Πού είναι τα μπουζούκια τους σήμερα;

(Σημ.: Δεν ηξέρα αν θα έπρεπε να εντάξω αυτό το topic σε αυτή την ενότητα ή στους Δεξιοτέχνες. Τελικά την ενέταξα εδώ)


Έκανα ένα search στο φόρουμ αλλά και στο web γενικώς για να αντλήσω πληροφορίες για το που βρίσκονται τα μπουζούκια μεγάλων δημιουργούν και βιρτουόζων. Δυστυχώς δεν βρήκα πολλά πράγματα.

Σε παρενθέσεις έχω βάλει το λογικό σχόλιο και στα περισσότερα λινκ χρησιμοποιώ φωτογραφίες από τα άλμπουμ μελών.

Δηλαδή, ποιός έχει στην κατοχή του τα μπουζούκια των (σε τυχαία σειρά):

  1. Μπάτη (Ο μπαγλαμάς ήταν μαζί του όταν “έφυγε”, τα υπόλοιπα όργανα που φαίνονται εδώ τα είχε πουλήσει όλα; Έχουν σωθεί τίποτα από αυτά;)

  2. Μάρκος (Το ένα μπουζούκι του πήγε και αυτό μαζί του. Νομίζω είχε άλλο ένα. Προφανώς τα έχει ο Στέλιος)

  3. Χιώτης - Όλα τα όργανά του τί απέγιναν
    image

  4. Τα όργανα του Τσιτσάνη;

  5. Παπαϊωάννου; Ένα μπουζούκι έχει ο Τατάσ. Υπήρχε κάποιο άλλο;

  6. Ζαμπέτα. Τα είχε ο γιός του, Μιχάλης, και λογικά όταν “έφυγε” και αυτός έμειναν στην οικογένεια

  7. Μάμμος (Μάλλον έχουν μείνει στην οικογένειά του)

  8. Μπαγιαντέρα (Θα έμειναν στην κόρη του;)

  9. Μητσάκη;

  10. Χατζηχρήστου;

  11. Καλδάρα;

  12. Μπέμπη;

  13. Ιορδάνη

  14. Λεμονόπουλου;

  15. Γενίτσαρη;

  16. Δελιά ;

  17. Σπιτάμπελου ;

  18. Κερομύτη;

  19. Λαύκα;

  20. Κλουβάτου;

  21. Χαλικιά;
    image

  22. Τζουανάκου (προφανώς έμεινε στην οικογένεια;)

Εάν δεν χρησιμοποιούνται, έχει σκεφτεί κανείς να δημιουργήσει έναν χώρο έκθεσης;;

Μακάρι οι κάτοχοι των παραπάνω οργάνων να τα προσέφεραν για αυτό τον σκοπό και φυσικά μακάρι να υπήρχε ένα κράτος και ένα Υπουργείο Πολιτισμού που από τα εκατομμυρία ευρώ που πήραν για τις κομματικές διαφιμήσεις των Ευρωεκλογών να έδιναν ένα εφ’απαξ ή μία τιμητική σύνταξη στους κατόχους ως ελάχιστη αναγνωρίση για την προσφορά τους στην λαΙκή πολιτιστική κληρονομιά.


Παρακαλώ γράψτε και άλλους που σας έρχονται στο μυαλό και έχετε την ίδια απορία.

Ο Γιώργος Μάμμος ειχε τεσσερα μπουζουκια τα οποια εχουν μεινει στα παιδια του.
Το πρωτο μπουζουκι του το αγορασε ο πατερας του οταν ηταν οχτω χρονων, το εχει η πρωτη του κορη Κωνσταντινα! Τα δυο τελευταια του μπουζουκια που με αυτα δουλευε, τα εχει ο γιος του Νεκταριος Μαμμος που με αυτα παιζει μεχρι σημερα! Και το τεταρτο η δευτερη κορη του!

Ο γαμπρος του Κωστας.

