παραθαλάσσιο μέρος…Στην Κοζάνη άριστο, στην Κέρκυρα μετά απο μια εβδομάδα…μουγκό. Μισή στροφή της βίδας και όλα στην εντέλεια…Αν δούμε το θέμα ψύχραιμα και με βάση τον κοινό νου κάπου εκεί θα καταλήξουμε. Όλα τα υπόλοιπα που έχουν ειπωθεί ή θα ειπωθούν για το θέμα απο όσους επιφυλακτικούς ή και πολέμιους της βέργας, μου μοιάζουν μάλλον δεισιδαιμονίες του τύπου “μην φας ψάρι και τυρί μαζί γιατί θα δηλητηριαστείς!”.