Καλησπέρα φίλοι μου ,δράτομαι της ευκαιρίας να σας πω ότι υπάρχει στην κατοχή μου ένα μπουζούκι του Χάρη Λεμονόπουλου .Το πως έφτασε στα χέρια μου είναι μια μεγάλη ιστορία ,μου το δώρισαν για την ακρίβεια .Βέβαια το μπουζούκι ήταν σπασμένο στο πάνω μέρος ,εκεί που ενώνεται το μανίκι με το μέρος που είναι τα κλειδιά .Έχω όλα τα κομμάτια αυτά φυσικά ,και οσκοπός μου είναι κάποια στιγμή να αποκατασταθεί α ν είναι δυνατόν χρησιμοποιώντας τα δικά του ξύλα . Η ταμπέλα του κατασκευαστή λέει μέσα ''Κώστας Ρεμούνδος Βασ.Κωσταντίνου 68 ΑΙΓΑΛΑΙΩ τηλ 588368 …

Τζουράς του Γ.Μπάτη, το «ΑΗΔΩΝΙ», από τη συλλογή του Ηλία Πετρόπουλου, στη Γεννάδειο βιβλιοθήκη.
Φωτογραφία δική μου.

Μπαγλαμάς του Γ.Μπάτη, «Ο ΜΑΓΚΑΣ», και μπαγλαμάς του Β.Τσιτσάνη, με ιδιόχειρη υπογραφή στο καπάκι του.
Από την ίδια συλλογή.

Εγω προχτες πηρα ενα τριχορδο απο κυρια μεγαλης ηλικιας, το οποιο ηταν του αντρα της που εχει πεθανει. Συμφωνα με τα λεγομενα της ηταν του Μητσακη. Το μπουζουκι δεν εχει ονομα κατασκευαστη, και το πηγα κατευθειαν στον Μουντακη. Συμφωνα με τα λεγομενα του τελευταιου το μπουζουκι αυτο φτιαχτηκε πριν το 60, και δειχνει να ειναι μπουζουκι σειρας καλου ομως μαστορα της εποχης εκεινης, ποιοανου ακομα δεν καταφεραμε να το προσδιορησουμε. Το κακομοιρι ειναι σε πολυ κακη κατασταση, πολυ σκεβρωμενο, και θελει αλαγμα η ταστιερα γιατι ηταν απο καρυδια με αποτελεσμα να εχει γινει καρβουνο μετα απο τοσα χρονια. Το αποτελεσμα το περιμενω τον Σεπτεβρη.

Τυχερέ!! Πού την ξετρύπωσες την κυρία;;
Δεν ανέβαζες τίποτα φωτογραφίες πριν το δώσεις για επισκευή. Όλο και κάποιο σχόλιο για την προέλευσή του θα έπαιρνες.

Μήπως ξέρετε ποιοί έφτιαξαν τους μπαγλαμάδες του Μπάτη και του Τσιτσάνη; Επίσης ξέρετε αν η έκθεση της συλλογής είναι ενεργή Μπορούμε να την επισκεφθούμε; Η συλλογή του Η. Πετρόπουλου έχει κάποια άλλα όργανα; Προσπάθησα να βρώ πληροφορίες στο επίσημο site, αλλά δεν λέει τίποτα.

Εάν κάποια από αυτά δεν παίζονται επαγγελματικά μπορείτε να μας βάλετε κάποιες φωτογραφίες και να μας πείτε τους κατασκευαστές; Πιστεύω το πρώτο θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω χρονολογίας.

Εάν δεν χρησιμοποιείται (που μάλλον δεν χρησιμοποιείται) θα μπορούσες να ανέβαζες φωτογραφίες να το δούμε;

Επίσης ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις και τις φωτογραφίες.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 20:00 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 19:46 —

Προς συντονιστές (κυρίως) αλλά και ενδιαφερόμενα μέλη

Πώς θα σας φαινόταν αν φτιάχναμε ένα subpage στο forum κάτι σαν “ψηφιακή έκθεση” με όλα τα όργανα που μπορούμε να μαζέψουμε φωτογραφίες (σε υψηλότερη ανάλυση από τις ήδη υπάρχουσες) και πληροφορίες όπως κατασκευαστές, χρονολογία;; Όχι μόνο των γνωστών συνθετών αλλά και οτιδήποτε όργανο χρίζει προσοχής (αν και των δειξοτεχνών και δημιουργών προκαλούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον)

Ήδη υπάρχουν ανταποκρίσεις από τα παραπάνω μέλη.

[QUOTE=fotis;180244]
Μήπως ξέρετε ποιοί έφτιαξαν τους μπαγλαμάδες του Μπάτη και του Τσιτσάνη; Επίσης ξέρετε αν η έκθεση της συλλογής είναι ενεργή Μπορούμε να την επισκεφθούμε; Η συλλογή του Η. Πετρόπουλου έχει κάποια άλλα όργανα; Προσπάθησα να βρώ πληροφορίες στο επίσημο site, αλλά δεν λέει τίποτα.

[QUOTE]

Όχι, δεν είναι εύκολο να προσδιορίσω κατασκευαστή, αν και γιά αυτόν του Τσιτσάνη, υποπτεύομαι Ζοζέφ.

Η συλλογή περιλαμβάνει και άλλο ένα, σκαφτό μπουζούκι της φυλακής, που γράφει επάνω «Ακροναυπλία». Έχει δωρηθεί, μαζί με το αρχείο Πετρόπουλου στη Γεννάδειο βιβλιοθήκη και δεν εκτίθεται. Εξ` άλλου και τα τέσσερα όργανα χρειάζονται πολύ σοβαρές εργασίες συντήρησης. Αυτός ήταν και ο λόγος που είδα και φωτογράφησα τη συλλογή πρίν από τρία χρόνια, αλλά ακομη δεν έχει αποφασιστεί η συντήρησή τους.

Τα μπαγλαμαδακια του Μπατη εχουν απομεινει δυο τα οποια κατεχει η εγγονη του.
Νομιζω οτι τα οργανα αυτα τα εφτιαχνε στο εργαστηρι του Αγκοπ με τον Παπαζιαν,το λεω γιατι εχω δει και μπουζουκι απο το ιδιο εργαστηρι το οποιο ειχε παρα πολλα κοινα στην κατασκευη.
Ο Τσιτσανης επαιζε παντα με Ζοζεφ εχω δει ολα τα οργανα και τους μουριενους μπαγλαμαδες του 3 η 4 που κατεχει και διατηρει σε πολλη καλη κατασταση ο γυιος του Κωστας.
Ο Παπαιωαννου παντα επαιζε με Ζοζεφ και με Λαζαριδη,δυο οργανα σωζονται
Ο Χατζηχρηστος επαιζε Παντα Λαζαριδη μπουζουκι απο την αρχη εως το τελος οπως και ο Ποτοσιδης αν και αυτος αλλαξε και στο Ζοζεφ.
Ο Μητσακης παντα επαιζε με Παναγη εκτος απο το τελος της ζωης του που επαιξε και με Ζοζεφ.
Ο Χιωτης ,εχει παιξει ολων των κατασκευαστων, σαν τριχορδος επαιζε Ζοζεφ, σαν τετραχορδος με Παναγη,η καταληξη των οργανων αυτων ειναι μια δυσαρεστη ιστορια,ευτυχως ομως καποια σωζονται απο τον γυιο του τον Διαμαντη.
Τζακ Χαλικιας
Το πρωτο οργανο χαθηκε ,στο τελος ειχε μεινει με ενα Ζοζεφ του 1940 που ειναι και το πιο παλιο που σωζεται μεχρι σημερα αυτου του μαστορα.
Κερομυτης¨Τρια οργανα σωζονται ,Ενα Ζοζεφ, ενα Σκεντεριδης μεσα σε αυτα.

Του Μαρκου σωζονται δυο τρια οργανα αλλα το καλο του το κοκκινο το πηρε μαζι του.
Δεν σωζεται κανενα απο τα παλια του Γκελη.
Επαιζε περισσοτερο Ζοζεφ.
Ο Τζουανακος παντα με Παναγη ,οπως και οι Σπορος-Τατασοπουλος, δυστυχως δεν νομιζω να υπαρχει κατι σημερα στην οικογενεια.

Συμπερασμα οι περισσοτεροι παιζαν με οργανα Ζοζεφ απο το 40 και μετα οποτε δεν θεωρειται τυχαια ,ο κορυφαιος της εποχης του.

Παντως οποια πληροφορια υπαρχει για το που βρισκονται καποια οργανα θα ηταν χρησιμη
ειδικα για του μπουζουκι του Αποστολη Χατζηχρηστου γινεται χρονια αναζητηση απο την οικογενεια του χωρις αποτελεσμα.

Φιλε Zabe, μεθαυριο θα περασω απο τον Μιχαλη μιας και εχω εκει και τα δικα μου τα παλια για επισκευη και θα δω το οργανο ισως καταλαβω τι ειναι.

Ευγε ΣΤΑΥΡΟ , για τις πληροφοριες , εισαι “μυδραλιοβολο” !!!:088:

Σου βγαζουμε ολοι το καπελλο !!!:109:

Ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια είσαι!

Υπάρχει περίπτωση να βρούμε τίποτα φωτογραφίες για αυτά τα όργανα; Γνωρίζει κάποιος προσωπικά τους κατόχους τους;

Χτες, στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου στη ΝΕΤ, ήταν καλεσμένη και η κόρη του Χατζηχρήστου που ανέφερε ότι το μπουζούκι του πατέρα της το αγόρασε ο Μπιθικώτσης όταν ο Χ’‘χρήστος ήταν στα τελευταία του κι έψαχνε να βρει λεφτά για να προμηθευτεί φάρμακα από την Ελβετία. Ο Πάνος Σαββόπουλος που ήταν κι αυτός καλεσμένος στην εκπομπή είπε ότι ο Μπιθικώτσης εμφανίστηκε παίζοντας μ’ αυτό το μπουζούκι στην ταινία “Το Κλωτσοσκούφι” με την Βουγιουκλάκη. Προβλήθηκε μάλιστα και το σχετικό απόσπασμα της ταινίας. Ή ταινία προβλήθηκε το 1960, νομίζω είπαν την άνοιξη.
Που είναι τώρα το μπουζούκι ποιος να ξέρει…

Φίλε Ρετσίνα,σε κάποια συνέντευξή του ο γυιος το Μπιθικώτση ( δεν θυμάμαι που ακριβώς, νομίζω τηλεοπτική ) είχε πει μεταξύ άλλων ότι έχει και το μπουζούκι του πατέρα του. Δεν ξέρω αν εννοούσε αυτό το συγκεκριμένο όργανο.

Ωραία.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Εάν κάποιος ξέρει στοιχεία επικοινωνίας με τον Μπιθηκώτση ή με όποιον άλλον μπορεί να έχει στην κατοχή του ιστορικό όργανα παρακαλώ ας με ενημερώσει με π.μ.

Eιναι λαθος η πληροφορια οτι το μπουζουκι του Χατζηχρηστου ειναι στην ταινια το κλωτσοσκουφι θα το πω και στον Σαββοπουλο με την πρωτη.Το οργανο στην ταινια ειναι καραμπαμ Ζοζεφ και ο Χατζηχρηστος ποτε δεν πηρε οργανο απο τον Ζοζεφ αμα δειτε και τις φωτο του εχει παντα το ιδιο οργανο δηλαδη του Κυριακου Λαζαριδη,η ιστορια μπορει να ειναι αληθινη ,τοτε τα οργανα αλλαζαν πολλες φορες χερια

Εφόσον υπάρχει το ενδιάφερον και η θέληση από μεριάς μου αλλά και από άλλα μέλη του φόρουμ σκέφτηκα να δημιουργήσω ένα site που να έχει εκεί μια συλλογή φωτογραφιών από τα παλιά όργανα μεγάλων παικτών και δημιουργών αλλά και όργανα που χρίνουν ενδιαφέροντος λόγω ιστορικών ή άλλων στοιχείων.

Θα το ανεβάσω προς το τέλος της εβδομάδας σε πειραματικό στάδιο περιλαμβάνοντας τις φωτογραφίες του Κοθ Φρονιμόπουλου για να υπάρχει ένα “προσχέδιο” του τί έχω στο μυαλό μου.

Ο Σταύρος μετά από επικοινωνία πρότεινε να αναφέρονται χαρακτηριστικά του κάθε μπουζουκιού στο Site. Έτσι:

  1. Μήκος χορδής

  2. Φάρδος ταστιέρας

  3. Μήκος καπακιού μετρώντας από το τάστο που ενώνεται το μάνικο με το σκάφος

  4. Μέγιστο φάρδος “άνοιγμα” καπακιού μετρώντας παράλληλα με τον καβαλλάρη

  5. Δούγιες (ΑΡιθμός)

6)Ύψος, Μήκος, Πάχος καβαλλάρη

  1. Φιγούρα, Υλικό

  2. Είδος Ξύλων

  3. Χρονολογία

  4. Οργανοποιός

Παρακαλώ πείτε μου τί άλλο ενδιαφέρον στοιχείο υπάρχει για το όργανο για να το συμπεριλάβω και αυτό.

Επισης σκέφτηκα το εξής domain:

www.bouzoukimuseum.gr

Σας έρχεται στο μυαλό κάτι άλλο καλύτερο;;
Παρακαλώ απαντήστε μου όσοι ενδιαφέρεστε μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι έτσι ώστε να κάνω register το domain.

Ελπίζω, επειδή το φόρουμ είναι ανοιχτό και στα ΜΗ ΜΕΛΗ, ότι όσοι διαβάζουν αυτό το μήνυμα έχουν ΜΠΕΣΣΑ και να μην κλέψουν την ιδέα ή κάνουν register το υποψήφιο domain που συζητήθηκε και ότι άλλο συζητηθεί μέσα στο REMBETIKO.GR ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΙ ΜΟΝΟ!

Επισυνάπτω και το banner που έφτιαξα (αν τελικά μείνει το όνομα αυτό). Το μπουζούκι του Banner φωτογραφήθηκε από τον Νίκο Φρονιμόπουλο, δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό “Η ΚΛΙΚΑ” , φτιαγμένο από τον Ζοζέφ εν έτει 1958, επισκευής Φρονιμόπουλου και άνηκε στον Λευτέρη Τσαγκάρη (Λευτεράκις).

http://www.klika.gr/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=274&Itemid=151

Επίσης όσοι μπορούν να βοηθήσουν με πληροφορίες ή να με φέρουν σε επαφή με τους τωρινούς κατόχους μπουζουκιών ας μου στείλουν π.μ.

Τον κυριο Φρονιμόπουλο τον ρώτησες αν συμφωνει να χρησιμοποιήσεις το φωτογραφικό του υλικό; Αν ήμουν στη θέση σου…θα το έβαζα στο πρόγραμμα να του ρίξω ένα τηλεφωνάκι…

Μην με παρεξηγείς…απλά εφόσον προβληματίζεσαι για τον αν θα κλέψει κανείς την δουλειά σου ίσως θα ήταν σωστό (και νόμιμο) να κατοχυρώσεις το οτι δεν κλέβεις δουλειά άλλων…
Φαντάζομαι οτι δεν θα έχεις ιδιαίτερα προβλήματα εαν ζητήσεις βοήθεια η άδεια…αλλα αν δεν ζητήσεις…ποιος ξέρει;

(έχω βγάλει όνομα εδω μένα σαν τον σταυροφόρο τον πνευματικών δικαιωμάτων…οποτε αυτό που λέω ίσως να φαίνεται υπερβολικό)

καλή τύχη

Από την αρχή είναι ενήμερος μέσω π.μ. με λεπτομέρειες για τα πάντα.

Ημουν σίγουρος…λυπάμαι αν φάνηκα αγενής δεν ήθελα να σε αμφισβητήσω.Καλή τύχη γείτονα